Κρήτη

Ρέθυμνο

Ημερίδα για την κρητική διάλεκτο από το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνου

κρήτη

Την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί τελικά η αναβληθείσα από τις 15 Μαρτίου Ημερίδα για την Κρητική διάλεκτο του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Ρεθύμνης. Μόνο που αυτή τη φορά οι εργασίες της δεν θα γίνουν σε κλειστό χώρο αλλά σε ανοιχτό, στον εκτεταμένο αύλειό του χώρο.

Για την διεξαγωγή της Ημερίδας θα τηρηθούν αυστηρά όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφάλειας (αποκλειστικά καθήμενοι, αραίωση καθισμάτων κ.λπ.). Κι ακόμα προβλέπεται είσοδος με σειρά προτεραιότητας, που θα εξασφαλιστεί μέσω προσκλήσεων, τις οποίες οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν προμηθευτεί από το Μουσείο εκ των προτέρων.

Τα παραπάνω θα τηρηθούν απαρέγκλιτα, με τη συνειδητοποίηση από το Διοικητικό Συμβούλιο ότι η Ημερίδα είναι η πρώτη χρονολογικά εκδήλωση που αναγγέλλεται ότι θα πραγματοποιηθεί το φετινό καλοκαίρι στο Ρέθυμνο και ως εκ τούτου πρέπει να αποτελέσει πρότυπο στην εφαρμογή των σχετικών υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Πιστό στους καταστατικούς του σκοπούς και ανταποκρινόμενο στα κελεύσματα των καιρών, το Μουσείο έχει καταρτίσει το πρόγραμμα της Ημερίδας, με ομιλητές εκλεκτούς ερευνητές και φορείς της κρητικής διαλέκτου. Επιδίωξή του είναι οι εισηγήσεις που θα πραγματοποιηθούν να προσθέσουν γνώση, να απαντήσουν σε ερωτήματα και να προσθέσουν νέα. Το πρόγραμμά του είναι το ακόλουθο:

Δημήτρης Αρχοντάκης, τέως δήμαρχος Ρεθύμνου, φιλόλογος: «Το ιστορικό βάθος της Κρητικής διαλέκτου»

Κωστής Ηλ. Παπαδάκης, συντ. καθηγητής φιλόλογος - θεολόγος: «Η Κρητική διάλεκτος πολύτιμο εργαλείο παραγωγής γνήσιου κρητικού λόγου και πολιτισμού. Η περίπτωση της Ευγ. Ζαμπετάκη με τις ‘Παλαιινές Κρητικές Κουβέντες’»

Γιώργος Σταματάκης, ερευνητής-συγγραφέας, «Τα ‘Γράμματα από τα Καπετανιανά’ και η απήχησή τους»

Χάρης Στρατιδάκης, δρ Παιδαγωγικής, «Απόπειρες διδασκαλίας της Κρητικής διαλέκτου στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση»

Μαρίνα Τζακώστα, αναπληρώτρια καθηγήτρια Πανεπιστημίου Κρήτης, «Πώς οι διάλεκτοι μπορούν να γίνουν αναπόσπαστο κομμάτι της γλωσσικής διδασκαλίας σε όλες της βαθμίδες της εκπαίδευσης: η περίπτωση της Κρητικής»

Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, ομότιμος καθηγητής Γλωσσολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, «Για ένα ενοποιημένο λεξικό της Κρητικής διαλέκτου».

Η ημερίδα με τις παραπάνω εισηγήσεις επιδιώκεται να είναι η πρώτη μιας σειράς αφιερωμένων στην Κρητική διάλεκτο, που θα έχουν ως στόχο τη διάσωση και διάδοσή της. Κατά τη διάρκεια των εργασιών το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο θα τιμήσει τον καθηγητή Χριστόφορο Χαραλαμπάκη για την προσφορά του στις ανθρωπιστικές επιστήμες της Κρήτης και ειδικότερα στην ανάδειξη της Κρητικής διαλέκτου. Στην προσφορά του θα αναφερθεί σε προσφώνησή της η Πρόεδρος Φαλή Γ. Βογιατζάκη.

Οι συμμετέχοντες στην Ημερίδα αλλά και όλοι οι ενδιαφερόμενοι για το θέμα της θα έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν βιβλίο με τα πρακτικά της Ημερίδας, προσφορά από τις Εκδόσεις Γραφοτεχνική, από την ημέρα διεξαγωγής της, 6 Σεπτεμβρίου, και μετέπειτα. Υπεύθυνος της οργάνωσης και του συντονισμού της και επιμελητής του βιβλίου είναι ο Γενικός Γραμματέας του Μουσείου Χάρης Στρατιδάκης.

 

 

 

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Πρώτο κουδούνι για τους μαθητές και ταλαιπωρία για τους οδηγούς (φώτο)

κινηση

Πρώτο κουδούνι σήμερα για τα σχολεία και επιστροφή των μαθητών στα θρανία μετά από μήνες απουσίας εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ωστόσο δε φαίνεται να πηγαίνουν όλα "ρολόι", αφού σύμφωνα με αναγνώστες του ekriti.gr, οι οδηγοί του Ηρακλείου δίνουν "μάχη" με το δικό τους ρολόι από νωρίς το πρωί προκειμένου να φτάσουν εγκαίρως στις δουλειές τους.

Κίνηση στους δρόμους του Ηρακλείου από νωρίς το πρωί
Κίνηση στους δρόμους του Ηρακλείου από νωρίς το πρωί

Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της αυξημένης κίνησης που καταγράφεται στις οδικές αρτηρίες οι οποίες βρίσκονται σε περιοχές με σχολικές μονάδες (π.χ. Λεωφόρος Ιωνίας, Σμπώκου, Γιόφυρο), όπου πάλι από σήμερα  οι γονείς προκειμένου να αφήσουν τα παιδιά τους στο σχολείο σταθμεύουν εκατέρωθεν του δρόμου, με αποτέλεσμα να δημιουργείται κυκλοφοριακό κομφούζιο και οι οδηγοί να εξανίστανται.

Μάχη με το
Μάχη με το "ρολόι" για τους οδηγούς του Ηρακλείου

 

ειδησεις σημερα 

Κορωνοϊός: Πρώτο κουδούνι μετά από μήνες, με μέτρα

Κρήτη - κορωνοϊός: Μειώνονται οι νοσηλευόμενοι αλλά όχι οι διασωληνωμένοι ασθενείς

Κρήτη - κορωνοϊός: Πειθαρχούν στα μέτρα οι πολίτες