Κρήτη

Λασίθι

Στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ελλάδας οι Ανεμόμυλοι του Οροπεδίου Λασιθίου

ανεμομυλος οροπεδιο λασιθι.jpg

Ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου ανακοινώνει σήμερα την ένταξη των Ανεμόμυλων Οροπεδίου Λασιθίου στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με τίτλο: «Πρακτικές Διαχείρισης του Νερού στο Οροπέδιο Λασιθίου Κρήτης. Η τεχνογνωσία των αντλητικών ανεμόμυλων».

ΗΥπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λίνα Μενδώνη,με την με αρ.πρωτ: ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΔΝΠΚ/ΤΑΠΚΔΘ/431724/303867/1924/619απόφασή της, ενέταξε το ανθρώπινο μνημείο των ανεμομύλων του Οροπεδίου Λασιθίου στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Κατόπιν, δήλωσε: «εγγράφονται σήμερα στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας …στοιχεία δημιουργικότητας των Ελλήνων, που αφορούν  τεχνογνωσίες και παραδοσιακούς τρόπους καλλιέργειας που προάγουν την αειφορική διαχείριση των φυσικών πόρων… Εκφράζουμε τα πιο θερμά μας συγχαρητήριά στις κοινότητες των ανθρώπων που ασκούν αυτά τα στοιχεία της κληρονομιάς και φρόντισαν, με ιδιαίτερη επιμέλεια και αγάπη, την αποτύπωσή τους και την εγγραφή τους στο Εθνικό Ευρετήριο της Ελλάδας. Θα είμαστε στο πλάι τους για τον περαιτέρω σχεδιασμό πολιτικών για τη διαφύλαξή τους».

Το αιολικό πάρκο του Οροπεδίου Λασιθίου αποτέλεσε το πρώτο και μεγαλύτερο πάρκο ανεμόμυλων του κόσμου ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα, απαρτιζόμενο από 10.000 ανεμόμυλους. Υπήρξε το αποτέλεσμα της λαϊκής σοφίας των κατοίκων που με τον πρωτοπόρο εφευρέτη Εμμανουήλ Παπαδάκη (Σπιρτοκούτη) μετέτρεψαν την αιολική ενέργεια σε υδραυλική ποτίζοντας τον κάμπο του Οροπεδίου Λασιθίου και μεταμόρφωσαν τους κάλυκες των πυροβόλων του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου σε αντλίες, μετασχηματίζοντας έτσι την πολεμική παραγωγή σε Ειρηνική,δημιουργώντας ένα αξεπέραστο αισθητικά και πολιτιστικά αποτέλεσμα.

Τη δεκαετία του ‘70 ο Λασιθιώτικος ανεμόμυλος αποτέλεσε σωτήρια τεχνική καινοτομία για άνυδρες περιοχές του τρίτου κόσμου, μέσω προγραμμάτων του ΟΗΕ και της UNICEFσώζοντας, με υλικά ελάχιστου κόστους ολόκληρες κοινότητες ανθρώπων στην νότιο Αμερική, Αφρική και Ινδία.

Ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου έπειτα από την ανακοίνωση του ΥΠ.ΠΟ.Α  ανέφερε:

«Η κατοχύρωση αυτή ως η μόνη στην Κρήτη για το 2020 αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για τον Δήμο μας και την Περιφέρεια και γίνεται στο πλαίσιο της ανάδειξης της περιοχής του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου συνολικά ως Μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας. Λόγω του ότι η Κρήτη αποτελεί μέχρι σήμερα την μοναδική περιοχή της Ελλάδας χωρίς ενταγμένα Mνημεία στην Unesco,το οροπέδιο Λασιθίου μπορεί να αποτελέσει το τρίτο μνημείο της χώρας για συνδυαστική ένταξη περιοχής φυσικού κάλλους και πολιτισμού λόγω της ύπαρξης στη μοναδική περιοχή, του Δικταίου Άντρου και του Αιολικού πάρκου που η ένταξή του σήμερα στον Εθνικό Κατάλογο αποτελεί το πρώτο βήμα.

Η εξέλιξη αυτήπροστατεύει την περιοχή και την αναπτύσσει περαιτέρω οικονομικά προσδίδοντάς της προτεραιότητα και ιδιαίτερη αξία σε ανταγωνιστικά και αναπτυξιακά Εθνικά ή Ευρωπαϊκά προγράμματα.

Το μοντέλο του παραδοσιακού ανεμόμυλου για την άντληση των υδάτων από τον άνεμο, μας δείχνει τον δρόμο για την καλλιέργεια βιολογικών προϊόντων με μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα.

Ως Δήμαρχος του Οροπεδίου Λασιθίου θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς την Υπουργ,ό Λίνα Μενδώνη, τους δημότες και όλους όσοι συνέβαλαν στο έργο της Δημοτικής Αρχής, με την εθνογραφική έρευνα για την καταγραφή της τεχνογνωσίας, μέσω ερωτηματολόγιων, συνεντεύξεων και  ανοιχτών συζητήσεων. Τα αποτελέσματα αυτά παρουσιάσθηκαν στο ντοκιμαντέρ ,«Γήινος Άνεμος», και συμπεριλήφθηκαν στον φάκελο ώστε να γίνει το κοινό όραμα και η απαίτηση ετών πραγματικότητα.

Επόμενος στόχος μας πλέον, η πλήρης αναβίωση του αιολικού πάρκου, με τρόπο βιώσιμο προς όφελος των κατοίκων, της Κρήτης ,αλλά και των χιλιάδων επισκεπτών».

Κρήτη

Κρήτη: "Βόμβα" για την επιβίωση χιλιάδων ασφαλισμένων οι εκκρεμείς συντάξεις

Φωτό αρχείου

Εκρηκτικές διαστάσεις λαμβάνει το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων, παρά τις κυβερνητικές προσδοκίες για επίλυσή του καθώς υπολογίζεται ότι μέχρι τέλος του έτους θα φτάσουν τις 300.000 κύριες και επικουρικές.

Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο στο νομό Ηρακλείου αλλά και άλλες περιοχές της Κρήτης αφού ασφαλισμένοι περιμένουν έως και 5-6 χρόνια για να λάβουν τα ποσά που δικαιούνται.

Το ζήτημα ανέδειξε το Ράδιο Κρήτη και η εκπομπή του Μανόλη Αργυράκη που συνομίλησε με βουλευτές του Ηρακλείου σε μια προσπάθεια να καταγραφούν οι ελλείψεις σε όλα τα επίπεδα και να βρεθούν λύσεις ώστε να μην υπάρχουν αυτές οι δραματικές καθυστερήσεις στην απονομή των συντάξεων.

Αυτή η καθυστέρηση έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες ασφαλισμένοι να βρίσκονται σε απόγνωση καθώς αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης, ενώ σύμφωνα με ακροατές του σταθμού ακόμη και συντάξεις αναπηρίας λόγω καρκίνου ή άλλων σοβαρών παθήσεων κάνουν χρόνια για να εκδοθούν.

Το πρόβλημα στο Ηράκλειο είναι μεγαλύτερο από άλλες περιοχές λόγω υποστελέχωσης του ΕΦΚΑ με αποτέλεσμα οι αιτήσεις συνταξιοδότησης να αποστέλλονται σε άλλες περιοχές της χώρας ώστε να γίνεται η καταμέτρηση των ενσήμων και στη συνέχεια να επιστρέφουν στο Ηράκλειο.

Όμως οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης για κύρια, επικουρική σύνταξη και εφάπαξ κρατούν σε ομηρία χιλιάδες συνταξιούχους με τον Βουλευτή Ηρακλείου της ΝΔ κ. Μάξιμο Σενετάκη να παραδέχεται το πρόβλημα ωστόσο όπως δήλωσε στο Ράδιο Κρήτη τώρα με το νέο ηλεκτρονικό σύστημα οι συντάξεις θα αποδίδονται γρηγορότερα.

Όπως είπε ο κ. Σενετάκης από τον Απρίλιο του 2020 από τις 9000 αιτήσεις συνταξιοδότησης μηνιαίως που μπορούσαν να εξεταστούν έφτασαν τις 13500.

Σε ένα χρόνο από τώρα η σύνταξη θα βγαίνει σε σύντομο χρόνο είπε ο βουλευτής.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ κ.Βασίλης Κεγκέρογλου αναφέρθηκε στο πρόβλημα αναφέροντας ότι υπάρχει λύση εάν η κυβέρνηση αναθέσει σε συνταξιούχους υπαλλήλους των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν και την εμπειρία την εξέταση των αιτήσεων συνταξιοδότησης με το ανάλογο πριμ και χωρίς να κόβεται η σύνταξή τους. Για το νέο ηλεκτρονικό σύστημα επεσήμανε ότι αυτό θα αφορά τις νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης και ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι οι παλαιές.

Από 131000 εκκρεμείς συντάξεις το 2019 έφτασαν το Φλεβάρη του 2020 τις 171000.

Από αυτούς τους ασφαλισμένους μόνο οι 38000 παίρνουν προσωρινή σύνταξη.

Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ κ.Σωκράτης Βαρδάκης τόνισε ότι περίπου 2,5 δις είναι τα ποσά που πρέπει να δοθούν σε υποψήφιους συνταξιούχους ενώ παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να ενεργοποιήσει και τα γραφεία του ΕΦΚΑ στο Λασίθι για την εξέταση αιτήσεων καθώς όλες αιτήσεις φτάνουν στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ στο Ηράκλειο που είναι υποστελεχωμένο.

Παράλληλα είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε με πλεόνασμα 1 δις τον ΕΦΚΑ και τώρα το ταμείο είναι ελλειμματικό.

Το πρόβλημα είναι τόσο μεγάλο που γι αυτό προφανώς ο ΕΦΚΑ δεν παρέδωσε τα στοιχεία που του ζήτησε το γραφείο Προϋπολογισμού της βουλής είπε ο κ.Βαρδάκης ενώ ανέφερε ότι δεν έχει πάρει απάντηση σε ερωτήσεις που έχει καταθέσει για τα ζητήματα αυτά.