Κρήτη

Αγροτικός Σύλλογος Αστερουσίων: Ανησυχία για το πρόγραμμα δακοκτονίας

Δακοκτονια

Ο Αγροτικός Σύλλογος Αστερουσίων εκφράζει τη μεγάλη ανησυχία του για την πορεία του φετινού προγράμματος δακοκτονίας, μετά την παρέμβαση του αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου κ. Συριγωνάκη, που ζητάει από τους Δήμους να αποσπάσουν γεωπόνους από τις υπηρεσίες τους για να καλύψουν ανάγκες σε τομεάρχες.

Οι αγρότες ανησυχούν για νέα καταστροφή, αφού, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση:

ενώ δεν έχει εξασφαλιστεί επαρκές προσωπικό, με ευθύνη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, κυβέρνηση και περιφέρεια προσπαθούν να μετακυλήσουν την ευθύνη στους Δήμους, αποσπώντας γεωπόνους από τις ήδη υποστελεχωμένες υπηρεσίες των Δήμων,

υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις στο πρόγραμμα, οι παγίδες τοποθετούνται από τους εργολάβους χωρίς να υπάρχουν επόπτες,

υπάρχουν προβλήματα με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητατων φαρμάκων!

Είμαστε αντίθετοι σε αποσπάσεις γεωπόνων από τους Δήμους και θεωρούμε δικαιολογημένη την άρνηση κάθε γεωπόνου σε αυτό το αίσχος των αποσπάσεων!

Φτάνει ο εμπαιγμός κυβέρνησης και περιφέρειας, αλλά και δημοτικών αρχών, όπως του Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων, που τους κάνουν τα χατίρια σε αυτή την πολιτική! Κυβέρνηση και περιφέρεια έχουν τεράστια ευθύνη για τη συνεχή υποβάθμιση του προγράμματος δακοκτονίας, τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις, την ανάθεση της δακοκτονίας σε εργολάβους, ενώ βιώσαμε μια ολοκληρωτική καταστροφή, με δική τους ευθύνη, την περασμένη καλλιεργητική περίοδο! Η θέση μας είναι ότι πρέπει με ευθύνη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να εξασφαλίζεται ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη επιστημονικά άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας, με πρόσληψη στις αρμόδιες υπηρεσίες όλου του απαραίτητου επιστημονικού - τεχνικού προσωπικού, με πλήρη ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα, με εξασφάλιση των απαραιτήτων μέτρων προστασίας, να σταματήσει να ανατίθεται σε εργολάβους! Καλούμε τους ελαιοπαραγωγούς να επιβάλουν με τον αγώνα τους να εφαρμοστεί το πρόγραμμα δακοκτονίας σωστά, να μη σαπίσουν τα λάδια μας από τον δάκο για δεύτερη χρονιά, κάτι που θα σημάνει το οριστικό μας ξεκλήρισμα!Απαιτούμε εδώ και τώρα:

Άμεση πρόσληψη στις αρμόδιες υπηρεσίες απαραίτητου προσωπικού με πλήρη ασφαλιστικά/μισθολογικά δικαιώματα, εξασφάλιση μέτρων προστασίας.

Καμία απόσπαση υπαλλήλων των –ήδη υποστελεχωμένων– υπηρεσιών των Δήμων για να «ξελασπώσει» η κυβέρνηση!

Εξασφάλιση των αναγκαίων κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δακοκτονία, κατάργηση της εισφοράς του 2% για τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς.

Πραγματοποίηση καταγραφής και οριζόντιας αποζημίωσης στο 100% της καταστροφής από δάκο από τον ΕΛΓΑ για την περασμένη καλλιεργητική περίοδο, για το σύνολο των παραγωγών, όχι μόνο των ασφαλισμένων. Απαλλαγή των πληγέντων ελαιοπαραγωγών από τα διάφορα χαράτσια (ΕΝΦΙΑ, δημοτικά τέλη κ.λπ.). Υπαγωγή στον ΕΛΓΑ των καταστροφών στην καρπόδεση λόγω του πρώιμου καύσωνα στα μέσα Μάη.

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Ξεκινούν οι δηλώσεις εθελοντών καθηγητών για το Κοινωνικό Φροντιστήριο

Κοινωνικό φροντιστήριο

Με τη λήξη της σχολικής χρονιάς 2019-2020 και την ολοκλήρωση του προγράμματος των πανελλαδικών εξετάσεων (εκτός των ειδικών μαθημάτων) ο Δήμος Ηρακλείου προχωρά και πάλι στην οργάνωση του Κοινωνικού Φροντιστηρίου για τους μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Η Αντιδημαρχία Παιδείας στην προσπάθεια της αυτή για την νέα σχολική χρονιά 2020- 2021 ζητά την στήριξη και την συμμετοχή των εθελοντών καθηγητών που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην δημιουργία μίας δομής που στηρίζει ουσιαστικά τους μαθητές και τις οικογένειες τους, που δοκιμάζονται οικονομικά.

Φέτος, περισσότερο από ποτέ μετά και την πανδημία του COVID-19, η δημιουργία και η στήριξη του Κοινωνικού Φροντιστηρίου αποτελεί βασική προτεραιότητα. Έτσι όσοι εκπαιδευτικοί επιθυμούν να προσφέρουν υπηρεσίες από τον ελεύθερο χρόνος τους, έχουν την δυνατότητα να επικοινωνήσουν με τις αρμόδιες υπηρεσίες ανά Κοινότητα και να πάρουν τις σχετικές πληροφορίες. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εκδηλώσουν την πρόθεσή τους και να στείλουν ονοματεπώνυμο, ειδικότητα (συμπεριλαμβανομένης και της ξένης γλώσσας), τηλέφωνο και στοιχεία ηλεκτρονικής αλληλογραφίας.

Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να απευθύνονται στα e-mail και τα τηλέφωνα των Κοινοτήτων:
1η Κοινότητα (κεντρική) dimdiam1@heraklion.gr Τηλ. 2810390108
2 η Κοινότητα (Ανατολική) dimdiam2@heraklion.gr Τηλ. 2810300384
3 η Κοινότητα (Δυτική) dimdiam3@heraklion.gr Τηλ. 2810370692
4 η Κοινότητα (Νότια) dimdiam4@heraklion.gr Τηλ.  2810231666
Κοινότητα Νέας Αλικαρνασσού alikarnassos@heraklion.gr Τηλ. 2813409814 - 409816