Κρήτη

COVID και ηλεκτρονικές αγορές: Τι να προσέξουν οι καταναλωτές

ηλεκτρονικές αγορές

Η επέλαση του COVID-19 προκαλεί βίαιο μετασχηματισμό της καταναλωτικής συμπεριφοράς, στρέφοντας  καταναλωτές σε ηλεκτρονικές αγορές από ηλεκτρονικά καταστήματα (e-shops) ιδίως προϊόντων τεχνολογίας (κινητά τηλέφωνα, tablets, smart εξοπλισμός κ.λπ.). Η  αύξηση των συναλλαγών μέσω διαδικτύου συνεπάγεται μια αυξημένη προσοχή από την πλευρά του καταναλωτή.

Ως Περιφέρεια Κρήτης, όπως επισημαίνει ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας-Εμπορίου-Καινοτομίας-Κοινωνικής Οικονομίας Αντώνης Παπαδεράκης, εφιστούμε την προσοχή του καταναλωτή στη διενέργεια των ηλεκτρονικών αγορών, ακολουθώντας τις οδηγίες που εξέδωσε ο Συνήγορος του Καταναλωτή. Ειδικότερα, οι καταναλωτές για την προστασία τους οφείλουν:

Να επιλέγουν γνωστά και αξιόπιστα ηλεκτρονικά καταστήματα. Μια αξιόπιστη βάση είναι η λίστα μελών του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτρονικού Εμπορίου (http://www.greekecommerce.gr/gr/members/lista-melwn/).

Να ελέγχουν τις βασικές πληροφορίες που παρέχονται από το ηλεκτρονικό κατάστημα (επωνυμία εταιρείας και πλήρη στοιχεία επικοινωνίας συμπεριλαμβανομένης ταχυδρομικής διεύθυνσης).

Να ελέγχουν αν ο ιστότοπος του ηλεκτρονικού καταστήματος παρέχει ασφαλή σύνδεση για τη μεταφορά ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων του καταναλωτή, όπως ο Κωδικός Αριθμός Ασφαλείας (CVV) που βρίσκεται στο πίσω μέρος της χρεωστικής/πιστωτικής κάρτας.   

Να αποφεύγουν την πραγματοποίηση αγορών από ηλεκτρονικά καταστήματα που απαιτούν, αποκλειστικά, την προείσπραξη του τιμήματος των αγαθών μέσω πιστωτικής/χρεωστικής κάρτας, paypal ή τραπεζικού εμβάσματος και δεν προσφέρουν τη δυνατότητα αντικαταβολής ή την ηλεκτρονική πληρωμή τη στιγμή της παράδοσης του προϊόντος ως εναλλακτικό τρόπο πληρωμής.

Να εντοπίζουν στο διαδίκτυο κριτικές άλλων καταναλωτών για το ηλεκτρονικό κατάστημα με το οποίο σκοπεύουν να συναλλαχθούν.

Να γνωρίζουν ότι για παράδοση εντός μιας (1) ημέρας από την παραγγελία υπάρχουν συνήθως αυξημένα έξοδα μεταφοράς.

Να αμφισβητούν την ηλεκτρονική συναλλαγή, επικοινωνώντας άμεσα με τα τραπεζικά ιδρύματα, όταν θεωρούν πως αυτή είναι προβληματική.

Να λαμβάνουν επιβεβαίωση της παραγγελίας τους και να τη φυλάσσουν με κάθε άλλο έγγραφο που σχετίζεται με την παραγγελία τους.

Να επικοινωνούν γραπτώς με τον έμπορο (e-mail) ώστε να έχουν σε κάθε περίπτωση έγγραφες αποδείξεις της επικοινωνίας τους.

Σε κάθε περίπτωση οι  καταναλωτές  μπορούν να επικοινωνούν με το Συνήγορο του Καταναλωτή για οποιαδήποτε αναφορά τους μέσω ηλ. ταχυδρομείου (grammateia@synigoroskatanaloti.gr), fax (210-6460414) ή ταχυδρομικά (Λ. Αλεξάνδρας 144, Τ.Κ. 11471, Αθήνα)

 

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Ενεργοποιήθηκε το "Σχέδιο ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ" μετά τους αλλεπάλληλους σεισμούς

Πολιτική Προστασία

Οι αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις που σημειώνονται καθημερινά στην περιφερειακή ενότητα του Ηρακλείου και συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μινώα Πεδιάδος, έχουν προκαλέσει εύλογη ανησυχία στους πολίτες, ενώ κινητοποιεί τους αρμόδιους φορείς.

Ήδη, από την περασμένη Παρασκευή (23/7), η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με έγγραφό της προς την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Μινώα Πεδιάδας, ζήτησε να ενεργοποιηθεί το Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των Συνεπειών από την Εκδήλωση Σεισμών με την κωδική ονομασία «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ», το οποίο καθορίζει τις ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν από τους φορείς που εμπλέκονται με το ζήτημα.

Το Σχέδιο - μεταξύ άλλων - προβλέπει ελέγχους στατικότητας στα κτίρια της ευρύτερης περιοχής από κλιμάκια μηχανικών και ειδικών, αλλά και ενημέρωση των πολιτών για τους χώρους καταφυγής και συγκεντρώσεως. Επίσης, οι εμπλεκόμενοι φορείς (Περιφέρεια Κρήτης, Δήμος Μινώα Πεδιάδας) θα πρέπει να έχουν σε άμεση διαθεσιμότητα τα μηχανήματα και τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό που απαιτείται γι αυτές τις περιπτώσεις.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας κ. Γιάννη Λεονταράκη, ο οποίος μίλησε στο ekriti.gr, υπάρχουν συνεχείς επαφές της Περιφέρειας Κρήτης με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας 

Διαβάστε αναλυτικά τι προβλεπει το Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των Συνεπειών από την Εκδήλωση Σεισμών με την κωδική ονομασία «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ»:

Συνεδριάζει το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας

Όλα τα παραπάνω, αναμένεται να συζητηθούν διεξοδικά, στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, το οποίο και θα συνεδριάσει το ερχόμενο Σάββατο 31 Ιουλίου στις 11 το πρωί, στο Αρκαλοχώρι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση έχει κληθεί να παρευρεθεί και ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας κ. Ευθύμιος Λέκκας

Ρεπορτάζ: Γιώργος Λαμπράκης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παπαζάχος στο Ράδιο Κρήτη: Δεν αποκλείεται μεγαλύτερος σεισμός - Κίνδυνος τα παλιά σπίτια

Ζημιές σε χωριά του Ηρακλείου μετά τον σεισμό (φωτογραφίες)

Τσελέντης στο Ράδιο Κρήτη: Καμία σχέση οι σεισμοί, με τα έργα στο αεροδρόμιο Καστελίου