Κρήτη

Λασίθι

Ο Μ. Θραψανιώτης για τη μονάδα παραγωγής οξυγόνου στο ΓΝΑΝ

Μανόλης Θραψανιώτης

Ο Βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλης Θραψανιώτης για τη μονάδα παραγωγής οξυγόνου στο Γενικό Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου.

Αναλυτικά η δήλωσή του:

Μόνο ικανοποίηση μπορεί να νιώθει κανείς με την εγκατάσταση της μονάδας παραγωγής ,οξυγόνου στο Γενικό Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου. 

Είναι η δεύτερη μονάδα που εγκαθίσταται στην Κρήτη, μετά τα Χανιά, από τις πέντε που προβλέπονταν για το νησί. Εκκρεμούν ακόμα 3, στο Βενιζέλειο, το ΠΑΓΝΗ και το Ρέθυμνο, όπου δεν έχουν εκδικαστεί οι ενστάσεις των προμηθευτών.

Το κόστος εγκατάστασης, με βάση τις μελέτες, ανέρχεται σε 1.400.000 €, η δε απόσβεση προβλέπεται, το πολύ σε τρία χρόνια (του Ηρακλείου σε 1.5 χρόνο), με ορίζοντα την 10ετή λειτουργία.

Η προμήθεια των μονάδων παραγωγής οξυγόνου σχεδιάστηκε και χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, στα πλαίσια της αναβάθμισης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, όπως και οι νέοι αξονικοί τομογράφοι Ιεράπετρας και Σητείας και οι συνεχείς προσπάθειες στελέχωσης με προσωπικό, παρά τους μνημονιακούς περιορισμούς. 

Σήμερα, αν και όλοι στα λόγια αναγνωρίζουν τη σημασία του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού φανερώνει την ανάγκη υγειονομικής κάλυψης όλου του πληθυσμού της χώρας, η κυβέρνηση, από αδιαφορία, ανικανότητα ή σκοπιμότητα, δεν έχει προχωρήσει στις αναγκαίες ενέργειες για την κάλυψη των νέων αναγκών. Χαρακτηριστικό και δραματικό παράδειγμα είναι οι κλίνες ΜΕΘ, αλλά και η τεράστια καθυστέρηση στις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που είχαν ήδη δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση όπως και η εγκατάλειψη του προγράμματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. 

Είμαστε σίγουροι ότι, αν αυτό το έργο δεν είχε τελεσιδικήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση, δεν θα σχεδιαζόταν ποτέ από την τωρινή. Γιατί είναι αντίθετο με τη φιλοσοφία αλλά και τους στόχους που έχει για την Δημόσια Υγεία, που δεν είναι άλλος από την εκχώρηση των κερδοφόρων δραστηριοτήτων στον ιδιωτικό τομέα, με σημαντική επιβάρυνση του Δημοσίου και των πολιτών. 

Η πλήρης εγκατάσταση παραγωγής οξυγόνου στα Νοσοκομεία της Κρήτης, εκτός από τη μείωση του λειτουργικού κόστους, θα οδηγήσει σε μείωση της τιμής του οξυγόνου σε πανελλαδικό επίπεδο, με σημαντική εξοικονόμηση πόρων για το σύστημα Δημόσιας Υγείας. Γιαυτό και συνάντησε τόσες αντιδράσεις. Η απόφαση για την εγκατάσταση μονάδων παραγωγής οξυγόνου στα Νοσοκομεία της χώρας ήταν πολιτική επιλογή, και σαν τέτοια μόνο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μπορούσε να κάνει. Η πρωτοβουλία και ο σχεδιασμός, πιστώνεται στην προηγούμενη διοίκηση της 7ης ΥΠΕ, στην οποία και ανήκουν τα εύσημα.

Εύχομαι η εγκατάσταση και η λειτουργία της νέας μονάδας να γίνει γρήγορα και χωρίς προσκόμματα (όπως στα Χανιά), και να αποτελέσει ένα ακόμα βήμα για την περαιτέρω ανάπτυξη του Δημόσιου Συστήματος Υγείας στο νομό μας, καθώς με την πανδημία του κορωνοϊού οι ανάγκες σε οξυγόνο αυξάνονται δραματικά.

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Θέμα συζήτησης ο ξυλοδαρμός για το κρέας

Ξυλοδαρμός

Θέμα συζήτησης σε παρέες σε καφενεία αλλά και φυσικά στο διαδίκτυο αποτέλεσε το απίστευτο περιστατικό ξυλοδαρμού με θύμα έναν 46χρονο άνδρα και πρωταγωνιστή ιδιοκτήτη κρεοπωλείου.

Όπως έγραψε πρώτο το ekriti το βράδυ του Σαββάτου 16 Οκτωβρίου, ο 46χρονος είχε πάει στο κρεοπωλείο για την αγορά προϊόντων ωστόσο όπως ισχυρίζεται, άλλη τιμή αναγράφονταν στο ταμπελάκι και άλλη του χτύπησαν στην ταμειακή μηχανή με αποτέλεσμα να μην θέλει στη συνέχεια να αγοράσει το προϊόν που είχε επιλέξει.

Και πριν προλάβει να μπει στο αυτοκίνητό του, κατήγγειλε ότι δέχθηκε πισώπλατη επίθεση από τον 40χρονο ιδιοκτήτη του κρεοπωλείου, με χτυπήματα στο κεφάλι αλλά και με την πόρτα του οχήματος που την έκλεισε με συνέπεια να του προκαλέσει κάταγμα στο πόδι.

Ο επιχειρηματίας, μόλις αντιλήφθηκε ότι το θύμα κάλεσε την αστυνομία, τράπηξε σε φυγή και οι Αρχές δεν κατάφεραν να τον εντοπίσουν ενώ πλέον έχει λήξει και το αυτόφωρο. 

Σύμφωνα με το θύμα της επίθεσης, όλα έγιναν μπροστά στα μάτια του ανήλικου γιου του ο οποίος σαστισμένος είδε να επιτίθενται στον πατέρα του.

 

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Τους πέταξε κροτίδα και τους απείλησε με ρόπαλο!

Σύνδεσμος Κρεοπωλών: Καταδικάζει την επίθεση κρεοπώλη σε βάρος καταναλωτή

ESPA BANNER