Κρήτη

Κρητικά και άλλα

Κρήτη: Αναβιώνει η ποδηλατάδα του 1950- 1960

podilatada_3_1950-1960.jpg

Την ποδηλατάδα των δεκαετιών του 1950 και του 1960 στην Κρήτη, αναβιώνουν και φέτος στους Αποστόλους,  οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι της περιοχής, η Περιφέρεια Κρήτης - Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, ο Δήμος Μινώα, ενώ δωρεάν θα είναι η συμμετοχή πολιτών όλων των ηλικιών με αντίκες και σύγχρονα ποδήλατα. 
Ήδη, για την ποδηλατάδα που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 6 Μαΐου και ώρα 10.30 το πρωί στους Αποστόλους, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και άνοιξε κατάλογος συμμετοχών με πολίτες απ’ όλη την Κρήτη, που εκδηλώνουν ενδιαφέρον να πάρουν μέρος με δικό τους ποδήλατο ή που θα ενοικιάσουν. Αφετηρία της ποδηλατάδας, θα είναι η έδρα του Πολιτιστικού Συλλόγου Αποστόλων, απ’ όπου θα ξεκινήσουν ποδηλάτες όλων των ηλικιών και θα ακολουθήσουν μια όμορφη διαδρομή 19 χιλιομέτρων, με στάση για ξεκούραση σε κάθε χωριό, καταλήγοντας στην περιοχή Λιβάδες Θραψανού χώρος που προσφέρεται για αναψυχή. Στο σημείο του τερματισμού θα απονεμηθούν  αναμνηστικά διπλώματα και έπαινοι.  

podilatada_2.jpg

podilatada_2.jpg, by gpapadakis

Ο 8ος ποδηλατικός γύρος Πεδιάδος, θα είναι μια γιορτή για το ποδήλατο, μια μοναδική εμπειρία με μεγάλη συμμετοχή μικρών και μεγάλων  και με πολλούς επισκέπτες, όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές και αποτελεί τη συνέχεια μιας διοργάνωσης που έγινε θεσμός και αποτελεί συνδιοργάνωση της Περιφέρεια Κρήτης, Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου και των Πολιτιστικών Συλλόγων Αποστόλων, Σαμπά, Ζωφόρων, Βόνης, Γαλατά και Θραψανού και υπό την αιγίδα του Δήμου Μινώα Πεδιάδος.
Η αναβίωση του ποδηλατικού δρόμου, αποτελεί μια δράση που έχει άμεση σχέση με την ιστορία και την παράδοση της ευρύτερης περιοχής, αναβιώνει νοσταλγικά το παρελθόν, τότε που στις δεκαετίες του ’50 και το ’60  δεκάδες ποδήλατα κυκλοφορούσαν στα πεδινά χωριά της Κρήτης ως μέσο μετακίνησης για αγρότες, τεχνίτες μαθητές. Παράλληλα, στέλνει ένα μήνυμα για τη σύγχρονη εποχή και το μέλλον, στην αναζήτηση εναλλακτικών μορφών μετακίνησης, την προστασία του περιβάλλοντος και την σωματική άσκηση «Σας περιμένουμε όλους στη μεγάλη ποδηλατάδα, να θυμηθούμε τα παλιά και να στείλουμε μηνύματα, για την προστασία του περιβάλλοντος και τη σωματική άσκηση…», δήλωσε η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αποστολιανών Μαρία Δαμιανάκη.  Η ίδια, αναφερόμενη στον επιτυχημένο θεσμό, ευχαριστεί για τη συνδιοργάνωση τους Πολιτιστικούς Συλλόγους, την Περιφέρεια Κρήτης, την Π.Ε. Ηρακλείου, το Δήμο Μινώα, όλους τους χορηγούς – υποστηρικτές της διοργάνωσης, αλλά και τους εκατοντάδες μικρούς και μεγάλους ποδηλάτες που κάθε χρόνο συμμετέχουν και στηρίζουν το θεσμό. 

Αρχίζουν οι εγγραφές για την ποδηλατάδα 

Η κα Δαμιανάκη ενημερώνει ότι η συμμετοχή στους αγώνες είναι δωρεάν. Για όσους δεν έχουν ποδήλατο αλλά επιθυμούν να μετάσχουν στην ποδηλατάδα, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι θα διαθέτουν ποδήλατα προς ενοικίαση στην τιμή των δέκα ευρώ. 
Οι διοργανωτές επισημαίνουν πως οι συμμετέχοντες θα πρέπει να τηρούν τις συμβουλές ασφαλείας που προβλέπουν την υποχρεωτική χρήση προστατευτικού κράνους, σωστή λειτουργία ποδηλάτου, υπεύθυνη δήλωση γονέων για τα ανήλικα παιδιά, κίνηση στα όρια της βόλτας χωρίς υπερβολική ταχύτητα – επικίνδυνους ελιγμούς κ.α. 

Οργανωτική Επιτροπή – Δηλώσεις συμμετοχών: 
Μαρία Δαμιανάκη            ΠΣ Αποστόλων     6976471830 
Γιώργος Στειακάκης         ΠΣ Σαμπά             6946260472 
Γιώργος Παπαδακάκης     ΠΣ Ζωφόρων        6976578622
Γρηγόρης Καλογερίδης    ΠΣ Βόνης              6973040672
Γιώργος Αδαμάκης           ΠΣ Γαλατά            6972551767
Νίκος Κελαράκης             ΠΣ Θραψανού       6979974609 . 

Κρήτη

Σαρηγιάννης στο Ράδιο Κρήτη: "Οροφή" τα 1000 κρούσματα έως τον Φεβρουάριο

Δημοσθένης Σαρηγιάννης

Απομακρύνεται το σενάριο για 2.000 κρούσματα τέλη Φεβρουαρίου, που θα ίσχυε εάν δεν είχαμε οδηγηθεί σε σταδιακή απελευθέρωση λιανεμπορίου και της δια ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας, σύμφωνα με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ και καθηγητή Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής  του Ινστιτούτου Προηγμένων Σπουδών της Παβία, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, ο οποίος μίλησε στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή της Ρένας Σημειαντωνάκη. 

Ο καθηγητής και η ομάδα του, βάσει προγνωστικού μοντέλου που έχουν αναπτύξει, εκτιμούν ότι εάν υπήρχε μια απότομη απελευθέρωση των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, τέλη Φεβρουαρίου θα μετρούσαμε 2000 κρούσματα. Ο υπολογισμός αυτός βασιζόταν στον άνοιγμα των δημοτικών, γυμνάσιων και εμπόριο μετά τις γιορτές, κάτι που δεν έγινε- καθώς το άνοιγμα έγινε “σειριακά” δηλαδή όχι ταυτόχρονα.

Το κλειδί ήταν αυτό: το άνοιγμα να γίνει σε βάθος χρόνου να μην φτάσουμε σε αυτά τα κρούσματα (2000) αλλά να κρατηθούμε σε κάτω από 1000, όπως και γίνεται”. είπε ο καθηγητής συμπληρώνοντας ότι:

Τώρα η πορεία είναι σταθεροποιημένη, όλες οι παράμετροι είναι σταθερές- περίπου 500 κρούσματα . Από την επόμενη εβδομάδα- μια εβδομάδα μετά το λιανεμπόριο- θα δούμε μια μικρή αύξηση η οποία σε φυσιολογικές συνθήκες δε θα οδηγήσει σε πάνω από 800 με 1000 κρούσματα την ημέρα τέλος Φεβρουαρίου”

Νέο μεταλλαγμένο στέλεχος

Τα δύο ορφανά κρούσματα του νέου μεταλλαγμένου στελέχους “ανησυχούν” τον κ Σαρηγιάννη εξαιτίας των πληθυσμιακών δεδομένων, σημειώνοντας ότι προφανώς στην Κρήτη υπάρχουν και άλλα “κρυφά” κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους.

Από τα μοντέλα που έχει τρέξει ο καθηγητής και η ομάδα του, ο κίνδυνος είναι ακόμη διαχειρίσιμος παρά το άνοιγμα σχολείων και λιανεμπορίου έως τον Μάρτη και Απρίλς. “Από τον Μάιο και μετά, το μεταλλαγμένο στέλεχος θα κυριαρχήσει” συμπληρώνει ο καθηγητής με “οροφή” τα 1500 κρούσματα, με τις καιρικές συνθήκες και τον εμβολιασμό να “βοηθούν” στο να υπάρξει έκρηξη κρουσμάτων.

Ακούστε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα των όσων δήλωσε: