Κρήτη

Οικονομία

Κρήτη: «Τρικυμία» στα νοικοκυριά από τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων

καυσιμα

Και στην Κρήτη, τα νοικοκυριά, αλλά και οι επιχειρήσεις βιώνουν τις επιπτώσεις από τις αυξήσεις των τιμών των καυσίμων. 

Οι επιπτώσεις αυτές, καταγράφηκαν και στον πληθωρισμό που ανακοίνωσε η ΕΛ.ΣΤΑΤ. για τον μήνα Νοέμβριο. Έναν μήνα όπου το κόστος του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης καθώς και του φυσικού αερίου αυξήθηκε υπέρμετρα. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία, κι ενώ ο δείκτης τιμών καταναλωτή ήταν στο 1%, εντούτοις στο φυσικό αέριο αποτυπώθηκε αύξηση σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα κατά 13,1%, στο ντίζελ κίνησης 11,3% και στο πετρέλαιο θέρμανσης 14,7%. Χαμηλότερη ήταν η μέση ανατίμηση της βενζίνης αφού αποτυπώθηκε στο 3,8%.

Η ουσία είναι ότι και ο Νοέμβρης κύλησε στο «κόκκινο» για τους Κρητικούς, που προσπάθησαν να κάνουν οσο το δυνατόν οικονομία, μειώνοντας τις μετακινήσεις και αναζητώντας εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης, πέραν του πετρελαίου θέρμανσης.

Οι αυξήσεις αυτές αποδίδονται στις διεθνείς τιμές του αργού πετρελαίου καθώς και των προϊόντων του με βάση τα οποία τα διυλιστήρια και οι εταιρίες εμπορίας τιμολογούν τα καύσιμα. Το μεταφορικό και λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα καύσιμα γνώρισε μεγάλη επιβάρυνση, ενώ ακόμη και το φυσικό αέριο που διατηρεί την «ψαλίδα» σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης αυξήθηκε πολλαπλάσια από τον δείκτη τιμών καταναλωτή.

Οι αυξήσεις αναμένεται να συνεχιστούν στην αγορά των υγρών καυσίμων μετά και την απόφαση των κρατών – μελών του ΟΠΕΚ καθώς και άλλων πετρελαιαγωγών κρατών να μειώσουν συνολικά κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως την παραγωγή. Η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ μετά τις ανακοινώσεις της περασμένης Παρασκευής 7 Δεκεμβρίου ξεπέρασε τα 63 δολάρια το βαρέλι. Η αγορά διόρθωσε τις επόμενες μέρες κάτω από τα 60 δολάρια, ωστόσο η κατάσταση παραμένει ρευστή και ευμετάβλητη.

Στην ελληνική αγορά η μεγάλη εξάρτηση από τις εισαγωγές καυσίμων επηρεάζει τις τιμές πώλησης σε εμπορία και λιανική με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να γνωρίζουν πρόσθετα κόστη στις δαπάνες τους. Μία ακόμη ιδιομορφία του τρόπου διαμόρφωσης των τιμών της βενζίνης και του ντίζελ είναι κι αυτή της μεγάλης φορολογικής επιβάρυνσης. 

Κρήτη

Ηράκλειο

Κορωνοϊός: Δεύτερο μόνιμο κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στο Ηράκλειο για δωρεάν rapid test

εοδυ πλατεία

Η πλατεία Ελευθερίας δεν θα είναι το μοναδικό σημείο, όπου οι πολίτες μπορούν να κάνουν δωρεάν rapid test για τον κορωνοϊό.

Οπως δήλωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ράδιο Κρήτη ο υπέυθυνος του ΕΟΔΥ για την Π.Ε Ηρακλείου Πάνος Μαματζάκης, από αύριο Τρίτη 20 Απριλίου 2021, όσοι το επιθυμούν θα μπορούν να κάνουν τη διαδικασία, από συνεργείο του ΕΟΔΥ στην πλατεία της Αγίας Αικατερίνης, πλησίον του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Μηνά, και θα λειτουργεί 10.00-14.00, Κυριακή με Παρασκευή.

Υπενθυμίζεται ότι εκτός των μαθητών Λυκείου και τν εκπαιδευτικών, από σήμερα self test οφείλουν να κάνουν και εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, οπότε η επαλήθευση τυχόν θετικών τεστ, είναι επιβεβλημένη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο: Διαγραμμίσεις, κολονάκια και... αγανάκτιση στη Λεωφόρο Κνωσού (βίντεο-φωτο)

Ηράκλειο: Ξεχειλίζει η οργή για τα υδρόμετρα - Σπείρα... επαγγελματιών "χτυπά" ανελέητα

Κρήτη - κορωνοϊός: Μειώνονται οι ασθενείς - Σταθερές οι εισαγωγές σε ΜΕΘ