Κρήτη

Πολιτισμός

Σε εσπερίδα του συλλόγου Ρεθυμνίων η "Κρητική Διάλεκτος"

κρητική διάλεκτος

Ο ιστορικός σύλλογος Ρεθυμνίων Αττικής «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ» θέλοντας να σφραγίσει  το τέλος των φετινών εκδηλώσεων του, λίγο πριν την δύση του έτους 2017 , προβαίνει σε μία εκδήλωση  υψηλού επιπέδου, με μία εσπερίδα υπό το  τίτλο « η κρητική διάλεκτος μέσα από τα βιβλία του Μιχάλη Καυκαλά» , τιμώντας έτσι  και τις  δύο επαιτίους , δηλ. των 180 ετών από ιδρύσεως του Πανεπιστημίου Αθηνών και των 40 ετών από ιδρύσεως του Παν/μίου Κρήτης.

Στην εσπερίδα αυτή , η οποία θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο Κωστή Παλαμά του Πανεπιστημίου Αθηνών  (Ακαδημίας 48 & Σίνα – Αθήνα) την Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017 και ώρα 18:30 μμ., θα καταθέσουν την ψυχή τους ο ομότιμος καθηγητής γλωσσολογίας του Παν/μίου Αθηνών κος Χριστόφορος Χαραλαμπάκης , καθώς και ο διδάκτωρ φιλοσοφίας κος Νικόλαος Κοντοσόπουλος  ειδικός επι της κρητικής διαλέκτου, έχοντας ως εφαλτήριο τα πολύτιμα γραπτά του κρητολόγου Μιχάλη Καυκαλά.

Απόσταγμα όλης αυτής της εσπερίδας , εκτός της μνημόνευσης  της προσωπικότητας του κου Μιχάλη Καυκαλά  και όλων των άλλων ευεργετημάτων , ευελπιστεί  ο σύλλογος ότι θα αποτελέσει  το ψήφισμα το οποίο θα σταλεί στο Πανεπιστήμιο Κρήτης , προτρέποντας  ώστε πλέον η κρητική διάλεκτος να διδάσκεται στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. 
 

κρητική διάλεκτος

κρητική διάλεκτος , by mpeka

Είναι ευκαιρία το Πανεπιστήμιο Κρήτης , στον γενέθλιο εορτασμό του, κλείνοντας 40 έτη  παρουσίας να εντάξει ως δώρο στους φοιτητές του και  την διδαχή της κρητικής διαλέκτου , η οποία ελλείπει, αλλά είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της πολιτιστικής μας  κληρονομιάς και ταυτότητας. 
Την εσπερίδα θα πλαισιώσει μουσικά με κρητικές μελωδίες η Ειρήνη Δερέμπεη (θαμπιόλι) και ο Κάρολος Κουκλάκης (μπουλγαρί) .

Στο τέλος της εσπερίδας  όπως πάντα ο σύλλογος  θα παραθέσει  δεξίωση.

 

Κρήτη

Η Κρήτη θρηνεί ξανά ανθρώπινη ζωή...

Τροχαίο

Έναν ακόμη νεκρό άνθρωπο στην άσφαλτο θρηνεί η Κρήτη.

Ο οδηγός του οχήματος που το απόγευμα ενεπλάκη σε τροχαίο στην Εθνική Οδό πολύ κοντά στον κόμβο του Ταυρωνίτη, άφησε την τελευταία του πνοή βυθίζοντας συγγενείς και φίλους, στον πόνο και τη θλίψη.

To τροχαίο σημειώθηκε όταν κάτω από άγνωστες για την ώρα συνθήκες, δύο οχήματα συγκρούστηκαν μεταξύ τους. 

Η σύγκρουση είχε ως αποτέλεσμα ο οδηγός του ενός οχήματος να πεταχτεί από το όχημα και να τραυματιστεί σοβαρά.

Δυστυχώς όμως, τα τραύματά που υπέστη δεν άφησαν περιθώρια κι έτσι ο άτυχος 65χρονος, άφησε την τελευταία του πνοή. 

Η Κρήτη θρηνεί έναν ακόμη νεκρό στην άσφαλτο και το νησί γίνεται ξανά θεατής ενός εφιάλτη δίχως τέλος...

(Φωτογραφία αρχείου)