Κρήτη

Λασίθι

Τον Δεκέμβριο ο διαγωνισμός για τις άγονες γραμμές- Η Σητεία ανάμεσα τους

πτηση

Για τις 19 Δεκεμβρίου προγραμματίζεται ο διαγωνισμός για τις επτά άγονες γραμμές για τις οποίες δεν υπήρξε κανέναν ενδιαφέρον ενώ στις 21 του ίδιου μήνα, θα διεξαχθεί η αντίστοιχη διαδικασία για τις τρεις γραμμές που η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας αποφάσισε να ματαιώσει τον προηγούμενο διαγωνισμό, προβάλλοντας αδυναμία αξιολόγησης των προσφορών. Πρόκειται για τις γραμμές Αθήνα -Μήλος, Αθήνα-Νάξος και Αθήνα Σητεία, που η ΥΠΑ διενεργεί διαγωνισμό για την παραχώρηση της εκμετάλλευσης με την υποχρέωση της δημόσιας υπηρεσίας για τέσσερα χρόνια (από την 1 Απριλίου 2017 έως 31 Μαρτίου 2021).

Υπενθυμίζεται ότι οι επίμαχες γραμμές έχουν ανατεθεί προσωρινά στην Sky Express, μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2017. Νωρίτερα, (5 Δεκεμβρίου) θα συζητηθεί στο ΣτΕ η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που έχει καταθέσει η Sky Express κατά της απόφασης του υπουργού Υποδομών κ. Χρίστου Σπίρτζη, με την οποία ακυρώθηκε ο διαγωνισμός αν και υπήρχε ζωηρό ενδιαφέρον από όλες τις αεροπορικές εταιρείες. Με την αίτησή της, η Κρητική αεροπορική εταιρεία ζητά από το υπουργείο να προχωρήσει στην κατακύρωση του προηγούμενου διαγωνισμού ενώ έχει υποβάλλει και αίτημα προσωρινής διαταγής προκειμένου να μην προχωρήσει ο νέος διαγωνισμός.

Οι επτά άγονες γραμμές που θα θέσει σε δημοπρασία η ΥΠΑ στις 19 Δεκεμβρίου για τετραετή αποκλειστική εκμετάλλευση είναι:
• Θεσσαλονίκη - Κέρκυρα με μέγιστο οικονομικό αντιστάθμισμα το ποσό των 312.000 ευρώ
• Θεσσαλονίκη - Σκύρος με το ποσό των 260.000 ευρώ
• Αλεξανδρούπολη - Σητεία με το ποσό των 416.000 ευρώ
• Άκτιο -Σητεία με 416.000 ευρώ
• Κέρκυρα - Άκτιο - Κεφαλονιά - Ζάκυνθος με 800.000 ευρώ
• Λήμνος - Μυτιλήνη - Χίος - Σάμος - Ρόδος με 1.100.000 ευρώ
• Ρόδος-Κως-Κάλυμνος-Λέρος-Αστυπάλαια με επιδότηση 800.000 ευρώ

Πηγές της αγοράς σημείωναν χθες ότι η επιδότηση των γραμμών αυτών είναι πολύ χαμηλή, γεγονός στο οποίο απέδιδαν και την ανυπαρξία ενδιαφέροντος στον πρώτο γύρο. Η ΥΠΑ επικαλούμενη την οικονομική δυσχέρεια του κράτους διατήρησε τις επιδοτήσεις στα ίδια επίπεδα.

Ο διαγωνισμός για τις άγονες θα διεξαχθεί στην σκιά σφοδρών αντιδράσεων από τις τοπικές κοινωνίες που ζητούν αλλαγή των δρομολογίων, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι νησιωτικοί προορισμοί της χώρας κατά την χειμερινή περίοδο. Οι αερομεταφορείς αντιμετωπίζουν με προβληματισμό το κύμα αντιδράσεων και με την σειρά τους ζητούν από την ΥΠΑ να άρει τους περιορισμούς, με τους οποίους επιβάλλεται ένα σφικτό πρόγραμμα δρομολογίων και μάλιστα σε μη εμπορικές ημέρες της εβδομάδας όπως είναι η Παρασκευή και η Κυριακή. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι αν αρθούν αυτά τα εμπόδια, οι εταιρείες θα μπορέσουν να αυξήσουν τα δρομολόγια αλλά και να διατηρήσουν σε χαμηλά επίπεδα τους ναύλους, αντιμετωπίζοντας τα προβλήματα πληρότητας του χειμώνα.
Πηγή: newmoney.gr

Κρήτη

Ο Γιάννης Πλακιωτάκης για το πέρασμα μεταναστών νότια της Κρήτης

Γιάννης Πλακιωτάκης

Ότι ο περασμένος Σεπτέμβριος ήταν μήνας ρεκόρ για τις μεταναστευτικές ροές, που κατέγραψαν μείωση σε ποσοστό 98% είπε από τη Σητεία, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης.

Όπως δήλωσε «ο Σεπτέμβριος ήταν μήνας ρεκόρ, καθώς οι μεταναστευτικές ροές σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2019 εμφάνισαν μείωση 98%. Η μείωση οφείλεται στο γεγονός ότι στο Λιμενικό Σώμα κάνουν εξαιρετική δουλειά σε ότι αφορά τη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων της χώρας μας. Αυτή την ώρα το ενδεχόμενο που αντιμετωπίζουμε, είναι ότι πλέον χρησιμοποιούν ιστιοπλοϊκά, μικρά γιοτ, και αλιευτικά, που πλέουν στα διεθνή ύδατα και νότια της Κρήτης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε τα φαινόμενα όπως αυτό που αντιμετωπίσαμε στη Χάλκη όπου το Λιμενικό Σώμα έκανε μια τεράστια υπερπροσπάθεια και έσωσε περίπου 100 ανθρώπους, όπως και το πρόσφατο περιστατικό στη Σητεία».

Ο κ. Πλακιωτάκης αναφέρθηκε και στο εξοπλιστικό πρόγραμμα της τρέχουσας περιόδου λέγοντας χαρακτηριστικά:

« Το Λιμενικό Σώμα αποφασιστικά και αποτελεσματικά προστατεύει τα θαλάσσια σύνορα της πατρίδας μας και αυτό το κάνει με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, με σεβασμό στους κανόνες εμπλοκής στη θάλασσα και με προτεραιότητα τον απόλυτο σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή. Για το λόγο αυτό έχουμε λάβει πρωτοβουλίες ενίσχυσης του Λιμενικού Σώματος με επιχειρησιακά μέσα και συστήματα, αύξηση οργανικών θέσεων μέσα από ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα 600 εκατομμυρίων ευρώ για την τρέχουσα περίοδο και πάνω από 800 εκατομμύρια για την επόμενη περίοδο».