Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Μουσείο στην Ελεύθερνα Ρεθύμνου

Μουσείο στην Ελεύθερνα Ρεθύμνου
 clock 14:37 | 11/02/2014
writer icon newsroom ekriti.gr

Ένα όραμα 30 ετών παίρνει σάρκα και οστά  με το πρώτο μουσείο αρχαιολογικού χώρου στην Κρήτη, που κατασκευάζεται στην περιοχή της Αρχαίας Ελεύθερνας στο Ρέθυμνο.
Το μουσείο σχεδιάζεται να δεχτεί  τους πρώτους του επισκέπτες  το φθινόπωρο του 2015 .

Ήδη το έργο της κατασκευής του κτιρίου, βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης, αφού σύμφωνα με τη σύμβαση του έργου και βάσει των χρονοδιαγραμμάτων του ΕΣΠΑ, μέσα στον Φεβρουάριο λήγει η προθεσμία παράδοσής του. Θα ακολουθήσει   η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου -που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί σε έξι μήνες- και αμέσως μετά, η προμήθεια του εξοπλισμού και η μεταφορά των αρχαιολογικών ευρημάτων στο χώρο.


Το μουσείο αρχαιολογικού χώρου στην Ελεύθερνα θα φιλοξενήσει στις προθήκες του περίπου 15.000 εκπληκτικά ευρήματα, που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη από τη Νεκρόπολη της Ορθής Πέτρας.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου -που προέρχεται από το ΕΣΠΑ- είναι της τάξεως των 2 εκατομμυρίων 800 χιλιάδων ευρώ.

Οι ανασκαφές στην Αρχαία Ελεύθερνα ξεκίνησαν το 1985 από τον καθηγητή, Νίκο Σταμπολίδη και μέχρι σήμερα έχουν φέρει στο φως εξαιρετικά ευρήματα διαφόρων χρονολογικών φάσεων από τη νεολιθική εποχή έως και τα υστερορωμαϊκά χρόνια.

Μεταξύ των ευρημάτων που έχουν έρθει στο φως είναι, οικίες και πλακόστρωτοι δρόμοι, ιερά, ένα τεράστιο λατομείο ασβεστολιθικού πετρώματος, δεκάδες επιγραφές, πολλά γλυπτά σε καλή κατάσταση, μεταλλικά αντικείμενα και σκεύη, καθώς και γυάλινα αγγεία.
Το μουσείο αναμένεται να αποτελέσει και  ένα σπουδαίο μοχλό ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή όχι μόνο του Μυλοποτάμου, αλλά γενικότερα για το Ρέθυμνο, καθώς θα συμβάλλει καθοριστικά στην ποιοτική αναβάθμιση του τουρισμού σε επίπεδο Κρήτης. 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis