Κρήτη

Ρέθυμνο

Συνάντηση για τα έργα στο Μυλοπόταμο

συνάντηση στην περιφέρεια

Συνάντηση για τα έργα ανάπτυξης του Δήμου Μυλοποτάμου Ρεθύμνου, είχαν σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης με τον Δήμαρχο Δημήτρη Κόκκινο. Στην συνάντηση Περιφερειάρχη-Δημάρχου που έγινε στην Περιφέρεια με την συμμετοχή της Δ/ντριας Αναπτυξιακού σχεδιασμού Χρύσας Δασκαλάκη, του Πρ/νου του τμήματος προγραμμάτων έργων Ανδρέα Κοκοσάλη και του ειδικού συμβούλου του Δήμου, Μιχάλη Κιμνιωνή, συζητήθηκε η πορεία υλοποίησης των έργων του Δήμου, του προγράμματος Δημοσίων επενδύσεων και τέθηκαν οι προτεραιότητες για τα επόμενα έργα και δράσεις του Δήμου Μυοποτάμου.

Κρήτη

Κρήτη: "Βόμβα" για την επιβίωση χιλιάδων ασφαλισμένων οι εκκρεμείς συντάξεις

Φωτό αρχείου

Εκρηκτικές διαστάσεις λαμβάνει το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων, παρά τις κυβερνητικές προσδοκίες για επίλυσή του καθώς υπολογίζεται ότι μέχρι τέλος του έτους θα φτάσουν τις 300.000 κύριες και επικουρικές.

Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο στο νομό Ηρακλείου αλλά και άλλες περιοχές της Κρήτης αφού ασφαλισμένοι περιμένουν έως και 5-6 χρόνια για να λάβουν τα ποσά που δικαιούνται.

Το ζήτημα ανέδειξε το Ράδιο Κρήτη και η εκπομπή του Μανόλη Αργυράκη που συνομίλησε με βουλευτές του Ηρακλείου σε μια προσπάθεια να καταγραφούν οι ελλείψεις σε όλα τα επίπεδα και να βρεθούν λύσεις ώστε να μην υπάρχουν αυτές οι δραματικές καθυστερήσεις στην απονομή των συντάξεων.

Αυτή η καθυστέρηση έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες ασφαλισμένοι να βρίσκονται σε απόγνωση καθώς αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης, ενώ σύμφωνα με ακροατές του σταθμού ακόμη και συντάξεις αναπηρίας λόγω καρκίνου ή άλλων σοβαρών παθήσεων κάνουν χρόνια για να εκδοθούν.

Το πρόβλημα στο Ηράκλειο είναι μεγαλύτερο από άλλες περιοχές λόγω υποστελέχωσης του ΕΦΚΑ με αποτέλεσμα οι αιτήσεις συνταξιοδότησης να αποστέλλονται σε άλλες περιοχές της χώρας ώστε να γίνεται η καταμέτρηση των ενσήμων και στη συνέχεια να επιστρέφουν στο Ηράκλειο.

Όμως οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης για κύρια, επικουρική σύνταξη και εφάπαξ κρατούν σε ομηρία χιλιάδες συνταξιούχους με τον Βουλευτή Ηρακλείου της ΝΔ κ. Μάξιμο Σενετάκη να παραδέχεται το πρόβλημα ωστόσο όπως δήλωσε στο Ράδιο Κρήτη τώρα με το νέο ηλεκτρονικό σύστημα οι συντάξεις θα αποδίδονται γρηγορότερα.

Όπως είπε ο κ. Σενετάκης από τον Απρίλιο του 2020 από τις 9000 αιτήσεις συνταξιοδότησης μηνιαίως που μπορούσαν να εξεταστούν έφτασαν τις 13500.

Σε ένα χρόνο από τώρα η σύνταξη θα βγαίνει σε σύντομο χρόνο είπε ο βουλευτής.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ κ.Βασίλης Κεγκέρογλου αναφέρθηκε στο πρόβλημα αναφέροντας ότι υπάρχει λύση εάν η κυβέρνηση αναθέσει σε συνταξιούχους υπαλλήλους των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν και την εμπειρία την εξέταση των αιτήσεων συνταξιοδότησης με το ανάλογο πριμ και χωρίς να κόβεται η σύνταξή τους. Για το νέο ηλεκτρονικό σύστημα επεσήμανε ότι αυτό θα αφορά τις νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης και ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι οι παλαιές.

Από 131000 εκκρεμείς συντάξεις το 2019 έφτασαν το Φλεβάρη του 2020 τις 171000.

Από αυτούς τους ασφαλισμένους μόνο οι 38000 παίρνουν προσωρινή σύνταξη.

Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ κ.Σωκράτης Βαρδάκης τόνισε ότι περίπου 2,5 δις είναι τα ποσά που πρέπει να δοθούν σε υποψήφιους συνταξιούχους ενώ παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να ενεργοποιήσει και τα γραφεία του ΕΦΚΑ στο Λασίθι για την εξέταση αιτήσεων καθώς όλες αιτήσεις φτάνουν στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ στο Ηράκλειο που είναι υποστελεχωμένο.

Παράλληλα είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε με πλεόνασμα 1 δις τον ΕΦΚΑ και τώρα το ταμείο είναι ελλειμματικό.

Το πρόβλημα είναι τόσο μεγάλο που γι αυτό προφανώς ο ΕΦΚΑ δεν παρέδωσε τα στοιχεία που του ζήτησε το γραφείο Προϋπολογισμού της βουλής είπε ο κ.Βαρδάκης ενώ ανέφερε ότι δεν έχει πάρει απάντηση σε ερωτήσεις που έχει καταθέσει για τα ζητήματα αυτά.