Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Η ελίτ της κλασικής μουσικής για πρώτη φορά στην Κρήτη

Image
Μονή Αρκαδίου
 clock 11:59 | 09/09/2016
writer icon newsroom ekriti.gr

Κορυφαία ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής, ενώνουν τις δυνάμεις τους για πρώτη φορά και συμμετέχουν στην επετειακή εκδήλωση των 150 χρόνων από την εθελοθυσία του Αρκαδίου, στο νομό Ρεθύμνου. Μίλτος Λογιάδης, Δημήτρης Χανδράκης, Παναγιώτης Δράκος, Βασίλης Πριόβολος, Δημήτρης Πολυχρονάκης, Ευάγγελος Σκούρας και Στέλλα Νικολαίδη, θα παρεβρεθούν στον αύλειο χώρο της Μονής Αρκαδίου, που για πρώτη φορά ανοίγει τις πύλες της,  το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου προκειμένου να τιμήσουν τους ήρωες και να υμνήσουν μουσικά την προσπάθεια τους για ελευθερία και πνευματική αναγγένηση. 

Παρέα με την νεολαία της Κρήτης, τους καλλιτέχνες και τους ηθοποιούς που θα πλαισιώσουν την πολιτιστική βραδιά- ύμνο στις ψυχές των αδικοχαμένων θα παίξουν γνωστά μουσικά κομμάτια του ελληνικού στερεώματος και θα προσευχηθούν και αυτοί με τον δικό τους τρόπο.

Η κάθοδο τους στο νησί της Κρήτης και στο Αρκάδι, προσωπικά πιστεύω ότι σηματοδοτεί νέα εποχή στις μουσικές σπουδές των νέων του νησιού, αναφέρει στο ekriti.gr ο πρόεδρος της ΔΗΚΕΗ, Γιώργος Τσαγκαράκης.
 
"Είναι μια επανάσταση στις μέχρι τώρα συνθήκες που επικρατούσαν στον τομέα της μουσικής, και ελπίζω η παρουσία τους να αφυπνίσει συνειδήσεις και να αποδειχθεί ωφέλιμη και κερδοφόρα για την μουσική ανάταση του τόπου. Το έχουν ανάγκη και τα παιδιά μας το έχουμε ανάγκη και εμείς. Προσωπικά ευχαριστώ όλους τους συντελεστές που δίνουν φως και ελπίδα μέσα από την παρουσία τους στο νησί συμμετέχοντας στην μεγάλη βραδιά στη Μονή Αρκαδίου και ελπίζω οι γνώσεις τους και η μουσική τους παιδεία να διαγράψουν την δική τους πορεία στις ψυχές μας, στο Σάββατο το βράδυ.

Είνα πρώτη φορά για όλους μας, και γιαυτά τα μεγάλα μουσικά ονόματα που ήρθαν από Αθήνα στην  Κρήτη, αλλά και για εμάς σαν Δήμος που συνδράμουμε θετικά για το μέλλον του τόπου.Αύριο στο Αρκάδι, η Κρήτη θα στείλει το δικό της μήνυμα σε όλο τον κόσμο. Η καρδιά των Κρητών χτυπά περήφανα σε κάθε χτύπο καμπάνας για πνευματική ελευθερία, για ψυχική ανάταση, για μουσική παιδεία και ήθος. Κάθε νότα και μια ευχή για όλο τον κόσμο, ολοκληρώνει ο κ. Τσαγκαράκης.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ:
 

Μίλτος Λογιάδης (Διευθυντής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών) 
Γεννήθηκε το 1965 στην Αθήνα. Σπούδασε θεωρητικά και πιάνο στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών και Χαλανδρίου, αποσπώντας το πρώτο βραβείο και αριστείο εξαιρετικής επίδοσης. Με υποτροφία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, συνέχισε τις σπουδές του με καθηγητές τους Fritz Schieri, Max Frei, Hermann Michael, στη Μουσική Ακαδημία του Μονάχου, απ’ όπου αποφοίτησε με διπλώματα διεύθυνσης χορωδίας και ορχήστρας και δίπλωμα Meisterklasse, επιτυγχάνοντας τον υψηλότερο βαθμό που είχε δοθεί ποτέ από την Ακαδημία .
 

logiadis.jpg

logiadis.jpg, by mpeka

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του διορίστηκε επίκουρος καθηγητής στη Μουσική Ακαδημία του Μονάχου, ενώ παράλληλα, ανέλαβε τη διεύθυνση της Χορωδίας των Μαδριγαλιστών καθώς και τη διεύθυνση της χορωδίας και της ορχήστρας της καθολικής κοινότητας του πανεπιστημίου (KHG). Στη συνέχεια, εργάστηκε ως μόνιμος μαέστρος για δύο χρόνια στην όπερα του Ulm.
 
Το 1992 επέστρεψε στην Ελλάδα, ύστερα από πρόσκληση του Μάνου Χατζιδάκι, για να συνεργαστεί με την Ορχήστρα των Χρωμάτων, έχοντας στο ενεργητικό του πολλές συναυλίες και παραστάσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
 
Έχει πραγματοποιήσει σημαντικές πρώτες πανελλήνιες εκτελέσεις έργων ελλήνων και ξένων συνθετών όπως την πρώτη πανελλήνια εκτέλεση της όπερας του Claude Debussy Πελλέας και Μελισσάνθη, τη Θάλασσα του Νίκου Σκαλκώτα, το συμφωνικό έργο Οι Πλανήτες του Gustav Holst, τη Συμφωνία Turangalila του Olivier Messiaen,τα Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα, Atmosphères και Lontano του Gyorgy Ligeti, αφιέρωμα με έργα του Witold Lutoslawski, την όπερα Θαϊς του Jules Massenet  καθώς και πολλά άλλα σημαντικά έργα του εικοστού αιώνα. Η δισκογραφία του συμπεριλαμβάνει έργα των Νίκου Σκαλκώτα, Ιάνη Ξενάκη, Γιάννη Χρήστου, Πέτρου Πετρίδη, Γιάννη Κωνσταντινίδη, Astor Piazzolla, Mάνου Xατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Γιώργου Κουρουπού και άλλων ελλήνων και ξένων συνθετών.
 
Εκτός από την Ορχήστρα των Χρωμάτων, έχει διευθύνει επίσης την Ορχήστρα της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας, την Βασιλική Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λονδίνου, την Ορχήστρα της Όπερας του Αμβούργου, την Ορχήστρα της Βασιλικής Όπερας της Δανίας, την Ορχήστρα Δωματίου της Βιέννης, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Μονάχου, την Ορχήστρα της Όπερας της Σόφιας, τη Συμφωνική Ορχήστρα της Πράγας, την Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, την Καμεράτα κ.ά.
 
Ηχογράφησε για λογαριασμό του Αθήνα 2004 το μεγαλύτερο μέρος των μουσικών έργων που παρουσιάσθηκαν στις τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων με την Βασιλική Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λονδίνου και την Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, και συμμετείχε στις τελετές διευθύνοντας τον Ολυμπιακό Ύμνο του Σπύρου Σαμάρα.
Είναι καθηγητής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου στο μάθημα Διεύθυνσης Ορχήστρας.
 
Δημήτρης Χανδράκης Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη σε μουσικό περιβάλλον. Σπούδασε βιολί αρχικά στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, στην τάξη του Κοσμά Γαλιλαία και στη συνέχεια στη μουσική Ακαδημία της Βιένης με το πρώτο βιολί του κουαρτέτου Alban Berg, Guenter Pichler.
 

handrakis.jpg

handrakis.jpg, by renas

Η αγάπη του και η αφοσίωσή του στη μουσική δωματίου και ιδιαίτερα στο κουαρτέτο εγχόρδων και η, για περισσότερα απο 20 χρόνια, συνεργασία του με το Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο καθόρισαν τη σολιστική του καριέρα.
   
Με το Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο ηχογράφησε πάνω από 15 δίσκους ακτίνας όπου καταγράφεται ο πλούτος της ελληνικής μουσικής δημιουργίας (Σκαλκώτας, Σισιλιάνος, Δραγατάκης, Θεοδωράκης, Τσαλαχούρης κ.α.) αλλά και αναδεικνύονται άγνωστες πτυχές της παγκόσμιας μουσικής (Respighi, Nielsen).
 
Ο Δ. Χανδράκης διετέλεσε επι σειρά ετών εξάρχων της Δημοτικής και της Κρατικής ορχήστρας Θεσσαλονίκης καθώς και καθηγητής βιολιού στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης.
 
Σήμερα διδάσκει ως τακτικός καθηγητής στο τμήμα Μουσικής  Επιστήμης και Τέχνης του
Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
 
Παναγιώτης Δράκος Ο Παναγιώτης Δράκος γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε φλάουτο στο Ωδείο Αθηνών με τους καθηγητές Σωκράτη Ζαργάνη και Urs Rüttimann, και αποφοίτησε αποκτώντας δίπλωμα με βαθμό άριστα και βραβείο. Διετέλεσε κορυφαίος α΄ στην ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής από το 1982 ως το 1992, και πρώτος φλαουτίστας στην Ορχήστρα των Χρωμάτων από την ίδρυσή της το 1989 ως το 1992. Από το 1992 είναι κορυφαίος α΄ στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Έχει διατελέσει μέλος του συγκροτήματος μουσικής δωματίου ‘Νικόλαος Μάντζαρος’ από το 1980 έως το 2010, του ‘Τρίο εν Οργάνοις’, και του ‘Κουιντέτου Πνευστών Αθηνών’. Από το 2006 εμφανίζεται συχνά με το duo ‘Δίφωνο’ που συνίδρυσε με τον κιθαριστή Γιώργο Μαστρογιαννόπουλο.

drakos.jpg

drakos.jpg, by mpeka

Ως σολίστ, έχει συμπράξει κατά καιρούς με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, την ορχήστρα δωματίου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, τη συμφωνική ορχήστρα της ΕΡΤ, την Καμεράτα, τη συμφωνική ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, και την Κρατική Ορχήστρα της Σόφιας.
  
Έχει στο ενεργητικό του πολυάριθμες συμμετοχές σε δίσκους με έργα Ελλήνων συνθετών, ηχογραφήσεις για την ελληνική ραδιοφωνία και τηλεόραση, καθώς και για τη γερμανική, ελβετική κι ιταλική ραδιοφωνία.
  
Διδάσκει τακτικά σε σεμινάρια φλάουτου σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, και είναι καθηγητής στο Ωδείο Αθηνών.
 
Βασίλης Πριόβολος Γεννήθηκε στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 1976. Απόφοιτος του Ωδείου Αθηνών με Άριστα Παμψηφεί και Διάκριση, συνέχισε τις σπουδές του στο Royal Northern College of Music (R.N.C.M.) και στο City University του Λονδίνου (ΜA in Music Performance Studies) με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. Είναι διδάκτωρ του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Μπαρόκ Μουσική με ειδίκευση στα ‘κονσέρτα του Vivaldi για φαγκότο’. Ολοκλήρωσε την έρευνά του (ΜPhil in Music) με αντικείμενο τη μεταγραφή και επιμέλεια χειρογράφων του Vivaldi στο York University (UK) με υποτροφία από το Κοινωφελές Ίδρυμα «Αλέξανδρος Ωνάσης». Το τελευταίο του άρθρο εκδόθηκε από το επιστημονικό περιοδικό ‘Mediterranean Chronicle Magazine’ και αφορά στην σχέση Ρητορικής και Μουσικής κατά την περίοδο Μπαρόκ.

priobolos.jpg

priobolos.jpg, by mpeka

Ο Βασίλης Πριόβολος είναι κορυφαίος Α’ φαγκότο στην Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ (2008-2016) και την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων (2002-2004) ενώ έχει συνεργαστεί τόσο με ορχήστρες της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού όπως: Orchestra of BBC North, Helslingborg Symphony Orchestra, RNCM Symphony Orchestra, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Ορχήστρα των Χρωμάτων, Ορχήστρα των Μπαλέτων της ΕΛΣ, Ορχήστρα οι ‘Σολίστες της Πάτρας’. Ως σολίστ έχει εμφανιστεί στην Γερμανία, Αγγλία, Ιταλία και Κύπρο. Έχει διδάξει στο διεθνές σεμινάριο του Bracche στη Γερμανία.

Υπήρξε καθηγητής Φαγκότου και συνόλων Μεσαιωνικής και Αναγεννησιακής Μουσικής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Συνεργάστηκε επίσης με το Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών διδάσκοντας ‘Εισαγωγή στην Ιταλική Μουσική’ και ‘Ειδικά Θέματα Ιταλικής Μουσικής’.

Είναι Ιδρυτικό μέλος του μεσαιωνικού και αναγεννησιακού συνόλου Lyrae Cantus (1995) με συναυλίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, αλλά και συμμετοχές σε δισκογραφία και ταινίες όπως η ταινία του Γ. Σμαραγδή ‘El Greco’. Επίσης  είναι μέλος του μουσικού σχήματος ΒαρύαυλοςΙΙΙ και του κουιντέτου ξύλινων πνευστών Meditair.

Πολυχρονάκης Ιωάννης Το 1998 ξεκίνησε κλασσικέςς σπουδές στο Ωδείο Αθηνών στη σχολή βαθύχορδου(Κόντρα-Μπάσσου) με δάσκαλο τον Τάσο Κάζαγλη όπου και τελείωσε με βαθμό άριστα.To 2004 συμμετείχε στην διαπολιτισμική μουσική σύμπραξη Κρήτη-Ρατζαστάν στα πλαίσια συναυλιών δήμου Ηρακλείου. Συνεργάστηκε με την Ορχήστρα Χρωμάτων και την Ορχήστρα δήμου Ψυχικού για 8 συνεχόμενα έτη.Το 2009 συμμετείχε ως μουσικός στη ¨Μήδεια¨του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Anatoli Vassilief.

polyxronakis.jpg

polyxronakis.jpg, by mpeka

Έχει συνεργαστεί με το Εθνικό θέατρο στις παράστασεις "Φορτουνάτος" και "Ερεντειρα" σε μουσική Βασίλη Ματζούκη και σκηνοθεσία Μάρθας Φρηντζίλα.Το 2010 συμμετείχε ως μουσικός στα πλαίσια του Αντιρατσιστικού Φεστιβαλ αφιερωμένη στο Μ.Χατζιδάκι.Το 2012 συμμετείχε ως κύριος μουσικός συντελεστής στην παράσταση του Φεστιβάλ Αθηνών "Μάρκος ο Φραγκοσυριανός" σε καλλιτεχνική επιμέλεια Λίνας Νικολακοπούλου.Το 2013 συμμετείχε ως κύριος μουσικός συντελεστής στην δισκογραφική δουλειά της Λίνας Νικολακοπούλου "Χειρολαβές”.Ζεί καί εργάζεται στην Κρήτη ώς Δάσκαλος μουσικής-κόντρα μπάσσου στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Ευάγγελος Σκούρας Ένας κορυφαίος του συγκροτήματος Μουσικής Δωματίου «Νικόλαος Μάντζαρος», με το οποίο έλαβε μέρος σε συναυλίες στην Ελλάδα και σε πολλές χώρες του εξωτερικού. Από το 1974 ως το 1992 ήταν κορυφαίος στην Συμφωνική Ορχήστρα της Ε.Ρ.Τ.. Από το 1981 ως το 1983 κατείχε την θέση του Α κόρνου στην ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

skouras.png

skouras.png, by mpeka

Επίσης είχε τη θέση του Α κόρνου στην ορχήστρα των Χρωμάτων του Μάνου Χατζιδάκι, του οποίου υπήρξε συνεργάτης για είκοσι χρόνια, συμμετέχοντας σε όλες τις συναυλίες, ηχογραφήσεις και δισκογραφικές του δραστηριότητες. Από το 1983 έχει τη θέση του Α κόρνου στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, θέση που κατέχει μέχρι και σήμερα. Έχει εμφανιστεί ως σολίστ, με τις Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, την ορχήστρα της Ε.Ρ.Τ. και την Ελληνική Καμεράτα. Είναι καθηγητής στα ωδεία «Ορφείο Αθηνών» και «Ωδείο Αθηνών».
 
Στέλλα Νικολαΐδη Η Στέλλα Νικολαΐδη γεννήθηκε στη Λάρισα, όπου και ξεκίνησε τα μαθήματα της μουσικής και του όμποε. Τον πρώτο κύκλο σπουδών τον ολοκλήρωσε στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Παν/μιου Μακεδονίας και στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Από το 2008 συνέχισε της μουσικές σπουδές στη Γερμανία με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. Στην Ακαδημία της Κολωνίας μαθήτευσε στην τάξη του Prof. Christian Schneider και στην Ακαδημία του Ντέτμολντ στην τάξη του Prof. Jozsef Kiss,  αποκτώντας με άριστα τους τίτλους Bachelor και Master στο Όμποε. Από το 2014 η φοίτησή της συνεχίστηκε στην Ακαδημία του Έσσεν με αντικείμενο το Μπαρόκ Όμποε και καθηγητή τον Prof. Michael Niesemann.

nikolaidh.jpg

nikolaidh.jpg, by mpeka

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στη Γερμανία, ύστερα από επιτυχημένες ακροάσεις, εργάστηκε για δύο χρόνια σε δύο συμφωνικές ορχήστρες, τη Bergische Symphoniker και τη Bochumer Symphoniker. Επίσης συνέπραξε με διεθνούς φήμης σύνολα, όπως την Όπερα της Κολωνίας Gürzenich Orchester Köln και το σύνολο σύγχρονης μουσικής Ensemble Musik Fabrik. Το 2011 ερμήνευσε ως σολίστ το κονσέρτο του Mozart για όμποε και ορχήστρα με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Στην Ελλάδα η Στέλλα Νικολαΐδη συμπράτει με την Κ.Ο.Α., την Καμεράτα/Armonia Atenea και τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΝΕΡΙΤ, στην οποία έχει αποκήσει το Νοέμβρη του 2015 τη θέση του πρώτου κορυφαίου Όμποε.
 
Μάρα Μπέκα

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis