Κρήτη

Λασίθι

Διοικητής ΕΦΚΑ: Δεν κλείνει κανένα υποκατάστημα στο Λασίθι

ΕΦΚΑ

Ευρεία σύσκεψη φορέων του νομού Λασιθίου με τον Διοικητή του ΕΦΚΑ κ. Μπακαλέξη για το θέμα των υποκαταστημάτων του ΕΦΚΑ στην Ιεράπετρα και τη Σητεία,  έγινε την Πέμπτη 20/7/2017 στα γραφεία της διοίκησης του ΕΦΚΑ με παρέμβαση του Βουλευτή Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ Μανόλη Θραψανιώτη.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου και Λασιθίου κ. Σωκράτης Βαρδάκης και Μανόλης Θραψανιώτης, η Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Πελαγία Πετράκη, ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδόση Καλαϊτζάκης, ο Αντιδήμαρχος Σητείας κ. Τερζής, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Σητείας κ. Καραμανωλάκης, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου κ. Πεπόνης, ο πρόεδρος των εργαζομένων ΙΚΑ Λασιθίου κ. Χριστοδουλάκης καθώς και εργαζόμενοι του ΕΦΚΑ από τη Σητεία.

Όλοι αναφέρθηκαν στην ανάγκη να παραμείνουν τα υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ σε Ιεράπετρα και Σητεία ώστε να μπορούν να εξυπηρετηθούν οι πολίτες των περιοχών αυτών, παρουσιάζοντας τόσο τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του νομού, με τα τρία μικρότερα αστικά κέντρα, το κακό οδικό δίκτυο και τις μεγάλες αποστάσεις.

Επισημάνθηκε ότι στο παρελθόν έγινε αποψίλωση υπηρεσιών στο Λασίθι και κατατέθηκαν ψηφίσματα των Δημοτικών Συμβουλίων και φορέων που ζητούν τη παραμονή.

Ο Βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μανόλης Θραψανιώτης υποστήριξε την ανάγκη διατήρησης των υποκαταστημάτων ΕΦΚΑ στις δύο πόλεις του νομού και της εξυπηρέτησης των πολιτών. Τόνισε ότι κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έκλεισαν υπηρεσίες στο Λασίθι σε αντίθεση με ότι γινόταν παλιά, και ότι σταμάτησαν όσοι αντίστοιχοι σχεδιασμοί υπήρχαν. Επεσήμανε ότι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην απονομή συντάξεων με αποτέλεσμα τις διαμαρτυρίες των δικαιούχων και την παράταση του μεγάλου αυτού κοινωνικού προβλήματος που κληρονόμησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ο Βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σωκράτης Βαρδάκης τόνισε ότι πρέπει να διευθετηθεί το ζήτημα της απονομής των νέων συντάξεων το ταχύτερο δυνατό, δεδομένου ότι η συσσώρευση εκκρεμών συντάξεων παλαιότερων χρόνων δημιουργεί προβλήματα, καθυστερώντας  την απονομή συντάξεων σε συμπολίτες μας που έχουν ουσιαστικό πρόβλημα και δεν μπορούν να λάβουν άμεσα χρήματα,  παρά τα πολλά χρόνια εργασίας και ασφάλισης τους. Επίσης ο κ. Βαρδάκης ενημέρωσε τον κ. Μπακαλέξη για  θέματα που απασχολούν την καθημερινότητα των πολιτών, προτείνοντας να υπάρξουν παρεμβάσεις σε γραφειοκρατικά εμπόδια που δυσκολεύουν την πρόσβαση των ασφαλισμένων στον ΕΦΚΑ.

Ο Διοικητής του ΕΦΚΑ κ. Μπακαλέξης, διαβεβαίωσε ότι δεν κλείνει κανένα υποκατάστημα στο Λασίθι και η εξυπηρέτηση των πολιτών θα γίνεται επί τόπου για το 80% των θεμάτων. Τα Αποκεντρωμένα τμήματα είναι σχεδιασμένα με αρμοδιότητες, ώστε να εξυπηρετούν τον πολίτη και δεν είναι σαν τα Γραφεία Κοινωνικής Ασφάλισης που δεν είχαν αντικείμενο. Αλλάζει μόνο η οργάνωση των εσόδων και των ελέγχων, με τη δημιουργία των 11 Περιφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων Ασφάλισης (ΠΕΚΑ) που σχεδιάζονται. Η οργάνωση και ο τρόπος λειτουργίας αυτών των κέντρων σταδιακά, θα βοηθήσει στην αποτελεσματικότερη λειτουργία που σήμερα υστερεί. Επεσήμανε ότι πράγματι μειώνονται οι διευθυντικές θέσεις και οι θέσεις ευθύνης στα υποκαταστήματα αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει ανάγκη μετακινήσεων υπαλλήλων. 

Τόνισε ότι είναι σε εξέλιξη ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της λειτουργίας του ΕΦΚΑ που σε διάστημα 3 χρόνων θα καταστήσει αχρείαστη την επίσκεψη των πολιτών στα καταστήματα κοινωνικής ασφάλισης. Παραδέχτηκε τις καθυστερήσεις στην απονομή των συντάξεων και είπε ότι αποτελεί τον άμεσο στόχο του οργανισμού η εκκαθάριση όλων των παρελθόντων υποθέσεων.

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Τιμήθηκε η επέτειος των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης

Εθνική Αντίσταση - Ηράκλειο

Με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη τιμήθηκε σήμερα στο Ηράκλειο η επέτειος των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης κατά του ναζισμού και του φασισμού 1941-1944 (η 9η Μάιου έχει καθιερωθεί ως ημέρα λήξης του δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου).

Την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κνωσού κ. Πρόδρομος, ενώ στεφάνια κατέθεσαν στο άγαλμα του Άγνωστου Στρατιώτη: ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Μανόλης Κουτουλάκης, οι εκπρόσωποι της Βουλής των Ελλήνων Μάξιμος Σενετάκης, Χαράλαμπος Μαμουλάκης, Σωκράτης Βαρδάκης, Νίκος Ηγουμενίδης, Βασίλης Κεγκέρογλου, Γιώργος Λογιάδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης, ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, ο ανώτερος Διοικητής Φρουράς Ηρακλείου, ως εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας Βασίλης Βασιλειάδης.

Για την Ημέρα Μνήμης της εθνικής αντίστασης ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης έκανε την παρακάτω δήλωση: 

«Η Περιφέρεια Κρήτης συμμετέχει στον εορτασμό της 9ης Μαΐου που σε όλη την Ευρώπη τιμάται ως ημέρα λήξης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και ειδικότερα στην Ελλάδα ως Ημέρα  εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης 1941- 1944, κατά του ναζισμού και του φασισμού. 
Με τιμή και συγκίνηση θυμόμαστε σήμερα τα εκατομμύρια των Ηρώων που συνέπραξαν για το ιδανικό της Ελευθερίας και αποδίδουμε τον οφειλόμενο σεβασμό στους ανθρώπους που θυσιάστηκαν για αυτήν.

Ειδικά φέτος, η εν λόγω επέτειος συμπίπτει με την συμπλήρωση των 80 χρόνων από το έπος της Μάχη της Κρήτης, όπως χαρακτηρίστηκε ο αγώνας των Κρητών ενάντια στην υπέρτερη πολεμική μηχανή των δυνάμεων του Άξονα. Και η σκέψη μας, μοιραία, επανέρχεται  στους άμεσους προγόνους μας, τους παππούδες και τους πατέρες μας, που έδωσαν τον δικό τους αγώνα, για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια του ανθρώπου».

Το πρωί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγ. Μηνά τελέστηκε επίσημη Δοξολογία όπου χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κνωσού κ. Πρόδρομος. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η φιλόλογος - Δρ. Ιστορίας και διευθύντρια του Προτύπου Γενικού Λυκείου Ηρακλείου, κ. Μαρία Γ. Πατραμάνη.
Λόγω του κορωνοϊού COVID 19, οι σημερινές τιμητικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις. 

Με κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη τίμησε το πρωί της Κυριακής 9 Μαΐου ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός την επέτειο των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης κατά του ναζισμού και του φασισμού 1941-1944.

Η δήλωση του Δημάρχου: 

Η 9η Μαΐου 1945, που σηματοδοτεί το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αποτελεί ημέρα Μνήμης για όλες τις δημοκρατικές χώρες που προασπίστηκαν την Ελευθερία απέναντι στην επέλαση των φασιστικών δυνάμεων και ημέρα Τιμής προς τους αγωνιστές και τους νεκρούς της Εθνικής Αντίστασης του ελληνικού λαού εναντίον των στρατευμάτων Κατοχής (1941-1944). 

Τα χρόνια εκείνα, οι ανυπολόγιστες θυσίες που απαιτήθηκαν σε αυτούς τους αγώνες, είναι διαρκή ορόσημα φιλοπατρίας, ηρωισμού, και αυταπάρνησης. Η πραγμάτωση του ύψιστου Χρέους προς την πατρίδα και το δημοκρατικό πολίτευμα, από όλους εκείνους που αντιστάθηκαν στην φασιστική βαρβαρότητα, σηματοδοτεί και τις δικές μας ευθύνες εμπρός στους κινδύνους και στις προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος.

 

Σε  μια εποχή δύσκολη για την πατρίδα μας εξαιτίας των επιθετικών ενεργειών της Τουρκίας, η οποία καταπατά κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου, οφείλουμε να συνεχίσουμε αταλάντευτα τις προσπάθειές μας για ειρήνη στην περιοχή μας, για συλλογική πορεία, για κοινωνική αλληλεγγύη. Με σταθερόν ορίζοντα τον ανθρωπισμό, την δικαιοσύνη, και την Δημοκρατία. 

 

 

Παρών ο Σωκράτης Βαρδάκης:

Με αφορμή τη σημερινή επέτειο ο κ. Βαρδάκης δήλωσε:
«Την 9η Μαΐου τιμούμε τον μεγαλειώδη αγώνα των λαών ενάντια στον φασισμό και τον ναζισμό. 9 Μαΐου του 1945 υπεγράφη η άνευ όρων συνθηκολόγηση της Γερμανίας. Είναι  η  επίσημη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μετά τον πόλεμο, η ανθρωπότητα, μετρούσε εκατομμύρια θύματα και ανυπολόγιστες καταστροφές. 
Η λήξη του πολέμου και η απελευθέρωση της χώρας μας από τα ναζιστικά στρατεύματα σηματοδότησε από τη μία το τέλος της βίας και του Ναζισμού και από την άλλη ανέδειξε τη συμβολή της αντιστασιακής δράσης στην Ελλάδα. 
Η Εθνική Αντίσταση με τον ενωτικό της χαρακτήρα και την ηρωική αυταπάρνηση των ηρώων μας αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για όλους μας.
Δεν ξεχνάμε ότι το αδούλωτο φρόνημα των προγόνων μας αντιστάθηκε στη βαρβαρότητα!»

Νίκος Ηγουμενίδης για 9η Μαΐου: «Δεν θα επιτρέψουμε καμία παραχάραξη της ιστορίας & καμία αλλοίωση της ιστορικής μνήμης»

Σχετικά με την σημερινή ημέρα μνήμης της νίκης κατά του φασισμού και του ναζισμού και της επετείου ιστορικής λήξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής Νίκος Ηγουμενίδης παρευρέθηκε σήμερα στις εκδηλώσεις στο Ηράκλειο, κατέθεσε μαζί με  συναδέλφους του βουλευτές στεφάνι και έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η 9η Μαΐου αποτελεί ιστορική ημέρα μνήμης και τιμής για τους λαούς που έδωσαν έναν ηρωικό αγώνα τσακίζοντας το τέρας του ναζισμού και του φασισμού. Τιμούμε σήμερα τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες του αντιφασιστικού κινήματος που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία και την ανεξαρτησία των λαών αποτινάσσοντας αποφασιστικά τις δυνάμεις του σκότους.

Στη χώρα μας τιμούμε ένα από τα μαζικότερα κινήματα αντίστασης ενάντια στις δυνάμεις κατοχής με πρωτοπόρους το ΕΑΜ, την ΕΠΟΝ και τον ΕΛΑΣ. Η ιστορική μνήμη της χώρας δεν επιτρέπει  - και δεν θα επιτρέψουμε -  κανέναν εφησυχασμό αλλά και καμία παραχάραξη της ιστορίας. Δεν επιτρέπονται σήμερα στην σύγχρονη δημόσια εκπαίδευση και έρευνα προγράμματα σπουδών που προσβάλουν την ιστορική μνήμη και που επιδιώκουν να παίξουν τον ρόλο του δούρειου ίππου για την αλλοίωση του αγώνα και την άμβλυνση της ιστορικής μνήμης και αλήθειας.

Στο τραπέζι παραμένουν οι απαράγραπτες γερμανικές οφειλές που η σημερινή Κυβέρνηση που πλέον, με βάση το πόρισμα της Ελληνικής Βουλής και μετά και την τελευταία ντροπιαστική για την ίδια την Γερμανία άρνησή της, έχει χρέος να ακολουθήσει την οδό της νομικής πλέον διεκδίκησης.  

Σε μια κρίσιμη στροφή για την Ευρώπη, αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για ένα πανευρωπαϊκό αντιφασιστικό μέτωπο. Για μια Ευρώπη της Δημοκρατίας, της Αλληλεγγύης, της κοινωνικής Δικαιοσύνης, της Ισότητας και της Ελευθερίας. Για έναν καλύτερο κόσμο».

 

 

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Ο έλεγχος στο καφενείο... έφερε λουκέτο και τσουχτερό πρόστιμο

Το Ηράκλειο αποκτά υπερυψωμένες και κόκκινες διαβάσεις πεζών (φωτογραφίες)

Κρήτη: Θρήνος για τον Γιώργο...