Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Θόρυβος στην εργασία. Πόσο επικίνδυνο είναι για την υγεία μας;

Image
Θόρυβος στην εργασία. Πόσο επικίνδυνο είναι για την υγεία μας;
 clock 06:47 | 17/04/2014
writer icon newsroom ekriti.gr

Οι ήχοι που ακούμε καθημερινά στον εργασιακό μας χώρο, είτε το καταλαβαίνουμε είτε όχι μπορούν να μας προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στην ακοή μας. Ενώ ο θόρυβος είναι κομμάτι της ζωής μας, ο δυνατός ήχος στο χώρο εργασίας μπορεί να καταστήσει δύσκολη τη συζήτηση, αδύνατη τη χρήση του τηλεφώνου και το χειρότερο, μόλις το αντιληφθούμε θα είναι πλέον αργά.

Θόρυβος είναι κάθε ανεπιθύμητος ήχος. Η έντασή του (ακουστότητα) μετράται σε ντεσιμπέλ (dB). Για παράδειγμα, η ένταση μιας φυσιολογικής συζήτησης είναι περίπου 65 dB και μιας κραυγής περίπου 80 dB. Η διαφορά είναι μόνον 15 dB, αλλά η ένταση της κραυγής είναι 30 φορές μεγαλύτερη. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το ανθρώπινο αυτί έχει διαφορετική ευαισθησία σε διαφορετικές συχνότητες, η ισχύς ή ένταση του ήχου μετράται συνήθως σε ντεσιμπέλ σταθμισμένα κατά κύκλωμα Α(dB(A)).

Δεν είναι μόνον η ένταση που καθορίζει την επικινδυνότητα του θορύβου. Η διάρκεια της έκθεσης είναι επίσης πολύ σημαντική. 

Παρά το γεγονός ότι η φθορά στην ακοή που προκαλείται από την εργασία μπορεί να αποφευχθεί, όταν γίνει μόνιμη είναι μη αναστρέψιμη. 170.000 άνθρωποι στη Βρετανία υποφέρουν από βλάβη στην ακοή τους προερχόμενη από τον εργασιακό τους χώρο.

Τα επιτρεπτά όρια ήχου στην εργασία επιβάλλονται από νόμους που προστατεύουν τον εργαζόμενο από το να χάσει ή να φθείρει την ακοή του. 

Στην περίπτωση που ο χώρος εργασίας σας έχει ένα από τα παρακάτω τότε πρέπει να λάβετε μέτρα για την προστασία της ακοής σας.

Ο ήχος προσομοιάζει με εκείνο του δρόμου σε ώρα αιχμής, σαν την ηλεκτρική σκούπα, ή σαν ένα εστιατόριο γεμάτο κόσμο;

Είστε αναγκασμένοι να υψώσετε τον τόνο της φωνής σας για να ακουστείτε ενώ βρίσκεστε σε λιγότερο από δύο μέτρα απόσταση από το συνομιλητή σας;

Χρησιμοποιείτε θορυβώδη μηχανήματα ή εργαλεία για περισσότερο από μια ώρα την ημέρα;

Εργάζεστε στο βιομηχανικό τομέα, όπως για παράδειγμα στις κατασκευές, στην επεξεργασία ξύλου, πλαστικού, χαρτιού, γυαλιού, μετάλλων;

Δε χρειάζεται να ρισκάρετε να χάσετε την ακοή σας, υπάρχει νόμος που επιβάλλει στον εργοδότη σας να σας προστατεύσει, εσείς αυτό που έχετε μόνο να κάνετε είναι να συνεργαστείτε.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis