Κρήτη

Λασίθι

Ο βουλευτής Μανόλης Θραψανιώτης για τον ΒΟΑΚ και τα άλλα έργα στο Λασίθι

Μανόλης Θραψανιώτης

Δελτίο τύπου από το γραφείο του βουλευτή Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ Μανόλη Θραψανιώτη:

"Στην ενημέρωση εκ μέρους του ΟΑΚ, στο Επιμελητήριο Λασιθίου, παραβρέθηκε το Σάββατο 19/9/2020 ο Βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ Μανόλης Θραψανιώτης.

Κοινή διαπίστωση όλων όσων έλαβαν μέρος στην συζήτηση είναι ότι ο νομός υστερεί σε υποδομές. Ο Μανόλης Θραψανιώτης επισήμανε μεταξύ άλλων ότι η Κρήτη γενικά και το Λασίθι ιδιαίτερα, ήταν εκτός σχεδιασμού και προγραμματισμού των κυβερνήσεων για πολύ μεγάλο διάστημα στο παρελθόν και τόνισε :

Μπορεί σε κάποιους να μην αρέσει αλλά μόνο επί κυβέρνησης Σύριζα. ο νόμος Λασιθίου αντιμετωπίστηκε στο πλαίσιο της Δίκαιης και Ισόρροπης ανάπτυξης, με ανακατανομή πόρων, σε περίοδο σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής. Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει συγκρίνοντας τις δύο τελευταίες πενταετίες:

Το 2010 - 2014 συμβασιοποιήθηκαν έργα, με βάσει τα επίσημα στοιχεία, 649 εκ. € για την Κρήτη και 10 εκ € για το Λασίθι.

Το 2015-2019 1,227 δις € και 74,3 εκ αντίστοιχα.

Παρατηρούμε επταπλασιασμό των πόρων για το Λασίθι. Παρ' όλα αυτά η υστέρηση του νόμου εξακολουθεί να υπάρχει.

Εκτός από το τμήμα του ΒΟΑΚ Νεάπολη- Ά γ. Νικόλαος, που είναι ώριμο και έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση (αλλά καθυστερεί αδικαιολόγητα μαζί με το υπόλοιπο έργο του ΒΟΑΚ από την παρούσα κυβέρνηση), να επιταχυνθούν οι υπόλοιπες μελέτες ( πχ παράκαμψη Παχειάς Άμμου) και να δοθεί προτεραιότητα στην χρηματοδότηση έργων άρδευσης.

"Ο νόμος μας τόνισε, η ανατολική Κρήτη γενικότερα, είναι από τις πλέον ξηροθερμικές περιοχές της χώρας. Οι ανάγκες εξασφάλισης υδατικών πόρων για την αγροτική παραγωγή αποτελούν προτεραιότητα έναντι άλλων περιοχών. Το λάδι της Σητείας, μεταξύ των 100 προστατευόμενων προϊόντων στην συμφωνία ΕΕ - ΚΙΝΑΣ, της Κριτσάς ως προστατευμένης γεωγραφικής ένδειξης ( ΠΓΕ). η δυναμική των θερμοκηπιακών καλλιεργειών, επιβεβαιώνουν την δυναμική του κλάδου και την ανάγκη απρόσκοπτης ανάπτυξης των καλλιεργειών.” Επεσήμανε ότι η πανδημία του covid-19 αποτελεί ένδειξη. πόσο καταστροφική μπορεί να αποβεί η μονοκαλλιέργεια του τουρισμού.

Έκλεισε με αναφορά στην ίδρυση του ΕΛΜΕΠΑ, την ίδρυση των δύο νέων Πανεπιστημιακών Τμημάτων στο Λασίθι.

“Παρ' όλο που δεν είναι θέμα της σημερινής συνάντησης, τόνισε, ότι μπορεί κάλλιστα να συμβάλλει στην ανάπτυξη του τόπου δημιουργώντας εναλλακτικές δυνατότητες και εύχομαι να αναθεωρηθεί η άποψη του Υπουργού Επικρατείας κ. Γεραπετρίτη που θεωρεί επιτυχία την κατάργηση τους.”

Το Λασίθι, μέσω του Tαμείου Ανάκαμψης ή μέσω ΕΣΠΑ ή από δημόσιες επενδύσεις, πρέπει ενωμένα και διεκδικητικά να απαιτήσει αυτά που του αναλογούν. Οι κακοί σχεδιασμοί του παρελθόντος (πχ δρόμος Καλού Χωριού, Παχειά Άμμος – Ιεράπετρα. Ιεράπετρα – Φέρμα) έχουν οδηγήσει πολλά έργα σε μεγάλες καθυστερήσεις ή ματαιώσεις, λόγω των σφοδρών αντιδράσεων των κατοίκων. Αυτό δείχνει ότι τα έργα υποδομών και οι επενδύσεις πρέπει να έχουν την συναίνεση των τοπικών κοινωνιών και να σχεδιάζονται με γνώμονα τα συμφέροντα του τόπου.

Τέλος ο Βουλευτής επισημαίνει ως απαράδεκτο γεγονός ότι στην ενημέρωση δεν κλήθηκαν οι κατ' εξοχήν εκπρόσωποι Επιχειρηματιών και Εργαζομένων. Δηλαδή οι Πρόεδροι του´Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Λασιθίου και Εργατικού Κέντρου Λασιθίου, κοι Θωμάς Χαριτάκης και Μανόλης Πεπόνης".

Κρήτη

Αθλητικά

Αυγενάκης: Καλωσορίζουμε στη χώρα μας τους ηγέτες του Ολυμπιακού κινήματος από όλο τον κόσμο

Ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης

Όλα είναι έτοιμα για την διήμερη Γενική Συνέλευση των 205 Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών (ANOC) και για την αυριανή Τελετή βράβευσης των καλύτερων αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο

Το Υφυπουργείο Αθλητισμού και η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή υποδέχονται και φιλοξενούν στο Ηράκλειο Κρήτης την 25η Γενική Συνέλευση της Διεθνούς Ένωσης Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών (ANOC), δηλαδή το σύνολο των επικεφαλής του Ολυμπιακού κινήματος από όλο τον κόσμο.

Στην διήμερη Γενική Συνέλευση της ANOC, που εκκινεί τις εργασίες της, με χαιρετισμό του υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, στις 9 το πρωί της Κυριακής 24 Οκτωβρίου, στο Συνεδριακό Κέντρο του Creta Maris Beach Resort στη Χερσόνησο, συμμετέχουν:

    -εκπρόσωποι και από τις 205 Ολυμπιακές Επιτροπές των χωρών από όλο τον κόσμο (155 εξ αυτών με φυσική παρουσία και οι υπόλοιποι μέσω τηλεδιάσκεψης),
    -ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ και η Εκτελεστική Επιτροπή της, 
    -Διεθνείς Ομοσπονδίες Ολυμπιακών Αθλημάτων 
    -οι Οργανωτικές Επιτροπές των Ολυμπιακών Αγώνων    «Τόκυο 2020» για τον απολογισμό 
  -και «Πεκίνο 2022» (Χειμερινοί) και «Παρίσι 2024» για τον προγραμματισμό τους. 

Στις 7 μ.μ., αύριο Κυριακή, θα λάβει χώρα και η Τελετή Βράβευσης «ANOC Awards 2021», για τους καλύτερους αθλητές/τριες των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκυο, μαζί με τον καλύτερο Έλληνα, η οποία θα μεταδοθεί απ΄ ευθείας από την ΕΡΤ.

Οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης της ANOC θα ολοκληρωθούν το μεσημέρι της Δευτέρας 25 Οκτωβρίου.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, τόνισε, σχετικά:
«Είναι τιμή για τη χώρα μας, να φιλοξενούμε τις 205 Ολυμπιακές Επιτροπές όλων των χωρών του κόσμου, σε εξαιρετική συνεργασία με την ΕΟΕ και τον πρόεδρό της, κ. Καπράλο. 
Να βρίσκονται εδώ, στην Κρήτη, στο Ηράκλειο, όλοι οι ηγέτες του Ολυμπιακού κινήματος, της προστασίας και προώθησης των Ολυμπιακών αξιών ανά την υφήλιο, μαζί με τη ΔΟΕ και τον πρόεδρό της, κ. Μπαχ, καθώς και όλα τα στελέχη του παγκόσμιου αθλητικού γίγνεσθαι.
Τους καλωσορίζουμε στην Ελλάδα, στη γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων, των Αρχών και των Αξιών του Ολυμπισμού και του αθλητισμού. 
Τους καλωσορίζουμε στο Ηράκλειο, το οποίο θα είναι το παγκόσμιο αθλητικό επίκεντρο αυτές τις τρεις ημέρες και είμαι βέβαιος ότι οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσής τους θα είναι άκρως παραγωγικές. Θα στείλουν τα αναγκαία για την εποχή μηνύματα των Ολυμπιακών Ιδεωδών σε όλο τον κόσμο, ανοίγοντας ξανά δρόμους όπως μόνο ο αθλητισμός ξέρει και μπορεί να κάνει. Ο αθλητισμός που έχει τη δύναμη να αλλάξει τον κόσμο»
.

Ο πρόεδρος της ΕΟΕ, μέλος της ΔΟΕ, πρόεδρος των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών και αντιπρόεδρος της ANOC, Σπύρος Καπράλος, υπογράμμισε: 
«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που σε άριστη συνεργασία με τον Υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, καλωσορίζουμε τις Ολυμπιακές Επιτροπές από όλο τον κόσμο στο όμορφο νησί της Κρήτης. Έχουμε ως χώρα την τιμή να φιλοξενούμε τη Γενική Συνέλευση της ANOC, να συζητήσουμε τα ζητήματα του Ολυμπιακού κινήματος και να βραβεύσουμε τους εξαιρετικούς αθλητές από τους αξέχαστους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο».

Ο εν ενεργεία πρόεδρος της ANOC, Ρόμπιν Μίτσελ, επεσήμανε:
«Είναι υπέροχο να ανταμώνεις με τόσους πολλούς εκπροσώπους από την οικογένεια των Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών, καθώς και από το ευρύτερο Ολυμπιακό Κίνημα, εδώ στην Κρήτη. Η σημαντική προσέλευση είναι ένα δείγμα του πόσο εκτιμούν οι Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές να συναντιούνται αυτοπροσώπως. Έπειτα από δύο χρόνια χωρίς Γενική Συνέλευση, οι επόμενες μέρες είναι πραγματικά σημαντικές, καθώς προσαρμοζόμαστε σε έναν κόσμο μετά τον COVID-19. Θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στους οικοδεσπότες μας, το Υφυπουργείο Αθλητισμού και την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, για τη θερμή φιλοξενία και την πολύτιμη υποστήριξη της στην προετοιμασία αυτής της εβδομάδας».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι είναι η πρώτη φορά κατά την διάρκεια των δύο τελευταίων ετών που οι Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές του κόσμου συγκεντρώνονται για να συζητήσουν κοινές προκλήσεις στο Ολυμπιακό Κίνημα και μελλοντικές ευκαιρίες. 

Τα βασικά θέματα της ημερήσιας διάταξης της Γενικής Συνέλευσης περιλαμβάνουν ενημέρωση σχετικά με τη διαδικασία υποβολής υποψηφιότητας για τους Παγκόσμιους Παράκτιους Αγώνες της ANOC, παρουσίαση του στρατηγικού σχεδίου της ANOC, καθώς και τις εκθέσεις από τις Επιτροπές ANOC και τις Οργανωτικές Επιτροπές των Ολυμπιακών Αγώνων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παράκτιοι Μεσογειακοί αγώνες: Υπογράφηκε η σύμβαση “Ηράκλειο 2023”

Super League: Αυλαία σήμερα (23/10) στην 7η αγωνιστική με τρία παιχνίδια!

Τένις: Αισθάνθηκε αδιαθεσία και εγκατέλειψε η Σάκκαρη

ESPA BANNER