Κρήτη

Δήμος Φαιστού: Εργασίες καλλωπισμού στις παραλίες ενόψει θέρους

Μάταλα - καλωπισμός παραλίας

Στον καλλωπισμό και προετοιμασία όλων των παραλιών του, προχωρά ο δήμος Φαιστού, με αφορμή την έναρξη της νέας θερινής σεζόν. Μετά από τις εργασίες καλλωπισμού και καθαρισμών που πραγματοποιήθηκαν στις παραλίες του Κόκκινου Πύργου και του Καλαμακίου, σειρά είχαν τα Μάταλα, τα οποία την περυσινή χρονιά είχαν αναδειχθεί ως η πρώτη COVID Free παραλία στην Κρήτη. Στην διάσημη παραλία των Ματάλων, η δημοτική αρχή του Δήμου Φαιστού σε συνεργασία με τη ΔΕΥΑ του Δήμου και τη Μάταλα Μονομετοχική Δήμου Φαιστού, προχώρησαν σε μικρής κλίμακας εργασίες για τη μετατόπιση δικτύων, προκειμένου να βελτιωθεί η συνολικότερη εικόνα της παραλίας στο δυτικό τμήμα της.

Τις εργασίες επόπτευσαν ο δήμαρχος Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιάννης Φασομυτάκης, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Φαιστού Μανώλης Ορφανουδάκης και ο πρόεδρος της κοινότητας Πιτσιδίων – Ματάλων Κώστας Σπινθάκης. Κατά τη διάρκεια εποπτείας του έργου εκφράστηκε η ικανοποίηση για την πορεία εξέλιξης του, με την επισήμανση παράλληλα ότι συνεχίζεται η προσπάθεια που έχει αρχίσει ήδη από την προηγούμενη χρονιά για συνολική αναβάθμιση της εμβληματικής παραλίας που είναι γνωστή σε ολόκληρο τον κόσμο.

παραλία Μάταλα - Εργασίες καλλωπισμού
παραλία Μάταλα - Εργασίες καλλωπισμού

Αναφέρεται ότι, εκτός από τις συγκεκριμένες εργασίες, προγραμματίζονται επίσης μια σειρά εργασιών αναβάθμισης υποδομών και ακόμα καλύτερης συνολικής εμπειρίας στην περιοχή. Τονίζεται μάλιστα, ότι μετά από τις προσπάθειες που υλοποιήθηκαν πέρυσι από τη Δημοτική Αρχή και προέδρους, ο Δήμος Φαιστού θα διαθέτει Γαλάζιες Σημαίες τόσο στα Μάταλα, όσο όμως και στον Κόκκινο Πύργο και στο Καλαμάκι, αναβαθμίζοντας σημαντικά με αυτό τον τρόπο τις παραλίες που παραδοσιακά συγκεντρώνουν πλήθος κόσμου κατά τους θερινούς μήνες.

«Από την πρώτη στιγμή τονίσαμε πως πρόθεση μας είναι να αναβαθμίσουμε όλες τις παραλίες μας και να προσφέρουμε κορυφαίες υπηρεσίες σε επισκέπτες και δημότες» αναφέρει με δηλώσεις του ο Δήμαρχος Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης για να προσθέσει:

«Πρόσφατα ενημερωθήκαμε ότι πλέον θα έχουμε φέτος τρεις παραλίες με Γαλάζιες Σημαίες, ενώ προχωράμε σε όλες τις δράσεις που θα κάνουν τις παραλίες μας ακόμα πιο φιλόξενες και φιλικές, διατηρώντας παράλληλα το μοναδικό χαρακτήρα τους. Ευχαριστούμε όλους τους συνεργάτες μας, αλλά και εκείνους που έχουν συμβάλει σε αυτή την πολύ σημαντική προσπάθεια».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Φαιστού Μανώλης Ορφανουδάκης αναφέρει:

«Το όραμα της Δημοτικής Αρχής ασφαλώς αποτελεί και όραμα της ΔΕΥΑ του Δήμου Φαιστού. Γι’ αυτό και όπου χρειάζεται παρεμβαίνουμε, όπως πράττουμε και στα Μάταλα σήμερα, αλλά και πριν στο Καλαμάκι, με απώτερο στόχο να προσφέρουμε αναβαθμισμένες υπηρεσίες προς όφελος δημοτών κι επισκεπτών. Πρόκειται για μια διαρκή προσπάθεια που έχει συνέχεια, η οποία μάλιστα πιστεύουμε ότι πλέον είναι ορατή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ηράκλειο: "Πανηγυρίζει" η συνοικία Αγίας Αικατερίνης για το οικόπεδο

Ηράκλειο - λαθροθηρία: Τράκαρε με τη "γουρούνα" πάνω σε μια ελιά για να αποφύγει τη σύγκρουση

 

Κρήτη

Ρέθυμνο

Ερώτηση Ανδρέα Ξανθού για επιτάχυνση των εμβολιασμών στο Ρέθυμνο

ανδρέας ξανθός

Ερώτηση του Βουλευτή Ρεθύμνου και Τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέα Ξανθού προς τον κ. Υπουργό Υγείας με θέμα: "Επιτάχυνση των εμβολιασμών στο Ρέθυμνο με διαθεσιμότητα όλων των εμβολίων στα εμβολιαστικά κέντρα".

Στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής:

Είναι αδιαμφισβήτητη πλέον η τεράστια συμβολή του καθολικού εμβολιασμού των ενηλίκων στην υποχώρηση των επιδημιολογικών δεικτών και στην «αποσυμπίεση» του ΕΣΥ. Η σχέση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού (με πλήρη ή μερική ανοσοποίηση) είναι αντιστρόφως ανάλογη των ημερήσιων κρουσμάτων, των εισαγωγών στα νοσοκομεία, της πληρότητας των απλών κλινών covid και των ΜΕΘ covid. Δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο επιστημονικό δίλημμα για την αναγκαιότητα, την αποτελεσματικότητα και τη συμβολή του μαζικού εμβολιασμού στην προστασία της Δημόσιας Υγείας. Είναι πλειοψηφική πλέον στην κοινωνία η θέση ότι ο εμβολιασμός κατά του SARS-CoV-2 είναι πράξη όχι μόνο ατομικής αλλά και συλλογικής προστασίας.

Ταυτόχρονα όμως, είναι κοινή η αίσθηση ότι το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα μετά την εμφάνιση πολύ σπάνιων αλλά σοβαρών παρενεργειών από τα εμβόλια, καθώς και τις μη επαρκώς αιτιολογημένες και κατανοητές αλλαγές στην εμβολιαστική στρατηγική, έχει ενισχυθεί το κλίμα ανησυχίας στην κοινή γνώμη και η διστακτικότητα των πολιτών στο να πραγματοποιήσουν την 1η δόση ή να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους. Στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης είναι κάτω από τον πανελλαδικό μέσο όρο (23% έχει κάνει 2 δόσεις ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε επίπεδο Επικράτειας είναι 28% και το 35% έχει κάνει 1 δόση ενώ το αντίστοιχο πανελλαδικό ποσοστό είναι 41%), με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονος προβληματισμός στην τοπική κοινωνία για τον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος. Είναι ενδεικτικό επίσης ότι η ημερήσια απομόνωση κρουσμάτων στην ΠΕ Ρεθύμνου είναι 6,6/100.000 κατοίκους, πάνω από τον εθνικό μέσο όρο (6,3/100.000). Σε πρόσφατη σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων στον εμβολιασμό φορέων και υπηρεσιών, που έγινε με πρωτοβουλία της Αντιπεριφέρειας Ρεθύμνου, επισημάνθηκε η υστέρηση της Περιφέρειας Κρήτης -και ιδιαίτερα της ΠΕ Ρεθύμνου-στα ποσοστά εμβολιασμού, καθώς και η ανάγκη να είναι διαθέσιμοι όλοι οι τύποι εμβολίων και στα 7 εμβολιαστικά κέντρα της περιοχής. Σήμερα είναι γνωστό ότι στα 4 από αυτά (Κέντρο Υγείας Ρεθύμνου, ΚΥ Σπηλίου, ΚΥ Αγίας Φωτεινής και ΚΥ Ανωγείων) πραγματοποιούνται αποκλειστικά εμβολιασμοί με το εμβόλιο της Astra Zeneca, με συνεχώς μειούμενη προσέλευση πολιτών.

Με στόχο να αντιστραφεί αυτή η όχι ικανοποιητική πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος στην ΠΕ Ρεθύμνου, οι τοπικοί φορείς (Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας, Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου, Δήμοι, Ιατρικός και Φαρμακευτικός Σύλλογος, Σύλλογος Γενικών Οικογενειακών Γιατρών), έχουν στείλει αναλυτικό υπόμνημα στο Υπουργείο Υγείας και στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ζητώντας την τροποποίηση του αρχικού σχεδιασμού και την πρόβλεψη για διαθεσιμότητα όλων των εγκεκριμένων εμβολίων (Pfizer, Moderna, Astra-Zeneca, Johnson-Johnson) σε όλα τα εμβολιαστικά κέντρα. Με τον τρόπο αυτό, οι εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας πιστεύουν ότι θα ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και η συνειδητή επιλογή τους να εμβολιαστούν, προστατεύοντας τον εαυτό τους και συμβάλλοντας ταυτόχρονα στο «χτίσιμο» του ανοσιακού φραγμού στο γενικό πληθυσμό.

Επειδή η γρήγορη ανοσοποίηση του πληθυσμού και η επίτευξη της συλλογικής ανοσίας είναι κρίσιμος όρος υγειονομικά ασφαλούς επανόδου στην οικονομική και κοινωνική «κανονικότητα» και στην «περιφρούρηση» της φετινής τουριστικής περιόδου

Επειδή η επιτυχία του εμβολιαστικού εγχειρήματος στηρίζεται στη συνειδητή και χωρίς ενδοιασμούς επιλογή των πολιτών να προστατέψουν τον εαυτό τους και τη Δημόσια Υγεία

Επειδή οι περιορισμοί στη χορήγηση εμβολίων δημιουργούν ανισότητες στην ευχερή πρόσβαση των πολιτών στον καθολικό εμβολιασμό

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

  1. Θα αποδεχθεί την πρόταση των αυτοδιοικητικών, επιστημονικών και κοινωνικών φορέων του Ρεθύμνου για τη διαθεσιμότητα όλων των τύπων εμβολίων στα εμβολιαστικά κέντρα της περιοχής ;
  2. Θα στηρίξει το αίτημα για λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής ενημέρωσης σε επίπεδο Κρήτης, για να απαντώνται υπεύθυνα και τεκμηριωμένα τα ερωτήματα και οι αμφιβολίες των πολιτών σε σχέση με τον εμβολιασμό ;
  3. Θα αξιοποιήσει τη συνεργασία των Δήμων και των κοινωνικών υπηρεσιών τους ( πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι) για την ενημέρωση των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και την οργάνωση κατ’ οίκον εμβολιασμών σε όσους αδυνατούν να μετακινηθούν ;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη - κορωνοϊός: 18 νέα κρούσματα στο νησί ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Self test: Από τα φαρμακεία θα συνεχιστεί η διάθεσή τους

Κρήτη: Σε χαμηλά επίπεδα το ιικό φορτία στα αστικά λύματα