Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Αναβάλλεται η δίκη για το Κάβο Σίδερο μετά τις ηχηρές παρεμβάσεις από όλο τον κόσμο

Image
Μονη Τοπλου
 clock 10:30 | 01/07/2016
writer icon newsroom ekriti.gr

Βήμα πίσω κάνουν οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε ο «άρον άρον» ορισμός της εκδίκασης για την προσφυγή των 123 κατοίκων της Σητείας και 17 περιβαλλοντικών φορέων επί του Π.Δ. σχετικά με την επένδυση στο Κάβο Σίδερο, την ώρα που προέκυψε και μεγάλος φόρτος εργασίας, λόγω της προσφυγής των καναλιών εναντίον του νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες. 

Αντί για την προσεχή Δευτέρα η υπόθεση θα εκδικαστεί στις 16 Σεπτεμβρίου.
 
Όπως είχε τονίσει και σε παλαιότερα ρεπορτάζ το ekriti, νομικοί κύκλοι χαρακτήριζαν τουλάχιστον "περίεργη" τη σπουδή που επέδειξε το ΣτΕ για τη συγκεκριμένη υπόθεση, κάνοντας πολλούς να μιλούν ακόμα και για άλλου είδους παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης, ώστε να φανεί πως έρχονται επενδύσεις στη χώρα.
 
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως ενώ αντίστοιχες περιβαλλοντικές υποθέσεις, που εκδικάζονται μάλιστα και στην Ολομέλεια του ΣτΕ, περιμένουν περίπου ένα χρόνο για να φτάσουν στο ακροατήριο, η συγκεκριμένη προσφυγή κατατέθηκε μόλις στις 10 Μαΐου και η εκδίκασή της είχε οριστεί σε λιγότερο από δύο μήνες, και μάλιστα εν μέσω διακοπών για το ΣτΕ. 
 
Εν τω μεταξύ, μετά το γράμμα στον πρωθυπουργό από το Παγκόσμιο Αρχαιολογικό Κογκρέσο, ηχηρές παρεμβάσεις κατά της επένδυσης έκαναν κορυφαίοι Βρετανοί επιστήμονες, ιστορικοί, αρχαιολόγοι ακόμα και ερευνητές του τουρισμού. Κοινός τόπος στα μηνύματά τους είναι ο παραλογισμός της συγκεκριμένης επένδυσης τον οποίο επισημαίνουν παρά το γεγονός ότι η επενδυτική εταιρία Minoan Group προέρχεται από την ίδια τους τη χώρα.
 
Δείτε παρακάτω τα μηνύματα των Βρετανών επιστημόνων:
 
«Το έργο αυτό θα προκαλέσει σοβαρή βλάβη σε ένα περιβάλλον που παραμένει ανέγγιχτο από την Ελληνική Αρχαιότητα και με μεγάλη σημασία ως προς τον βοτανικό του πλούτο. Η επένδυση δε στέκει ούτε με οικονομικούς όρους.

peter_warren.jpg

peter_warren.jpg, by renas

Peter Warren, μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας, επίτιμος καθηγητής στο Bristol. Ο γνωστότερος μελετητής της κρητικής προϊστορίας.
 
«Είναι μια περιοχή μεγάλης πολιτιστικής σημασίας που πρέπει να προστατευτεί από την απειλή της τυφλής εμπορικής ανάπτυξης».

david_blackman.jpg

david_blackman.jpg, by renas

David Blackman, Oxford University, πρώην διευθυντής της Βρετανικής Αρχαιολογικής Σχολής, με έρευνα στην Κρήτη.
 
«Σας παρακαλώ μην πουλήσετε τον φυσικό και αρχαιολογικό σας πλούτο σας για επιπόλαια πλούτη, και μάλιστα για γκολφ».

oliver_taplin.jpg

oliver_taplin.jpg, by renas

Oliver Taplin, καθηγητής κλασικών σπουδών στην Οξφόρδη
 
 «Ο πλανήτης και οι άνθρωποι είναι πάνω από τα κέρδη. Πρόκειται για μια ανόητη επενδυτική πρόταση. Τόσο κακή τοποθέτηση στο τοπίο, το κλίμα και την οικολογία της Κρήτης. Είναι καταδικασμένη να αποτύχει».

chrisrina_haywood.jpg

chrisrina_haywood.jpg, by renas

Christina Haywood, διευθύντρια του Ιρλανδικού Ινστιτούτου Ελληνικών Σπουδών στην Αθήνα.
 
Αυτό το σκανδαλώδες σχέδιο αποτράπηκε με επιτυχία στο παρελθόν και μπορεί και πάλι να αποτραπεί!

graham_shipley.jpg

graham_shipley.jpg, by renas

D Graham Shipley, καθηγητής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Leicester.
 
«Η συγκεκριμένη επένδυση προκαλεί σημαντικές απειλές. Χρειάζεται μια πιο βιώσιμη προσέγγιση».

bernard_lane.jpg

bernard_lane.jpg, by renas

Bernard Lane, διευθυντής του Journal of Sustainable Tourism, μίας από τις 5 κορυφαίες ερευνητικές  εκδόσεις για τον τουρισμό.
 
«Πρέπει να διατηρήσουμε αυτό το τοπίο»

nicoletta_momigliano.jpg

nicoletta_momigliano.jpg, by renas

Nicoletta Momigliano, καθηγήτρια Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Bristol, συνδιευθύντρια των ανασκαφών στο Παλαίκαστρο Σητείας.
 
«Ολόκληρη η περιοχή σηματοδοτείται από την τεράστια πολιτιστική και περιβαλλοντική της σημασία. Η ζημιά που θα προκληθεί θα είναι μεγάλη ενώ το οικονομικό όφελος από ένα ξενόφερτο θέρετρο είναι αμφίβολο. Η μη αναστρέψιμη καταστροφή που θα επέλθει σε αυτή την άνυδρη περιοχή θα είναι μια τραγωδία».

peter_day.jpg

peter_day.jpg, by renas

Peter Day, καθηγητής αρχαιολογίας, στο πανεπιστήμιο του Sheffield, ειδικός στην αρχαιολογία της Κρήτης.
 
«Πρόκειται για μια περιοχή εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς με ελάχιστη ανθρώπινη επέμβαση. Η κατασκευή γηπέδου γκολφ είναι μια γελοία ιδέα».

alan_johnson.jpg

alan_johnson.jpg, by renas

Alan Johnston, καθηγητής κλασικής Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, μελετητής της αρχαιολογίας της Κρήτης.
 
«Γνωρίζω καλά την περιοχή. Ο πλανήτης έχει αρκετά γήπεδα γκολφ. Η ιδέα να φτιάξεις γήπεδο γκολφ, (που απαιτεί τόνους νερού) σε μια από τις πιο άνυδρες περιοχές της Κρήτης συνιστά περιβαλλοντικό παραλογισμό. Η περιοχή πρέπει να προστατευτεί για τη μοναδική της περιβαλλοντική και αρχαιολογική αξία και όχι να καταστραφεί προς όφελος κανενός άλλου παρά των επενδυτών».

james_whitley.jpg

james_whitley.jpg, by renas

James Whitley, καθηγητής Αρχαιολογίας στο Κάρντιφ της Ουαλίας, με ανασκαφές στην Πραισό Σητείας, πρώην διευθυντής της Αγγλικής Αρχαιολογικής Σχολής.
 
Η συλλογή υπογραφών και απόψεων συνεχίζεται στο https://www.change.org/p/to-the-prime-minister-of-greece-save-the-kavo-s...

ρεπορτάζ: Μάριος Διονέλλης
 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis