Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

''Βροχή'' συλλυπητηρίων για τον θάνατο του Θεοχάρη Δετοράκη

Image
ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ
 clock 13:11 | 27/01/2023 writer icon newsroom ekriti.gr

Θλίψη προκάλεσε ο θάνατος του  καθηγητής Βυζαντινής Φιλολογίας Θεοχάρη Δετοράκη. Πολλες είναι οι συλλυπητήριες ανακοινώσεις στην οικογένεια του εκλιπόντος. 

Συλλυπητήρια δήλωση του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού για τον θάνατο του Θεοχάρη Δετοράκη

"Ο Θεοχάρης Δετοράκης, ανήκει στην χορεία των προσωπικοτήτων που διεμόρφωσαν τον σύγχρονο πολιτισμό του τόπου μας.

Καταξιώθηκε στην Επιστημονική κοινότητα με την πολυετή διδασκαλία του στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, και συγκρότησε ένα βαρυσήμαντο εκδοτικό έργο, το οποίο θα παραμείνει πολύτιμη παρακαταθήκη για τις νεότερες γενιές που θα παρακολουθήσουν τις Βυζαντινές και τις Κρητολογικές Σπουδές.

Ξεχωριστή και πολυσήμαντη ήταν πάντα η παρουσία του στην κοινωνία της Κρήτης. Με ομιλίες και σεμινάρια, με την συμμετοχή τους σε ποικίλες εκδηλώσεις, προσέφερε τις γνώσεις και το ερευνητικό του υλικό στους συμπολίτες του, καθιστώντας τους κοινωνούς της μακραίωνης ιστορικής μας πορείας.

Ο Δήμος Ηρακλείου τίμησε το έργο του με το Βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης» και με το Βραβείο «Ηθικής Τάξεως», αναγνωρίζοντας την ανεκτίμητη προσφορά του στην Φιλολογική Επιστήμη και στον Πολιτισμό του τόπου μας.

Συλλυπούμαι θερμώς την οικογένειά του."

Συλλυπητήρια Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη για τον θάνατο του Θεοχάρη Δετοράκη

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης  σε δήλωση του, επισημαίνει την μεγάλη προσφορά του διακεκριμένου  Πανεπιστημιακού Θεοχάρη Δετοράκη στα γράμματα, την επιστήμη, τον Πολιτισμό της Κρήτης και εκφράζει  τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια του.

Συγκεκριμένα στην δήλωση του ο κ. Αρναουτάκης αναφέρει:

«Με σπουδαία διαδρομή στην επιστήμη, αφήνοντας μια μοναδική σφραγίδα στα γράμματα, στην ιστορία και τον πολιτισμό της Κρήτης, ο Ομότιμος Καθηγητής Θεοχάρης Δετοράκης έφυγε από τη ζωή, αφήνοντας μεγάλο κενό στην οικογένειά του, στην κοινωνία της Κρήτης και στην επιστημονική κοινότητα. Για πολλά χρόνια, ακούραστος στην επιστημονική έρευνα,  συνέγραψε μοναδικής αξίας βιβλία και συγγράμματα για την Κρήτη και τη Βυζαντινή Φιλολογία. 

Ως Περιφέρεια Κρήτης, εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά του.»

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης εξέδωσε την ακόλουθη συλλυπητήρια δήλωση για το θάνατο του Καθηγητή Θεοχάρη Δετοράκη:

«Με θλίψη και βαθιά συγκίνηση αποχαιρετούμε τον Θεοχάρη Δετοράκη, μια προσωπικότητα με σπουδαία συμβολή στον πολιτισμικό και πνευματικό πλούτο του νησιού μας.

Ο Θεοχάρης Δετοράκης υπήρξε καθηγητής Βυζαντινής Φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Αντλούσε έμπνευση από την ιδιαίτερη πατρίδα του, οδηγώντας τον να ασχοληθεί έντονα με τη μελέτη της Κρήτης μας. Η ακαδημαϊκή και συγγραφική του πορεία συνόδεψε την πολύπλευρη δράση και προσφορά του, βοηθώντας τα μέγιστα στην προβολή του τόπου μας.

Ιδιαίτερα αγαπητός στην τοπική κοινωνία και πολυπράγμων, διετέλεσε Πρόεδρος της Eταιρίας Kρητικών Iστορικών Mελετών, ενώ του απονεμήθηκε από τον Δήμο Ηρακλείου το τιμητικό βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης», το 1985. Πορεύτηκε στη ζωή του, πάντοτε με ευσυνειδησία και φιλότιμο, αφήνοντας πίσω βαριά κληρονομιά.

Εκφράζω τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους του».

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννης Κουράκης για την απώλεια του Θεοχάρη Δετοράκη

"Με αφορμή την απώλεια του καθηγητή Θεοχάρη Δετοράκη, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κρήτης Γιάννης Κουράκης έκανε την ακόλουθη συλλυπητήρια δήλωση:

Στις μεγάλες απώλειες των Κρητικών Πνευματικών Ανθρώπων συγκαταλέγεται πλέον και εκείνη του αγαπητού μας και σεβαστού καθηγητή Θεοχάρη Δετοράκη.

Του ανθρώπου που συνέδεσε άρρηκτα την πνευματική πορεία του με την Κρήτη και την Ιστορία της.

Στην πολυκύμαντη αλλά και εξαιρετικά παραγωγική διαδρομή του, επιστράτευε πάντα την αγάπη του για το νησί μας. Αυτή η αφοσίωση λειτουργούσε ως κινητήρια δύναμη των πνευματικών πρωτοβουλιών και αναζητήσεών του.

Σε συνδυασμό με την σοβαρότητα που τον διέκρινε και βέβαια με τις μοναδικές γνώσεις, εμπειρίες και αρετές του, ο Θεοχάρης Δετοράκης κατέκτησε κορυφαία θέση στο επιστημονικό και πνευματικό δυναμικό της Κρήτης.

Η απώλειά του αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό, με σπουδαία όμως παρακαταθήκη το πλούσιο έργο που μας κληροδοτεί.

Στους οικείους του, απευθύνω τα πιο εγκάρδια συλλυπητήριά μου."

Συλλυπητήρια ανακοίνωση της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Κρήτης 

"Μας προκαλεί μεγάλη θλίψη η απώλεια του Ομότιμου Καθηγητή του Τμήματος Φιλολογίας, της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Θεοχάρη Δετοράκη.

Ο Θεοχάρης Δετοράκης, μία σπουδαία μορφή των Γραμμάτων της Κρήτης και αφοσιωμένος δάσκαλος που με το ήθος και την άριστη επιστημονική του κατάρτιση πρόσφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Υπηρέτησε εξίσου τις Κρητολογικές σπουδές, παράλληλα με τη Βυζαντινή φιλολογία.

Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης τον τιμά για τη σημαντικότατη προσφορά του στο Ίδρυμα και εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στους συναδέλφους -τα παιδιά του - Μαρίνα και Στάθη, καθώς και στα άλλα μέλη της οικογένειάς του."

Image
θεοχάρης δετοράκης

(Θλίψη σκόρπισε η είδηση θανάτου του Θεοχάρη Δετοράκη)

Με αφορμή τον θάνατο του Θεοχάρη Δετοράκη ο Βουλευτής ΝΔ Ηρακλείου Μάξιμος Σενετάκης προέβη στην ακόλουθη συλλυπητήρια δήλωση:

“Με θλίψη πληροφορήθηκα την απώλεια ενός μεγάλου Κρητικού, ενός σπουδαίου ανθρώπου των Γραμμάτων και με μοναδικό έργο για τον πολιτισμό και τον πνευματικό πλούτου του νησιού.

Ο θάνατος του ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης, Θεοχάρη Δετοράκη άφησε ένα κενό, αλλά κληροδότησε στο νησί μας μια πολύτιμη παρακαταθήκη. Το επιστημονικό του ενδιαφέρον για την Βυζαντινή Υμνογραφία και Αγιολογία και την Ιστορία της Κρήτης, μας έδωσαν περισσότερες από πενήντα εργασίες για ιστορικά, φιλολογικά, γλωσσικά και λαογραφικά θέματα. 

Είναι έργο υψηλής ποιότητας και αξίας που δικαιολογημένα του χάρισε το βραβείο “Νίκος Καζαντζάκης” του Δήμου Ηρακλείου και την Προεδρία της Εταιρείας Κρητικών Ιστορικών Μελετών.

Πορεύτηκε στη ζωή του με σεμνότητα. Δίδαξε το ήθος και την αγάπη για τον τόπο του. Η κληρονομιά που μας άφησε είναι πολύτιμη.

Τον αποχαιρετούμε με σεβασμό.

Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του.”

Η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη αποχαιρετά τον Θεοχάρη Δετοράκη

"Δύσκολες είναι τούτες οι στιγμές, για να εκφράσεις σκέψεις και συναισθήματα. Ακόμα δυσκολότερο, να απευθύνεις τις αναρίθμητες ευχαριστίες που οφείλεις, όταν πρόκειται για έναν άνθρωπο, το όνομά του οποίου έχει συνδεθεί και έχει συμπορευθεί με την «Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη» παράλληλα με μια αξιόλογη ακαδημαϊκή διαδρομή.

Ο καθηγητής Θεοχάρης Δετοράκης δεν είναι πια ανάμεσά μας. Αποφάσισε να μας αποχαιρετήσει για το μεγάλο του ταξίδι. Πολύπλευρη η δράση του, ακαδημαϊκή, συγγραφική, διοικητική! Αξιοθαύμαστη η δραστηριότητά του: Ακαδημία Ηρακλείου, Πανεπιστήμιο Κρήτης, ΕΚΙΜ, Β.Δ.Β., Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης. Ανάλογη και η συνεισφορά του.

Εκπαίδευσε πλήθος νέων επιστημόνων. Καθολική η αναγνώριση της αξίας του και της προσφοράς του, όπως συμβαίνει να είναι η αμοιβή των μεγάλων ανδρών.

Ας είναι αυτές οι λίγες γραμμές ένας αποχαιρετισμός της «Β.Δ.Β.» και όλων των εργαζομένων, που είχαμε την τύχη να ζήσουμε και να συνεργαστούμε με τον πολυσέβαστο καθηγητή."

Ψήφισμα της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών για την απώλεια του Θεοχάρη Δετοράκη

"Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών συνήλθε σήμερα εκτάκτως στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, με το άγγελμα του θανάτου του Καθηγητή Θεοχάρη Δετοράκη, Επίτιμου Προέδρου της Ε.Κ.Ι.Μ.

Ο Θεοχάρης Δετοράκης, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, αφήνει μια μεγάλη και πολύτιμη παρακαταθήκη στις βυζαντινολογικές και κρητολογικές σπουδές. Διετέλεσε καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης από το 1978 ως το 2004. Χαλκέντερος μελετητής, αφοσιωμένος στην επιστήμη, προήγαγε με πλήθος μελετών την αγιολογία καθώς και την κρητική ιστοριογραφία. Το συνολικό του έργο αποτελεί σημείο αναφοράς για την επιστημονική έρευνα.

Ο πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. της Ε.Κ.Ι.Μ. ανακάλεσαν με βαθιά συγκίνηση τις μνήμες της μακράς παρουσίας και της πολυσχιδούς δράσης του Θεοχάρη Δετοράκη στην Εταιρία. Ο Θεοχάρης Δετοράκης διετέλεσε από το 1997 ως το 2009 πρόεδρος της Ε.Κ.Ι.Μ., στην ηγεσία της οποίας διαδέχτηκε τον Μενέλαο Παρλαμά. Διετέλεσε, επίσης, Γενικός Γραμματέας των Ζ΄ και Η΄ Διεθνών Κρητολογικών Συνεδρίων (1991, 1996) και πρόεδρος του Θ΄ Διεθνούς Κρητολογικού Συνεδρίου (2001).

Ο Θεοχάρης Δετοράκης υπήρξε για όλους εμάς δάσκαλος, φίλος και συμπαραστάτης. Η παρουσία και η πορεία του αποτέλεσαν και θα εξακολουθήσουν να αποτελούν οδηγό στη δράση της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών.

Το Συμβούλιο αποφάσισε:

Να αναρτηθεί μεσίστια επί τριήμερο η ελληνική σημαία στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης.

Να παραστεί σύσσωμο στην κηδεία του εκλιπόντος.

Να διοργανωθεί από την Ε.Κ.Ι.Μ. ειδική τιμητική εκδήλωση στο πρόσωπο και το έργο του.

Να κατατεθεί στη μνήμη του, αντί στεφάνου, χρηματικό ποσόν υπέρ των σκοπών του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης.

Να επιδοθεί το παρόν ψήφισμα στην οικογένειά του και να δημοσιευθεί στον τοπικό Τύπο".

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ηράκλειο: Οι αστυνομικοί βρήκαν τα ναρκωτικά στο σπίτι του αλλά όχι εκείνον

Ηράκλειο - κρίσεις ΕΛ.ΑΣ: Ταξίαρχος ο Παπαδάκης, παραμένει Διευθυντής ο Χρυσάκης

Γκρέμισαν τον τοίχο σπιτιού για να κλέψουν την... τραπεζαρία (φωτογραφία)

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 - 2023 ekriti.gr | Όροι Χρήσης.
Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis