Κρήτη

Λασίθι

Καλαντζάκης: Ζητούμενο η χρηματοδότηση των έργων του ΒΟΑΚ στο νομό Λασιθίου

Καλαντζάκης

Ύστερα από τις ανακοινώσεις σχετικά με την κατασκευή του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης που πραγματοποίησε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή στα Χανιά το προηγούμενο Σάββατο, ο Δήμαρχος Ιεράπετρας Θεοδόσης Καλαντζάκης, ο οποίος παρευρέθηκε στην παρουσίαση, ξεκίνησε έναν κύκλο επαφών για το θέμα του ΒΟΑΚ στο Λασίθι. Μετά την συνάντηση που είχε με τον Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, συναντήθηκε σήμερα με τον Διευθυντή Συγκοινωνιακών έργων του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ), Γεώργιο Αγαπάκη.
Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Δήμαρχος Ιεράπετρας σε δηλώσεις του τόνισε: 
«Όπως με ενημέρωσε ο κ. Αγαπάκης πρόκειται άμεσα να πραγματοποιηθεί η ανάθεση πέντε μελετών,3 στατικών και 2 γεωτεχνικών, που θα αφορούν το τμήμα του οδικού δικτύου από τη Γέφυρα Φρουζή έως την παράκαμψη της Παχειάς Άμμου και από το Καλό Χωριό έως τη Γέφυρα Φρουζή. 
Θεωρώ, όμως, ότι στο πλαίσιο της επιτάχυνσης της διαδικασίας ολοκλήρωσης-ωρίμανσης των μελετών είναι επιτακτική ανάγκη η εξεύρεση των απαραίτητων χρηματοδοτήσεων για την έναρξη των τόσο απαραίτητων για τον νομό μας έργων. Παρά τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης, δεν είμαι απόλυτα ικανοποιημένος για το γεγονός ότι δεν ακούσαμε κάτι σχετικά με την ένταξη και τη χρηματοδότηση των παραπάνω. 
Σκοπεύω να φέρουμε το θέμα άμεσα στο Δημοτικό Συμβούλιο της Ιεράπετρας, ώστε να  υπάρξει υπεύθυνη ενημέρωση προς τους δημοτικούς Συμβούλους όλων των παρατάξεων και να ληφθούν αποφάσεις, ύστερα από την μετάβασή μου στην Αθήνα και τη συνάντησή μου με παράγοντες των αρμόδιων Υπουργείων, ώστε να ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο της χρηματοδότησης των ανωτέρω έργων

 

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη: "Βουβός" πόνος στην κηδεία της άτυχης Γλυκερίας...

Αυτό είναι το σχέδιο για τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης - Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη (Βίντεο)

 

Κρήτη

Ηράκλειο

Σεισμός: Ζημιές σε 100 κτίρια του Δήμου Μινώα - Στο Αρκαλοχώρι ο Ευθύμιος Λέκκας (φωτο)

Σοβαρές ζημιές στο χωριό Σαμπάς από τον σεισμό

Επιβεβαιώθηκε το δημοσίευμα του ekriti περί καθόδου στην Κρήτη του προέδρου του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιου Λέκκα για την εφαρμογή του σχεδίου "Εγκέλαδος", μετά το μπαράζ σεισμικών δονήσεων με επίκεντρο την περιοχή του Αρκαλοχωρίου.

Ο κ. Λέκκας μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη τόνισε ότι θα βρίσκεται το Σάββατο στο Αρκαλοχώρι, εκεί όπου θα λάβει χώρα η συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, με αφορμή τις συνεχείς - εδώ και σχεδόν δύο μήνες - σεισμικές δονήσεις, που προκαλούν εύλογη ανησυχία στους κατοίκους αλλά και τη λήψη μέτρων από τους αρμόδιους φορείς.

Αναφερόμενος στη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή, ο κ. Λέκκας είπε ότι το φαινόμενο παρακολουθείται στενά από την πρώτη στιγμή και πρέπει να ληφθούν μέτρα προστασίας.

Ρωγμές σε σπίτι στον Σαμπά του Δήμου Μινώα Πεδιάδος
Ρωγμές σε σπίτι στον Σαμπά του Δήμου Μινώα Πεδιάδος

"Η θραύση των πετρωμάτων προκαλεί δονήσεις, αυτή είναι η απλή εξήγηση για την ερμηνεία των σεισμών", υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, και πρόσθεσε: "Εκατέρωθεν του Γιούχτα υπάρχουν τεράστια ρήγματα, τα οποία μάλιστα προκάλεσαν το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Ολο το ανάγλυφο της Κρήτης προκλήθηκε από σεισμούς".

Σαμπάς: Φθορές και στους εξωτερικούς τοίχους σπιτιών
Σαμπάς: Φθορές και στους εξωτερικούς τοίχους σπιτιών

Το Σχέδιο "Εγκέλαδος" - μεταξύ άλλων - προβλέπει ελέγχους στατικότητας στα κτίρια της ευρύτερης περιοχής από κλιμάκια μηχανικών και ειδικών, αλλά και ενημέρωση των πολιτών για τους χώρους καταφυγής και συγκεντρώσεως.

Ρωγμές σε σπίτι στον Σαμπά του Δήμου Μινώα Πεδιάδος
Ρωγμές σε σπίτι στον Σαμπά του Δήμου Μινώα Πεδιάδος

Επίσης, οι εμπλεκόμενοι φορείς (Περιφέρεια Κρήτης, Δήμος Μινώα Πεδιάδας) θα πρέπει να έχουν σε άμεση διαθεσιμότητα τα μηχανήματα και τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό που απαιτείται γι αυτές τις περιπτώσεις.

Το εσωτερικό κατοικίας στο χωριό Σαμπάς μετά τις αλλεπάλληδες σεισμικές δονήσεις
Το εσωτερικό κατοικίας στο χωριό Σαμπάς μετά τις αλλεπάλληδες σεισμικές δονήσεις

Ζημιές σε 100 κτίρια στο Δήμο Μινώα Πεδιάδος

Μιλώντας στην ίδια εκπομπή ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος Μανώλης Φραγκάκης, είπε ότι έχουν εντοπιστεί, από τις επισκέψεις των μηχανικώντου Δήμου, ζημιές σε 100 κτίρια δημόσια και ιδιωτικά, ενώ στο χωριό Σαμπάς, βόρεια του Αρκαλοχωρίου, τρεις κύριες κατοικίες κρίθηκαν ακατάλληλες και οι οικογένειες πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα. 

Παράλληλα ζημιές εντοπίστηκαν και σε 7 εκκλησίες. Στις φωτογραφίες το καμπαναριό του Ιερού Ναού Αγίου Ανδρέα στο Αρχοντικό.

Αρχοντικό - Ι.Ν. Αγ. Ανδρέα: Φθορές μετά τους σεισμούς
Αρχοντικό - Ι.Ν. Αγ. Ανδρέα: Φθορές μετά τους σεισμούς
Η σεισμική δραστηριότητα άφησε τα σημάδια της στην Εκκλησία
Η σεισμική δραστηριότητα άφησε τα σημάδια της στην Εκκλησία
Οι ρωγμές στον τρούλο του Ι.Ν. Αγ. Ανδρέα
Οι ρωγμές στον τρούλο του Ι.Ν. Αγ. Ανδρέα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τσελέντης στο Ράδιο Κρήτη: Καμία σχέση οι σεισμοί, με τα έργα στο αεροδρόμιο Καστελίου

Ηράκλειο: Κυκλοφορούσε στο χωριό ενώ έπρεπε να βρίσκεται σε καραντίνα

Ηράκλειο - Σύζυγος Γλυκερίας: Έκανα το εμβόλιο γιατί ήθελα να περάσω ένα μήνυμα