Κρήτη

Αποχαιρετά ο Γιώργος Τερζάκης

terzakis

Αποχαιρετιστήρια επιστολή απέστειλε ο απερχόμενος Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης Γιώργος Τερζάκης.

Υπενθυμίζεται ότι νέος περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης αναλαμβάνει ο Εμμανουήλ Καρτσωνάκης, διευθυντής του Πειραματικού Γυμνασίου Ηρακλείου.

Στην επιστολή του ο Γιώργος Τερζάκης αναφέρει τα εξής: 

Με την ολοκλήρωση μιας 4ετούς θητείας στη θέση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Κρήτης, από τον Απρίλη του 2015, κλείνει ένας ιδιαίτερα σημαντικός και παραγωγικός κύκλος της ζωής μου.
Είναι δύσκολο να αποτιμήσω μέσα σε λίγες γραμμές μια πορεία τεσσάρων ετών, κατά τη διάρκεια της οποίας κλήθηκα να αντιμετωπίσω δύσκολες καταστάσεις και να πάρω αποφάσεις έχοντας, σε κάθε περίπτωση, ως στόχο το καλό και μόνο των παιδιών. Γιατί ήταν και είναι αυτός ο γνώμονας που από την αρχή της εκπαιδευτικής μου σταδιοδρομίας έχει καθορίσει τη στάση μου απέναντι σε κάθε εκπαιδευτικό ζήτημα.
Θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό ότι σε επίπεδο κυβερνητικής πολιτικής, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και τις επακόλουθες αντιξοότητες, δεν έγιναν τουλάχιστον πολιτικές και ιδεολογικές εκπτώσεις. Με σκληρή, συστηματική, μεθοδική και ομαδική δουλειά αντιμετωπίσαμε τα τρέχοντα ζητήματα και υποστηρίξαμε πρωτοβουλίες που ανέδειξαν τον εκπαιδευτικό και τη δουλειά του στο σχολείο. Υπερασπιζόμενοι το Δημόσιο και Δωρεάν Σχολείο πήραμε θεσμικές πρωτοβουλίες που αντιμετώπισαν χρόνια αιτήματα των συναδέλφων, αποκατέστησαν αδικίες και έλυσαν προβλήματα στα σχολεία: η θέσπιση της δίχρονης υποχρεωτικής φοίτησης στα νηπιαγωγεία, το Νέο Ολοήμερο με τις ειδικότητες σε όλα τα σχολεία, τα μαθήματα κολύμβησης, ο θεσμός «τσάντα στο σπίτι», τα σχολικά γεύματα που αφορούν την Α/θμια, οι αλλαγές στο Γυμνάσιο με τις λιγότερες εξετάσεις και τη θεματική εβδομάδα, το νέο πλαίσιο λειτουργίας των ΕΠΑΛ με το πρόγραμμα ΜΝΑΕ, αλλά και οι αλλαγές στο Λύκειο με το νέο πλαίσιο εισαγωγής στα ΑΕΙ για τη Β/θμια. Η στήριξη και στελέχωση των δομών της Ειδικής Αγωγής από την πρώτη μέρα του σχολικού έτους, με έγκαιρες προσλήψεις και τους επικείμενους διορισμούς, αποτελούν την ειδοποιό διαφορά, την εναλλακτική λογική και τη φιλοσοφία με την οποία η παρούσα κυβέρνηση αντιμετωπίζει την εκπαίδευση. Ταυτόχρονα, η επαναφορά των εκπαιδευτικών που ήταν σε διαθεσιμότητα και η κατάργηση του τιμωρητικού χαρακτήρα Π.Δ.152 για την αξιολόγηση, η αποκατάσταση του κύρους του εκπαιδευτικού και του έργου του, επανέφεραν την ηρεμία και ασφάλεια στα σχολεία, προϋποθέσεις απαραίτητες για την ομαλή διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Ειδικότερα, στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης, υιοθετώντας την εξωστρέφεια, ενισχύσαμε δραστηριότητες που προϋπήρχαν, αναπτύξαμε νέες δράσεις και συνεργασίες, υποστηρίξαμε πρωτοβουλίες συναδέλφων σε όλο το νησί, που ανέδειξαν τη δουλειά και τον πολυσύνθετο καθημερινό μας ρόλο ως εκπαιδευτικών, ένα πλέγμα δηλαδή ενεργειών, που έχοντας ως στρατηγικό στόχο το καλό των παιδιών μας, αγκαλιάστηκαν συνολικά, όχι μόνο από τους συναδέλφους, αλλά και από την κοινωνία.
Αναμφίβολα, νιώθω ικανοποιημένος γιατί η σχέση εμπιστοσύνης που αναπτύχθηκε μεταξύ μας, τόσο με το ανθρώπινο δυναμικό της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κρήτης (στελέχη, εργαζόμενους διοικητικούς, εκπαιδευτικούς), όσο και με τα στελέχη του Υπουργείου, μας έδωσε τη δυνατότητα να επιλύουμε  αποτελεσματικά και με σχετική ταχύτητα προβλήματα, καθώς και να παρεμβαίνουμε με καινοτόμες προτάσεις στις νέες θεσμικές, και όχι μόνο, πρωτοβουλίες.
Ως εκ τούτου, από τη θέση αυτή, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους Υπουργούς, Υφυπουργούς, Γενικούς Γραμματείς, αλλά και όλα τα στελέχη του Υπουργείου  Παιδείας με τα οποία συνεργάστηκα τα τέσσερα αυτά χρόνια, όλους τους θεσμικούς φορείς (Περιφέρεια, Δήμους, ΑΕΙ,ΤΕΙ, Ερευνητικά κέντρα,7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης), τους Διευθυντές Εκπαίδευσης που μαζί μοχθήσαμε και λύσαμε προβλήματα. Τους Σχολικούς Συμβούλους, νυν Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου και τους προϊσταμένους όλων των υποστηρικτικών δομών, που πρόθυμα πρωτοστάτησαν με πολλές ιδέες. Τα μέλη των Υπηρεσιακών Συμβουλίων με τα οποία περάσαμε αρκετές ώρες μαζί ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο, συνεργαζόμενοι πάντα με καλή διάθεση, κοινούς στόχους και ομοφωνία στη συντριπτική πλειονότητα των αποφάσεων. Τα μέλη των Οργανωτικών και Εκτελεστικών Επιτροπών, καθώς και των Εθελοντών μας, που επωμίστηκαν την υλοποίηση των δράσεων της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κρήτης (1ο και 2ο Επιστημονικό Συνέδριο, Περιφερειακή Μαθητιάδα, Παγκόσμιο Μαθητικό Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης, και πλήθος άλλων). Τους Διοικητικούς υπαλλήλους και εκπαιδευτικούς, αποσπασμένους ή με διάθεση, των Διευθύνσεων και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης για την υποστήριξή τους και την προθυμία με την οποία έδρασαν σε ό,τι κι αν έπρεπε να διεκπεραιωθεί.
Οφείλω να επισημάνω ότι ζωτικής σημασίας αποδείχτηκε για μένα η συχνή επικοινωνία με τα συνδικάτα όλης της Κρήτης και η κατά γενική ομολογία πολιτισμένη πολιτική αντιπαράθεση που κατά καιρούς είχαμε.
Θα ήθελα να ολοκληρώσω τις ευχαριστίες, αναφερόμενος στο ζωντανό κύτταρο της εκπαίδευσης που είναι το Σχολείο. Στους γονείς και τους συλλόγους τους, που παρίστανται με διάθεση συνεργασίας, τους εκπαιδευτικούς που καταθέτουν την ψυχή τους καθημερινά, τους διευθυντές και υποδιευθυντές που συντονίζουν το δύσκολο αυτό εγχείρημα και βέβαια στους μαθητές μας, το μέλλον του κόσμου, που μας γεμίζουν ελπίδα για το αύριο και μας κάνουν υπερήφανους σε κάθε ευκαιρία.
Μαζί κάναμε πολλά. Μένει να γίνουν περισσότερα.
Κλείνοντας αφού δώσω τις καλύτερες ευχές μου στον νέο Π.Δ.Ε. Κρήτης για καλή δύναμη και καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα, θέλω να σας ευχαριστήσω όλους από τα βάθη της καρδιάς μου, γιατί σταθήκατε δίπλα μου, αλλά κι απέναντί μου, γιατί συμφωνήσαμε αλλά και διαφωνήσαμε δημιουργικά, γιατί με ωθήσατε να γίνομαι κάθε μέρα καλύτερος δάσκαλος, πολίτης, άνθρωπος. Γιατί αποτελέσατε όλοι εσείς, για τέσσερα ολόκληρα χρόνια, τους συνοδοιπόρους μου σ' αυτό το επίπονο μα και ωραίο ταξίδι προς τη δική μου Ιθάκη.

Κρήτη

Ηράκλειο

ΠΑΓΝΗ: Πως η πανδημία αύξησε τον εθελοντισμό στην αιμοδοσία

αιμοδοσία

Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδοσίας σήμερα 12 Ιουνίου, και η Διευθύντρια  της Αιμοδοσίας Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ΗρακλείουΕ. Λυδάκη, μέσα από σχετική ανακοίνωση εξηγεί πως η κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού, έφερε ακόμα πιο κοντά τον άνθρωπο στον εθελοντισμό, με πολύτιμο αποτέλεσμα η Αιμοδοσία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου να συλλέξει πάνω από 1000 μονάδες αίματος σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

"Μια ξεχωριστή γιορτή για την δωρεά αίματος είναι η σημερινή παγκόσμια ημέρα Αιμοδοσίας καθώς μας βρίσκει εν μέσω της πρωτοφανούς παγκόσμιας κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία του νέου κορωνοϊού. Ωστόσο αυτή ακριβώς η κρίση είναι που ανέδειξε ότι η ανθρώπινη φύση απέναντι στον κίνδυνο στέκεται γενναία και είναι αλληλέγγυα και γενναιόδωρη.

Στον τόπο μας ενώ όλα έκλεισαν η Αιμοδοσία «άνοιξε»: «Κάνε μια βόλτα με ουσία κι έλα στην Αιμοδοσία…», ήταν- εν μέσω της βαθιάς καραντίνας- το κάλεσμα μας, και οι συμπολίτες μας, είτε μεμονωμένα είτε μέσω δραστήριων συλλόγων,  αντιστάθηκαν στο φόβο της πανδημίας και τον νίκησαν δωρίζοντας επανειλημμένα αίμα στις νέες δομές που αναπτύχθηκαν εκτός νοσοκομείου, στην Περιφέρεια ή στο Σταθμό Αιμοδοσίας στην πλατεία Ελευθερίας. Όπως φαίνεται και στο γράφημα ο εθελοντισμός μέσα στην καραντίνα αυξήθηκε περίπου κατά 20% και στην Αιμοδοσία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου συλλέξαμε πάνω από 1000 μονάδες αίματος σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.  Ένα δε μέρος αυτών το στείλαμε στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, που σαν μεγάλα αστικά κέντρα, τα νοσοκομεία τους υπέφεραν από την έλλειψη αίματος περισσότερο από ότι εδώ την περιφέρεια.

Πέρα από την δωρεά αίματος όμως υπάρχουν δωρεές βιολογικών υγρών πιο εξειδικευμένες και λιγότερο γνωστές κι από ανθρώπους που αφανώς και σιωπηρά έχουν ταχθεί στην υποστήριξη του άλλου, του ξένου.

Πεντακόσιοι περίπου δωρητές αιμοπεταλίων δεν πτοήθηκαν από την καραντίνα και ήρθαν στο νοσοκομείο για να βοηθήσουν τους μικρούς ασθενείς μας στη μάχη που δίνουν με την αρρώστια τους. Είχαμε επίσης δωρητές υπεράνοσου αντι-Covid πλάσματος από πολίτες που έχοντας ξεπεράσει τη νόσο ήρθαν και δώρισαν τα πολύτιμα αντισώματα τους προς τους συνανθρώπους τους που ήταν στις κλινικές με κορωνοϊό. Και τέλος είχαμε δωρητές μυελού των οστών, με τα αιμοποιητικά μοσχεύματα που συλλέξαμε για αλλογενή μεταμόσχευση μυελού των οστών να ταξιδεύουν και εκτός συνόρων, σαν κομιστές ελπίδας, φιλίας και αλληλεγγύης.

Η δωρεά αίματος, πλάσματος και κυττάρων εκτός από τη ζωή που χαρίζει στους άλλους, κάνει όλους τους εθελοντές αλλά και όλους εμάς που εργαζόμαστε μαζί τους καλύτερους ανθρώπους. Είναι μία πράξη καλοσύνης που διώχνει το άγχος, διώχνει το φόβο και ηρεμεί την καρδιά μας ενώ ταυτόχρονα μας ωθεί σε μια συλλογικότητα.

Σαν Αιμοδοσία του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ηρακλείου ευχαριστούμε θερμά όλους του φορείς της πολιτείας που μας στήριξαν όλο αυτό το διάστημα: την Περιφέρεια, τον Δήμο, την 7η ΥΠΕ και τη Διοίκηση του νοσοκομείου, όπως και όλους τους συλλόγους και τους εθελοντές μας τον κάθε έναν ξεχωριστά".

ειδησεις σημερα 

Κρήτη: Ο αγώνας δρόμου φέρνει κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Ηράκλειο: Τροχαίο στον κόμβο... καρμανιόλα (φωτο)

Ηράκλειο: "Κάντε ησυχία για τα παιδιά που διαβάζουν"