Κρήτη

Ρέθυμνο

Εκδηλώσεις

Ο καθηγητής Σταμπολίδης μιλά για το Μουσείο - στολίδι της αρχαίας Ελεύθερνας

mouseio6_2.jpg

Το Μουσείο της αρχαίας Ελεύθερνας - Ο Όμηρος στην Κρήτη) ανοίγει τις πύλες του στο κοινό, την Κυριακή 19 Ιουνίου 2016, στις 19:00, μετά από 32 χρόνια ανασκαφών. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά, παρουσία κορυφαίων προσωπικοτήτων από την πολιτική, επιστημονική, επιχειρηματική και καλλιτεχνική διεθνή σκηνή.

mouseio8.jpg

mouseio8.jpg, by gpapadakis

«Το μουσείο αποτελείται από δυο φορείς λειτουργίας: Το υπουργείο έχει αναλάβει τη φύλαξη και την προστασία και το Πανεπιστήμιο είχε τη σύλληψη του, την εκτέλεση των έργων και φέρει την ευθύνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που θα πραγματοποιούνται στο ερευνητικό κέντρο και στο κέντρο μελέτης», ανέφερε στο ΡΑΔΙΟ ΚΡΗΤΗ και στον Μανόλη Αργυράκη ο επικεφαλής της πολυετούς ανασκαφής, καθηγητής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Σταμπολίδης.

mouseio5.jpg

mouseio5.jpg, by gpapadakis

«Εμβλημα του Μουσείου της αρχαίας Ελεύθερνας είναι μια χρυσή μέλισσα και μια χάλκινη ασπίδα. Τον χρυσό τον επιλέξαμε γιατί είναι άφθαρτος. Η μέλισσα θεά που κρατά τα στήθη της ήταν αυτή που έθρεψε τον θεό Δία. Συμβολίζει την εργατικότητα και την παραγωγική διαδικασία που γίνεται με κάτι γλυκό -με το μέλι, όχι με κάτι πικρό ή ξινό- για αυτό την επιλέξαμε ως έμβλημα. Την ασπίδα την επιλέξαμε γιατί είναι η πιο γεωμετρημένη και η αρχαιότερη σύμφωνα με τα στυλιστικά της δεδομένα σε σχέση με το Ιδαίο Άντρο », σχολίασε ο Νίκος Σταμπολίδης.

νίκος σταμπολίδης

νίκος σταμπολίδης, by renas

(Ο καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης)
Και ξεκαθάρισε ότι «δεν πρόκειται για οποιοδήποτε μουσείο. Δεν θα είναι ένα μουσείο αποθήκη. Κάθε τέσσερα με πέντε χρόνια θα αλλάζει “ενδυμασία” θα αλλάζει ευρήματα για να μπορεί να υποδέχεται τον κόσμο με διαφορετικό τρόπο. Αυτή θα είναι η ιδιαιτερότητα του».
Η Κρήτη πλέον πρέπει να επαίρεται αφού μετά τον μινωικό πολιτισμό της και η Αυγή του Ελληνικού Πολιτισμού και ο Όμηρος θα φιλοξενούνται στο μουσείο. Ευτυχώς οι σκοτεινοί αιώνες 8ος, 9ος και 10ος της ιστορίας ήρθαν πλέον στο φως, επισημαίνει η ψυχή του μουσείου, ο καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης.
Aκούστε τη συνέντευξη του καθηγητή στο Ράδιο Κρήτη:
 

Ο καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης μιλά για το Μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας, by ekriti newsportal

Η Αστυνομική Διεύθυνση Ρεθύμνου θα διαθέσει 17 μοτοσικλέτες, περιπολικά οχήματα και ικανό αριθμό εποχούμενων και πεζών αστυνομικών. Σκοπός του σχεδίου είναι όπως τόνισε ο Λευτέρης Σταγάκης, υποδιοικητής της τροχαίας Ρεθύμνου, να εξασφαλιστούν οι συνθήκες εκείνες που θα εγγυηθούν τη διεξαγωγή της εκδήλωσης με τάξη και ασφάλεια καθώς και την εξυπηρέτηση των επισκεπτών.

mouseio.jpg

mouseio.jpg, by gpapadakis

Επίσης το Δ.Σ. του ΚΤΕΛ αποφάσισε να στηρίξει το μεγάλο γεγονός με τη δρομολόγηση λεωφορείων για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού που θέλει να επισκεφτεί το μουσείο την ήμερα των εγκαινίων, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του ΚΤΕΛ Ηλίας Μοσχάκης. Εχουν προγραμματιστεί τρία δρομολόγια για το μουσείο της Ελεύθερνας με ώρες αναχώρησης στις 4, 4.30 και 5 το απόγευμα και επιστροφή στις 9, 9.30, 10 και 11 το βράδυ.

Επίσης θα υπάρχουν σταθμοί μετεπιβίβασης για όσους πάνε με το αυτοκίνητό τους μέχρι ένα σημείο, δηλαδή στο Αρκάδι για όσους έρχονται από δυτικά και στις Μαργαρίτες για όσους έρχονται από ανατολικά και θα εξυπηρετηθεί ο κόσμος με mini bus.
Όλα τα δρομολόγια είναι δωρεάν.

ελευθέρνα

ελευθέρνα, by chara

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ
Στις 18.45 της Κυριακής θα πρέπει όλοι όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν το τελετουργικό των εγκαινίων να βρίσκονται στις θέσεις τους.
Στις 7 θα ξεκινήσουν οι ομιλίες των Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, Υπουργού Πολιτισμού, Αρ. Μπαλτά, Περιφεριάρχη Κρήτης Στ. Αρναουτάκη, Πρύτανη Πανεπιστημίου Κρήτης Οδυσσεά Ζώρα, Δημάρχου Γιώργου Μαρινάκη, Εφόρου Αρχαιοτήτων του Ν. Ρεθύμνου, Αναστασίας Τζιγκουνάκη.
Θα ακολουθήσει η ομιλία του Ν. Σταμπολίδη και στη συνέχεια η ηθοποιός Κατερίνα Διδασκάλου θα απαγγείλει το τμήμα που σώζεται από την τραγωδία του Ευριπίδη «Κρήτες», το οποίο μιλάει για τη γέννα του Δία στην Ίδη, για τους Κουρήτες και το χορό και το χτύπημα των τυμπάνων και των ασπίδων τους για να προστατεύσουν το νήπιο Δία να μην τον φάει ο Κρόνος.
Ακολούθως θα γίνει ένας ανάλογος κουρητικός χορός.
Αμέσως μετά ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα κάνει τα εγκαίνια στο εσωτερικό του μουσείου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την επόμενη Κυριακή θα γίνει ξενάγηση από τις 10 το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα για να μπορέσουν όσοι θέλουν ελεύθερα να περιηγηθούν στον αρχαιολογικό χώρο και να ξεναγηθούν στο μουσείο.

Κρήτη

Άρωμα Κρήτης... στη μεγάλη επένδυση της Amazon στην Ελλάδα

μαρίνα σταυρακαντωνάκη

Mια Κρητικιά, αποτέλεσε τον συνδετήριο κρίκο για τη μεγάλη επένδυση της εταιρίας Amazon στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ekriti η Public Policy Manager της Amazon για την Ελλάδα και την Κύπρο, Μαρίνα Σταυρακαντωνάκη, κόρη του γνωστού Ηρακλειώτη επιχειρηματία Γιώργου Σταυρακαντωνάκη, με τις γνώσεις και τις ικανότητές της, έφερε σε επαφή Έλληνες και Αμερικανούς, ώστε να υλοποιηθεί η συμφωνία.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα περιλαμβάνεται στις χώρες όπου η Amazon Web Services θα επενδύσει για την πρώτη επέκταση της υποδομής Local Zone (Τοπικές Ζώνες) εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έτσι θα γίνει η επιλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης

Κρήτη - κορωνοϊός: Κατέληξαν 5 ασθενείς!

Ηράκλειο: Άφησαν το παιδί τους σε μία χαρτόκουτα, στο πάρκο

ESPA BANNER