Κρήτη

Λασίθι

Τι συζήτησε με τον Πρόεδρο της ΝΔ ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου

Μητσοτακης Ζερβός

Θέματα υποδομών, υγείας,τριτοβάθμιας εκπαίδευσης,ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού, τέθηκαν από τον Δήμαρχο Αγίου Νικολάου κ. Αντώνη Ζερβό στον πρόεδρο της Ν.Δ κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την επίσκεψη του το μεσημέρι της Τρίτης, στο δημαρχείο της πόλης.
Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος αναφερόμενος στο επίμαχο θέμα του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, το οποίο χαρακτήρισε ώς έργο επίβιωσης για το νησί, υποστήριξε ότι η χρηματοδότηση του, μέσω της Ευρωπαικής Τράπεζας Επενδύσεων, είναι η μόνη λύση ώστε να  ολοκληρωθεί ενιαία (από την Κίσσαμο έως τα Χανιά), αυτό το βασικό έργο ζωής -όπως το χαρακτήρισε- που επί σειρά ετών "σέρνεται"..

Μητσοτακης Ζερβός

Μητσοτακης Ζερβός, by gpapadakis

Επίσης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα που υπάρχει για άμεση βελτίωση των υποδομών του αεροδρομίου "Ν.Καζαντζάκης" και ταυτόχρονα στην δυνατότητα επίσπευσης των διαδικασιών υλοποίησης του αεροδρομίου Καστελίου μέσω ΣΔΙΤ, με σύντομες διαδικασίες, ώστε σ΄ ένα λογικό χρονικό διάστημα η σύνδεση της Κρήτης με τον υπόλοιπο κόσμο να είναι η καλύτερη δυνατή.
Ο ίδιος δεν παρέλλειψε ν΄αναφερθεί στα λειτουργικά προβλήματα του Γ.Ν.Ν.Α.Ν κυρίως στο κομμάτι της υποστελέχωσης σε προσωπικό όλων των κατηγοριών, καθώς και στην ανάγκη ανέγερσης του Κέντρου Αποκατάστασης (Νεάπολη), ενός δημόσιου ιδρύματος που θα στηρίξει ουσιασικά -όπως είπε- το νησί, αλλά και την τουριστική βιομηχανία στο κέντρο της οποίας χωροθετείται (Μάλια, Χερσόνησος-Αγ. Νικόλαος/Ελούντα).

Μητσοτακης Ζερβός

Μητσοτακης Ζερβός, by gpapadakis

Σε ότι αφορά τα θέματα Γ/θμιας εκπαίδευσης, διευκρινίζοντας ότι θα πρέπει να αποκατασταθεί -η σε βάρος του Λασιθίου διαχείριση του ζητήματος αυτού- δήλωσε ότι με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις και εξαιτίας της εξαιρετικής συνεργασίας που υπάρχει με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Οδ. Ζώρα, δρομολογείται η ολοκλήρωση της διαδικασίας, για την ίδρυση "Κέντρου Δια Βίου Μάθησης" στον Άγιο Νικόλαο σε κτίριο που θα παραχωρήσει ο δήμος καθώς επίσης και η αναβάθμιση του σταθμού Ατμοσφαιρικών Μετρήσεων στον Φινοκαλιά σε Ινστιτούτο Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου. Πρόκειται για δύο σημαντικές εξελίξεις, που θα δώσουν την ευκαρία στο Πανεπιτήμιο να διευρύνει τις δράσεις του, στο  Νομό Λασιθίου, με την στήριξη του δήμου Αγίου Νικολάου.
Επίσης δεν παρέλειψε ν΄αναφερθεί στα ζητήματα που σχετίζονται με την ΑΣΤΕΚ, ζητώντας την επίσπευση των διαδικασιών παραχώρησης ενός κτιρίου (ΕΟΜΜΕΧ) για την καλύτερη λειτουργία της, υπενθυμίζοντας το αίτημα για την παραχώρηση του πρώην κτιρίου του Ειρηνοδικείου (έχει συνταχθεί από τον δήμο σχετική μελέτη για το κόστος συντήρησης) προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για πολιτιστικούς σκοπούς.

Καταδυτικά Πάρκα

Με αφορμή την υφιστάμενη νομοθεσία (2014), και την απαγορευτική διάταξη για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού σε απόσταση 3 ναυτικών μιλίων (περίπου 5,5 χιλμ) από ενάλιες αρχαιότητες, ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου, έκανε γνωστό στον πρόεδρο της Ν.Δ, ότι ο δήμος έχει έτοιμο - πλήρη φάκελο με όλα τα προβλεπόμενα για την δημιουργία καταδυτικού πάρκου στην περιοχή, ενώ έχει ήδη μεριμνήσει για την παραχώρηση πλοίου που θα διατεθεί από το πολεμικό ναυτικό για βύθιση.

Μητσοτακης Ζερβός

Μητσοτακης Ζερβός, by gpapadakis

Μάλιστα, καταθέτοντας το συγκεκριμένο αίτημα, διαπίστωσε όπως δήλωσε, ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ ήταν ενήμερος για το συγκεκριμένο θέμα, αφού σύμφωνα με όσα υποστήριξε στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δήμο, θα πρέπει οι αρχαιολογικοί χώροι να είναι επισκέψιμοι με συνοδούς αρχαιολόγους της Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων, δεδομένου ότι και οι χώροι θα προστατεύονται και μια νέα επαγγελματική δραστηριότητα θα αναπτυχθεί.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός κατά την διάρκεια της παραπάνω συνάντησης, δώρισε στον πρόεδρο της Ν.Δ , ένα γυπτό, έργο των αδελφών Σωτηριάδη από την σύλλογή "ψάρια" και το βιβλίο της πόλης.

Κρήτη

Κρήτη: "Φιέστα" για να τιμήσουν τη γενναιότητα των Γερμανών αλεξιπτωτιστών!

γερμανοί αλεξιπτωτιστές

Μία απίστευτη πρόκληση από την οργάνωση "Ευρωπαϊκή Ένωση Αλεξιπτωτιστών" προγραμματίζεται από τις 17 έως τις 23 Μαίου στα Χανιά. Πρόκειται για εκδηλώσεις... μνήμης με αφορμή τη συμπλήρωση 80 ετων από την κατάκτηση της Κρήτης, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα, που απευθύνει κάλεσμα για συμμετοχή, με κόστος 365 ευρώ! 

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται πτήσεις αλεξιπτωτιστών στο Μάλεμε για να τιμήσουν τη μνήμη των Γερμανών που έπεσαν ηρωϊκώς!

Οπως αναφέρεται στη σελίδα:

"Οι Ευρωπαίοι Αλεξιπτωτιστές KRETA MEMORIAL είναι μια αναμνηστική και κοινωνική εκδήλωση. Ο σκοπός της εκδήλωσης είναι να τιμήσει και να τιμήσει τη γενναιοδωρία του German Fallschirmjäger, ο οποίος πριν από 80 χρόνια πήδηξε και κατέκτησε το νησί της Κρήτης, επιτυγχάνοντας επιτυχώς την πρώτη στρατηγική αεροπορική επιχείρηση στην ιστορία, την αεροπορική επίθεση με την ονομασία Operation Mercury, καθώς και τη γενναιότητα συμμαχικών δυνάμεων, οι οποίοι, μαζί με Έλληνες στρατιώτες και Κρητικούς, πολεμούσαν εναντίον των Γερμανών στη μάχη της Κρήτης. Η εκδήλωση είναι επίσης μια καλή ευκαιρία για την προώθηση της αεροπορικής αδελφότητας και της συντροφικότητας μεταξύ στρατιωτών διαφορετικών εθνών, καθώς προσκαλούμε ξένα στρατεύματα από το ΝΑΤΟ και τις Αεροπορικές Δυνάμεις των φίλων χωρών. Η εκδήλωση περιλαμβάνει άλματα με αλεξίπτωτο στην επισκέψεις στους χώρους των γερμανικών προσγειώσεων κ.α."

Αρναουτάκης: "Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει στην Κρήτη η εκδήλωση"

Με το θέμα ασχολήθηκε εκτενώς η εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη στο Ράδιο Κρήτη, όπου εξέφρασαν την αγανάκτησή τους, δεκάδες ακροατές.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος χαρακτήρισε προσβολή για το νησί την σχεδιαζόμενη εκδήλωση, δηλώνοντας κατηγορηματικά "δεν θα επιτρέψουμε να γίνει στην Κρήτη αυτή η εκδήλωση".

Την αντίθεσή τους εξέφρασαν επίσης, βουλευτές, δήμαρχοι και περιφερειακοί σύμβουλοι

Το σοβαρό θέμα σχολίασε και ο συγγραματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών Αριστομένης Συγγελάκης, ο οποίος καλεί σε παγκρήτιο ξεσηκωμό:

 

 

ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΞΑΝΑΡΧΟΝΤΑΙ! Τον Μάιο στα Χανιά για να γιορτάσουν την 80η επέτειο της Μάχης της Κρήτης!... ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΣ...

Δημοσιεύτηκε από Aristomenis Syngelakis στις Δευτέρα, 12 Απριλίου 2021

 

Προκύπτουν εύλογα ερωτήματα για το ποιος έδωσε την άδεια για την πραγματοποίηση των προκλητικών εκδηλώσεων, 80 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης.

Το θέμα ήρθε στη δημοσιότητα από την εφημερίδα Δημοκρατία.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σφοδρή αντίδραση της Κρήτης για την ανιστόρητη πρόκληση με Γερμανούς αλεξιπτωτιστές

Κυψέλη: Επίθεση με καυστικό υγρό σε έγκυο - Τι καταγγέλλει η 25χρονη

Γαύδος: "Η κοπέλα ζούσε και καταλάβαινε τα πάντα" - Συγκλονιστικές μαρτυρίες