Κρήτη

Ρέθυμνο

Οι τελευταίες στιγμές του Βαγγέλη Γιακουμάκη

vaggelis.jpg

Ανάθεμά σε, μ… Βαγγέλη, που εσύ διαβάζεις και εγώ βγάζω τον ίδιο βαθμό μ’ εσένα και δεν διαβάζω». Αποδέκτης φαρμακερής ατάκας ακόμα και μία ώρα πριν από την εξαφάνισή του είχε γίνει ο Βαγγέλης Γιακουμάκης, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος.

Καταθέσεις που περιλαμβάνονται στη δικογραφία της υπόθεσης και αποκαλύπτονται από την εφημερίδα περιγράφουν τις τελευταίες στιγμές του 20χρονου αδικοχαμένου φοιτητή πριν χαθεί από προσώπου γης το μεσημέρι της 6ης Φεβρουαρίου 2015.

Συμφοιτητής του Γιακουμάκη, ο οποίος βρισκόταν στο εστιατόριο της εστίας της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων μαζί με τον Βαγγέλη και άλλους φοιτητές, σχολιάζοντας τους βαθμούς που μόλις είχαν πάρει δεν παρέλειψε να κάνει ειρωνικό σχόλιο, στο οποίο ο Γιακουμάκης απάντησε χαμηλόφωνα: «Στο δεύτερο εξάμηνο θα βγάλω καλύτερο βαθμό».

Η έρευνα

Στη συνομιλία αυτή εστίασαν το ενδιαφέρον τους οι αστυνομικοί που έψαξαν να βρουν μια άκρη στο τεράστιο μυστήριο που δεν λύθηκε ποτέ και φορά στις συνθήκες κάτω από τις οποίες έφυγε από τη Σχολή ο Βαγγέλης τη μοιραία εκείνη μέρα.

Από τις καταθέσεις, όπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας, προκύπτει ότι ο Γιακουμάκης είχε στεναχωρηθεί ιδιαίτερα με τους χαμηλούς βαθμούς του, γεγονός που σε συνδυασμό με τους άγριους τραμπουκισμούς που είχε βιώσει τις τελευταίες εβδομάδες μπορεί να επηρέασε ακόμα περισσότερο την ψυχολογία του.

Αυτό που ερευνούν οι Αρχές είναι κατά πόσο ο Βαγγέλης έφυγε μόνος του από τη Σχολή αποφασισμένος για το απονενοημένο διάβημα ή εάν συνέβη κάτι άλλο.

Ο τελευταίος άνθρωπος που τον είδε στις 13.50 ήταν ο συγκάτοικός του, ο οποίος στην αναλυτική κατάθεση που έδωσε στην Ασφάλεια Ιωαννίνων περιγράφει το τελευταίο βλέμμα του Βαγγέλη ως «σαστισμένο» και τη συμπεριφορά του ως «παράξενη».

Ο Γιακουμάκης είχε επιστρέψει στο δωμάτιο του μετά το μεσημεριανό φαγητό στο εστιατόριο, πήγε για πέντε λεπτά στην τουαλέτα, επέστρεψε στο δωμάτιο και στη συνέχεια έφυγε χωρίς να γυρίσει ποτέ, παρότι – όπως λέει φίλος του – ο Βαγγέλης μετά το μεσημεριανό φαγητό συνήθιζε να επιστρέφει στο δωμάτιο, ξάπλωνε χωρίς να κοιμηθεί, έβλεπε τηλεόραση ή διάβαζε.

«Ο Βαγγέλης γύρισε από την τουαλέτα μετά από πέντε λεπτά ευρισκόμενος στην ίδια ψυχολογική κατάσταση που βρισκόταν πριν βγει από το δωμάτιο. Μπήκε, δεν μου μίλησε και πήγε προς την πλευρά που βρίσκονται η ντουλάπα και το κρεβάτι του.

Στη συνέχεια στις 13.50 πλησίασε προς την πόρτα του δωματίου κρατώντας μόνο τα κλειδιά του και χωρίς να με κοιτάει ρώτησε αν θα μου άφηνε τα κλειδιά του ή θα τα έπαιρνε μαζί του, καθώς γνώριζε ότι εγώ δεν είχα μαζί μου τα δικά μου κλειδιά για το δωμάτιο.

Εγώ του απάντησα να κάνει ό,τι νομίζει εκείνος και τότε μου είπε ότι θα αφήσει τα δικά του κλειδιά γυρίζοντας στο πλάι το σώμα του σε σχέση με την πόρτα και μ’ εμένα. Τότε, προσπάθησε μία – δύο φορές να βάλει το κλειδί στην κλειδαριά. Εγώ έστρεψα το βλέμμα μου προς το φαγητό και εκείνος άνοιξε την πόρτα και βγήκε έξω.

Μετά από ώρα παρατήρησα ότι ο Βαγγέλης δεν είχε αφήσει τα κλειδιά στην πόρτα και αυτό μου φάνηκε περίεργο, ενώ μου φάνηκε παράξενο ότι δεν με ενημέρωσε για το πού θα πήγαινε, όπως συνήθιζε πάντα να κάνει.

Όταν τον κοίταξα για τελευταία φορά στα μάτια μού φάνηκε σαστισμένος, σαν κάτι να τον απασχολούσε, δηλαδή σαν να ήταν αλλού το μυαλό του, έκφραση την οποία ο Βαγγέλης δεν είχε όταν έμπαινε στο δωμάτιο» είπε στους αστυνομικούς ο συγκάτοικός του.

Ερωτηθείς για το πότε ο Γιακουμάκης συνήθιζε να μιλάει με την οικογένειά του απάντησε ότι «συνήθως μιλούσε το βράδυ πριν κοιμηθεί, περίπου στις 21.00, καθώς ο Βαγγέλης κοιμόταν περίπου στις 23.00 και σπάνια μιλούσε το μεσημέρι μετά το μάθημα. Σχεδόν πάντα από ό,τι άκουγα μιλούσε με τη μητέρα του και το έκανε μπροστά μου χωρίς να απομακρύνεται από το δωμάτιο για να μην τον ακούσω».

Οι αστυνομικοί έκαναν αυτή την ερώτηση πιθανόν λόγω των μαρτυριών που είχαν στη διάθεσή τους, σύμφωνα με τις οποίες κάποιοι σχολίαζαν ότι ο Βαγγέλης εκμυστηρευόταν στη μητέρα του τα όσα περνούσε στη Σχολή.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Κρήτη

Έμποροι Κρήτης: Ζητούν άμεση λύση στο θέμα της αποπληρωμής των επιταγών

ακαλυπτες επιταγες

Άμεση λύση στο θέμα της αποπληρωμής των επιταγών ζητά η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης - ΟΕΣΚ με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία κοινοποιείται και στους υπουργούς Ανάπτυκης και Επενδύσεων Άδωνη Γεωργιάδη και Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

H αποπληρωμή των επιταγών είναι ένα θέμα που προβληματίζει και ταλαιπωρεί τους επιχειρηματίες καθώς οι αναστολές της ισχύος τους απλά μεταθέτουν ένα πρόβλημα που, όταν ωριμάσει, θα προστεθεί στις λοιπές σωρευμένες υποχρεώσεις των επιχειρήσεων, καθιστάμενο στην ουσία άλυτο.

 Όπως αναφέρεται στην επιστολή, η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, ανέδειξε από την αρχή του έτους την ανάγκη έγκαιρης λύσης στο θέμα των επιταγών και το επανάφερε ακόμη δύο φορές με επιστολές της τον ίδιο μήνα στην κυβέρνηση.

Αυτή η πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνει η χώρα μας, μέσα από μία πανδημία, που με στόχο καταβαραθρώνει τα πάντα, έχει τραγικές συνέπειες στην οικονομία.

Η πολιτεία, προσπαθεί να βοηθήσει την οικονομία και την κοινωνία, μέσα από κάποια μέτρα στήριξης, για να διατηρηθεί η ρευστότητα και η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, που συνθέτουν το οικονομικό κύκλωμα.

Αυτά τα βοηθήματα, είτε είναι ΤΕΠΙΧ, είτε είναι Δάνεια με την εγγύηση του κράτους, είτε επιστροφές επιστρεπτέων προκαταβολών κτλ, το μεγαλύτερο μέρος τους και ίσως δικαίως, έχει πάει, στο άμεσο τουρισμό και στις υπηρεσίες του άμεσου τουρισμού.

Ένα από τα βοηθήματα είναι και οι συνεχείς παρατάσεις στην πληρωμή των επιταγών, από την αρχή της κρίσης, πράγμα που διευκολύνει κάποιους εκδότες των οποίων οι επιταγές μπαίνουν σε καθεστώς προστασίας, χωρίς όμως να υπάρχει αντίστοιχη μέριμνα, για τους κομιστές, των επιταγών.

Οι επιταγές αντιστοιχούν, είτε σε πωλήσεις προϊόντων, είτε σε υπηρεσίες που ήδη έχουν πραγματοποιηθεί. Οι εκδότες των επιταγών αυτών, έχουν λάβει τα παραπάνω και τώρα είναι πλέον κεφάλαιο.

Βεβαίως, τα καταστροφικά αυτά γεγονότα που βιώνουμε, τους δημιούργησαν προβλήματα ρευστότητας, αλλά τα μέτρα στήριξης του κράτους, που αναφέραμε προηγουμένως, δεν χρησιμοποιήθηκαν στην αποπληρωμή των επιταγών.

Η επιστολή συνεχίζει ως εξής:

Aξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ

Αυτό έχει σαν επακόλουθο, οι κομιστές των επιταγών είτε από τον κλάδο του χονδρικού εμπορίου, είτε από τον βιοτεχνικό κλάδο, είτε από τον κλάδο της μεταποίησης κτλ, με τις συνεχείς παρατάσεις στην αποπληρωμή των επιταγών, να έχουν τεράστια προβλήματα ρευστότητας και επιβίωσης. Όλες αυτές οι επιχειρήσεις αποτελούν πάνω από το 60%, της οικονομικής δραστηριότητας.

Επρεπε λοιπόν με κάποιο τρόπο τα βοηθήματα όπως αναστολές εργασίας, ΤΕΠΙΧ, δάνεια με 80-20%, επιστρεπτέες επιστροφές που είχαν στόχο να πληρωθούν υποχρεώσεις, να δίνονται στοχευμένα και όχι όπως προηγούμενα, που δεν χρησιμοποιήθηκαν από τους εκδότες των επιταγών για την κάλυψη τους, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστια προβλήματα στους κομιστές και να διαλύεται ένα μεγάλο κομμάτι της οικονομίας.

Τα προβλήματα με τις συνεχείς παρατάσεις στην αποπληρωμή των επιταγών είναι τεράστια και είναι λάθος και μάλιστα σε μια περίοδο όπου η αγορά προσπαθεί και πάλι για δεύτερη φορά σε ένα χρόνο να βρει τον βηματισμό της, μετά από δύο και πλέον μήνες με κλειστά τα καταστήματα.

Εκπροσωπώντας τον εμπορικό κόσμο της Κρήτης, ζητούμε την παρέμβαση σας για ΑΜΕΣΗ ΛΥΣΗ στο ζήτημα των επιταγών και οριστική επίλυση του θέματος με γενναία στήριξη από την Πολιτεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τα 6,3 Ρίχτερ που συγκλόνισαν τη Λάρισα! (Φώτο - Βίντεο)

Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Από σήμερα η υποβολή δηλώσεων για τους επαγγελματίες της τέχνης

Θεοχάρης προς Βρετανούς τουρίστες: Ευπρόσδεκτοι με ή χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού