Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Η Κύπρος στηρίζει την ένταξη της Σπιναλόγκας στον κατάλογο της UNESCO

Image
σπιναλόγκα
 clock 11:13 | 24/08/2016
writer icon newsroom ekriti.gr

Αφιέρωμα στην Σπιναλόγκα έκανε στις 6 και 7 Αυγούστου ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καστελιαννών «Ο Κέραμος», στον Άγιο Νικόλαο με την πραγματοποίηση συνεδρίου, με τίτλο «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ένας θησαυρός είναι κρυμμένος μέσα του- Αφιέρωμα στη ΣΠΙΝΑΛΟΓΚΑ».

σπιναλόγκα5

σπιναλόγκα5, by mpeka

Στόχος του συνεδρίου ήταν να γνωστοποιηθεί στο κόσμο η προσπάθεια που κάνουν οι άνθρωποι του πολιτισμού, προκειμένου η Σπιναλόγκα να ενταχθεί στον κατάλογο μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO και να αποτελέσει πλέον ένα κομβικό σημείο ιστορίας και πολιτισμού για ολόκληρη την Ελλάδα.
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφέρουμε και τη σημαντική στήριξη της Έδρας UNESCO του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας στην προσπάθεια αυτή, αλλά και τον σημαντικό ρόλο του Διευθυντή της έδρας και φίλου της Κρήτης, Αιμίλιου Σολωμού.
 

Σολωμού-Μπέκα

Σολωμού-Μπέκα, by mpeka

Το ekriti.gr μετά το πέρας των εργασιών του συνεδρίου, συνάντησε τον κ. Σολωμού και μίλησε αποκλειστικά μαζί του για την προσπάθεια στήριξης, για τον φάκελο που ετοιμάζουν οι υπεύθυνοι της περιοχής για το υπουργείο Πολιτισμού και εν συνεχεία για την UNESCO, αλλά και για τα τυχόν σφάλματα και λάθη που κάνει η ελληνική πολιτεία στην διαδικασία ένταξης του μνημείου.

«Έχουμε αποφασίσει με την Εθνική Επιτροπή  Κύπρου, να στηρίξουμε την υποψηφιότητα να μπει η Σπιναλόγκα στην UNESCO», αναφέρει αρχικά ο κ. Σολωμού.

σπιναλόγκα2

σπιναλόγκα2, by mpeka

Πρέπει ο φάκελος ένταξης του Αγίου Νικολάου να επεξεργαστεί αρχικά από το υπουργείο Πολιτισμού για τυχόν ελλείψεις. Αυτό που ενδιαφέρει ουσιαστικά την UNESCO,επισημαίνει ο κ. Σολωμού για την σημασία του μνημείου, είναι δύο πράγματα. Πρώτον πως συνδέεται με τους Ενετούς (το κάστρο και τα τείχη που υπάρχουν εκεί αποτελούν πολύ πειστικά στοιχεία), και δεύτερον τι συμβολίζει ο αποκλεισμός των λεπρών εκεί. Αν όλα τα δεδομένα είναι προς αυτή την κατεύθυνση, δεν θα υπάρχει θέμα.

Σε έναν τοίχο τονίζει ο καθηγητής είχαν βρει μια εικόνα με ένα υδροπλάνο που πετάει. Προφανώς κάποιος τον ζωγράφισε πριν το 2ο παγκόσμιο πόλεμο, πιθανόν όταν έβλεπε υδροπλάνα να έρχονταν και να φεύγουν.Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό κριτήριο για την σπουδαιότητα της Σπιναλόγκας.

σπιναλόγκα3

σπιναλόγκα3, by mpeka

Ωστόσο η πολιτεία φαίνεται να έχει ελλείψεις στην προσπάθεια ένταξης και αυτό δεν δείχνει να είναι αποτελεσματικό για αυτούς που στηρίζουν τον πολιτισμό και την ελληνική ιστορία.

Για παράδειγμα  στην Σπιναλόγκα αναφέρει ο κ. Σολωμού χρειάζεται να μπει ρεύμα.

"Η απόφαση να μπει ηλεκτρισμός στο μνημείο έχει βγει εδώ και καιρό. Όμως οι συνεχείς αλλαγές των κυβερνήσεων καθυστερούν την εξέλιξη αυτή. Επιπλέον φέτος αυξήσανε το εισιτήριο εισόδου από 2 στα 8 ευρώ μειώνοντας έτσι τον αριθμό των επισκεπτών. Αυτό δεν είναι ωφέλιμο την στιγμή που στόχος είναι όλο και περισσότεροι να γνωρίσουν το μνημείο, ειδικά μέσα σε περίοδο οικονομικής κρίσης. Θεωρώ επίσης ότι η Σπιναλόγκα δεν πρέπει να έχει φως μόνο τρεις μέρες την εβδομάδα και αυτές μέσω γεννήτριας που συντηρείται από το πετρέλαιο, υλικό που λόγω καιρού μερικές φορές δυσκολεύεται στην μεταφορά του.Αυτά τα γνωρίσματα στην διαδικασία ανάδειξης, πρέπει να πάρουν αλλάξουν και να πάρουν άλλη μορφή".

Κλείνοντας την συνάντηση μαζί μας ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, εύχεται οι αρμόδιοι  να δρομολογήσουν τα πράγματα σωστά, για το καλό του μνημείου αλλά και για τους ανθρώπους που ζουν για αυτό.

«Δεν είναι δίκαιο λάθη και οι ελλείψεις που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν να δημιουργήσουν λάθος εντυπώσεις. Η Σπιναλόγκα αν πέσει θύμα αυτών των προβλημάτων θα χάσει πραγματικά την θέση που της αξίζει. Εμείς σαν Κύπρος τιμούμε την προσπάθεια αυτή και θα στηρίξουμε τον δήμο και κάθε αρμόδιο που προσβλέπει προς αυτή την κατεύθυνση», ολοκληρώνει.

Μάρα Μπέκα

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis