Κρήτη

Αναγκαίες οι εκπτώσεις στο Ηράκλειο για την τόνωση της αγοράς

εκπτώσεις

Πάνω από το 80 % των επιχειρηματιών δηλώνουν πως θα συνέχιζαν ούτως ή άλλως τις εκπτώσεις προκειμένου να εκποιήσουν τα εμπορεύματα τους, σε μια προσπάθεια να ανακόψουν μια διαρκώς αρνητική πορεία καθόδου. 

Οι χειμερινές εκπτώσεις μπορεί επίσημα να τελειώνουν σήμερα στο Ηράκλειο, ωστόσο από την Τρίτη αναμένεται να αρχίσει μια ακόμα εκπτωτική περίοδος που θα διαρκέσει ως και τις 15 Μαρτίου, ενώ την Κυριακή 8 Μαρτίου τα καταστήματα θα είναι, προαιρετικά, ανοιχτά. 

Η κακή ποιότητα του ελαιολάδου σε συνδυασμό με τις πολλές φορολογικές υποχρεώσεις, δεν επέτρεψαν στους καταναλωτές να "αφήσουν" χρήματα στην αγορά.

Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα των χειμερινών εκπτώσεων για το 2020 για τις 7 στις 10 επιχειρήσεις οι τιμές ήταν χαμηλότερες σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, ενώ για το 24% των επιχειρήσεων παρέμειναν σταθερές. 

Σύμφωνα με την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας οι εκπτώσεις λειτουργούν θετικά για την αγορά και την οικονομία, καθώς οι καταναλωτές προσβλέπουν σε ευκαιρίες αγορών ενώ οι έμποροι δημιουργούν θετικές προσδοκίες για τις πωλήσεις τους.

Όπως προκύπτει επίσης από την έρευνα, πάνω από τους μισούς επιχειρηματίες δηλώνουν ότι ο Ιανουάριος ήταν καλύτερος από τον Φεβρουάριο, ενώ ο κλάδος ένδυσης και υπόδησης δέχθηκε τις μεγαλύτερες πιέσεις. 

Κρήτη

Πανεπιστήμιο Κρήτης: Θα εξεταστεί η πρόταση της Καθηγήτριας για το εμβόλιο για τον κορωνοϊό

εμβόλιο

Καθηγήτρια του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, με ειδικότητα στην Ανοσιολογία, φαίνεται πως έχει αναπτύξει με την ερευνητική της ομάδα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, το οποίο όμως… προσκρούει στο ότι… δεν περιέχει φαρμακευτική ουσία, οπότε οι φαρμακευτικές εταιρίες δεν δείχνουν ενδιαφέρον.

Η Ειρήνη Αθανασάκη, με επιστολή της στον Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, ζητά χρηματοδότηση ύψους 80.000 έως 100.000 ευρώ, προκειμένου να τελειοποιηθεί και να εφαρμοστεί το εξατομικευμένο εμβόλιο ενάντια στον κορωνοϊό.

Ανακοίνωση για τα παραπάνω εξέδωσε η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου, μετά και τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής

Ευρεία δημοσιότητα γνωρίζει τις τελευταίες ώρες η πρόταση χρηματοδότησης που υπέβαλε στον Περιφερειάρχη Κρήτης διακεκριμένο μέλος ΔΕΠ του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης για τη δημιουργία εμβολίου αντιμετώπισης του κορωνοϊού. 
Για το λόγο αυτό και για την αποφυγή της άκριτης διακίνησης στα ΜΜΕ της   πρότασης, σας γνωρίζουμε τα εξής: 
Σύμφωνα με τα διεθνώς παραδεδεγμένα, υπάρχει ένας συστηματικός τρόπος χαρακτηρισμού του επιπέδου ωριμότητας (Technology Readiness Level - TRL) οποιασδήποτε νέας τεχνολογίας, κατά τον κύκλο ανάπτυξης ενός προϊόντος, από τη βασική έρευνα στην παραγωγή. Η μετάβαση από το εργαστήριο στο τελικό προϊόν είναι μία διαδικασία επίπονη και χρονοβόρα, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τη δημιουργία ενός εμβολίου για ένα νέο ιό. 
Σε εποχές μεγάλης αγωνίας και φόβου, τα όρια μεταξύ μιας ενδιαφέρουσας ερευνητικής υπόθεσης και ενός πανίσχυρου θεραπευτικού μέσου γίνονται δυσδιάκριτα για πολλούς ανθρώπους. Η επιστημονική κοινότητα οφείλει να παρέχει λύσεις, όπου αυτές είναι εφικτές, αλλά και να αποφεύγει την καλλιέργεια αστήρικτων προσδοκιών που θα μπορούσαν να βλάψουν αντί να ωφελήσουν.
Επίσης, η χρηματοδότηση της έρευνας βασίζεται στην κατάθεση προτάσεων και δεδομένων, ακολουθώντας συγκεκριμένες διαδικασίες αξιολόγησης. Οι έκτακτες καταστάσεις για τη δημόσια υγεία που δημιουργεί η πανδημία του COVID-19 έχουν αναδείξει μια σειρά από οδούς χρηματοδότησης για πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα που ασχολούνται με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. 
Η πρόταση της συναδέλφου θα εξεταστεί τις αμέσως επόμενες ημέρες από ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων και τα αρμόδια συλλογικά όργανα του Πανεπιστημίου Κρήτης ως προς την ωριμότητα και την υποσχόμενη αποτελεσματικότητά της. Σε περίπτωση κατά την οποία υπάρξει θετική εισήγηση θα ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες, όπως για κάθε ερευνητική πρόταση, διαδικασίες. 
Από την Πρυτανεία