Κρήτη

Λασίθι

Παρεμβάσεις για τη διάβρωση των παραλιών σε Σητεία και Μακρύ Γυαλό

Διάβρωση

Ο Δήμος Σητείας, στα πλαίσια του αναπτυξιακού του ρόλου, ανέθεσε την εκτέλεση ερευνητικού έργου, με τίτλο «Ερευνητικό έργο για την επίλυση του προβλήματος της διάβρωσης, την προστασία και την ανάπλαση της ακτογραμμής και τη μείωση του προσπίπτοντος κυματισμού, στην παραλία Σητείας και του ΔΔ Μακρύ Γιαλού, Δήμου Σητείας» με στόχο τον προσδιορισμό δράσεων και παρεμβάσεων προς υλοποίηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος διάβρωσης στη παραλία ανατολικά του λιμανιού της Σητείας και στη τουριστική παραλία του Δ.Δ. Μακρύ Γιαλού, του Δήμου Σητείας. Για το σκοπό αυτό εντάχθηκε στο Σχέδιο Δράσης έτους 2014 του Δήμου Σητείας η εκτέλεση της συγκεκριμένης προγραμματικής σύμβασης η οποία υπεγράφη από το Δήμαρχο κ. Θ. Πατεράκη, το 2014.
Το Εργαστήριο Παράκτιας Έρευνας του Ινστιτούτου Υπολογιστικών Μαθηματικών, του ΙΤΕ, ολοκλήρωσε τη 2η Φάση της συναφθείσας με το Δήμο Σητείας προγραμματικής σύμβασης, τα αποτελέσματα της οποίας θα παρουσιαστούν στις 17 Δεκεμβρίου, ώρα 17:30, στο χώρο του Δημαρχείου (αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου). Θα παρουσιαστεί η ανάλυση του κινδύνου διάβρωσης στις περιοχές ενδιαφέροντος, που αποδεικνύει τη σκοπιμότητα της μελέτης και στη συνέχεια θα αναλυθούν τα αποτελέσματα της ακτομηχανικής διερεύνησης των περιοχών και θα συζητηθούν οι δράσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος, με κριτήριο την αποτελεσματικότητα, το μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα παράλληλα με το χαμηλό κόστος των προτεινόμενων παρεμβάσεων.
Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις για τις περιοχές ενδιαφέροντος θα έχουν ως στόχο τη προστασία τους από τις επιπτώσεις των ακραίων θαλάσσιων φυσικών φαινομένων, αλλά ταυτόχρονα και τη δημιουργία κατάλληλων προϋποθέσεων ώστε τις καταστήσουν πόλο έλξης νέων διευρυμένων οικονομικών δραστηριοτήτων και τουριστικής επιχειρηματικότητας και χώρο αναψυχής των δημοτών και των επισκεπτών.
Οι φορείς και οι πολίτες που ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν την παρουσίαση, είναι ευπρόσδεκτοι.

Κρήτη

Ηράκλειο

Επιστολή Φραγκάκη σε Καραμανλή για την οδική σύνδεση του αεροδρομίου Καστελλίου

Φραγκάκης

Επιστολή προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή απέστειλε ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας κ. Μανώλης Φραγκάκης με την οποία ζητάει την αναθεώρηση της μελέτης κατασκευής του έργου που αφορά την οδό σύνδεσης του νέου Διεθνούς Αεροδρομίου Καστελλίου με την οδό Αρκαλοχωρίου-Βιάννου.

Πιο συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος προτείνει ο συνδετήριος δρόμος αεροδρομίου με την οδό Αρκαλοχωρίου Γαζέπι Μύλος, μήκους 6 χλμ, να κατασκευαστεί στα πρότυπα κλειστού αυτοκινητόδρομου με δύο κλάδους και δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση με παράπλευρο οδικό δίκτυο και να κατασκευαστεί ένας σύγχρονος και ασφαλής κόμβος στο σημείο που τέμνεται με τον δρόμο Αρκαλοχώρι-Γαζέπι Μύλος, προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση κατοίκων και επισκεπτών από και προς την ενδοχώρα του Δήμου.

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, το υπάρχον σχέδιο προβλέπει – στο ανωτέρω τμήμα - την κατασκευή ανοιχτού αυτοκινητόδρομου μιας λωρίδας ανά κατεύθυνση, με συνέπεια να ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος των διερχόμενων οδηγών, δεδομένης της σημαντικής αύξησης της κυκλοφορίας που θα σημειωθεί τα επόμενα χρόνια λόγω της λειτουργίας του νέου αεροδρομίου.    

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με αφορμή την ιδιωτικοποίηση του Ενετικού Λιμένα. Γράφει ο Μανόλης Ν. Σφακιανάκης

Ηράκλειο - Εστίαση: Επιπλέον μέτρα στήριξη ζήτησαν οι επαγγελματίες

Ηράκλειο: Το πασχαλινό ωράριο των καταστημάτων