Κρήτη

Δήμος Μαλεβιζίου: Πρωτοβουλίες για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821

Δημαρχείο Μαλεβυζίου

Με σημαντικές πρωτοβουλίες ο Δήμος Μαλεβιζίου τιμά την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Μεγάλης Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Με βασικό γνώμονα τη μελέτη και την ανάδειξη της τοπικής ιστορίας, αλλά και τη συνεξέτασή της με το γενικότερο ελληνικό και διεθνές περιβάλλον, ο Δήμος Μαλεβιζίου έχει συγκροτήσει επιτροπές ειδικών μελετητών, επιστημόνων και συλλεκτών ιστορικών τεκμηρίων οι οποίες και εισηγήθηκαν τρεις κορυφαίες δράσεις με στόχο να μείνει ανεξίτηλο το αποτύπωμα του εορτασμού στην πολιτιστική παρακαταθήκη της Κρήτης.

Οι δράσεις παρουσιάστηκαν αναλυτικά σήμερα στο Δημαρχείο Μαλεβιζίου στο πλαίσιο Συνέντευξης Τύπου στην οποία συμμετείχαν ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας, ο Αρχιτέκτονας Μηχανικός Ηρακλής Πυργιανάκης και ο Ιστορικός – ερευνητής Ευτύχης Τζιρτζιλάκης.

Δήμαρχος Μαλεβυζίου
Δήμαρχος Μαλεβυζίου

Ο Δήμαρχος Μενέλαος Μποκέας συγκρότησε μια άτυπη άμισθη εισηγητική επιτροπή με σκοπό να αναζητηθούν ιδέες και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για εκδηλώσεις ή άλλες ενέργειες που θα μπορούσαν να αναδείξουν το βαθύτερο νόημα της Επανάστασης και παράλληλα να εστιάσουν το ενδιαφέρον στην ιδιαίτερη περίπτωση της Κρήτης.

Πρόεδρος της επιτροπής ορίστηκε ο αρχιτέκτονας κ. Ηρακλής Πυργιανάκης και μέλη οι κ.κ. Νίκος Ψιλάκης, δημοσιογράφος – συγγραφέας, Γιώργος Νικολακάκης, Καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Ανδρέας Μανιός, ιατρός, διευθυντής κλινικής πλαστικής χειρουργικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Ύστερα από πολλές συζητήσεις και δεδομένων των ειδικών συγκυριών που επικρατούν, η επιτροπή κατέληξε σε τρεις βασικές προτάσεις, οι οποίες αναμένεται να συμπληρωθούν με άλλες εκδηλώσεις που θα γίνουν σε τοπικό επίπεδο.

Α. ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Ιστορικοί και άλλοι ειδικοί επιστήμονες μελετούν πρωτογενές υλικό και αρχειακές πηγές, ερευνούν σημαντικά γεγονότα και φωτίζουν πολύπλευρα την τοπική ιστορία από τα προεπαναστατικά χρόνια μέχρι το τέλος της οθωμανικής κατοχής, δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στα γεγονότα της επανάστασης του 1821. Το υλικό αυτό θα τυπωθεί σε ογκώδη τόμο και θα αποτελέσει τεκμήριο ιστορικής αυτογνωσίας και για τις επόμενες γενιές.

Άρθρα και μελέτες συγγράφουν οι:

Θεοχάρης Δετοράκης, ομότ. καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης (προλογίζει τον τόμο)

Νίκος Ανδριώτης, ιστορικός, συγγραφέας

Νίκος Γιγουρτάκης, αρχαιολόγος

Κωστής Μαστρογιαννάκης, φιλόλογος, ιστορικός

Μανώλης Αστυρακάκης, φιλόλογος

Γιάννης Τσερεβελάκης, φιλόλογος

Ανδρέας Μανιός, ιατρός

Γιώργος Νικολακάκης, καθ. Πανεπιστημίου Κρήτης

Ηρακλής Πυργιανάκης, αρχιτέκτων μηχανικός

Νίκος Ψιλάκης, δημοσιογράφος, συγγραφέας.

Πρόκειται για μια καινοτόμα πρωτοβουλία καταγραφής της ιστορίας της περιοχής, δοσμένης μέσα από διαφορετικές οπτικές. Μαζί με τα ιστορικά-πολεμικά γεγονότα εξετάζεται η κοινωνική και πολιτική κατάσταση της περιοχής κατά τη μακρά αυτή και ταραγμένη εποχή, ο ρόλος των μοναστηριών και του κλήρου, οι επιπτώσεις των επαναστάσεων του 19ου αιώνα όπως αποτυπώνονται σε κώδικες θυσιών αλλά και στη συλλογική (κοινωνική) μνήμη. Εξετάζεται επιπλέον το τοπίο από πλευράς στρατηγικής και με βάση τα οχυρωματικά έργα που δημιουργήθηκαν σ’ αυτό από τα βυζαντινά χρόνια μέχρι το τέλος της οθωμανοκρατίας.

Η επαναστατική δραστηριότητα στο Μαλεβίζι υπήρξε κομβική κατά την περίοδο που άναβε η σπίθα της εξέγερσης ενάντια στον οθωμανικό ζυγό. Σ' αυτό συνέβαλε η στρατηγική της σημασία, ως άμεσα γειτνιάζουσα με το Μεγάλο Κάστρο, η μεγάλη οικονομική της δραστηριότητα, το έμψυχο δυναμικό της, και η γεωπολιτική της θέση στο κέντρο της Κρήτης.

Β. ΤΑ ΟΠΛΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Για πρώτη φορά θα παρουσιαστεί στο ευρύτερο κοινό μια ολοκληρωμένη έκθεση των όπλων που χρησιμοποιήθηκαν στην επανάσταση του 1821 από τον ιστορικό - ερευνητή κ. Ευτύχη Τζιρτζιλάκη. Πρόκειται για σπάνιο όσο και πολύτιμο υλικό που έχει συγκεντρωθεί ύστερα από προσπάθειες πολλών ετών και θα παρουσιαστεί στην Πινακοθήκη του Δήμου Μαλεβιζίου, στην Τύλισο.

Όπλα 1821 - Μαλεβύζι
Όπλα 1821 - Μαλεβύζι

Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να δουν τα όπλα με τα οποία πολέμησαν οι Κρητικοί για την ελευθερία τους, καριοφίλια, σισανέδες, λαζαρίνες, πάλες, γιαταγάνια, κουμπούρες, κρητικά μαχαίρια, ακόμη και αυθεντικά αυτοσχέδια όπλα, σπαθοράβδια και χουρχούδες. Η έκθεση πλαισιώνεται με επεξηγηματικά κείμενα για τους τύπους των όπλων, τη χρήση, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους γνωρίσματα, τους τρόπους κατασκευής, αλλά και τη σχέση που ανέπτυσσε κάθε επαναστατημένος Κρητικός με τον οπλισμό του (π.χ. θρησκευτικά σύμβολα που τόνιζαν την διαφοροποίηση από τους αντιπάλους κ.α.)

Γ' ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟΣ ΤΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΛΑ ΤΟΥ 1821

Το υλικό που θα εκτεθεί στην πινακοθήκη και που αναμένεται να προκαλέσει το ενδιαφέρον επιστημονικών και άλλων κύκλων και εκτός Κρήτης, ακόμη και διεθνώς, θα τυπωθεί σε πολυτελή συλλεκτικό τόμο που θα εκδοθεί από τον Δήμο σε συνεργασία με τον ιστορικό - ερευνητή κ. Ευτύχη Τζιρτζιλάκη.

Μαλεβύζι - 1821
Μαλεβύζι - 1821

Η πρωτοποριακή αυτή έκδοση, που θα περιέχει φωτογραφικό υλικό και αναλυτικά κείμενα μέσα από τα οποία θα αναδεικνύονται άγνωστες πτυχές της επανάστασης, φιλοδοξεί να αποτελέσει την απαρχή πληρέστερης ιστορικής και κοινωνικής μελέτης των τεκμηρίων που διασώθηκαν από τον αιώνα των επαναστάσεων.

Θα παρουσιαστούν όλες οι κατηγορίες των όπλων, από τα παλαιότερα που χρησιμοποιήθηκαν κατ’ ανάγκην, μέχρι εκείνα που συμπληρώθηκαν ή κατασκευάστηκαν στο νησί, καθώς και τα αρχέγονα - αυτοσχέδια, που μας συγκινούν ιδιαίτερα, καθότι καταδεικνύουν το πάθος των προγόνων μας να ζήσουν ελεύθεροι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Βλαστός στο Ράδιο Κρήτη: Αυτό είναι το σχέδιο της ΕΤΑΔ για Γούρνες, Καρτερό και δημόσια κτίρια

Τί καταναλώνουν οι Κρητικοί... στην καραντίνα

Αλεξέι Ναβάλνι: Αρνήθηκαν την πρόσβαση στους γιατρούς του στο νοσοκομείο της φυλακής

 

Κρήτη

Κρήτη - Κλιματική Αλλαγή: Σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο της Περιφέρειας

κλιματική αλλαγή

Η ανάπτυξη στρατηγικής για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή αποτελεί Εθνική και Περιφερειακή υποχρέωση, που απορρέει από τη Σύμβαση Πλαίσιο για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC, 1992), τη Συμφωνία του Παρισιού και τις δεσμεύσεις στην ΕΕ.

Η Περιφέρεια Κρήτης πρόσφατα ολοκλήρωσε, τη Μελέτη του "Περιφερειακού Σχεδίου για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (ΠΕΣΠΚΑ) της Περιφέρειας Κρήτης" η οποία αποτελεί τη στρατηγική για την αντιμετώπιση της απειλής της κλιματικής αλλαγής, με βασικό στόχο τη μείωση της ευπάθειας της Περιφέρειας στις επιπτώσεις που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή και τη θωράκισή της έναντι αυτής.

Το έργο της εκπόνησης του ΠΕΣΚΠΑ, οι προδιαγραφές και το ειδικότερο περιεχόμενο του οποίου εξειδικεύονται από την Υπουργική Απόφαση με αριθ. 11258/2017 (ΦΕΚ 873/τ.Β/16-03-2017), έχει χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης, άξονας προτεραιότητας 2 «Βιώσιμη Ανάπτυξη με αναβάθμιση του περιβάλλοντος και αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην Κρήτη» με τίτλο δράσης «Δράση 5.b.4: Περιφερειακό Σχέδιο για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (ΠΕΣΠΚΑ) Κρήτης». 

Για την εκπόνηση της Μελέτης αυτής έχει εργαστεί μία ομάδα 22 εμπειρογνωμόνων από την πλευρά της κοινοπραξίας του αναδόχου και αντίστοιχα από την πλευρά της Περιφέρειας μία δεκαμελής Επιτροπή Παρακολούθησης, σε συνεργασία με μία 14μελή ομάδα εργασίας από δεκατέσσερις καθηγητές και ερευνητές του ΙΤΕ, Πανεπιστημίου, Πολυτεχνείου του νησιού, που υποστηρίζουν, αμισθί, το έργο αυτό της Περιφέρειας.  

Κατά την εκπόνηση της Μελέτης εκτιμήθηκαν οι αλλαγές που πρόκειται να συμβούν τις επόμενες δεκαετίες στην Περιφέρεια και καθορίστηκαν 14 βασικοί τομείς που επηρεάζονται από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και οι γεωγραφικές περιοχές στις οποίες πρέπει να δοθεί προτεραιότητα. Στη συνέχεια προσδιορίστηκαν και ιεραρχήθηκαν τα απαραίτητα μέτρα και δράσεις προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή για τα επόμενα 5 έως και 15 χρόνια, το χρονοδιάγραμμα και το κόστος τους, σε επίπεδο στρατηγικής. Παράλληλα το ΠΕΣΠΚΑ μέσα από αυτή τη διαδικασία προβλέπει την ενδυνάμωση των δομών της Περιφέρειας που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, και την ανάπτυξη ενός συστήματος παρακολούθησης τόσο του ίδιου του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής όσο και της υλοποίησης του προγράμματος προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.

Ένας από τους βασικούς στόχους του ΠΕΣΠΚΑ, είναι να εμπλέξει την τοπική κοινωνία και τους κοινωνικούς και παραγωγικούς εταίρους σε ένα διάλογο με στόχο να δημοσιοποιηθεί το πρόβλημα και να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία, ώστε να συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση και την εφαρμογή της στρατηγικής για την προσαρμογή. Ήδη η Περιφέρεια έχει πραγματοποιήσει, εκτεταμένη διαβούλευση για τα "Μέτρα και Δράσεις" προσαρμογής με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς υλοποίησης του ΠΕΣΠΚΑ, με σκοπό την καταγραφή των πραγματικών αναγκών σε σχέση με τις προτάσεις της Μελέτης. Παρόλο που αυτή η διαδικασία έγινε διαδικτυακά λόγω COVID-19, είχε θετικά αποτελέσματα και υπήρξαν αρκετές προτάσεις που λειτούργησαν βελτιωτικά στο πόνημα της Μελέτης. 
 
Σήμερα το ΠΕΣΠΚΑ βρίσκεται στη διαδικασία της οριστικής διαβούλευσης όλης της Μελέτης του, όχι μόνο με τους εμπλεκόμενους φορείς, αλλά με ανοικτή πρόσκληση προς όλους όσους ενδιαφέρονται να εκφράσουν άποψη. Είναι μια διαδικασία που προβλέπεται από τη νομοθεσία να προηγηθεί, προκειμένου στη συνέχεια η Περιφέρεια να προχωρήσει στην  οριστική έγκριση του ΠΕΣΠΚΑ μέσα από τα συλλογικά της όργανα.

Επισημαίνεται ότι η μελέτη του ΠΕΣΠΚΑ θα αποτελέσει οδηγό για την Περιφέρεια και θα επιτρέψει στους αρμόδιους φορείς την προπαρασκευή και ωρίμανση όλων των έργων, τα οποία σχετίζονται με την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, για την επιτυχή ένταξή τους στη νέα προγραμματική περίοδο για το ΕΣΠΑ (2021 – 2027).
 
Ως εκ τούτου, από σήμερα τίθεται σε δημόσια διαβούλευση στο ευρύ κοινό και σε κάθε ενδιαφερόμενο φορέα, το περιεχόμενο του κεφαλαίου 8 της Μελέτης, με τίτλο "Ενιαίο ΠΕΣΠΚΑ", το οποίο αποτελεί την ουσιαστική σύνοψη όλων των κεφαλαίων της Μελέτης του ΠεΣΠΚΑ Κρήτης. 
 
Το "Ενιαίο ΠΕΣΠΚΑ" έχει αναρτηθεί στο site της Περιφέρειας στη θέση «Σημαντικές Δράσεις». Μπορείτε επίσης να το βρείτε στον μόνιμο σύνδεσμο Dropbox:
 https://www.dropbox.com/s/7kiaqpmkwjjggqt/Paradoteo_8_PeSPKA_Crete_upd_2...
 
Παρακαλούμε οι προτάσεις και οι απόψεις των πολιτών και των φορέων, να υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην αρμόδια Δ/νση ΠΕΧΩΣ της Περιφέρειας Κρήτης, μέχρι την 10 Ιουνίου 2021, στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις:
d.pexws@crete.gov.gr
kargaki@crete.gov.gr 
a.sakalis@enviroplan.gr  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"SafeCrete.gr": Η πύλη της Περιφέρειας Κρήτης για την κλιματική αλλαγή

Πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την υγεία

Η Κρήτη επηρεάζεται από την αύξηση θερμοκρασίας στην Αν. Μεσόγειο