Κρήτη

Αποθέωση για την Κρήτη: Ανταγωνίζεται Βαλεαρίδες νήσους και Αττάλεια

Κρήτη

Το μοναδικό φυσικό κάλος της Κρήτης, η ιστορία της, τα μνημεία της, η ασφάλεια,  η φιλοξενία της, η σπουδαία διατροφή της αλλά πάνω από όλα η αυθεντικότητα και γνησιότητα της είναι τα «δυνατά» πλεονεκτήματα του νησιού που προσελκύουν τα εκατομμύρια των τουριστών σε ετήσια βάση. Αυτό κατέδειξε έρευνα της εταιρείας MRB Hellas που παρουσιάστηκε στην Περιφέρεια Κρήτης, επισημαίνοντας πως η Κρήτη έχει πολλές ευκαιρίες και βρίσκεται μαζί με τις Βαλεαρίδες νήσους και την Αττάλεια στις πρώτες θέσεις ανάμεσα σε 12 προορισμούς διεθνώς. Η έρευνα- που παράλληλα αποτυπώνει την αποτελεσματικότητα της βραβευμένης διαφημιστικής καμπάνιας της Περιφέρειας - πραγματοποιήθηκε το Σεπτέμβριο του 2015 σε 6 χώρες Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Νορβηγία, Σουηδία και απάντησαν 600 άτομα 100 ανά χώρα. Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης επεσήμανε ότι η έρευνα είναι ένα σημαντικό, αξιόπιστο «εργαλείο» που δείχνει την «χάραξη» της στρατηγικής που ακολουθεί η Περιφέρεια Κρήτης για την ανάπτυξη του τουρισμού της. Η έρευνα παρουσιάστηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο MRB Δημήτρη Α. Μαύρο παρουσία του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, του Εντεταλμένου Συμβούλου τουρισμού Μιχάλη Βαμιεδάκη, της προϊσταμένης της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Μαρίας Κασωτάκη, του προϊσταμένου του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κρήτης Νίκου Ζωγραφάκη, στελεχών της Περιφέρειας της διευθύνουσας συμβούλου της εταιρείας «Encore» Ζένιας Γεωργιάδου του στελέχους της εταιρείας Ελένης Χανόγλου, και του γενικού διευθυντή της εταιρείας «Lowe» Θάνου Βλαχόπουλου. 

kriti.jpg

kriti.jpg, by gpapadakis

Η έκθεση έδειξε ότι η Κρήτη ανάμεσα σε 12 ανταγωνιστικούς τουριστικούς προορισμούς του εξωτερικού έρχεται σε προτιμήσεις στη πρώτη ή δεύτερη θέση και βασικοί τουριστικοί της «αντίπαλοι» είναι οι Βαλεαρίδες νήσοι και η Αττάλεια της Τουρκίας.  Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ και αποτελεί τμήμα του έργου «Τουριστική προβολή της Περιφέρειας Κρήτης» με αναδόχους της εταιρίες Lowe Athens και Encore. 
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης σε δηλώσεις του για το περιεχόμενο της έρευνας ανέφερε: «Πρόκειται για μια εξαίρετη έρευνα, ένα αξιόπιστο «εργαλείο» γιατί πάντα με σοβαρότητα και υπευθυνότητα πρέπει να χαράζουμε και να υλοποιούμε κάθε καμπάνια ως Περιφέρεια. Το αποδεικνύουμε εξάλλου μέσα από τις συνεργασίες που έχουμε με διάφορους φορείς και μια αξιόπιστη εταιρεία με την έρευνα της μας δίνει όλα τα στοιχεία, θετικά και αρνητικά, που πρέπει να επεξεργαστούμε προς όφελος της περαιτέρω ανάπτυξης του τουριστικού μας προϊόντος».
Από την πλευρά του ο Εντεταλμένος Σύμβουλος για θέματα τουρισμού Μιχάλης Βαμιεδάκης επεσήμανε: «Αξιοποιούμε στο έπακρο τα στοιχεία της έρευνας που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού της Περιφέρειας για την ανάπτυξη του τουρισμού μας. Σκοπός να μας δείξει την αποτελεσματικότητα της προβολής του νησιού στο εξωτερικό, επίσης να μας δείξει τα ισχυρά αλλά και τα αδύναμα μας σημεία προκειμένου να επικεντρωθούμε σε αυτά στα πλαίσια της χάραξης της τουριστικής μας στρατηγικής. Τα ευρήματα είναι πάρα πολύ ενδιαφέροντα τόσο σε ποσοτικό όσο και σε ποιοτικό επίπεδο και μπορούμε να δούμε ποια είναι τα δυνατά μας σημεία που μπορούμε να αναπτύξουμε περαιτέρω, οι ευκαιρίες, και ποια είναι τα αδύναμα μας σημεία που χρίζουν βελτίωσης».

kriti2.jpg

kriti2.jpg, by gpapadakis

 
Ο Διευθύνων σύμβουλος MRB Hellas Δημήτρης Μαύρος επεσήμανε σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας: «Κεντρικό συμπέρασμα των ευρημάτων της έρευνας είναι ότι το νησί είναι γεμάτο ευκαιρίες. Η Κρήτη έρχεται στη πρώτη ή δεύτερη θέση σε σχέση με τις ανταγωνιστικές περιοχές, έχουμε πολλά κοινά σε σχέση με ποιές χώρες προσελκύουμε. Οι δυο περιοχές  που έχουμε να ανταγωνιστούμε είναι η Βαλεαρίδες νήσοι και η Αττάλεια που μαζί με την Κρήτη βρίσκονται στις πρώτες θέσεις ανάμεσα σε 12 προορισμούς που έχουμε ανά τον κόσμο. Υπάρχουν ακόμα «κρυμμένοι» τομείς της Κρήτης όπως η γαστρονομία της, που μπορούμε να την αναπτύξουμε περαιτέρω. Επίσης το φυσικό κάλος όπου πρέπει να το εκμεταλλευτούμε ακόμα περισσότερο. Η Κρήτη έχει αφηγήματα που οι τουρίστες περιγράφουν όταν επιστρέψουν στις πατρίδες τους. Ένα επίσης σημαντικό στοιχείο είναι ότι την Κρήτη επιλέγουν οι γυναίκες, οικογένειες με παιδιά και άτομα με ανώτερη μόρφωση και κοινωνικοοικονομική τάξη. Αυτοί που επιλέγουν Κρήτη είναι νεώτερες ηλικίες από 25 έως 45 ετών κυρίως από Ρωσία, Νορβηγία, Σουηδία και στη 4η θέση η Γαλλία. Οι Άγγλοι και οι Γερμανοί εμφανίζουν λίγο πιο συγκρατημένες δυναμικές αλλά και αυτοί αν γίνει το σωστό μάρκετινγκ θα ακολουθήσουν. Τέλος ας μην ξεχνάμε ότι η Κρήτη αποτελεί το νοτιότερο κομμάτι της Ευρώπης ότι και αν σημαίνει αυτό κλιματολογικά αλλά και σε επίπεδο μοναδικότητας. 

Κρήτη

Το καλοκαίρι του 2022 θα είναι έτοιμο το νέο σωφρονιστικό κατάστημα στη Νεάπολη

φυλακες νεαπολης

Το καλοκαίρι του 2022 θα είναι έτοιμο να παραδοθεί το σωφρονιστικό κατάστημα της Νεάπολης που αναμένεται να αποσυμφορήσει τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, δήλωσε ο υφ. Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για την Αντεγκληματική Πολιτική, Λευτέρης Οικονόμου, κατά την επίσκεψη του στο εργοτάξιο του νέου σωφρονιστικού καταστήματος «Κρήτη 2» στη θέση Κουρούνες, στη Νεάπολη Λασιθίου.

Οι εργασίες, όπως ανέφερε ο κ. Οικονόμου, είχαν σταματήσει εδώ και χρόνια, ωστόσο ξεκίνησαν εκ νέου, ενταγμένες όπως ανέφερε στο πλαίσιο υλοποίησης της σωφρονιστικής πολιτικής που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία καλύτερων και ανθρωπίνων συνθηκών και για τους κρατουμένους.

«Οι εργασίες προχωρούν εντατικά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το οποίο προβλέπει την παράδοση του έργου το καλοκαίρι του 2022. Το έργο αυτό εντάσσεται σε ένα ευρύ πρόγραμμα που υλοποιείται από την κυβέρνηση και, εκτός από αυτό το έργο, περιλαμβάνει τη μετεγκατάσταση του σωφρονιστικού καταστήματος Κορυδαλλού και την ίδρυση νέου, το νέο σωφρονιστικό κατάστημα που παραλάβαμε στη Δράμα, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται διαδικασίες για τη δημιουργία νέων σωφρονιστικών καταστημάτων στα Ιωάννινα, τη Χαλκίδα και στη Μεγαλόπολη» εξήγησε ο κ. Οικονόμου.

Πρόσθεσε δε, ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή και σε άλλες προτάσεις, καθώς, όπως ανέφερε, η στόχευση είναι να δημιουργηθούν σύγχρονα καταστήματα κράτησης με ανθρώπινες συνθήκες για όσους βρέθηκαν κάποια στιγμή στη δυσάρεστη θέση να χάσουν την προσωπική τους ελευθερία και ζητούμενο είναι η κοινωνική τους επανένταξη.

Όπως σημείωσε ο κ. Οικονόμου, σημαντικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση έχει συνολικά το πρόγραμμα που υλοποιείται και περιλαμβάνει, επιπλέον, τη μεταχείριση των κρατουμένων, τα εκπαιδευτικά προγράμματα που τους αφορούν και άλλα μέτρα, που καταδεικνύουν ότι «η κυβέρνηση διατηρεί σταθερή πολιτική βούληση και υλοποιεί στην πράξη και όχι στα λόγια, τις δεσμεύσεις της».

Δυναμική 600 θέσεων
Μαζί με τον κ. Οικονόμου στο Λασίθι βρίσκεται και η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου, η οποία γνωστοποίησε ότι το νέο κατάστημα κράτησης στη Νεάπολη είναι δυναμικής 600 θέσεων και θα βοηθήσει στην επίλυση της συμφόρησης που παρατηρείται στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, ενώ επέρριψε ευθύνες για το πάγωμα των εργασιών στην προηγούμενη κυβέρνηση.

«Η απόφαση για το κατάστημα κράτησης «Κρήτη 2» είχε ληφθεί από το 2003, ενώ η άδεια εκδόθηκε το 2008. Το 2017 με ευθύνη της τότε κυβέρνησης οι εργασίες πάγωσαν» είπε η κ. Νικολάου και εξήγησε ότι μέσα σε λίγους μήνες, με τη γνωστοποίηση της κατάστασης του έργου από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη, η σημερινή Γραμματεία ξεμπλόκαρε το έργο.

«Υπολογίζεται ότι, αν όλα κυλήσουν ομαλά, τον Ιούνιο του 2022 το νέο κατάστημα κράτησης θα παραδοθεί. Με τις 600 θέσεις που διαθέτει, λύνεται το πρόβλημα της συμφόρησης στα σωφρονιστικά καταστήματα, που έχουν αυτή την ώρα 650 περισσότερους κρατουμένους από τον αριθμό που προβλέπεται» ανέφερε η κ. Νικολάου.

Τον κ. Οικονόμου και την κ. Νικολάου συνοδεύει και ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης που επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να υλοποιεί τις δεσμεύσεις της.

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για την Αντεγκληματική Πολιτική και η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, επισκέφθηκαν το ΤΑΕ Νεπόλεως, το σωφρονιστικό κατάστημα που λειτουργεί στην περιοχή, ενώ αυτή την ώρα πραγματοποιούν επίσκεψη στην Αστυνομική Διεύθυνση Λασιθίου στον 'Αγιο Νικόλαο.

Στη συνέχεια θα έχουν συναντήσεις με τον αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου καθώς επίσης και με τους δημάρχους Σητείας, Ιεράπετρας, Αγίου Νικολάου και Οροπεδίου Λασιθίου, όπου θα συζητηθούν ζητήματα της περιοχής που άπτονται της Δημόσιας Τάξης και Ασφάλειας.

 

Διαβάστε επίσης:

Ο πρύτανης του Π.Κ στο Ράδιο Κρήτη για το κορωνοπάρτι

Κορωνοϊός: Κλειστή η Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Γοργολαϊνη λόγω κρουσμάτων