Κρήτη

Ρέθυμνο

Μυλοπόταμος: Μαθητές και εκπαιδευτικοί μάζεψαν 115 κιλά απορρίμματα από τις ακτές

μαθητές μυλοπόταμος

Με πρωτοβουλία του Μεσογειακού Γραφείου Πληροφόρησης για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και την Αειφόρο Ανάπτυξη (MIO-ECSDE) και μέσω του έργου «Σκουπίδια στον Αφρό-Μυλοπόταμος» το οποίο χρηματοδοτείται από το Τοπικό Πρόγραμμα CLLD/ LEADER ΑΛΙΕΙΑΣ του ΑΚΟΜΜ Ψηλορείτης, οργανώθηκε διήμερο ευαισθητοποίησης και καθαρισμού ακτών στον Δήμο Μυλοποτάμου στις 21 και 22 Οκτωβρίου 2021.

Στο διήμερο ευαισθητοποίησης συμμετείχαν μαθητές και εκπαιδευτικοί από τα Δημοτικά Σχολεία του Μπαλίου και του Πανόρμου, όπως και από το Γυμνάσιο του Πανόρμου. Την πρώτη ημέρα καθαρίστηκε η παραλία του Γεροποτάμου όπου συλλέχθηκαν περίπου 80 κιλά απορριμμάτων από τα οποία τα 60kg ήταν απορρίμματα που βρίσκονταν στην ακτή και στις όχθες του ποταμού του Γεροποτάμου, ενώ, τα 20kg αντιστοιχούσαν σε αντικείμενα τα οποία ανασύρθηκαν από τον βυθό με την πολύτιμη βοήθεια των εθελοντών δυτών του καταδυτικού κέντρου «Ιππόκαμπος». Τη δεύτερη μέρα καθαρίστηκε η παραλία «Λίμνη» στο Πάνορμο από την οποία οι μαθητές συνέλλεξαν περίπου 35kg απορριμμάτων.

Σημαντικό
Σημαντικό "μάθημα" για τα παιδιά ο καθαρισμός των ακτών

Και τις δύο μέρες οι συμμετέχοντες διαπίστωσαν ότι, ενώ οι παραλίες ήταν φαινομενικά καθαρές στα σημεία τους που αξιοποιούνται τουριστικά, είχαν τόσο μικροπλαστικά όσο και πολλά σκουπίδια στα μη αξιοποιήσιμα μέρη τους (parking, εκβολές ποταμού, δρόμος πρόσβασης, κλπ.). Ανάμεσα στα αξιοπερίεργα αντικείμενα που συγκεντρώθηκαν συγκαταλέγονται φριτέζες, κατσαρόλες, οικοδομικά υλικά, αλλά και πλαστικά δοχεία σε καλή κατάσταση που είχαν χρήση τουλάχιστον πριν 20 χρόνια (σύμφωνα με την ετικέτα τους).

Η δράση διεξήχθη με την καθοδήγηση των έμπειρων στελεχών του ΜΙΟ-ECSDE και οι μαθητές και εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να αξιολογήσουν τα συλλεχθέντα απορρίμματα (Από που μπορεί να προήλθαν; Ποιες συμπεριφορές τα δημιουργούν; Πώς θα μπορούσαμε να τα είχαμε αποφύγει; Ποιος ο ρόλος των ποταμών στη μεταφορά απορριμμάτων; Τι μπορούμε να κάνουμε ως ενεργοί πολίτες για την προστασία των ακτών;). Στόχος της δράσης ήταν οι μαθητές να αντιληφθούν το πρόβλημα που δημιουργούν τα απορρίμματα και ιδιαίτερα τα πλαστικά στις ακτές της περιοχής, να ευαισθητοποιηθούν περιβαλλοντικά και να «γνωρίσουν» τους σωστούς τρόπους διαχείρισης των απορριμμάτων τους.

τα παιδιά επί τω έργω
τα παιδιά επί τω έργω

Το έργο «Σκουπίδια στον Αφρό-Μυλοπόταμος» στοχεύει, μέσω δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης προς τους επαγγελματίες τουρισμού, την εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και τους κατοίκους, να μειώσει τα θαλάσσια απορρίμματα και ιδιαίτερα τα πλαστικά μιας χρήσης με τα οποία επιβαρύνονται οι θάλασσες και οι ακτές της πατρίδας μας κατά χιλιάδες τόνους. Το έργο είναι ενταγμένο στο Ε.Π. Αλιείας & Θάλασσας 2014-2020 με κωδικό ΟΠΣ (MIS) 5070081 το οποίο υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη - κορωνοϊός: Πρόστιμα για μη χρήση μάσκας σε εργαζόμενους επιχειρήσεων

Αθήνα: Μαχαίρωσαν 16χρονο μαθητή μέσα σε σχολείο

Σεισμός - Αρκαλοχώρι: Μπαίνουν οικίσκοι στα χωριά που ισοπέδωσε ο Εγκέλαδος

 

Κρήτη

Ηράκλειο

Σωκράτης Βαρδάκης: "Απελπιστική η κατάσταση με τα χιλιάδες εκκρεμή χειρουργεία"

χειρουργεία

Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για τους χιλιάδες ασθενείς που περιμένουν να χειρουργηθούν, ευρισκόμενοι μάλιστα για μήνες σε λίστες αναμονής που μακραίνουν διαρκώς σε πανελλαδικό επίπεδο, προχώρησαν 48 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, καταθέτοντας σχετική ερώτηση, προς τον Υπουργό Υγείας, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη.

Όπως επισημαίνει η Αξιωματική Αντιπολίτευση η υποστελέχωση των νοσοκομείων, με τις ελλείψεις σε αναισθησιολόγους να παίρνουν πλέον τρομακτικές διαστάσεις, οι μειώσεις χειρουργικών κρεβατιών, αλλά και οι συγχωνεύσεις κλινικών λόγω πανδημίας, σε συνδυασμό με τη μείωση των τακτικών χειρουργείων έως 80% ανάλογα με τις συνθήκες, σύμφωνα με το νέο έγγραφο που απέστειλε η αναπλ. Υπουργός Υγείας στους Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών, έχουν δημιουργήσει μία εκρηκτική κατάσταση στα νοσοκομεία, η οποία επιτείνεται και με τις αναστολές του υγειονομικού προσωπικού.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στα τοπικά μέσα, αλλά και καταγγελίες ασθενών, μόνο στα Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑ.Γ.Ν.Η.) εκκρεμούν 5.000 χειρουργεία, ενώ στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, 2.700 χειρουργεία, με τον συνολικό αριθμό σε επίπεδο Κρήτης να υπερβαίνει τις 10.000.

Παρότι από τις 15/11/21 τα χειρουργεία του ΠΑ.Γ.Ν.Η επανήλθαν στην κανονική λειτουργία τους, οι ασθενείς που αναμένουν είναι χιλιάδες, ενώ η Διευθύντρια της Αναισθησιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου, επισημαίνει ότι η κατάσταση στο νοσοκομείο είναι οριακή, καθώς σε περίπτωση που χρειαστούν επιπλέον κλίνες COVID ή αν αυξηθεί ο αριθμός των ασθενών στις Μ.Ε.Θ. COVID, θα πρέπει να περιοριστούν άλλες δραστηριότητες στο νοσοκομείο, με προφανείς κινδύνους για τη λειτουργία του.

Στο Βενιζέλειο από την άλλη πλευρά, λειτουργούν 3 από τις 5 χειρουργικές αίθουσες που λειτουργούσαν προ πανδημίας, σύμφωνα με τον Τομεάρχη του Χειρουργικού Τομέα και Διευθυντή της ΩΡΛ Κλινικής του νοσοκομείου, με τις ελλείψεις αναισθησιολόγων να εξακολουθούν να αποτελούν ένα σοβαρό ζήτημα.

Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα, ασθενείς, που θα μπορούσαν να χειρουργηθούν δωρεάν στα δημόσια νοσοκομεία, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης της υγείας τους, να αναγκάζονται να στραφούν σε ιδιωτικές κλινικές, πληρώνοντας τεράστια ποσά για να χειρουργηθούν.

Από την άλλη, καμία μέριμνα δεν υπάρχει για  τους ασθενείς εκείνους, οι οποίοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν τα υπέρογκα νοσήλια των ιδιωτικών κλινικών. Η κυβέρνηση έχει αφήσει τους ασθενείς αυτούς στην τύχη τους, να βλέπουν την υγεία τους να επιδεινώνεται, χωρίς να μπορούν να κάνουν τίποτα.

Οι Βουλευτές καλούν τον αρμόδιο Υπουργό να αποσαφηνίσει που οφείλεται το γεγονός της πολύμηνης καθυστέρησης σημαντικών χειρουργείων και σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί με σκοπό την αύξηση των χειρουργικών κρεβατιών στα δημόσια νοσοκομεία.

Τέλος ζητούν να απαντήσει αν θα προχωρήσετε στην άμεση δρομολόγηση των μόνιμων προσλήψεων που έχετε εξαγγείλει και να σταματήσετε την «αποψίλωση» άλλων τμημάτων, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες που υπάρχουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ηράκλειο: Αποδυνάμωση της ΜΕΘ του Βενιζελείου καταγγέλλουν οι γιατροί - Ποια είναι η αιτία

Σχολική βία: Μαθητές ξυλοκόπησαν 16χρονο δυο φορές μέσα στο σχολείο του

 

 

 

 

ESPA BANNER