Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Θα κλείσουν οι παιδότοποι που δεν φέρουν πιστοποίηση ασφάλειας

Image
Θα κλείσουν οι παιδότοποι που δεν φέρουν πιστοποίηση ασφάλειας
 clock 13:22 | 29/05/2014 writer icon newsroom ekriti.gr

Ένα τραγικό δυστύχημα σε παιδότοπο πριν ένα μήνα που στοίχισε τη ζωή σε ένα 13χρονο αγόρι , χρειάστηκε , για να ζητηθεί , με εγκύκλιο του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη η άμεση διενέργεια ελέγχων σε παιδότοπους, παιδικές χαρές και παιδικούς-βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Η προθεσμία υποβολής των εκθέσεων λήγει στις 30 Ιουνίου , ωστόσο ένα μήνα μετά την εγκύκλιο-λόγω και των εκλογών- δεν υπάρχει κάτι νεότερο απο τις επιτροπές αυτές

Για άμεση διενέργεια ελέγχων σε παιδότοπους, παιδικές χαρές και παιδικούς-βρεφονηπιακούς σταθμούς μιλούσε λοιπόν η εγκύκλιος του υπουργού Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης μετά και το θάνατο ενός 13χρονου αγοριού στις 28 του Απρίλη .Το αυτονόητο δηλαδή, έπρεπε να γίνει και πάλι με μια εγκύκλιο

 

Σύμφωνα με αυτήν , όλοι οι αρμόδιοι φορείς υποχρεούνται να πραγματοποιήσουν επανελέγχους στα δικαιολογητικά, τους όρους και τις προϋποθέσεις, σύμφωνα με τις οποίες δόθηκαν οι άδειες.

Παράλληλα, το υπουργείο Εσωτερικών τους καλεί να κάνουν αυτοψία στους χώρους προκειμένου να ελέγξουν την καταλληλότητα των εγκαταστάσεων.

Τα αποτελέσματα, σύμφωνα με την εγκύκλιο, θα πρέπει να έχουν αποσταλεί στο Υπουργείο Εσωτερικών μέχρι τις 30 Ιουνίου και οι παιδότοποι να φέρουν πια το ειδικό σήμα καταλληλότητας

Ειδικότερα ζητείται η καταγραφή του συνόλου των παιδότοπων που λειτουργούν εντός κάθε δήμου και να ελεγχθεί αν λειτουργούν με την απαιτούμενη άδεια, αν τηρείται ο φάκελος του κατασκευαστή, ο φάκελος συντήρησης και το βιβλίο συμβάντων, καθώς και αν έχουν αναρτηθεί στον χώρο του παιδότοπου ευδιάκριτες και ευανάγνωστες πινακίδες πληροφοριακού περιεχομένου.

Ο Υπουργός Εσωτερικών ζητά να ελεγχθεί αν τηρούνται οι προϋποθέσεις και οι τεχνικές προδιαγραφές για την κατασκευή και τη λειτουργία των παιδικών χαρών των Δήμων, καθώς και η διαδικασία πιστοποίησης της καταλληλότητας τους.Εαν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν παρατυπίες του δεν έχουν τακτοποιηθεί εγκαίρως , οι χώροι αυτοί θα κλείνουν άμεσα.

Σε ότι αφορά την πιστοποίηση της καταλληλότητας λειτουργίας των παιδικών χαρών, αυτή γίνεται από τριμελή επιτροπή που συγκροτείται σε κάθε νομό, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ενώ ανάλογα με τις ανάγκες είναι δυνατόν ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να συγκροτεί περισσότερες από μία επιτροπές.

Επίσης ο Υπουργός Εσωτερικών καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες να ελέγξουν την καταλληλότητα και την ασφάλεια των κτιρίων και των χώρων που λειτουργούν οι Παιδικοί Σταθμοί – Βρεφονηπιακοί Σταθμοί και των Δήμων.

Σε επικοινωνία που είχαμε με την αποκεντρωμένη διοίκηση , μας βεβαιώθηκε ότι οι επιτροπές αυτές βάσει της σχετικής νομοθεσίας υφίστανται ήδη μόνιμα και λειτουργούν στους δήμους.

Οφείλουμε να σημειώσουμε ότι και η υπόθεση αυτή πήγε πίσω, λόγω των εκλογών

Δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη αν έχουν ενεργοποιηθεί στο βαθμό που οφείλουν βάσει της εγκυκλίου και πραγματοποιούν ελέγχους και τι έχουν αποδείξει οι έλεγχοι αυτοί – αναμένονται περισσότερες διευκρινίσεις πάνω σ αυτό - ωστόσο τα ερωτήματα που τίθενται έντονα και αμείλικτα , είναι αφού ακριβώς οι επιτροπές αυτές υφίστανται, ήδη, ...γιατί ουσιαστικά δεν λειτουργούν και δεν υλοποιούν το έργο με το οποίο έχουν επιφορτιστεί;!!!

Και γιατί χρειάστηκε να χαθεί μια ζωή ενός παιδιού- για να βγει εγκύκλιος υπουργού για να κινητοποιηθούν....Υπάρχουν τακτικοί έλεγχοι ,τακτικές εκθέσεις και υποδείξεις απο τις επιτροπές αυτές μέχρι τώρα;

Υπάρχουν παρεμβάσεις κατόπιν των ελέγχων τους, ή γίνονται εντελώς εμπειρικά, αν το ... μάτι κάποιου πέσει σε ένα πρόβλημα , μια κακοτεχνία, ή κατόπιν παραπόνων ενός γονέα ή υποδείξεων και δημοσιευμάτων απο τον τύπο ή, δυστυχώς ενός ατυχήματος ,όταν είναι πλέον αργά δηλαδή.

Δυστυχώς η πραγματικότητα είναι απογοητευτική γιατί τα στοιχεία λένε ότι το τελευταίο δυστύχημα δεν είναι και το μοναδικό...

Εκατοντάδες παιδιά έχουν τραυματιστεί παίζοντας σε παιδικές χαρές και παιδότοπους.

Έχουν καταγραφεί 770 παιδικά ατυχήματα σε παιδικές χαρές από το 2012, βάσει των στοιχείων του Κέντρου Έρευνας Πρόληψης

 

Μανώλης Δερμιτζάκης

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 - 2022 ekriti.gr | Όροι Χρήσης.
Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis