Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Στο "πακέτο Γιούνκερ" το έργο που απέρριψαν δύο φορές οι Σητειακοί!

Image
σητεια
 clock 11:45 | 23/05/2016
writer icon newsroom ekriti.gr

Μέσω του περιβόητου «πακέτου Γιούνκερ» επανέρχονται επενδυτικά σχέδια που έχουν απορρίψει και μάλιστα δύο φορές οι τοπικές κοινωνίες της Κρήτης. Σταχυολογώντας τον κατάλογο των επενδύσεων που εντάχθηκαν στο πακέτο, εκτός από την πολυσυζητημένη ενεργειακή διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα, βρίσκει κανείς ακόμα ένα μικρότερο έργο της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ. Πρόκειται για το υβριδικό σύστημα παραγωγής ενέργειας με συνδυασμένες τοποθετήσεις τεράστιων ανεμογεννητριών κυρίως στη Σητεία  αλλά και μονάδα παραγωγής ενέργειας στο φράγμα Ποταμών του Ρεθύμνου.

bb6c6828-5602-4aab-b952-6fabbc7d46b1.jpg

bb6c6828-5602-4aab-b952-6fabbc7d46b1.jpg, by renas

Η σημαντικότερη παράμετρος είναι πως το συγκεκριμένο έργο έχει απορριφθεί και μάλιστα δύο φορές από το Δημοτικό Συμβούλιο της Σητείας, αποφάσεις που όπως φαίνεται δεν παίζουν κανέναν ρόλο τόσο για την εταιρία όσο και για τους κυβερνητικούς υπευθύνους που προωθούν τη λίστα των έργων προς ένταξη στο «πακέτο».
 
Συγκεκριμένα το έργο που αρχικά υπεβλήθη το 2012 προς ένταξη στις Fast Track επενδύσεις με προϋπολογισμό 277 εκατομμύρια ευρώ, αφορά: "Υβριδικό σταθμό ισχύος α) 89,1ΜW (μονάδες ΑΠΕ) στις θέσεις «Φρούδια-Λυγιάς-Πλατύβολο» & «Τρούλα-Χαλκιάς-Κορφή» του Δήμου Σητείας καθώς και β) 50 ΜW (εγγυημένη ισχύς), στη θέση «Φράγμα Ποταμών» των Δήμων Αμαρίου και Ρεθύμνης".
 
Ειδικά για τις δύο θέσεις στις βουνοκορφές της Σητείας το έργο προέβλεπε την εγκατάσταση 13 και 14 ανεμογεννητριών μεγάλου τύπου (άνοιγμα ρότορα 90 μέτρα) με δυνατότητα παραγωγής 39 και 42 ΜW αντίστοιχα. Αν και το θέμα εισήχθη πέρυσι δύο φορές προς έκφραση γνώμης στο Δημοτικό Συμβούλιο Σητείας και μάλιστα με την παρουσία και εκπροσώπου της ΤΕΡΝΑ, και τις δύο φορές η απόφαση ήταν αρνητική καθώς η πλειοψηφία των συμβούλων εκτίμησε πως δεν μπορεί να γίνει και νέα εγκατάσταση στην ήδη κορεσμένη από βιομηχανικές ΑΠΕ περιοχή της Σητείας. Σημαντικό ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση ήταν ότι εκείνη την περίοδο (άνοιξη και καλοκαίρι του 2015) ήταν σε εξέλιξη τόσο η αναθεώρηση του περιφερειακού χωροταξικού σχεδίου της Κρήτης όσο και η συζήτηση για τις κυρώσεις της Κομισιόν σε ό,τι αφορά την ελλιπή προστασία των περιοχών του Δικτύου Natura 2000 (εντός των οποίων έπεφτε και η συγκεκριμένη επένδυση).
 
Εντούτοις, όλα αυτά φαίνεται να παρακάμφθηκαν από τη σημερινή κυβέρνηση που έστειλε τη λίστα με τα προς ένταξη έργα στο «Πακέτο Γιούνκερ» προκειμένου να βαρύνει το ανταποδοτικό όφελος των σκληρών μέτρων που συμφώνησε με τους δανειστές.
 
Μάριος Διονέλλης
 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis