Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

6.000 πηγάδια και γεωτρήσεις στο Ηράκλειο – Λήγει η προθεσμία δήλωσης τους

6.000 πηγάδια και γεωτρήσεις στο Ηράκλειο – Λήγει η προθεσμία δήλωσης τους
 clock 11:07 | 29/09/2014
writer icon newsroom ekriti.gr

Μέχρι σήμερα, Τετάρτη, έχουν προθεσμία οι ιδιοκτήτες γεωτρήσεων και πηγαδιών να τα δηλώσουν στους δήμους τους για να λάβουν τη σχετική άδεια και να υπαχθούν στο Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας (ΕΜΣΥ).

Μέχρι τώρα εκτιμάται πως έχουν υποβληθεί συνολικά σε Περιφέρεια και Δήμους του Ηρακλείου περί τα 6.000 αιτήματα από πολίτες που διαθέτουν και χρησιμοποιούν για τις γεωργικές τους ανάγκες πηγάδια και γεωτρήσεις, νούμερο που κατά τον Προϊστάμενο του Τμήματος Υδροοικονομίας Στέφανο Μανουσέλη προσεγγίζει την πραγματικότητα των υφιστάμενων δομών υδροληψίας που ανήκουν σε ιδιώτες στον τόπο μας.

Μέχρι τον Ιανουάριο πάντως που έληξε η προθεσμία υποβολής αιτήσεων στην Περιφέρεια Κρήτης η υπηρεσία του κ Μανουσέλη είχε δεχθεί 4000 αιτήματα μόνο από το Ηράκλειο ενώ είχε διαβιβάσει και 1500-2000 αιτήματα στις υπόλοιπες αντιπεριφέρειες.

 Έκτοτε και μέχρι αύριο τρέχει η προθεσμία για υποβολή αιτημάτων στους δήμους όπου η προσφυγή όσων διαθέτουν πηγάδι ή γεώτρηση είναι υποχρεωτική γιατί διαφορετικά απειλούνται με πρόστιμα αλλά και με αλλαγή χρήσης τους ρεύματος που χρησιμοποιούν από τη ΔΕΗ. Η ΔΕΗ έχει στείλει ειδοποιήσεις για μετατροπή του ρεύματος, σε όσους δεν δηλώσουν το πηγάδι ή τη γεώτρηση τους, σε οικιακό, από αγροτικό που είναι μέχρι τώρα  δηλαδή θα πληρώνουν ρεύμα πολύ ακριβότερο.  

Να σημειώσουμε πως σε επίπεδο χώρας εκτιμάται πως υπάρχουν περί τα  200.000 πηγάδια και γεωτρήσεις, εκ των οποίων το 20% είναι παράνομες,  γεγονός που θεωρείται σοβαρή απειλή εξαιτίας της ανεξέλεγκτης διαχείρισης των υδάτινων πόρων που υπάρχουν σε αυτά.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος σε μια προσπάθεια να σταματήσει την ανεξέλεγκτη χρήση νερού απειλεί με πολύ βαριά πρόστιμα που αναμένεται να φτάσουν έως και τις 5.000 ευρώ σε όσους παραλείψουν να υποβάλλουν  αίτηση εγγραφής στο Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας .

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis