Κρήτη

Λασίθι

Έργο οδοποιίας 720.000 ευρώ στην Παχειά Άμμο

οδοποιία - Παχειά Άμμος

Ολοκληρώθηκε ένα από τα μεγαλύτερα έργα οδοποιίας που έχουν υλοποιηθεί στον Δήμο Ιεράπετρας με τίτλο «Βελτίωση πρόσβασης στην περιοχή Αναδασμός Παχείας Άμμου – Καβουσίου»,συνολικού προϋπολογισμού 720.000€.  

Το έργο στόχευε στη διευκόλυνση της διέλευσης των οχημάτων, της μετακίνησης των αγροτών και της διακίνησης των προϊόντων. 

Αφορούσε εκτεταμένες εργασίες διαπλάτυνσης, ασφαλτόστρωσης 5km δρόμου, καθαρισμούς,  κ.α.
 
Ο Δήμαρχος Ιεράπετρας, Θεοδόσιος Καλαντζάκης, μαζί με τον Πρόεδρο της Κοινότητας Παχείας Άμμου, Γεώργιο Ραπάνη, τον Πρόεδρο του ΤΟΕΒ, Γεώργιο Ρελάκη και τον Ειδικό Συνεργάτη-Πολιτικό Μηχανικό, Σπύρο Λαποκωνσταντάκη,  επισκέφτηκαν την περιοχή και περιηγήθηκαν στο έργο.

Κατόπιν, ο Δήμαρχος Ιεράπετρας δήλωσε: «Έχουμε τη χαρά να παραδίδουμε στους κατοίκους της Παχειάς Άμμου ένα σπουδαίο έργο οδοποιίας μεγάλης έκτασης.  

Η ευρύτερη περιοχή της Παχειάς Άμμου-Καβουσίου τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται ραγδαία τόσο με τη δραστηριοποίηση μεγάλων εταιρειών, όσο και με επενδύσεις αγροτών. 

Το έργο ήταν πάγιο αίτημα των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής και εντάσσεται σε μια σειρά πρωτοβουλιών που έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη της Παχειάς Άμμου. 

Εμείς, ως Δημοτική Αρχή, το θέσαμε ως προτεραιότητα, το σχεδιάσαμε, εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότησή του, το υλοποιήσαμε και τώρα παραδίδουμε προς χρήση ένα σύγχρονο και ασφαλές έργο οδοποιίας. 

Το προσεχές διάστημα σε συνεργασία με την Κοινότητα, η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου θα προχωρήσει στη σήμανση του οδικού δικτύου.  

Στόχος μας είναι με τα έργα μας να εξασφαλίσουμε την ισόρροπη ανάπτυξη σε όλες τις Κοινότητες του Δήμου Ιεράπετρας ανταποκρινόμενοι σε όσα έχουμε δεσμευτεί στους πολίτες».

Κρήτη

«Βραδιά Ερευνητή 2020» από το ΙΤΕ και το ΕΛΜΕΠΑ

ΙΤΕ

Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ.) συμμετέχουν και φέτος στη διοργάνωση της «Βραδιάς Ερευνητή 2020» στην Κρήτη. Το ΙΤΕ και το ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. αποτελούν εταίρους της μοναδικής Ελληνικής κοινοπραξίας που επιλέχθηκε, με επικεφαλής το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.

Σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια όπου παραδοσιακά οι εκδηλώσεις σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις πραγματοποιούνταν ταυτόχρονα την τελευταία Παρασκευή του Σεπτέμβρη, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών (COVID-19) και για την ασφάλεια διοργανωτών και επισκεπτών, η φετινή εκδήλωση έχει προγραμματιστεί, από την ΕΕ, να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020 με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων και χωρίς την παρουσία του κοινού. Στόχος της εκδήλωσης παραμένει η εξοικείωση του κοινού και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων με τον κόσμο της επιστήμης και της έρευνας. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν από το ΙΤΕ σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Χανιά όπου εδρεύουν τα Ινστιτούτα του στην Κρήτη, καθώς και στο Ινστιτούτο Φυσικής Πλάσματος και Laser του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου στο Ρέθυμνο με επιπλέον δράσεις στις πόλεις της Κρήτης όπου εδρεύουν Σχολές &Τμήματα του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. και του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ.

Οι δράσεις που σχεδιάζουμε να υλοποιηθούν είναι οι ακόλουθες:

Α. Την εβδομάδα 23-27 Νοεμβρίου:

● Διοργάνωση θεματικών πάνελ (καθημερινά σε κάποια εκπομπή) στα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια και σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, όπου ερευνητές θα συζητούν θέματα που ενδιαφέρουν το ευρύ κοινό, το οποίο θα μπορεί να παρεμβαίνει, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα.
● Σύντομη παρουσίαση διαφορετικής ερευνητικής δραστηριότητας κάθε μέρα, στο δελτίο ειδήσεων.
● Δημοσίευση άρθρων στον τοπικό τύπο και τα ηλεκτρονικά μέσα, σχετικά με το επάγγελμα του ερευνητή, τον ρόλο του στην κοινωνία, καθώς και τις δραστηριότητες των ερευνητικών εργαστηρίων των Ιδρυμάτων.

● Δημιουργία οπτικοακουστικού υλικού (π.χ. video μικρής διάρκειας) από ινστιτούτα/εργαστήρια των Ιδρυμάτων το οποίο θα είναι διαθέσιμο online.

Β. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου, οπότε και προγραμματίζεται να δοθεί, για ορισμένη χρονική περίοδο, η δυνατότητα ζωντανής σύνδεσης με ερευνητικά εργαστήρια του ΙΤΕ και του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., όπου ερευνητές θα κάνουν επίδειξη πειραμάτων και θα απαντούν στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.