Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Επιτυχημένο το Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής στην Κρήτη

Επιτυχημένο το Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής στην Κρήτη
 clock 14:24 | 13/02/2014
writer icon newsroom ekriti.gr

Tο Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής ένα έργο που εφαρμόζεται και αξιοποιεί τη σύγχρονη τεχνολογία στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και της Προληπτικής ιατρικής και στηρίζει τους κατοίκους 10 απομακρυσμένων περιοχών της Κρήτης παρουσιάστηκε σήμερα στις 11.00 το πρωί, σε συνέντευξη τύπου που διοργάνωσε η 7η ΥΠΕ Κρήτης στα γραφεία της.

Το Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής της Vodafone, υλοποιείται σε συνεργασία με το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου. Στην υλοποίησή του συμμετέχουν επίσης το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων-Προαγωγής της Υγείας και η εταιρεία Vidavo. 

Η συνέντευξη τύπου παραχωρήθηκε από τη Διοίκηση της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, παρουσία εκπροσώπων της Εταιρείας VODAFONE και VIDAVO, γιατρών που εφαρμόζουν το Πρόγραμμα, του Διοικητή του Γ.Ν. Λασιθίου και του Δ/ντή Πληροφορικής της 7ης Υ.ΠΕ Κρήτης .

Το Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής , ξεκίνησε να εφαρμόζεται στην 7η Υ.ΠΕ Κρήτης το Σεπτέμβριο του 2013 με τη συνεργασία και συμβολή των Διοικήσεων των νοσοκομείων και σ αυτό έχουν ενταχθεί αρχικά δέκα (10)  Περιφερειακά Ιατρεία και Κέντρα Υγείας της Κρήτης και συγκεκριμένα:

-Στο Νομό Ηρακλείου: Π.Ι. Χερσονήσου και Π.Ι. Μαλίων του Κ.Υ. Καστελλίου,  Π.Ι. Ζαρού- Γρηγοριά του Κ.Υ. Μοιρών.

-Στο Νομό Λασιθίου: Π.Ι. Τουρλωτής και Π.Ι. Ζάκρου του Κ.Υ. –Γ.Ν. Σητείας και το Κ.Υ. Τζερμιάδων.

-Στο Νομό Χανίων: Π.Ι. Ανώπολης Σφακίων του Κ.Υ. Βάμου, Π.Ι. Γαύδου του Κ.Υ. Κανδάνου, Π.Ι. Σφακοπηγαδίου του Κ.Υ. Κισσάμου, το Κ.Υ. Καντάνου

-Στο Νομό Ρεθύμνου: Κ.Υ. Ανωγείων

Μέχρι στιγμής μέσα από το Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής της Vodafone έχουν ληφθεί και αποσταλεί περισσότερες από 380 εξετάσεις.

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ

Το Πρόγραμμα αξιοποιεί την τεχνολογία της κινητής επικοινωνίας και συγκεκριμένα το δυναμικά εξελισσόμενο δίκτυο της Vodafone στον τομέα της υγείας σε συνδυασμό με ιατρικά μηχανήματα νέας γενιάς, με σκοπό την παροχή υψηλού επιπέδου ειδικευμένων υπηρεσιών υγείας σε όλους ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας τους.

Κάθε ιατρείο που συμμετέχει στο Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής παραλαμβάνει από ένα ηλεκτροκαρδιογράφο, σπιρόμετρο, οξύμετρο, πιεσόμετρο, γλυκοζόμετρο,  ένα tablet, καθώς και σχετικό αναλώσιμο υγειονομικό  υλικό.

Χρησιμοποιώντας τον εξοπλισμό του προγράμματος, οι ιατροί των περιοχών που συμμετέχουν, έχουν τη δυνατότητα εξέτασης ασθενών, οι οποίοι μπορούν να επισκέπτονται το περιφερειακό ιατρείο και να πραγματοποιούν τις ιατρικές τους εξετάσεις, όπως για παράδειγμα την πραγματοποίηση ενός καρδιογραφήματος ή τον έλεγχο της αναπνευστικής λειτουργίας για την πιθανότητα άσθματος και τη μεταφορά των εξετάσεων αυτών –μέσω του δικτύου κινητής επικοινωνίας της Vodafone– στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και συγκεκριμένα σε ειδικευμένους καρδιολόγους ή/και πνευμονολόγους.

Ο καρδιολόγοι και πνευμονολόγοι ιατροί που θα λάβουν την εξέταση και θα αποστείλουν εντός 24 ωρών  τη γνωμάτευσή του στους αγροτικούς ή γενικούς ιατρούς, πάλι μέσω του δικτύου κινητής επικοινωνίας. Με τον τρόπο αυτό, τα Π.Ι. και τα Κ.Υ. που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, στο πλαίσιο της παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μπορούν πλέον να παρέχουν και συγκεκριμένες ειδικευμένες υπηρεσίες υγείας.

Για  το σημαντικό ρόλο των ηλεκτρονικών υπηρεσιών υγείας μίλησε η Υποδιοικήτρια 7ης ΥΠΕ Κρήτης Δρ. Άννα Τριχοπούλου:

«Οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες υγείας  αποτελούν προτεραιότητα της 7ης ΔΥΠΕ, το οποίο φαίνεται τόσο από τις μέχρι σήμερα πιλοτικές εφαρμογές όσο και από το σχεδιασμό της ΔΥΠε για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020, όπου υπερέχουν οι προτεινόμενες δράσεις e-health.

Και αυτό γιατί βλέπουμε τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες υγείας ( όποια μορφή και αν έχουν, όπως ηλεκτρονική πληροφόρηση και διεκπεραίωση γραφειοκρατικών διαδικασιών, τηλεϊατρική, τηλεσυμβουλευτική, κατ’ οίκον νοσηλεία)  ως ένα από τα εργαλεία που θα μειώσουμε τις ανισότητες πρόσβασης των πολιτών στο εθνικό σύστημα υγείας.                        

Στο πλαίσιο αυτό με ιδιαίτερο ενδιαφέρον υποδεχτήκαμε το πρόγραμμα τηλεϊατρικής της Vodafone σε 10 σημεία του νησιού, απομακρυσμένα από τα Νοσοκομεία, με δύσκολη πρόσβαση και συχνά με αυξημένη τουριστική κίνηση.

Ήδη ενεργά λειτουργούν τα 5 σημεία και βρίσκονται σε εξέλιξη τα υπόλοιπα 5 , που δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως λόγω αντικειμενικών δυσκολιών όπως έλλειψη γιατρού –στη περίπτωση της Γαύδου για παράδειγμα-, η εκπαίδευση γιατρών ή κάποια τεχνικά προβλήματα.  Σε ένα μήνα πιστεύουμε ότι και αυτά τα 5 σημεία θα αναπτυχθούν πλήρως.                                                                                     

Από τα στατιστικά στοιχεία προκύπτει ότι ένας από τους βασικούς στόχους του προγράμματος, αυτός της έγκαιρης διάγνωσης και πρόληψης, εκπληρώνεται τη στιγμή που ένας στους τρεις εξεταζόμενους παραπέμπεται για παραπέρα εξετάσεις ή προτείνεται να τεθεί υπό παρακολούθηση.                                                                                                          

Το εντυπωσιακό είναι ότι ένα σοβαρό ποσοστό περίπου 25-30% και αυτό νομίζω είναι η προληπτική ιατρική, παραπέμπεται σε εξειδικευμένους γιατρούς στο νοσοκομείο ή για παραπέρα εξετάσεις

Ένα όραμα για τη Κρήτη που έχει παράδοση στις εφαρμογές πληροφορικής, οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες υγείας να εφαρμοστούν σε πολλούς τομείς με στόχο πάντα τη δυνατότητα , την εξασφάλιση της  «ίσης ευκαιρίας» στον ασθενή  που βρίσκεται μακριά , να έχει  πρόσβαση σε εξετάσεις αλλά και διοικητικά θέματα υγείας. Και μάλιστα με αξιοσέβαστη εξοικονόμηση στο κόστος.

Στο επιχειρησιακό πρόγραμμα της επόμενης 5ετιας τίθενται σε προτεραιότητα,  η εφαρμογή της τηλεματικής , η τηλεσυμβουλευτική, η κατ οίκον νοσηλεία και η πρόσβαση του κοινού σε πληροφορίες, καταγγελίες, λίστες αναμονής, λίστες χειρουργείων κτλ».

Για τη σπουδαιότητα εφαρμογής του Προγράμματος στο Λασίθι μίλησε ο Διοικητής του Γ.Ν. Λασιθίου κ. Μανώλης Μακρονικολάκης δηλώνοντας :

«Τέτοιες πρωτοβουλίες και Προγράμματα που έχουν ως στόχο τους να ενισχύσουν τα Περιφερειακά Ιατρεία και τα Κέντρα Υγείας γεωμορφολογικά δυσπρόσιτων περιοχών, όπως είναι κι εκείνες του Λασιθίου και  τα οποία συμβάλλουν στη θωράκιση και  ενδυνάμωση της υγείας των πολιτών δεν μπορεί παρά να τύχουν της ολοκληρωμένης υποστήριξης μας».

Δηλώσεις για την εφαρμογή του Προγράμματος έκαναν και οι γιατροί που το υλοποιούν.

Δήμητρα Καλεμάκη, Αγροτική Γιατρός Περιφερειακού Ιατρείου Ανώπολης Σφακίων:

«Το πρόγραμμα τηλεϊατρικής Vodafone εμάς μας βοηθάει σημαντικά γιατί μας παρέχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε κάποιες εξετάσεις που δεν θα ήταν εφικτό να γίνουν στο Π.Ι., στην κατ οίκον νοσηλεία ή σε εξωτερικές δράσεις προληπτικής ιατρικής. Παραδείγματος χάριν  σπιρομέτρηση δεν είχαμε τη δυνατότητα να κάνουμε ούτε στο ιατρείο, ούτε σε ένα σχολείο της περιοχής, ενώ παράλληλα έχουμε την ασφάλεια ότι εντός 24 ωρών μας παρέχεται η γνώμη σχετικά, ενός ειδικευμένου καρδιολόγου ή πνευμονολόγου. Και μάλιστα είναι σημαντικό το ότι είναι εύκολα μεταφερόμενο αυτό το πρόγραμμα τηλεϊατρικής της Vodafone με αποτέλεσμα ακόμα και ασθενείς που δεν έχουν τη δυνατότητα να έρθουν ούτε καν στο περιφερειακό ιατρείο πόσο μάλλον να πάνε στο νοσοκομείο μπορούμε να πάμε εμείς στο σπίτι τους και να κάνουν αυτές τις εξετάσεις κατ’ οίκον».

Νίκος Αντωνάκης, Γενικός Γιατρός, Διευθυντής Κέντρου Υγείας Ανωγείων:

«Το πρόγραμμα είχε πολλές ευχάριστες εκπλήξεις .Πρώτον, την ευκολία με την οποία μπορεί να παρέχει σημαντικές υπηρεσίες, δεύτερον  ότι μπορεί να δώσει τη δυνατότητα για τη «ρύθμιση» ενός ασθενούς αλλά και τρίτον ,την αυξημένη ζήτηση και αποδοχή  που έχει  από τους ίδιους τους ασθενείς και τους κατοίκους των περιοχών που εφαρμόζεται.

Ο κόσμος έχει ενθουσιαστεί με το πρόγραμμα αυτό, κυρίως οι ηλικιωμένοι, επειδή μπορούν να κάνουν μια σειρά από προληπτικές εξετάσεις χωρίς να μετακινηθούν από τον τόπο τους. Με το πρόγραμμα τηλεϊατρικής, οι γιατροί έχουν συνεργασία στενή με συναδέλφους, οι οποίοι είναι περισσότερο από εμάς εξειδικευμένοι σε ορισμένα προβλήματα κυρίως καρδιολογικά και πνευμονολογικά. Αποτέλεσμα είναι να ρυθμίζεται ο ασθενής σωστότερα.»

 Άντζελα Τσάριτς γιατρός στο ιατρείο της Τουρλωτής Σητείας :

 «Είναι μια εξέλιξη σημαντική για τον κόσμο αυτό. Μια βαθμίδα θετική παραπάνω , ένα συν για τη ζωή των κατοίκων αυτού του τόπου. Απο τα ακουστικά, ένα γραφείο, ένα κρεβάτι κι ένα παραβάν, μπορούμε τώρα να έχουμε μια πλήρη εικόνα του καρδιοαναπνευστικού και μάλιστα γρήγορά και αξιόπιστα. Μέσα σε 7 λεπτά έχουμε την εξέταση και τα αποτελέσματα των 5 παραμέτρων που εξετάζονται».

 Και τώρα πια - όπως μετέφερε την εικόνα η κα Τσάριτς,  οι κάτοικοι του μικρού και απομακρυσμένου οικισμού της Τουρλωτής, έχουν νοιώσει σαν καθημερινό τους βίωμα το πρόγραμμα τόσο που με την εμφάνιση της στο ιατρείο την ρωτούν, « κεινά τη μικιή τηλεόραση, ήφερες τηνε;»

Το ΟΡΑΜΑ , οι ΣΤΟΧΟΙ και ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ για το ΜΕΛΛΟΝ

Ο Διευθυντής Πληροφορικής της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Γιώργος Μοσχοβάκης, μίλησε για το όραμα της ολιστικής αντίληψης στο υγειονομικό σύστημα υγείας, που είναι όραμα κα της 7ης ΥΠΕ (και αντικατοπτρίζεται και στο πρόγραμμα Τηλεϊατρικής)  και το οποίο στα βασικά σημεία του είναι :

  • Ολιστική αντίληψη στο υγειονομικό σύστημα υγείας
    • Αξιοκρατική και ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας
    • Ορθολογική χρήση των υπηρεσιών υγείας (ούτε «υπερπαροχή» υπηρεσιών, ούτε «υποπαροχή»)
    • Ενιαίος ηλεκτρονικός φάκελος υγείας, προσβάσιμος από τους επαγγελματίες υγείας, από όπου κι αν τον χρειασθούν
    • Ποιότητα και αξιοπιστία των παρόχων υγείας
    • Παροχή πλήρους ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα υγείας
    • Έμφαση στην πρόληψη και προαγωγή της υγείας των πολιτών

 

Ο στόχος της αξιοκρατικής και ισότιμης πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας που παρέχεται και μέσω του προγράμματος αφορά σε:

  • Τηλεϊατρική
    • Κατ’ οίκον φροντίδα
    • Τηλε-εξέταση, τηλε-διάγνωση
    • Τηλεσυμβούλευση
  • Μείωση γραφειοκρατικών διαδικασιών (ραντεβού μέσω Internet, αποστολή αποτελεσμάτων εξετάσεων μέσω email, online εξυπηρέτηση αίτησης, online έλεγχος στοιχείων σε αιτήσεις κα)
  • Συστήματα παρακολούθησης της κατάστασης του ασθενούς από το σπίτι του
  • Τηλεσυνεργασία (τηλεδιάσκεψη πολλών σημείων κα)
  • Λήψη του ιατρικού φακέλου του ασθενούς – τηλε-ενημέρωση «ομάδων στόχων»
  • Κινητές μονάδες (ψυχιατρικής, γυναικολογίας κα)
  • Ενημέρωση μέσω web της προσβασιμότητας, των διαδικασιών που τηρούνται στους φορείς υγείας και των υπηρεσιών που προσφέρονται, των ασθενειών, των προληπτικών εξετάσεων κα

 

ΣΧΕΔΙΑΖΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

  • Ανάπτυξη δράσεων τηλεματικής – Δημιουργία Κέντρου Τηλεματικής,  για την παροχή τηλεματικών υπηρεσιών με σκοπό τη βελτίωση της προσβασιμότητας και την ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας κυρίως των κατοίκων των απομακρυσμένων ορεινών περιοχών της περιφέρειας Κρήτης (π.χ. στους τομείς καρδιολογίας, ακτινολογίας, πνευμονολογίας, ψυχιατρικής, παιδοκαρδιολογίας)
  • Δημιουργία διαδραστικής ιστοσελίδας ενημέρωσης (πχ Δημιουργία ηλεκτρονικής ιατρικής βιβλιοθήκης, faq), ερωτήσεων/απαντήσεων και γραμμής επικοινωνίας για την προαγωγή της δημόσιας υγείας, την ενημέρωση σε θέματα ασθενειών, συμβουλευτική υποστήριξη από ομάδα ιατρών, την δυνατότητα  ενημέρωσης του φακέλου υγείας του ασθενούς, στην  Περιφέρεια Κρήτης.
  • Προμήθεια και αξιοποίηση ασύρματων βιοϊατρικών ψηφιακών συσκευών για την κατ΄οικον νοσηλεία και εξέταση ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων (π.χ. διαβητικούς, ηλικιωμένους, κ.λπ)
  • Προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος δημιουργίας απλών αναφορών (Report Generator) προς τους πολίτες και τα πανεπιστήμια πλήρως ενσωματωμένο στην ιστοοσελίδα της 7ης ΥΠΕ Κρήτη και συνδεδεμένο με το ΟΠΣΥ Κρήτης και το Β.Ι.
  • Προγράμματα κατ οίκον νοσηλείας για ειδικές κατηγορίες ασθενών
  • Δημιουργία και λειτουργία κινητής μονάδας προληπτικού ελέγχου καρκίνου στο γυναικείο πληθυσμό (pap - test , μαστογραφίες κλπ)
  • Αξιοποίηση της κινητής τηλεφωνίας και ηλεκτρονικής επικοινωνίας για την πρόσβαση των ασθενών στο σύστημα υγείας.
  • Οι τεχνολογίες Τηλεδιάσκεψης στην υπηρεσία της Τηλε-Ψυχιατρικής Ενηλίκων, Παίδων και Εφήβων: Εξωτερικά Τηλε-ιατρεία για δυσπρόσιτες περιοχές της Κρήτης .
  • Εφαρμογή για έκδοση ηλεκτρονικού παραπεμπτικού  μέσω διαδικτύου για επίσκεψη στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία και για διενέργεια παρακλινικών εξετάσεων.
  • Τηλεφωνικό κέντρο ιατρικής υποστήριξής πολιτών πριν την επίσκεψη τους στη πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια - τριτοβάθμια υπηρεσία υγείας.
  • Προμήθεια  κινητών μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, με σκοπό την ενίσχυση της προληπτικής και πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες όπως άστεγοι
  • Καταγραφή ασθενών – Ψηφιοποίηση δεδομένων – Λειτουργία δικτύου διασυνδεδεμένο με Κ. Υγείας -  Διασύνδεση στοιχείων με Π.Ι. - - Δημιουργία συστήματος δικτύου παραπομπών
  • Διασύνδεση δομών ψυχικής υγείας δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου για την αποτελεσματική παρακολούθηση των ασθενών  π.χ. μέσω δημιουργίας ενιαίου ηλεκτρονικού φακέλου για κάθε ψυχικά ασθενή.

 

Στη συνέντευξη τύπου  επίσης ,εκπρόσωποι της εταιρείας και ανέλυσαν τον τρόπο και τη μέθοδο λειτουργίας του προγράμματος σε επίπεδο εξοπλισμού και και η κα Ναυσικά Ζευγώλη, Υπεύθυνη Τμήματος Βιώσιμης Ανάπτυξης και Κοινωνικής Συνεισφοράς Vodafone είπε:

“Η Vodafone συμβάλλει στη βιώσιμη ανάπτυξη της κοινωνίας και επενδύει σε προγράμματα που, αξιοποιώντας την τεχνολογία της στηρίζουν τις τοπικές κοινωνίες και τους ανθρώπους τους.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής Vodafone το οποίο εφαρμόζεται για 9η συνεχή χρονιά, και πλέον απαριθμεί 100 σημεία εφαρμογής, στηρίζοντας έμπρακτα και αποτελεσματικά περισσότερους από μισό εκατομμύριο κατοίκους, στις πιο απομακρυσμένες και ακριτικές περιοχές της χώρας μας”.

Μανώλης Δερμιτζάκης

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis