Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Δήμος Ανωγείων: Ένταξη έργου «Στερέωση πρανών της Εισόδου του Σπηλαίου ‘’Ιδαίον Άντρον’’

Image
Δήμος Ανωγείων
 clock 17:30 | 11/08/2020 writer icon newsroom ekriti.gr

Την ένταξη του έργου «Στερέωση πρανών της Εισόδου του Σπηλαίου ‘’Ιδαίον Άντρον’’, Δήμου Ανωγείων, Ρεθύμνου Κρήτης» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη 2014-202» προϋπολογισμού 607.805,22€ υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Το σπήλαιο «Ιδαίον Άντρον» και ο ευρύτερος περιβάλλων χώρος του με το οροπέδιό της Νίδας, αποτελούν μνημείο μέγιστης αρχαιολογικής αξίας και περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Βρίσκεται στις ανατολικές παρειές του όρους Ίδη, πάνω από το οροπέδιο της Νίδας, σε υψόμετρο 1.498 μ. και σε απόσταση 20 χλμ. από τα Ανώγεια.

Είναι ένα από τα σημαντικότερα σπήλαια της Κρήτης, καθώς συνδέεται μυθολογικά με το θεό Δία.
Η αρχαιολογική έρευνα τεκμηρίωσε την αδιάλειπτη ανθρώπινη παρουσία στο Ιδαίο Άντρο από την 4η χιλιετία π.Χ. έως τον 5° αιώνα μ.Χ. Η σπουδαιότητα του σπηλαίου τεκμηριώνεται από την πληθώρα
πολυάριθμων και βαρύτιμων αφιερωμάτων. Η ανάδειξή του είχε, άλλωστε, χρηματοδοτηθεί από κοινοτικούς πόρους στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013.

Με βάση την επισφαλή σήμερα κατάσταση του υπερκείμενου βραχώδους πρανούς της εισόδου του σπηλαίου, κρίνεται επιτακτική η ανάγκη υλοποίησης σειράς στερεωτικών εργασιών για την εξασφάλιση και ανάδειξη εν γένει των χαρακτηριστικών του. Συγκεκριμένα οι επεμβάσεις που προτείνονται είναι οι εξής:
• Κατασκευή μεταλλικού και ξύλινου ικριώματος εργασίας, προσαρμοσμένου στη γεωμετρία του πρανούς
• Καθαρισμοί, απομάκρυνση βλάστησης, ελεγχόμενος καθαρισμός ασυνεχειών και επιφάνειας πρανούς με ταυτόχρονη λήψη άμεσων προσωρινών μέτρων εξασφάλισης επισφαλών βραχωδών μαζών
• Πλήρωση ασυνεχειών βραχόμαζας με εφαρμογή αρμολογημάτων σε βάθος
και ενεμάτων σε επιμέρους περιοχές
• Διάνοιξη διατρημάτων για την εφαρμογή προεντεταμένων αγκυρώσεων από ανοξείδωτο χάλυβα
• Εφαρμογή βλήτρων από ανοξείδωτο χάλυβα
• Πλήρωση υποσκαφών και διακένων βραχόμαζας με οπλισμένο σκυρόδεμα (χυτές μικροκατασκευές)
• Τοποθέτηση ενημερωτικής πινακίδας στην είσοδο του σπηλαίου με κείμενα (και σε γραφή Braille) και φωτογραφικό υλικό για το υπό υλοποίηση έργο. Παραγωγή συμβατικής (και σε γραφή Braille) και ψηφιακής έκδοσης για το υπό υλοποίηση έργο.

Ο Δήμαρχος Ανωγείων με αφορμή την ένταξη αυτή δήλωσε: «Πρόκειται για ένα απαραίτητο έργο, για ένα μνημείο μέγιστης αρχαιολογικής αξίας το Ιδαίο Άντρο που βρίσκεται σε μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους της Νίδας.
Με την ολοκλήρωση του έργου αυτού ανοίγει ο δρόμος για την περαιτέρω αξιοποίηση και επισκεψημότητα, ενός από τα σημαντικότερα σπήλαια της Κρήτης, στο Γεωπάρκο «Ψηλορείτης», αναγνωρισμένο Γεωπάρκο της UNESCO. Ως Δημοτική Αρχή είχαμε θέσει ως στόχους στην αρχή της θητείας μας και τρία μεγάλα εμβληματικά έργα. Ένα νέο εκπαιδευτικό συγκρότημα, το μεγάλο Πολιτιστικό Πάρκο και την ανάδειξη αξιοποίηση των αρχαιολογικών δρυμών του Ιδαίου Άντρου και της Ζωμίνθου.

Αυτό το τελευταίο εμβληματικό έργο συμπληρώνεται σήμερα, με την ένταξη του στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κρήτης, με την περαιτέρω ανάδειξη του Ιδαίου Άντρου. Αυτό το έργο μαζί με το σύνολο των υπόλοιπων έργων και δράσεων που προγραμματίζουμε για την περιοχή όπως είναι, το ορειβατικό καταφύγιο – Χιονοδρομικό, το Περίπτερο Νίδας, το οδικό και περιπατητικό δίκτυο, το Αστεροσκοπείο Σκίνακας, η ανάδειξη του σπουδαία Ανακτόρου της Ζωμίνθου, που ακόμα και σήμερα η αρχαιολόγος κ. Έφη Σαπουνά Σακελλαράκη μας αποκαλύπτει νέες πτυχές και διαστάσεις του, σε συνδυασμό με το ανθρωπογενές περιβάλλον, θα πάρει σάρκα και οστά ένα μοναδικό εγχείρημα της ορεινής και όχι μόνο Κρήτης .

Οι αρχαιολογικοί Δρυμοί αποτελούν την βάση της ήπιας οικονομικής ανάπτυξης για τον τόπο μας και τον Ψηλορείτη. Στόχος και φιλοδοξία μας είναι να δώσουμε ένα μοναδικό αγαθό στο Πολιτιστικό, Περιβαλλοντικό και Τουριστικό κεφάλαιο της Κρήτης.

Πολλές ευχαριστίες στο Περιφερειάρχη κ. Σταύρο Αρναουτάκη για την πράξη του αυτή, αλλά και στην Υπουργό Πολιτισμού κα. Λίνα Μενδώνη και στους υπηρεσιακούς διευθυντές κ. Σβολόπουλο , κ. Ντάρλα και κ. Κάλφα για την αμεσότητα και αποτελεσματικότητα που επέδειξαν στο αίτημά μας όπως το διατυπώσαμε στην συνάντησή μας.»

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 - 2022 ekriti.gr | Όροι Χρήσης.
Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis