Κρήτη

Ρέθυμνο

Κρήτη: Αρχίζουν οι προβολές του ντοκιμαντέρ των κολαστηρίων του θανάτου

meskla_ntokimanter.jpeg

Από τα Μεσκλά Χανίων αρχίζουν απόψε οι προβολές του τρίτου ιστορικού ντοκιμαντέρ των δημοσιογράφων Γιάννη Κανελλάκη και Μανόλη Παντινάκη  «Από την Κρήτη στα κολαστήρια του θανάτου, Άουσβιτς», μιας παραγωγής ντοκουμέντου που άρχισε να δημιουργείται από το 2016 στο χωριό της αντίστασης και της παλικαριάς. Άλλα πλάνα, συμπληρώνοντας την ταινία, λήφθηκαν από την Κοξαρέ του δήμου Αγίου Βασιλείου που και από τον οικισμό αυτό οι ναζί συγκέντρωσαν κατοίκους και πολλούς τους οδήγησαν στο Μαουτχάουζεν και στα παραρτήματά του όπου εκεί με μαρτυρικό τρόπο άφησαν τη ζωή τους στους φούρνους, ή από πείνα ή από βασανιστήρια  από άλλες αιτίες.

Η παρουσίαση του ντοκιμαντέρ  θα έχει πανηγυρικό χαρακτήρα και είναι το μοναδικό που έχει γυριστεί έως σήμερα στην Κρήτη με αφηγήσεις Κρητικών που για ένα χρόνο και πλέον βίωσαν με τον πιο σκληρό τρόπο τη ναζιστική βαρβαρότητα, έχει δε προκαλέσει τεράστιο ενδιαφέρον στην τοπική κοινωνία αλλά και ευρύτερα και αναμένεται να συγκεντρώσει πλήθος θεατών. Παράλληλα η εκδήλωση λαμβάνει και ιερό χαρακτήρα για το χωριό και αποτελεί ένα μνημόσυνο για τους ήρωες που χάθηκαν μέσα στη φρίκη των στρατοπέδων και ιδιαίτερα για τους δυο τελευταίους, τον Κώστα Βουράκη και τον Σταύρο Παπουτσάκη που αφηγήθηκαν και  «έφυγαν» πέρυσι και φέτος.

Η προβολή μετά τα Μεσκλά θα επαναληφθεί αύριο Παρασκευή το βράδυ στην αίθουσα εκδηλώσεων του Στρατιωτικού Μουσείου Αγώνων στο Χρωμοναστήρι, λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη του Ρεθύμνου, και οι προβολές κλείνουν σε αυτή τη φάση με την παρουσίαση του ντοκιμαντέρ στην πλατεία της «Κεφαλοβρύσης» στο Σπήλι μεθαύριο Σάββατο το βράδυ που πραγματοποιεί ο δήμος Αγίου Βασιλείου. Στο περιθώριο της εκδήλωσης ο δήμος δια του δημάρχου του Γιάννη Ταταράκη θα τιμήσει τον καταξιωμένο  σκηνοθέτη κινηματογραφιστή Τάσο Μπιρσίμ για τη σπουδαία συμβολή του στην παραγωγή των τριών ιστορικών ταινιών και για την μεγάλη του προσφορά στην Τέχνη και τον Πολιτισμό της χώρας.

Κρήτη

Κρήτη: Έρχονται νοτιάδες και αφρικανική σκόνη

Αφρικανική σκόνη

Αστάθεια θα παρουσιάσει ο καιρός τις επόμενες ημέρες για την Κρήτη. Μέσα σε αυτό το μεταβαλλόμενο καιρικό σκηνικό θα μας επισκεφθούν και νοτιοανατολικοί άνεμοι μεταφέροντας σκόνη, η οποία θα γίνει αισθητή στην ατμόσφαιρα και την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε προκαλώντας, ως είθισται, μια μικρή έξαρση σε αλλεργίες και … φταρνίσματα, τα οποία, σε αυτό το πλαίσιο, δε θα πρέπει να μας ανησυχήσουν...

 

Επίσης, Σάββατο και Κυριακή, ο υδράργυρος θα πάρει την ανιούσα δημιουργώντας τις ιδανικές συνθήκες για μια έξοδο στα...μπαλκόνια ή και μέχρι τις ταράτσες του σπιτιού μας προκειμένου να ευεργετηθούμε από την καλοκαιρία και τον ιαματικό μεσογειακό ήλιο.

 

Αναλυτικά, σήμερα και αύριο θα σημειωθούν “καλές αποδοτικές βροχές” όπως χαρακτηριστικά σημειώνει στο ΡΑΔΙΟΚΡΗΤΗ ο μετεωρολόγος Μανώλης Λέκκας. Θα εκδηλωθούν κυρίως στα δυτικά του νησιού και ενδεχομένως στην ενδοχώρα του Ηρακλείου. Σε κάθε περίπτωση τα φαινόμενα θα είναι ήπιας έντασης με τις νεφώσεις να έχουν κάνει από το πρωί σήμερα την εμφάνισή τους και να πυκνώνουν κυρίως προς το βράδυ.

 

Από το μεσημέρι αύριο θα υπάρξει ύφεση σε όλην την Κρήτη, με τα φαινόμενα να υποχωρούν σταδιακά και από την ανατολική Κρήτη το απόγευμα.

Οι θερμοκρασίες θα είναι στα αναμενόμενα για την εποχή επίπεδα με ψύχρα κατά τις πρωινές και βραδυνές ώρες και στο μεσοδιάστημα με θερμοκρασίες από 16 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Πρόσκαιρη πτώση θερμοκρασίας την Πέμπτη, ενώ από τη ημέρα αυτήν με συνέχεια και την Παρασκευή οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοανατολικοί φέρνοντας φορτία σκόνης. Τα συστήματα του νότου θα επηρεάσουν και την Κυριακή.

 

Η θερμοκρασία από την Παρασκευή και το Σάββατο θα σημειώσει αξιοπρόσεκτη αύξηση.