Κρήτη

Ρέθυμνο

Στα σχολεία του Ρεθύμνου το βιβλίο «Άνθρωποι, σαπούνι και λίπασμα»

Άουσβιτς

Ένας ακόμη τίτλος της νεότερης τοπικής ιστορίας προστέθηκε ήδη στις βιβλιοθήκες των σαράντα πέντε γυμνασίων και λυκείων του νομού Ρεθύμνου, και αφορά στο τελευταίο βιβλίο του δημοσιογράφου Μανόλη Παντινάκη «Άνθρωποι, σαπούνι και λίπασμα», το οποίο δόθηκε δωρεάν στις σχολικές μονάδες του νομού, σύμφωνα με την δέσμευση που είχε δώσει με τον συνάδελφό του Γιάννη Κανελλάκη στον πρώην διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου κ. Ανδρέα Ταξάκη.

«Με την διάθεση του νέου βιβλίου στα σχολεία,» δήλωσε ο κ. Παντινάκης « ελπίζω να εμπλουτιστεί, όσο είναι δυνατό, με αυθεντικό υλικό το γνωστικό αντικείμενο των μαθητών, ίσως στην πλέον απάνθρωπη περίοδο που βίωσαν και εκατοντάδες Κρητικοί στα κολαστήρια του θανάτου, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των SS». Και συνεχίζει: «Οι περισσότεροι έγιναν «σαπούνι και λίπασμα», όπως τιτλοφορείται και το βιβλίο μου και ανταποκρίνομαι στην ανάγκη, οι νέες γενιές στις πιο ευαίσθητες ηλικίες τους ως μαθητές, να γίνουν κοινωνοί των φρικτών βιωμάτων τους, όπως οι ίδιοι τα περιγράφουν και τα καταθέτουν. Απομένει στους εκπαιδευτικούς να τους μιλήσουν και να τους αφουγκραστούν…»

Στις βιβλιοθήκες των σχολείων του νομού Ρεθύμνου, είναι γνωστό, οι δημοσιογράφοι και παραγωγοί Γιάννης Κανελλάκης και Μανόλης Παντινάκης παραχώρησαν ήδη δωρεάν το ιστορικό ντοκιμαντέρ «Το Αμάρι στις φλόγες» και ο δεύτερος, επιπλέον, το ομότιτλο βιβλίο του, την έκδοση «Γράφω μέσα από την κόλαση» που αφορά στο ημερολόγιο του δακτυλογράφου στα Αλβανικά βουνά Γιάννη Μπριλάκη και τη βιογραφία της «Αμαζόνας της Αντίστασης και της Εξορίας» Κατίνας Σηφακάκη. Επίσης, με την επανέκδοση του, το επόμενο διάστημα, θα παραδοθεί στις βιβλιοθήκες των σχολείων και ο τόμος «Η κατοχή δεν μας λύγισε, η επαρχία Αγίου Βασιλείου αφηγείται…».

arheio_lipsis.jpg

arheio_lipsis.jpg, by lamprakis

Κρήτη

Ηράκλειο

Πόσα ξενοδοχεία άνοιξαν στο Ηράκλειο - Τι θα γίνει με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους

δωμάτιο ξενοδοχείου

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται ξενοδόχοι και εργαζόμενοι σε αυτά καθώς παρότι άναψε το πράσινο φως για την επαναλειτουργία τους δεν προβλέπεται να ανοίξουν πολλά από αυτά τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του Ιούνη.

Αιτία η έλλειψη πελατών αλλά και καθυστερημένη ανακοίνωση των υγειονομικών πρωτοκόλλων όπως δήλωσε στο Ράδιο Κρήτη και το ekriti ο πρόεδρος του Παγκρήτιου συλλόγου διευθυντών Ξενοδοχείων κ. Δημήτρης Κουμπαράκης.

Στο Ηράκλειο και σε άλλες περιοχές της Κρήτης η εικόνα είναι η ίδια καθώς κεντρικά ξενοδοχεία αλλά και μικρότερα ξενοδοχεία πόλης παρέμειναν κλειστά.

 

Πόσα ξενοδοχεία άνοιξαν στο Ηράκλειο

 

Στο Ηράκλειο μάλιστα που τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί ο τουρισμός πόλης με τη λειτουργία σύγχρονων μονάδων άνοιξαν τη Δευτέρα μόλις 5 ξενοδοχεία όταν την ίδια ώρα υπό φυσιολογικές συνθήκες θα ήταν ανοιχτά πάνω από 20 σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το ekriti.

Σε σύνολο χώρας ούτε το το 20% των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας όλης της χώρας δεν άνοιξε χθες σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρη Τάσιο καθώς θα χρειασθεί ένα διάστημα προσαρμογής, τουλάχιστον 10 ημερών για την εκπαίδευση του προσωπικού αλλά και για να ανοίξουν οι πτήσεις από το εξωτερικό που για το αεροδρόμιο Νίκος Καζαντζάκης του Ηρακλείου προγραμματίζεται για τις 15 Ιουνίου.

 

Εφαρμογή των οδηγιών

 

Παράλληλα όλα τα ξενοδοχεία, εφόσον ανοίξουν, θα πρέπει να εφαρμόζουν, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος διαμορφωμένο υγειονομικό πρωτόκολλο που αντιστοιχεί στις προδιαγραφές και στις υπηρεσίες που το κάθε ένα παρέχει.

Όπως εκτιμάται, εκτός από την καθυστέρηση στην επίσημη ανακοίνωση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, η έλλειψη ενδιαφέροντος τόσο από το εσωτερικό όσο και το εξωτερικό, καθώς και η μη ύπαρξη αεροπορικών πτήσεων είναι λόγοι που καθιστούν δυσχερή την έναρξη λειτουργίας των ξενοδοχειακών μονάδων σε αυτή τη χρονική περίοδο.

 

Ικανοποίηση ξενοδοχοϋπαλλήλων

 

Ο πρόεδρος του σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου Νίκος Κοκολάκης μιλώντας στο ekriti, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση της κυβέρνησης να επιτρέψει την επαναπρόσληψή τους με νομοθετική ρύθμιση και στη συνέχεια εάν μια επιχείρηση αντιμετωπίζει προβλήματα να τους αναστείλει την σύμβαση προκειμένου να τύχουν των μέτρων στήριξης.

Να θυμίσουμε ότι ξενοδοχοϋπάλληλοι είχαν προχωρήσει τις προηγούμενες ημέρες σε δυναμικές κινητοποιήσεις προκειμένου να γίνει δεκτό το αίτημά τους που είχε να κάνει με την επιβίωση των οικογενειών τους όπως οι ίδιοι υποστήριζαν

 

Ερωτηματικά με τις αστικές ευθύνες

 

Την ίδια ώρα σύμφωνα με τον πρόεδρο των διευθυντών ξενοδοχείων κ. Κουμπαράκη θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν ακόμη πολλά ζητήματα σχετικά με την αστική ευθύνη των ξενοδοχείων σε περίπτωση ασθένειας πελάτη από τον κορωνοιό καθώς η ελληνική νομοθεσία σύμφωνα με τα όσα ψηφίστηκαν στη βουλή, προβλέπει μεν ότι εάν διαπιστωθεί ότι τα έχει εφαρμοστεί το πρωτόκολλο κανείς δεν μπορεί να διεκδικήσει τίποτα, ωστόσο όταν επιστρέψει στην πατρίδα του θα μπορεί εκεί να κινήσει τις διαδικασίες.

Αυτό που πρέπει να γίνει είπε είναι διακρατικές συμφωνίες και εν συνεχεία η ψήφιση από το κοινοβούλιο της κάθε χώρας.

Εκπαίδευση και κατάρτιση του προσωπικού

Άμεσα ξεκινά το πρόγραμμα επιμόρφωσης και κατάρτισης εργαζομένων στον τουρισμό με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Κρήτης και των Φορέων του Τουρισμού της Κρήτης που ανακοινώθηκε χθες και από σήμερα τα σεμινάρια για την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Λευτέρης Βαρδάκης