Κρήτη

Αρναουτάκης στην Telegraph: "Η Κρήτη είναι ένας ασφαλής τουριστικός προορισμός"

κρήτη τουρισμός

 «Η Κρήτη είναι ένας ασφαλής προορισμός, που τηρεί όλα τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα, προκειμένου να διασφαλίσει την ασφαλή διαμονή των τουριστών στο νησί. Περιμένουμε τις θετικές αποφάσεις της βρετανικής κυβέρνησης», τόνισε στην Telegraph ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, εν αναμονή της απόφασης για τον εαν η Ελλάδα θα συγκαταλεχθεί στον κατάλογο των "πράσινων χωρών" για τους βρετανούς τουρίστες. 

Την ίδια στιγμή, βαρύτατο θα είναι το πλήγμα για τους Βρετανούς τουρίστες αλλά και τον τουρισμό σε Ελλάδα και Ισπανία αν επιβεβαιωθεί το δημοσίευμα της Sun πως τα ελληνικά και τα ισπανικά νησιά θα παραμείνουν εκτός της λεγόμενης «πράσινης» λίστας.

Οι Βρετανοί περιμένουν πως και πως το «πράσινο» φως από την κυβέρνησή τους για να ξεκινήσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές σε δυο από τις πιο αγαπημένες τους χώρες: την Ελλάδα και την Ισπανία. Μόνο που ένα δημοσίευμα έρχεται να ταράξει τα καλοκαιριά τους σχέδια για διακοπές στα ελληνικά και ισπανικά νησιά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Sun, η κυβέρνηση Τζόνσον σχεδιάζει να αφήσει εκτός της «πράσινης» λίστας τα νησιά σε Ελλάδα και Ισπανία παρά το γεγονός, όπως τονίζεται και στο δημοσίευμα, πως τα νησιά καταγράφουν πολύ λιγότερα κρούσματα κορωνοϊού από την ενδοχώρα!

Η «πράσινη» λίστα που αναμένεται ανακοινώσει η βρετανική κυβέρνηση θα είναι εκείνη με τις χώρες που οι Βρετανοί δεν θα χρειάζεται να μπουν σε καραντίνα μετά την επιστροφή τους. Και οι Βρετανοί που ετοιμάζονται για διακοπές, την περιμένουν πως και πως. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες που επικαλείται η Sun, πολύ λίγες χώρες θα καταφέρουν να μπουν σε αυτή την «πράσινη» λίστα.

Η Βρετανία έχει θέσει συγκεκριμένα κριτήρια για να καταρτίσει τη λίστα της: πόσοι από τους πολίτες της χώρας έχουν εμβολιαστεί, πόσα είναι τα κρούσματα, αν υπάρχουν μεταλλάξεις και πόσο καλή είναι η ιχνηλάτιση των κρουσμάτων. Θα δημιουργηθεί, όπως αναφέρεται, ένα σύστημα σαν… τα φανάρια των δρόμων με χώρες στο πράσινο, στο πορτοκαλί και στο κόκκινο.

Η λίστα αναμένεται να δημοσιευτεί μέσα στην εβδομάδα (την Πέμπτη ή την Παρασκευή) και σύμφωνα με την Sun στο «πράσινο» θα είναι το Γιβραλτάρ, η Μάλτα, το Ισραήλ και η Ισλανδία. Αλλά αγαπημένοι καλοκαιρινοί προορισμοί των Βρετανών όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Ελλάδα και η Ιταλία βρίσκονται μερικές εβδομάδες… μακριά από το «πράσινο» και άρα θα είναι στο «πορτοκαλί», όπως και τα νησιά τους φυσικά.

Η Πορτογαλία, σύμφωνα με τη Sun, είναι ο μοναδικός μεγάλος ευρωπαϊκός προορισμός που θα μπορούσε να είναι… πράσινος.

«Διαβάζοντας» το… φανάρι

Χώρες στο κόκκινο: 10 μέρες καραντίνα σε ξενοδοχείο μετά την επιστροφή.

Πληρωμή του δωματίου του ξενοδοχείου κόστους τουλάχιστον 1.750 λιρών

Αρνητικό τεστ πριν από την επιστροφή

Δυο PCR τεστ μετά την επιστροφή τη δεύτερη και την όγδοη μέρα.

Χώρες στο πορτοκαλί: 10 μέρες αυτοαπομόνωση μετά την επιστροφή

Αρνητικό τεστ μετά την επιστροφή στη Βρετανία

Δυο PCR τεστ τη δεύτερη και την όγδοη μέρα της επιστροφής.

Χώρες στο πράσινο: Χωρίς καραντίνα

Αρνητικό τεστ μετά την επιστροφή στη Βρετανία

PCR τεστ δυο μέρες μετά την επιστροφή

Ειδήσεις σημερα 

Εστίαση - Ηράκλειο: "Ανάσταση" για τα καφέ αλλά οι πελάτες πήγαν ... αλλού!

Καταστήματα στο Ρέθυμνο: Δεν άνοιξαν 4 στα 10 καφέ

Καιρός - Κυριακή του Πάσχα: Η Κρήτη ανάμεσα στις περιοχές της χώρας με ρεκόρ ζέστης

Κόσμος

Η Πορτογαλία επιτρέπει τα τουριστικά ταξίδια για τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες

αεροπλανο Πορτογαλία

H Πορτογαλία θα επιτρέπει, από τη Δευτέρα, τα τουριστικά ταξίδια για τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών.

Οι πολίτες από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που καταγράφουν δείκτη επίπτωσης του νέου κορωνοϊού «μικρότερο των 500 κρουσμάτων για 100.000 κατοίκους», θα μπορούν να πραγματοποιούν «όλων των ειδών τα ταξίδια προς την Πορτογαλία, περιλαμβανομένων των μη αναγκαίων ταξιδιών», διευκρίνισε η κυβέρνηση σε ένα δελτίο τύπου.

Όλοι οι επιβάτες άνω των 2 ετών θα πρέπει, εντούτοις, να παρουσιάζουν, πριν από την επιβίβαση, ένα αρνητικό τεστ PCR λιγότερο από 72 ωρών.

Οι αεροπορικές εταιρείες, που θα επιτρέπουν την επιβίβαση των επιβατών χωρίς τεστ, θα βρίσκονται αντιμέτωπες με «ένα πρόστιμο 500-2.000 ευρώ ανά ταξιδιώτη», αναφέρει το υπουργείο Εσωτερικών της Πορτογαλίας.

Οι περιορισμοί στα ταξίδια, τα οποία θα περιορίζονται στα απαραίτητα, διατηρούνται για οκτώ χώρες, εκ των οποίων 5 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόκειται για την Κύπρο, την Κροατία, τη Λιθουανία, την Ολλανδία και τη Σουηδία, όπως και τη Νότια Αφρική, τη Βραζιλία και την Ινδία.

Οι ταξιδιώτες που θα προέρχονται από αυτές τις χώρες θα υποβάλλονται σε μια καραντίνα 14 ημερών.

Τα απαραίτητα ταξίδια, που θα επιτρέπονται, αφορούν κυρίως τις μετακινήσεις για επαγγελματικούς λόγους, τις σπουδές, την επανένωση με την οικογένεια ή λόγους υγείας.

Χθες, η Πορτογαλία έδωσε ήδη το πράσινο φως για τα τουριστικά ταξίδια από τη Βρετανία, μετά την άρση των περιορισμών που είχε θέσει σε ισχύ στις αρχές Ιανουαρίου για να θέσει υπό έλεγχο την έξαρση της πανδημίας Covid-19.

Τα δρομολόγια με τη Βρετανία είχαν ανασταλεί τον Ιανουάριο, προτού αποκατασταθούν στα μέσα Απριλίου, όμως αποκλειστικά για τα ταξίδια που κρίνονταν «αναγκαία».

Εκατοντάδες Βρετανοί τουρίστες, πρώτη τουριστική αγορά, αναμένονται από την επόμενη εβδομάδα στην Πορτογαλία, κυρίως στην τουριστική περιοχή Αλγκάρβε (νότια).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ιταλία: Τέλος στην πενθήμερη καραντίνα για τους ταξιδιώτες από ΕΕ, Βρετανία και Ισραήλ

Αφγανιστάν: Έκρηξη σε τζαμί - Τουλάχιστον 12 νεκροί