Κρήτη

Λασίθι

Τον Δεκέμβριο ο διαγωνισμός για τις άγονες γραμμές- Η Σητεία ανάμεσα τους

πτηση

Για τις 19 Δεκεμβρίου προγραμματίζεται ο διαγωνισμός για τις επτά άγονες γραμμές για τις οποίες δεν υπήρξε κανέναν ενδιαφέρον ενώ στις 21 του ίδιου μήνα, θα διεξαχθεί η αντίστοιχη διαδικασία για τις τρεις γραμμές που η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας αποφάσισε να ματαιώσει τον προηγούμενο διαγωνισμό, προβάλλοντας αδυναμία αξιολόγησης των προσφορών. Πρόκειται για τις γραμμές Αθήνα -Μήλος, Αθήνα-Νάξος και Αθήνα Σητεία, που η ΥΠΑ διενεργεί διαγωνισμό για την παραχώρηση της εκμετάλλευσης με την υποχρέωση της δημόσιας υπηρεσίας για τέσσερα χρόνια (από την 1 Απριλίου 2017 έως 31 Μαρτίου 2021).

Υπενθυμίζεται ότι οι επίμαχες γραμμές έχουν ανατεθεί προσωρινά στην Sky Express, μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2017. Νωρίτερα, (5 Δεκεμβρίου) θα συζητηθεί στο ΣτΕ η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που έχει καταθέσει η Sky Express κατά της απόφασης του υπουργού Υποδομών κ. Χρίστου Σπίρτζη, με την οποία ακυρώθηκε ο διαγωνισμός αν και υπήρχε ζωηρό ενδιαφέρον από όλες τις αεροπορικές εταιρείες. Με την αίτησή της, η Κρητική αεροπορική εταιρεία ζητά από το υπουργείο να προχωρήσει στην κατακύρωση του προηγούμενου διαγωνισμού ενώ έχει υποβάλλει και αίτημα προσωρινής διαταγής προκειμένου να μην προχωρήσει ο νέος διαγωνισμός.

Οι επτά άγονες γραμμές που θα θέσει σε δημοπρασία η ΥΠΑ στις 19 Δεκεμβρίου για τετραετή αποκλειστική εκμετάλλευση είναι:
• Θεσσαλονίκη - Κέρκυρα με μέγιστο οικονομικό αντιστάθμισμα το ποσό των 312.000 ευρώ
• Θεσσαλονίκη - Σκύρος με το ποσό των 260.000 ευρώ
• Αλεξανδρούπολη - Σητεία με το ποσό των 416.000 ευρώ
• Άκτιο -Σητεία με 416.000 ευρώ
• Κέρκυρα - Άκτιο - Κεφαλονιά - Ζάκυνθος με 800.000 ευρώ
• Λήμνος - Μυτιλήνη - Χίος - Σάμος - Ρόδος με 1.100.000 ευρώ
• Ρόδος-Κως-Κάλυμνος-Λέρος-Αστυπάλαια με επιδότηση 800.000 ευρώ

Πηγές της αγοράς σημείωναν χθες ότι η επιδότηση των γραμμών αυτών είναι πολύ χαμηλή, γεγονός στο οποίο απέδιδαν και την ανυπαρξία ενδιαφέροντος στον πρώτο γύρο. Η ΥΠΑ επικαλούμενη την οικονομική δυσχέρεια του κράτους διατήρησε τις επιδοτήσεις στα ίδια επίπεδα.

Ο διαγωνισμός για τις άγονες θα διεξαχθεί στην σκιά σφοδρών αντιδράσεων από τις τοπικές κοινωνίες που ζητούν αλλαγή των δρομολογίων, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι νησιωτικοί προορισμοί της χώρας κατά την χειμερινή περίοδο. Οι αερομεταφορείς αντιμετωπίζουν με προβληματισμό το κύμα αντιδράσεων και με την σειρά τους ζητούν από την ΥΠΑ να άρει τους περιορισμούς, με τους οποίους επιβάλλεται ένα σφικτό πρόγραμμα δρομολογίων και μάλιστα σε μη εμπορικές ημέρες της εβδομάδας όπως είναι η Παρασκευή και η Κυριακή. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι αν αρθούν αυτά τα εμπόδια, οι εταιρείες θα μπορέσουν να αυξήσουν τα δρομολόγια αλλά και να διατηρήσουν σε χαμηλά επίπεδα τους ναύλους, αντιμετωπίζοντας τα προβλήματα πληρότητας του χειμώνα.
Πηγή: newmoney.gr

Κρήτη

Ηράκλειο

Τοποθέτηση του Σ. Βαρδάκη στην ολομέλεια κατά τη συζήτηση για το νέο ασφαλιστικό

Σωκρατης Βαρδακης

Στην Ολομέλεια τοποθετήθηκε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου, Σωκράτης Βαρδάκης με αφορμή την συζήτηση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων: ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ψηφιακός μετασχηματισμός Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ).

Στην αρχή της τοποθέτησής του ο κ. Βαρδάκης υπενθύμισε στον κ. Υπουργό ότι έχουν κατατεθεί 4 ερωτήσεις στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου για τα δάνεια του Ο.Ε.Κ.. Παρόλο που η νομοθετική ρύθμιση είχε ετοιμαστεί από την κα Αχτσιόγλου, ακόμα μέχρι σήμερα 7 μήνες από την ανάληψη διακυβέρνησης της Ν.Δ. δεν έχει υπογραφεί «παίζοντας κορώνα-γράμματα τα σπίτια των μεροκαματιάρηδων ανθρώπων», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε και στο σημείο αυτό διερωτήθηκε πως αφού δεν προχωρά ο Υπουργός στην υπογραφή μιας τέτοιας έτοιμης Υπουργικής Απόφασης, θα λύσει το ασφαλιστικό πρόβλημα της χώρας όπως ισχυρίζεται.

Επίσης ο κ. Βαρδάκης κάλεσε τον κ. Υπουργό να κάνει δεκτή την τροπολογία που κατατέθηκε από τον ίδιο με 10 ακόμα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για απαλλαγή των συνταξιούχων από την καταβολή εισφορών σε περίπτωση που αποκτούν αγροτικά εισοδήματα από την δική τους περιουσία.

Ο κ. Βαρδάκης στηλίτευσε την εξαπάτηση του ελληνικού λαού από την Κυβέρνηση, η οποία δίνοντας ψευδείς υποσχέσεις, κέρδισε τις εκλογές. Συγκεκριμένα η ΝΔ ισχυριζόταν ότι θα διαπραγματευόταν χαμηλότερα πλεονάσματα, θα κυριαρχούσε η αξιοκρατία, θα έφερνε τις πρώτες 50 μέρες καταιγισμό επενδύσεων, με τις μπουλντόζες να μπαίνουν στο ελληνικό, τον Αύγουστο, ότι ο Τσίπρας καλούσε τους πρόσφυγες και ο Μητσοτάκης θα πατούσε το κουμπί και θα σταματούσαν οι προσφυγικές ροές, ότι θα έφερνε 4% ανάπτυξη, ότι θα διόρθωνε στρεβλώσεις στον αθλητισμό, ότι θα δημιουργούσε ο κ. Μητσοτάκης 300.000 νέες θέσεις εργασίας καλά αμειβόμενες, ότι θα δινόντουσαν αυξήσεις στις συντάξεις.

Ο κ. Βαρδάκης τόνισε ότι οι υποσχέσεις της ΝΔ έμειναν υποσχέσεις, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τα ψέματα και την πολιτική της απάτη που διαφαίνεται τελικά ότι είναι στο DNA της.