Κρήτη

Λασίθι

Κρήτη: Πράσινο φως για δύο μεγάλες τουριστικές επενδύσεις άνω του 1 δισ. ευρώ!

in_817_569e288983371.jpg

Σε προχωρημένο στάδιο, ως προς την υλοποίηση των απαιτούμενων γραφειοκρατικών διαβημάτων βρίσκεται σειρά μεγάλων επενδύσεων στον τουρισμό μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και δύο στην Κρήτη και συγκεκριμένα στον Άγιο Νικόλαο και την Φανερωμένη Σητείας.
Πριν από λίγες ημέρες, η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ) προχώρησε στη ένταξη στις Διαδικασίες Στρατηγικών Επενδύσεων του νόμου Fast Track δύο ακόμη επενδύσεων. Πρόκειται για την επένδυση της κοινοπραξίας Mirum Hellas στην Κρήτη και την επένδυση της εταιρείας RSR Eagle Resort Evia MEPE στην Εύβοια.

Το τουριστικό έργο "Elounda Hills” που σχεδιάζει η ρωσικών συμφερόντων κοινοπραξία Mirum Hellas στον Άγιο Νικόλαο της Ελούντας στην Κρήτη περιλαμβάνει έξι αυτοτελείς ενότητες (Τσιφλίκι, Ελληνικά, Κούνδουρος, Ακρωτήρι, Μικρό Βαθύ και Βαθύ). Πρόσφατα η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ) ενέκρινε τη μία εξ αυτών, η οποία αντιπροσωπεύει τον μεγαλύτερο όγκο εργασιών, του φυσικού και οικονομικού αντικείμενου αλλά και τις περισσότερες θέσεις εργασίας. 
Η επένδυση είναι αρχικού προϋπολογισμού 408 εκατ. ευρώ, θα αναπτυχθεί σε έκταση 840 στρεμμάτων και περιλαμβάνει την ανάπτυξη πολυτελών τουριστικών κατοικιών και διαμερισμάτων - περί τα 375 συνολικά- τριών ξενοδοχειακών μονάδων συνολικής δυναμικότητας 730 κλινών, μαρίνας, καταστημάτων, υποδομών κοινής ωφέλειας, θεματικών πάρκων, κέντρων ευεξίας, υποδομών εστίασης, αθλητικών κέντρων, πάρκων αναψυχής και λοιπών βοηθητικών υποδομών. Σημειώνεται ότι η αγορά των εκτάσεων πραγματοποιήθηκε την περίοδο από το 2007 έως το 2009, από την εταιρεία που είναι συμφερόντων του Βιτάλι Μπορίσοφ.
Σχετικά με την έτερη τουριστική επένδυση αυτή, της εταιρείας RSR Eagle Resort Evia MEPE στον Δήμο Καρύστου του Ν. Ευβοίας, η απόφαση της ΔΕΣΕ προβλέπει ότι δεν θα συνυπολογιστούν οι δασικές εκτάσεις στη συνολική έκταση. Το έργο είναι αρχικού προϋπολογισμού 191 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει τη δημιουργία 400 παραθεριστικών κατοικιών, ξενοδοχειακών συγκροτημάτων, τουριστικού λιμένα και συνεδριακού κέντρου.

Πράσινο φως και για την μεγάλη επένδυση στη Σητεία

Ακόμη, για το τουριστικό έργο, που θα αναπτυχθεί στην έκταση της Ικτίνος Τεχνική&Τουριστική στην Μονή Φανερωμένης στη Σητεία της Dolphin Capital Investors, εκδόθηκε, πριν από ημέρες, στο ΦΕΚ το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο εγκρίνεται η πολεοδομική μελέτη. Ουσιαστικά, με το ΦΕΚ εγκρίνεται το πολεοδομικό σχέδιο περιοχής τουρισμού - αναψυχής σε έκταση συνολικού εμβαδού 205 στρεμμάτων όπου θα αναπτυχθεί ξενοδοχειακή μονάδα, λοιπές τουριστικές εγκαταστάσεις, κατοικίες, εστιατόρια, πολιτιστικά κέντρα κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου, κοινόχρηστοι χώροι- στάθμευσης κ.ο.κ.
Για το συγκεκριμένο project, γνωστό και ως Sitia Bay, η Dolphin Capital έχει υπογράψει μνημόνιο συμφωνίας (MoU) για την πώληση, έναντι 17,2 εκατ. ευρώ, του 78% της συμμετοχής της σε αυτό.
Το συγκρότημα Sitia Bay Golf Resort θα αναπτυχθεί σε παραθαλάσσια έκταση 2.800 στρεμμάτων με 2,5 χλμ. ακτογραμμή και θα περιλαμβάνει οικιστικό συγκρότημα συνολικής επιφάνειας άνω των 80.000 τ.μ., πολυτελές ξενοδοχείο 5 αστέρων, δυναμικότητας 177 δωματίων, συνεδριακό κέντρο, γήπεδο γκολφ 18 οπών και μαρίνα 32 θέσεων.

Πηγή:Capital.gr

Κρήτη

Κρήτη: Στο "σφυρί" ξενοδοχειακές μονάδες - Δεκάδες και οι αγγελίες για πώληση επιχειρήσεων

φωτο αρχειου

Επιστροφή στην κανονικότητα και για τους πλειστηριασμούς, καθώς από 14 Μαΐου λήγει η προσωρινή αναστολή της λειτουργίας των δικαστηρίων της χώρας.

Και παρότι τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων αφήνουν στην άκρη την πρώτη κατοικία, τουλάχιστον προς το παρόν, αν και από 1η του επόμενου μήνα, υπάρχει πλήρης απελευθέρωση των πλειστηριασμών, οπότε και θα ξεκινήσει η εφαρμογή του νέου πτωχευτικού, το ηλεκτρονικό «σφυρί» θα αρχίσει να «χτυπά» για χιλιάδες επαγγελματικούς χώρους και αρχίζουν ο πλειστηριασμός.

Μεταξύ αυτών και αρκετά ξενοδοχεία. Την ίδια ώρα μάλιστα, που αγγελίες πώλησης έχουν βάλει περισσότερες από 300 ξενοδοχειακές μονάδες ανά την επικράτεια.

Σύμφωνα με τις ενημερώσεις της σελίδας e-auction, από τις 14 Μαΐου (σ.σ. την ημερομηνία που ανοίγει και ο τουρισμός), οι αναρτημένοι πλειστηριασμοί ξενοδοχείων φθάνουν τους 28, από τα Ιωάννινα, την Κασσάνδρα, τη Σκιάθο και την Καλαμάτα μέχρι την Κρήτη και τη Ρόδο.
Συνολικά η τιμή εκκίνησης για τα τουριστικά ακίνητα που βγαίνουν στο σφυρί, μεταξύ των οποίων και πολύ γνωστά, ξεπερνά τα 56 εκατ. ευρώ.

Δεδομένων των συνθηκών, υπάρχει αρκετά μεγάλος προβληματισμός για τη στάση που θα κρατήσουν οι υποψήφιοι επενδυτές, αφού σε αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες οι τιμές πρώτης προσφοράς έχουν προσδιοριστεί πριν από την πανδημία κι επομένως δεν κανείς δεν ξέρει εάν σήμερα θα κριθούν ελκυστικές ή όχι.

Κρήτη και Ρόδος

Δύο ξενοδοχεία βγαίνουν σε πλειστηριασμό στην Κρήτη και άλλα τόσα στη Ρόδο.
Συγκεκριμένα στην Κρήτη βγαίνει στο ηλεκτρονικό σφυρί από την Intrum Hellas το συγκρότημα με την ονομασία Heliotrope της εταιρείας «Ανθούσα Hotels» στην περιοχή της Σταλίδας Χερσονήσου. Η ιδιοκτησία αφορά ένα οικόπεδο αποτελούμενο από δύο τμήματα,- τα οποία χωρίζονται από δρόμο-, συνολικού εμβαδού 13,3 στρεμμάτων. Στο δεύτερο και μεγαλύτερο τμήμα έχει ανεγερθεί ξενοδοχειακό συγκρότημα 90 δωματίων και 170 κλινών Γ’ τάξης. Ο βαθμός συντήρησης του ξενοδοχείου χαρακτηρίζεται «μέτριος έως κακός». Ο πλειστηριασμός έχει οριστεί για τις 2 Ιουνίου και η τιμή πρώτης προσφοράς σε 1.785.000 ευρώ.

Επίσης βγαίνει σε πλειστηριασμό στις 9/6 ξενοδοχειακή μονάδα Γ’ κατηγορίας 1.002,75 τ.μ. σε οικόπεδο 4.009,20 τ.μ. στη θέση Πετρές, στο Ρέθυμνο. Πρόκειται για συγκρότημα 3 επιπέδων με 13 δωμάτια-διαμερίσματα σε πολύ καλή κατάσταση με τιμή πρώτης προσφοράς 333.289 ευρώ.
Στη Ρόδο στις 2/6 βγαίνει στο ηλεκτρονικό «σφυρί» ξενοδοχειακή μονάδα 4 αστέρων 10.866,70 τ.μ. σε αγροτεμάχιο 28.685 τ.μ. Πρόκειται για συγκρότημα 11 κτιρίων με 209 δωμάτια, μπαρ, παιδικό σταθμό, 3 πισίνες, γήπεδο τένις και μπάσκετ και κήπο.

Η τιμή εκκίνησης για τη μονάδα (ΦΙΛΕΡΗΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ Α.Ε.) είναι στα 8.570.426 ευρώ με επισπεύδουσα την Cepal Hellas Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες.
Κοντά στο ιστορικό και τουριστικό κέντρο της πόλης της Ρόδου θα πλειστηριαστεί στις 21/5 ξενοδοχείο 3 αστέρων 3.825,50 τ.μ., δυναμικότητας 43 δωματίων και 82 κλινών. Η τιμή εκκίνησης έχει οριστεί σε 1.470.000 ευρώ.

Σε ότι αφορά την περιφέρεια Νότιου Αιγαίου θα βγουν σε πλειστηριασμό και άλλα δύο ξενοδοχεία σε Κάρπαθο και Τήνο σύμφωνα με το δημοσίευμα του "Οικονομικού Ταχυδρόμου".

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη: Κινδύνευσαν να πνιγούν - Κινητοποίηση από το λιμενικό για κολυμβητές

Κρήτη- κορωνοϊός: 48 νέα κρούσματα στο νησί ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ