Κρήτη

Ηράκλειο

Ζητούν έκτακτα μέτρα για τους πληγέντες ελαιοπαραγωγούς

ΕΛΙΕΣ.jpg

Την λήψη μέτρων για την προστασία των πληγέντων ελαιοπαραγωγών του νομού Ηρακλείου, εξαιτίας της αυξημένης προσβολής των ελαιόδεντρων από τον δάκο κατά την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο, ζητάει, με επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, ο Δήμαρχος Γόρτυνας, Λευτέρης Κοκολάκης.

Λαμβάνοντας υπόψη την σημαντική μείωση της παραγωγής ελαιοκάρπου και ελαιολάδου στον νομό Ηρακλείου και την υποβάθμιση της ποιότητας του ελαιολάδου, προβλήματα που οφείλονται στις καιρικές συνθήκες, αλλά και στην καθυστέρηση που υπήρξε στους ψεκασμούς των ελαιόδεντρων, ο Δήμαρχος Γόρτυνας ζητάει την αναστολή της παρακράτησης της εισφοράς δακοκτονίας κατά την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο. 

«Με δεδομένο ότι δημιουργείται σημαντικό οικονομικό πρόβλημα για μεγάλο αριθμό ελαιοπαραγωγών και λαμβάνοντας υπόψη την κατακόρυφη πτώση της τιμής του ελαιολάδου, θεωρούμε δίκαιο το αίτημα της απαλλαγής των πληγέντων ελαιοπαραγωγών του νομού Ηρακλείου από την εισφορά δακοκτονίας, για την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο, 2019 – 2020» αναφέρεται στην επιστολή. 
Επιπλέον, ζητείται από το υπουργείο να εξεταστεί το ενδεχόμενο καταβολής αποζημιώσεων, με βάση στοιχεία από παλαιότερες ελαιοκομικές περιόδους, καθώς δημιουργείται βιοποριστικό πρόβλημα για αρκετούς από τους πληγέντες ελαιοπαραγωγούς.    

Κρήτη

Γραβάνης στο Ράδιο Κρήτη: Θανατηφόρος ο συνδυασμός κορωνοϊού και γρίπης - Ο ρόλος των εμβολίων

αχιλλέας γραβάνης

Συγκρατημένα αισιόδοξος ότι μέχρι το τέλος του έτους θα είναι διαθέσιμα τα πρώτα φάρμακα που θα περιορίζουν τη λοίμωξη σε νοσούντες με κορωνοϊό, εμφανίστηκε σε συνέντευξή του στο Ράδιο Κρήτη και στον Λευτέρη Βαρδάκη, ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Αχιλλέας Γραβάνης.

Οι κλινικές μελέτες για μονοκλωνικά αντισώματα προχωρούν με γοργούς ρυθμούς είπε ο κ. Γραβάνης, ώστε εκτός από τους νοσούντες, να χρησιμοποιηθούν ως χημειοπροφύλαξη σε ευπαθείς ομάδες καθώς και σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Τα πράγματα είναι διαφορετικά με το εμβόλιο.

"Είναι πρόωρο να συζητάμε τώρα για εμβόλιο. Ίσως του χρόνου τέτοια εποχή, ένα από τα 140 που δοκιμάζονται παγκοσμίως, να αποδειχθεί έτοιμο να πολεμήσει και να νικήσει τον ιό". Μάλιστα 3 από αυτά είναι στο τελικό στάδιο.

Ο κ. Γραβάνης μίλησε για το πόσο σημαντικός είναι ο εμβολιασμός του πληθυσμού για διάφορες ασθένειες και κυρίως των παιδιών και συνέστησε τον εμβολιασμό όλου του πληθυσμού το φθινόπωρο με το αντιγριπικό εμβόλιο, ώστε να είμαστε θωρακισμένοι από τη γρίπη, καθώς το ίδιο διάστημα αναμένεται έξαρση και του κορωνοϊοϋ.

Ακούστε τη συνέντευξη του Αχιλλέα Γραβάνη στο Ράδιο Κρήτη