Κρήτη

Ανάπτυξη για την Κρήτη από την... κάνναβη

κάνναβη

Μπορεί η καλλιέργεια κάνναβης να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης της Κρήτης;  Θετική απάντηση στο παραπάνω ερώτημα δίνουν 20 βουλευτές αναφερόμενοι φυσικά στην κλωστική - βιομηχανική κάνναβη και όχι στην γνωστότερή μας από το αστυνομικό ρεπορτάζ, ινδική κάνναβη.
 
Το θέμα έρχεται στη Βουλή με κοινή ερώτηση προς τα συναρμόδια υπουργεία, ενώ στο κείμενο της ερώτησης υπάρχει ειδική αναφορά στο πρόβλημα της ερημοποίησης της νότιας Κρήτης και στις δυνατότητες αντιμετώπισής του αν νομιμοποιηθεί πλήρως η καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης για ιατρικούς και φαρμακευτικούς σκοπούς.
 
Μέσα από ένα λεπτομερές σκεπτικό οι 20 βουλευτές, αναφέρονται ιδιαίτερα στη "σύγχυση" με την ινδική κάνναβη. Οι βουλευτές τονίζουν πως η ευφορική ινδική κάνναβη περιέχει την ψυχοτρόπο ουσία THC σε ποσοστό 16%, ενώ η κλωστική κάνναβη μόλις σε ποσοστό 0,2%. Ιδιαίτερα ως προς τις θεραπευτικές της ιδιότητες οι βουλευτές στέκονται στο φαινόμενο της εξώθησης πολλών ασθενών και των οικογενειών τους στη χρήση παράνομων οδών για την απόκτησή της, με ό,τι αυτό συνεπάγεται (απώλεια σημαντικών εσόδων για το κράτος, που προσπορίζεται το οργανωμένο έγκλημα, εξώθηση ασθενών στην παρανομία κτλ).
 
Και επιδοτήσεις...
 
Μεταξύ των βουλευτών που υπογράφουν την ερώτηση είναι και δύο από το Ηράκλειο, οι κ.κ. Βαρδάκης και Μιχελογιαννάκης, τονίζοντας πως δεν έχει γίνει ευρύτερα γνωστή η διαφορά της κλωστικής από την ινδική κάνναβη αναφέροντας μάλιστα πως η κλωστική  καλλιεργείται εδώ και χρόνια σε χώρες της Ευρώπης και μάλιστα η καλλιέργειά της επιδοτείται από την Ε.Ε.
 
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν πως η βιομηχανική κάνναβη έχει αποδεδειγμένες ευεργετικές δράσεις σε ιδιαίτερα επικίνδυνες παθήσεις, όπως το γλαύκωμα, ο καρκίνος, η επιληψία, η νευρική ανορεξία και κακοήθεις νεοπλασίες και ζητούν από τα συναρμόδια υπουργεία  να προωθηθεί άμεσα η νομοθεσία για την πλήρη νομιμοποίηση. Μεταξύ άλλων αναφέρουν πως η διευρυμένη καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης  θα δώσει δυνατότητα για αναζωογόνηση της ελληνικής υπαίθρου.
 
Αναλυτικά, στην ερώτησή τους οι 20 βουλευτές γράφουν:
 
Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

-Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
-Υγείας
-Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού
-Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
-Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Από το 2013 περιμένουμε την υπογραφή των συναρμόδιων υπουργείων για τη νομιμοποίηση της κλωστικής ή αλλιώς βιομηχανικής κάνναβης. Ενώ ήδη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες καλλιεργείται η κλωστική κάνναβη και μάλιστα επιδοτείται από την ΕΕ, στην Ελλάδα δεν έχει γίνει ακόμα σαφές  στο ευρύ κοινό ότι η κλωστική κάνναβη με την ινδική κάνναβη δεν έχουν καμία σχέση, καθώς η ευφορική ινδική κάνναβη περιέχει την ψυχοτρόπο ουσία THC σε ποσοστό 16%, ενώ η κλωστική κάνναβη μόλις σε ποσοστό 0,2%.
 
Τη στιγμή που για χιλιάδες χρόνια και μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη, της χώρας μας συμπεριλαμβανομένης, οι άνθρωποι έφτιαχναν στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα καραβόπανα, τα σχοινιά, τα νήματα, και τα κορδόνια, τα υφάσματα, το φωτιστικό λάδι, το χαρτί, χρώματα και βερνίκια, καθώς και τόσα άλλα απαραίτητα για τη διαβίωσή τους, από το φυτό της κάνναβης, είναι αδιανόητο εμείς σήμερα να τη θεωρούμε ένα επιβλαβές φυτό. Πλέον χρησιμοποιείται και ως πρώτη ύλη για καλλυντικά, μονώσεις, κατασκευές κτιρίων, κτηνοτροφές, ενώ θεωρείται και superfood (τροφές που περιέχουν πολύ περισσότερα θρεπτικά συστατικά συγκριτικά με άλλες).
 
Από την κάνναβη όχι μόνο παράγονται χιλιάδες διαφορετικά χρήσιμα προϊόντα, αλλά πολλά από αυτά είναι πιο ανθεκτικά και καλύτερης ποιότητας σε σχέση με τα χημικά ή με άλλες πρώτες ύλες (χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του χαρτιού), ενώ η επίδρασή τους στο περιβάλλον είναι ασύγκριτα καλύτερη. Χρησιμοποιούνται όλα της τα στελέχη και άρα δεν πετιέται τίποτα, δεν έχει μεγάλες καλλιεργητικές απαιτήσεις και δεν απαιτεί ιδιαίτερες εδαφοκλιματικές συνθήκες.
 
Με λίγα λόγια, η καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης μπορεί να αποβεί θετικός παράγοντας στην προσπάθεια της χώρας μας να επαναπροσανατολίσει και να αναπτύξει εκ νέου την πρωτογενή και δευτερογενή της παραγωγή, ενώ παρέχει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία αξιοποίησης των εγκαταλελειμμένων εδαφών. Θα σταματήσουν οι εισαγωγές προϊόντων κλωστικής κάνναβης από το εξωτερικό, ενώ θα δοθεί διέξοδος στο πρόβλημα της ερημοποίησης περιοχών, όπως της νότιας Κρήτης. Η αύξηση της παραγωγής, η εξαγωγική δραστηριότητα και η μεταποίηση των προϊόντων της κάνναβης μπορούν να δώσουν ώθηση στην ελληνική οικονομία, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και να φέρουν έσοδα στα δημόσια ταμεία. Δεν συντρέχει λοιπόν κανένας λόγος περαιτέρω καθυστέρησης της επανανομιμοποίησης της βιομηχανικής κάνναβης.

Το αίτημα νομιμοποίησης της ινδικής κάνναβης για ιατρικούς και φαρμακευτικούς λόγους είναι επίσης καίριο. Η ινδική κάνναβη ήταν γνωστή και ευρέως διαδεδομένη ως φάρμακο σε όλους τους πολιτισμούς της γης, ενώ χρησιμοποιούνταν μέχρι και τις αρχές του 20ου αιώνα ως πρώτης τάξεως θεραπευτικό μέσο. Από τη δεκαετία του 1930, ωστόσο, άρχισε ο εξοβελισμός της ως θεραπευτικού μέσου μιας και, στο πλαίσιο της καταπολέμησης των ναρκωτικών ουσιών, τοποθετήθηκε ιδεοληπτικά και άκριτα στην κατηγορία αυτή.
 
Ωστόσο, η απόλυτη αντικατάσταση αυτού του καταξιωμένου μέχρι τότε  θεραπευτικού μέσου από τα προϊόντα της φαρμακοβιομηχανίας δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση μιας σειράς από σημαντικές ασθένειες, θύματα των οποίων πέφτουν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο. Για το λόγο αυτό ο ιατρικός κόσμος άρχισε να αναθεωρεί τη στάση του απέναντι στην κάνναβη από τη δεκαετία του 1960.
 
Σήμερα όλο και περισσότερες έρευνες αναδεικνύουν τις ευεργετικές και ενίοτε πλήρως θεραπευτικές συνέπειες της χρήσης της ινδικής κάνναβης και κυρίως του ελαίου που προέρχεται από το φυτό. Η αποδεδειγμένη ευεργετική δράση σε περιπτώσεις ιδιαίτερα επικίνδυνων παθήσεων, όπως το γλαύκωμα, ο καρκίνος, η επιληψία, η νευρική ανορεξία, κακοήθεις νεοπλασίες καθιστούν τη νομιμοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης, η οποία έχει επέλθει σε πολλές χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου, επιβεβλημένη.
 
Η ποινικοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης έχει μεταξύ άλλων ως αποτέλεσμα την εξώθηση πολλών ασθενών και των οικογενειών του στη χρήση παράνομων οδών για την απόκτησή της, με ό,τι αυτό συνεπάγεται (απώλεια σημαντικών εσόδων για το κράτος, που προσπορίζεται το οργανωμένο έγκλημα, εξώθηση ασθενών στην παρανομία).
 
Η αναλγητική, αντιφλεγμονώδης, αντισπασμωδική, αντιβακτηριδιακή, αντιοξειδωτική και τέλος αντικαταθλιπτική της δράση την καθιστούν μια καθόλα ευεργετική ουσία για μια πληθώρα ασθενειών. Τούτων δοθέντων, η δυνατότητα της κάνναβης να συνεισφέρει στη βελτίωση της υγείας σημαντικής μερίδας του πληθυσμού την έχει καταστήσει προϊόν εξαιρετικά προσοδοφόρο. Συνεπακόλουθα, τα έσοδα από την καλλιέργεια και τη μεταποίησή της θα μπορούσαν να αναζωογονήσουν σημαντικά την ελληνική ύπαιθρο και τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα. 

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Σε ποιες νομοθετικές ενέργειες σκοπεύουν να προβούν προκειμένου να καταστήσουν νόμιμη την παραγωγή, μεταποίηση και αξιοποίηση τόσο της βιομηχανικής όσο και της φαρμακευτικής κάνναβης;

Οι ερωτώντες βουλευτές:
Μπαλαούρας Γεράσιμος 
Βαρδάκης Σωκράτης
Γεννιά Γεωργία
Γκαρά Νατάσα
Γκιόλας Γιάννης
Καρακώστα Εύη
Κατριβάνου Βασιλική
Κουράκης Αναστάσιος 
Μιχελογιαννάκης Ιωάννης
Μουμουλίδης Θέμης
Μπάρκας Κώστας
Ντζιμάνης Γιώργος
Πάλλης Γιώργος
Παπαφιλίππου Γιώργος
Παυλίδης Κώστας
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σαρακιώτης Ιωάννης
Σταματάκη Ελένη
Στέφος Γιάννης
Στογιαννίδης Γρηγόρης
 
Μάριος Διονέλλης
 

Κρήτη

Ηράκλειο

Κεγκέρογλου: O εμβολιασμός από δημόσιο αγαθό γίνεται ρουσφέτι

Βασίλης Κεγκέρογλου

Στην Ολομέλεια της Βουλής, συζητήθηκε σήμερα επίκαιρη ερώτηση του Γραμματέα της Κ.Ο και βουλευτή Ηρακλείου κ. Β. Κεγκέρογλου προς το Υπουργείο Υγείας.

Ο κ.Κεγκέρογλου κατά την ανάπτυξη της ερώτησης του ανέφερε ότι η Κυβέρνηση «φροντίζει» καθημερινά να εμπλουτίζει την εμπειρία μας από το επιτελικό κράτος της, των ανεπαρκών πολιτικών, των αντιφάσεων, της αναποτελεσματικότητας αλλά και των κατ’εξαίρεση διαδικασιών που τείνουν να γίνουν κανόνας ενώ η αδιαφάνεια και τα πελατειακά χαρακτηριστικά κυριαρχούν στις προσλήψεις λόγω επείγοντος και στις χρηματοδοτήσεις με επίκληση των έκτακτων αναγκών.

Η Ελπίδα ότι η Υγεία και το πρόγραμμα των εμβολιασμών θα έμεναν έξω και θα υπερίσχυε η διαφάνεια, τα επιστημονικά κριτήρια και η δικαιοσύνη, διαψεύστηκε. Τον Δεκέμβριο, με τον  κατ’ εξαίρεση εμβολιασμό παρατρεχάμενων και συγγενών υπουργών και κομματικών στελεχών αλλά και στη συνέχεια με σωρεία παραβιάσεων της προτεραιότητας των εμβολιασμών, όπως είχε ανακοινωθεί από Υπουργείο Υγείας στις 19 Φεβρουαρίου.

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις κομματικών στελεχών της ΝΔ, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Αντιδήμαρχος και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι Καλλιθέας και φίλοι τους, άτομα στο Κοινωνικό Κέντρο Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας, που δεν ήταν εργαζόμενοι ούτε περιθαλπόμενοι, προσκείμενος στην κυβέρνηση δημοσιογράφος και πολλά άλλα παραδείγματα με κομματικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος αλλά όπως αποκαλύπτεται και ο ΣΥΡΙΖΑ με τον κατά πόδα δήμαρχο και τους αντιδημάρχους Βύρωνα και ζήτησε από τον Υπουργό:

-Να απαντήσει για την παραβίαση της προτεραιότητας  σε όσους υπομονετικά περιμένουν τη σειρά τους για να εμβολιαστούν και ιδιαίτερα σε αυτούς που είτε ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, είτε είναι δημόσιοι λειτουργοί της πρώτης γραμμής.

-Συγκεκριμένα μέτρα για την διαφάνεια και την τήρηση της προτεραιότητας των εμβολιασμών.

Στη συνέχεια ο Βουλευτής επεσήμανε οτι:

1)  Η  προχειρότητα του Κυβερνητικού σχεδιασμού, που φάνηκε από την αρχή, όταν το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιασμών εισήχθη ως εκπρόθεσμη τροπολογία 708/125, 17 άρθρων στις 21 Δεκέμβρη, μιάμιση ώρα μετά την τυπική λήξη της συνεδρίασης, χωρίς να υποστεί την βάσανο της κριτικής και της βελτίωσης με τα αρνητικά αποτελέσματα να φαίνονται τώρα. Σήμερα έχει ενεργοποιηθεί μόλις  το 1/3  των εμβολιαστικών κέντρων με ανισόρροπη χωροταξική κατανομή και

2) Η αδιαφανής διαχείρισης του προγράμματος σε συνδυασμό με τις ελλείψεις θεσμικού ελέγχου τήρησης της προτεραιότητας έχουν ως συνέπεια τον εμβολιασμό ημετέρων την ώρα που οι ευπαθείς συνάνθρωποι μας  περιμένουν υπομονετικά τη σειρά τους με την ηλικιακή ομάδα που ανήκουν, με το εμβόλιο από δημόσιο αγαθό να έχει γίνει ρουσφέτι.

Επιπλέον, ζήτησε από τον Υπουργό να ειδοποιηθούν και να εμβολιαστούν από τις λίστες των λειτουργών πρώτης γραμμής και συγκεκριμένα η αστυνομία, η πυροσβεστική, το λιμενικό, οι στρατιωτικοί, υπηρεσίες καθαριότητας, ΚΕΠ, κοινωνικές υπηρεσίες και δομές δήμων, δημοτική αστυνομία, υπηρεσίες εξυπηρέτησης πολιτών όλων των φορέων, ΕΦΕΤ, Κλιμάκια ελέγχων, σωφρονιστικοί υπάλληλοι και εξωτερικές φρουρές, υγειονομικοί φυλακών, βοηθοί φαρμακοποιών και γιατρών του ιδιωτικού τομέα.

Αντί αυτών εμβολιάζετε, τους κομματικούς φίλους και ψηφοφόρους. Τα στοιχεία από το Δήμο Καλλιθέας είναι ανατριχιαστικά και καταθέτω στα πρακτικά της Βουλής την καταγγελία της παράταξης  προοπτική ζωής του κ.Ασκούνη Κώστα.

Αποδεικνύεται ότι η παραδοσιακή ΑΞΙΑ της δεξιάς ότι όλα γίνονται αν έχεις μπάρμπα στη Κορώνη, μετεξελίχθηκε και διευρύνθηκε και πλέον δεν χρειάζεται Μπάρμπας, «αρκεί ένας Μπαρμπάκος στην Κορώνη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Κεγκέρογλου.

Στις 19 Φεβρουαρίου ό πρόεδρος της ΚΕΔΕ απειλεί την Κυβέρνηση να σταματήσουν οι ΄έλεγχοι από τη Δημοτική αστυνομία και να κλείσουν νευραλγικές υπηρεσίες επειδή το Υπουργείο Υγείας αρνήθηκε να εντάξει στο πρόγραμμα εμβολιασμών τους υπαλλήλους, όταν την ίδια ώρα ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Καλλιθέας ευλογούσε τους κατ΄ εξαίρεσιν εμβολιασμούς των αντιδημάρχων του

Εδώ φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί την Νέα Δημοκρατία στις πελατειακές σχέσεις, κατά πόδα με τον Δήμαρχο κ.Κατωπόδη να επιβεβαιώνει το γεγονός.

Ο Υπουργός στην απάντηση του, παρουσίασε την υποχρέωση της πολιτείας για εμβολιασμό όλων, ως επιτυχία της Ν.Δ, αφού όπως ανέφερε επετεύχθη η συμμετοχή της Ελλάδας στο εμβολιαστικό πρόγραμμα(!!!).

Δεν αρνήθηκε τις καταγγελίες του κατ’ εξαίρεση εμβολιασμού, επιχείρησε όμως να τις υποβαθμίσει, αφού αποτελούν για την Κυβέρνηση ένα μικρό ποσοστό. Τέλος δεσμεύτηκε στον κ.Κεγκέρογλου, ότι με την αύξηση των εμβολίων θα ενεργοποιούνται περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα, ανακοινώνοντας παράλληλα συγκεκριμένο σχέδιο για τις ευπαθείς ομάδες

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός: 1165 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ - 54 μολύνσεις στην Κρήτη

Κορωνοϊός: Ανησυχία στο Δήμο Μινώα Πεδιάδος για τα νέα κρούσματα

Κορωνοϊός - Ιεράπετρα: Rapid test σε πεζούς από τον ΕΟΔΥ