Κρήτη

Το Δίκτυο Συλλόγων Μεσαράς αποχαιρετά τον Θάνο Μικρούτσικο

Θάνος Μικρούτσικος

Το δικό του "αντίο" στον μεγάλο συνθέτη Θάνο Μικρούτσικο λέει το Δσ του Δικτύου Συλλόγων Μεσαράς, με το ακόλουθο κείμενο:

Μια στιγμή η ζωή σου, όπως ο αγαπημένος σου αδελφός σ’ ένα λιτό μήνυμα αποχαιρετισμού ανέφερε, που εσύ ως μεγάλος και ταπεινός υπηρέτης της Τέχνης, αιωνιότητα έκανες!
Η παρουσία σου στην Τέχνη και τον Πολιτισμό άφησε ανεξίτηλα το στίγμα σου σ’ αυτή τη γη, σ’ αυτόν τον πολύπαθο τόπο. Σαν να μην έφτανε αυτό, θέλησες ως άλλος Οδυσσέας ν’ αναζητήσεις την Ιθάκη σου σε μια γωνιά της Κρήτης – στο Νότιο Κρητικό πέλαγο – γυρεύοντας τον εύδιο λιμένα της ψυχής σου.
Με το αρχαίο ανάκτορο της Φαιστού έσμιξαν οι μουσικές σου για να ενωθούν σε μια αέναη μουσική ροή και αρμονία από τον αρχαίο Μίνωα ως τον τωρινό Κρήτα! Οι γέφυρες της μουσικής αρμονίας από σένα που έφερες από τη γέννα σου, δώρο των θεών -  τάλαντο θείο - θα μείνουν ως την αιωνιότητα.
Μάθαμε, γνωρίσαμε τους ποιητές μας μέσα από την μελοποίηση των στίχων τους και σαν από θαύμα ή κάρμα «ο Σταυρός του Νότου» που σημάδεψε τους μουσικούς δρόμους σου, σε οδήγησε στο Λιμάνι του Νότου της δικής σου Ιθάκης, της δικής σου απάνεμης γωνιάς του Σύμπαντος που έχει όνομα «Καπετανιανά» λεγόμενα - Καπεταναίων τόπος- τόπος ιερός !
Ταπεινοί εμείς,  εναποθέτουμε τις ιερές μνήμες της γήινης συμπόρευσής μας ως ύστατο «Αντίο»!

Δ.Σ.Δικτύου Συλλόγων Μεσαράς

Κρήτη

Λουμπούνης - Κορωνοϊός: Τρεις στους τέσσερις Κρητικούς έχουν ανοσία

κορωνοιός

Τρεις στους τέσσερις Κρητικούς είναι "θωρακισμένοι" έναντι της Covid - 19 , σύμφωνα με εκτιμήσεις υγειονομικών, μετά το  σαρωτικό πέρασμα της μετάλλαξης ΔΕΛΤΑ από την Κρήτη το καλοκαίρι, σε συνδυασμό με τα υψηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης!. 

Φαίνεται ότι το μεγάλο κύμα κορωνοϊού που είχε δεκτεί η Κρήτη κατά την καλοκαιρινή περίοδο με τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων να προκαλούν "υγειονομικό" συναγερμό, εξηγεί τώρα την ύφεση της πανδημίας στο νησί καθώς, από τότε, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού απέκτησε φυσική ανοσία, είτε εκδήλωσε συμπτώματα είτε όχι. 

Μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης Μανώλη Λουμπούνη, ο οποίος μίλησε στο ekriti.gr, συνδυαστικά στην παρούσα φάση, λόγω της φυσικής ανοσίας αλλά και της ανοσολογικής απόκρισης λόγω εμβολιασμού, ένα περίπου 75% του τοπικού πληθυσμού είναι προστατευμένο έναντι της covid 19!

 

Σε υγειονομική ... αντίστιξη η Κρήτη με τη βόρεια Ελλάδα

Στη σκιά των 3.739 χθεσινών κρουσμάτων (αποτελούν τον υψηλότερο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων που έχει καταγράψει ο  ΕΟΔΥ, από τις 30 Αυγούστου) η Κρήτη καταγράφει μόλις 76.

Κατά μέσο όρο το νησί τις τελευταίες εβδομάδες εμφανίζει 50 με 70 νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα σε ημερήσια βάση, ενώ και οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία ασθενών με Covid - 19 είναι συμπιεσμένες προς τα κάτω.

Αυτή η εξαιρετική επιδημιολογική εικόνα της Κρήτης βρίσκεται σε εξέλιξη ενώ η μισή χώρα “βράζει” από τον κορωνοιό, με τη Θεσσαλία να μπαίνει σήμερα στο κόκκινο του επιδημιολογικού χάρτη και τη Θεσσαλονίκη και περιοχές στη Μακεδονία να έχουν χαρακτηριστεί ήδη ως επιβαρυμένες επιδημιολογικά. 

Υψηλά στους εμβολιασμούς

Την ίδια ώρα με σταθερούς ρυθμούς συνεχίζεται το εμβολιαστικό πρόγραμμα έναντι της νόσου COVID-19 στην Κρήτη, κατατάσσοντας την στις Περιφέρειες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού.

Άλλωστε όπως ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης«Η Κρήτη κατάφερε και κάλυψε το χαμένο έδαφος».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, πό την έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος μέχρι χθες, 19 Οκτωβρίου 2021, έχουν πραγματοποιηθεί στην Κρήτη συνολικά 755.632 εμβολιασμοί. Πάνω από 384 χιλιάδες συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ενώ πάνω από 395 χιλιάδες έχουν λάβει την πρώτη δόση ή μοναδική δόση. Επίσης, 14.433 έχουν λάβει και την 3η αναμνηστική δόση.

ΜΑΡΙΑ ΖΑΝΝΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Κρήτη: Εικόνες από τα εργαστήρια όπλων που ανακάλυψε η ΕΛ.ΑΣ

Παπαδόπουλος για τα 4,3 Ρίχτερ: Είμαστε στην "καρδιά" της μετασεισμικής ακολουθίας

Κρήτη: Αναδρομικές αυξήσεις στο νερό για τους αγρότες - "Να παρέμβει άμεσα η κυβέρνηση"

 

ESPA BANNER