Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Αυγενάκης: Η ασφάλεια του διαδικτύου είναι πρόβλημα πρωτίστως κοινωνικό

aygenakis.jpg
 clock 20:17 | 18/05/2015
writer icon newsroom ekriti.gr

Στον ρόλο της ασφάλειας στα δίκτυα για την προώθηση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, τους κινδύνους των μη ασφαλών δικτύων για τις εθνικές οικονομίες και το θεσμικό πλαίσιο, ανέπτυξε ο Τομεάρχης Υποδομών, Μεταφορών, Δικτύων, Χωροταξίας & Πολεοδομίας - Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, κατά την έναρξη του πανευρωπαϊκού διήμερου συνεδρίου με θέμα την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. 

Το διήμερο συνέδριο πραγματοποιείται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας Δικτύων και Πληροφοριών ENISA, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Ηρακλείου, την 18η και 19η Μαΐου 2015, στο Επιμελητήριο Ηρακλείου.

Σημεία τοποθέτησης Λευτέρη Αυγενάκη: 

«Η βιομηχανία των δικτύων, αναμφίβολα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της οικονομίας μας και περιλαμβάνει ενσύρματα δίκτυα, παρόχους ασύρματων, δορυφορικών, καλωδιακών και ραδιοτηλεοπτικών σημάτων. Τα δίκτυα παίζουν ένα μεγάλο ρόλο στην προώθηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, αυξάνουν την παραγωγικότητα, και βέβαια οι υποδομές των δικτύων αναδεικνύονται σε πρώτη προτεραιότητα προκειμένου να υλοποιηθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων και της δημόσιας διοίκησης. Τα δίκτυα αποτελούν την βάση των εργασιών δεκάδων επιχειρήσεων, νεοφυών επιχειρήσεων, δημόσιων οργανισμών, και βέβαια των Κυβερνήσεων και η ψηφιακή σύγκλιση πρέπει να έχει πρωτεύοντα ρόλο στις πολιτικές μας. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το έργο ευρυζωνικής δικτυακής υποδομής σε 5.493 «λευκές» αγροτικές και νησιωτικές περιοχές, όπου η προηγούμενη Κυβέρνηση παρέλαβε απενταγμένο και εκτός χρηματοδότησης. Ένα έργο το οποίο με την ολοκλήρωσή του θα μειώσει το «ψηφιακό χάσμα» των απομακρυσμένων περιοχών της χώρας και θα δώσει τη δυνατότητα ισότιμης πρόσβασης σε αναβαθμισμένες διαδικτυακές υπηρεσίες σε πάνω από 1/2 εκατομμύριο πολίτες. 

aygenakis2.jpg

aygenakis2.jpg, by gpapadakis

Σήμερα η Κυβέρνηση μένει να προχωρήσει ένα έργο που παρέλαβε με υπογεγραμμένες τις συμβάσεις ΣΔΙΤ από τον Δεκέμβριο 2014 και το μόνο που έχει να κάνει είναι να εποπτεύσει την υλοποίηση του, εφόσον ξεκινήσει το έργο. Κινδυνεύουν να χαθούν εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ και να στερήσουν τη δυνατότητα στους Δήμους της Χώρας να προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες internet σε δημόσιους. Δε μπορούμε στην Ελλάδα να είμαστε γαλατικό χωριό. Οφείλουμε να παρέχουμε υπηρεσίες ευρυζωνικής σύνδεσης, μειώνοντας έμπρακτα το ψηφιακό χάσμα των απομακρυσμένων περιοχών μας.
    
Κατά την τελευταία 25ετία, η βιομηχανία των δικτύων έχει εξελιχθεί από μια κατά κύριο λόγο φωνοκτενρική υπηρεσία σε μια διαφοροποιημένη, ανταγωνιστική και διασυνδεδεμένη βιομηχανία που υποστηρίζει το Διαδίκτυο και άλλα βασικά συστήματα παροχής πληροφοριών. 

Το Διαδίκτυο είναι το απόλυτο όχημα για την παροχή κάθε είδους πληροφορίας και τη διαβίβασή τους, στην εποχή μας, προσφέροντάς μας μια λεωφόρο πληροφοριών και συνδέει άτομα, οικογένειες, επιχειρήσεις και κυβερνήσεις από όλο τον κόσμο σε πραγματικό χρόνο.
 
Ωστόσο, μέσα σε αυτή την τεράστια έκταση των ψηφιακών δεδομένων, υπάρχει μια αυξανόμενη τάση για αποκρυτογράφηση και αξιοποίηση απόρρητων πληροφοριών, τάση που γίνεται ολοένα και πιο διαδεδομένη. Η εγκληματική δραστηριότητα στο διαδίκτυο είναι πλέον κοινός τόπος και αυξάνεται σταθερά με την αύξηση του αριθμού των χρηστών του Διαδικτύου. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των περιστατικών διαδικτυακών κλοπών, με απάτες κλεμμένων πιστωτικών καρτών και ηλεκτρονικές απάτες έχουν κλιμακωθεί την τελευταία δεκαετία.

Την ίδια στιγμή όσο διευρύνεται και εξαπλώνεται η χρήση των δικτύων, και όσο η χρήση τους γίνεται αναγκαία, τόσο μεγαλύτερες είναι οι απειλές. Spam, phising, κακόβουλες δραστηριότητες απειλούν να διαταράξουν δίκτυα οργανισμών, εταιρειών, κυβερνητικά κ.α. 

Εμπορικοί φορείς και επιχειρήσεις διαθέτουν σημαντικούς πόρους και την εμπειρία για τον εντοπισμό και την άμβλυνση των απειλών στο Διαδίκτυο. Λαμβάνουν μέτρα για την αντιμετώπιση των απειλών και επενδύουν σημαντικά ποσά στις τεχνολογίες ανίχνευσης και μετριασμού απειλών. Η μη θωράκιση σε απειλές έχει τεράστια κόστη και ακόμη μεγαλύτερους κινδύνους από τη διαρροή απόρρητων στοιχείων.

Όλοι θυμόμαστε την κυβερνοεπίθεση της Βόρειας Κορέας για την ταινία Ιντερβιου που είχε στόχο την αμερικανική εταιρεία Sony Pictures, με αποτέλεσμα να υποκλαπούν ταινίες που δεν έχουν βγει ακόμα στους κινηματογράφους, καθώς και απόρρητα στοιχεία 47.000 ατόμων, μεταξύ αυτών και διασημοτήτων. Αυτό ήταν ένα τεράστιο οικονομικό πλήγμα για την εταιρεία, αλλά και για το κύρος της.

Προφανώς, υπάρχουν τεράστια οικονομικά και κοινωνικά κίνητρα που συνδέονται με το έγκλημα στον κυβερνοχώρο. Ίσως ακόμα πιο σοβαρά, σε διεθνές επίπεδο, με στόχο την κυβερνο-τρομοκρατία απέναντι σε άλλα κράτη. 

Από την άποψη αυτή, η ευθύνη που έχουν οι Κυβερνήσεις για την καταπολέμηση του εγκλήματος και της τρομοκρατίας στον κυβερνοχώρο είναι ιδιαίτερα σημαντική και πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ένα πρόβλημα για την αντιμετώπιση του οποίου χρειάζεται συλλογική δράση και συνεργασία.

Ωστόσο, δε μπορούμε να παραβλέψουμε ότι όσο σύνθετο είναι το πρόβλημα άλλο τόσο σύνθετη είναι και η προσπάθεια για επίλυσή του. Για την αντιμετώπισή του χρειάζεται η συσπείρωση δυνάμεων σε πολιτικό, επιστημονικό και επιχειρηματικό επίπεδο.

Στο πολιτικό μέτωπο, για την αναγνώριση και την αντιμετώπιση των προβλημάτων της εγκληματικότητας στον κυβερνοχώρο, ελάχιστα έχουν γίνει σε διεθνές και εθνικό επίπεδο. Μέχρι σήμερα, η ευρωπαϊκή σύμβαση για το έγκλημα το 2004, αντιπροσωπεύει τη μόνη διεθνή συνθήκη για το θέμα αυτό. Ωστόσο, έχει επικυρωθεί μόνο από 29 χώρες, με τις αξιοσημείωτες απουσίες των μεγάλων κρατών όπως η Κίνα και η Ρωσία. Για την αντιμετώπιση σε πολιτικό επίπεδο του προβλήματος, χρειάζεται να αποσυνδέσουμε από οποιοδήποτε άλλο ζήτημα που έχουμε το πρόβλημα της κυβερνοτρομοκρατίας, ειδάλλως η οποιαδήποτε διεθνής συμφωνία θα είναι δύσκολη και χρονοβόρα.
    
Με το σημερινό αδιέξοδο στο πολιτικό σκηνικό, η σχέση μεταξύ της επιστήμης και της επιχειρηματικότητας αποκτά κρίσιμη σημασία στην καταπολέμηση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο. Η καινοτομία είναι απαραίτητη σε δύο βασικούς τομείς: την προσπάθεια να βρεθούμε ένα βήμα μπροστά από τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου στον αποκλεισμό κακόβουλων λογισμικών, καθώς και την άμεση διόρθωση της βλάβης γρήγορα όταν ανιχνευτεί. Βέβαια εδώ υπάρχουν ακόμη πιο εξειδικευμένοι του χώρου που μπορούν να μας μιλήσουν για ακόμη πιο σύνθετες και αποτελεσματικές τεχνικές.

Σε αυτό όμως το σημείο έρχεται η επιχειρηματικότητα. Το επιχειρείν μπορεί να οδηγήσει σε ευρεία υιοθέτηση των επιστημονικών καινοτομιών. Η ασφάλεια στο διαδίκτυο είναι για πολλές επιχειρήσεις ένα πρόβλημα στην εκκίνηση επιχειρηματικής δραστηριότητας, και όσο και εάν μας φαίνεται ότι ο κλάδος της ασφάλειας δικτύων είναι κορεσμένος, υπάρχει σημαντικό κενό για νέες, ευκίνητες επιχειρήσεις που μπορούν να ανταποκριθούν στους κινδύνους. Και βέβαια, μην ξεχνάμε ότι ο επιχειρηματικός κλάδος μπορεί να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο όσον αφορά την οικοδόμηση σχέσεων μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, και να ξεπεραστεί η αδράνεια σε διεθνές επίπεδο. 

Είναι σαφές είναι ότι με συνεχώς αυξανόμενη χρήση του Διαδικτύου, το έγκλημα στον κυβερνοχώρο θα συνεχίσει να γίνεται όλο και πιο διαδεδομένο.  

Οφείλουμε να αντιληφθούμε άμεσα ότι η στασιμότητα στις διακρατικές προσπάθειες για την καταπολέμηση των απειλών, δημιουργεί χαμένο έδαφος που είναι πολύ δύσκολο να κερδηθεί ξανά. 

Η ασφάλεια του διαδικτύου δεν είναι ένα πρόβλημα μόνο οικονομικό. Είναι πρωτίστως κοινωνικό.»

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis