Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Ζ. Καλογεράκης: "Παντελής η απουσία των τοπικών φορέων από την σύσκεψη στο Αρκαλοχώρι"

Image
ζαχαρίας καλογεράκης
 clock 19:51 | 02/08/2021 writer icon newsroom ekriti.gr

Την παντελή απουσία των τοπικών φορέων και των εκπροσώπων τους από την σύσκεψη που έγινε το Σάββατο 31/7/21 στο Αρκαλοχώρι για την συνεχή σεισμική δραστηριότητα, στηλιτεύει σε επιστολή του προς τον αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου και πρόεδρο του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Νίκο Συριγωνάκη, ο πρώην δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ζαχαρίας Καλογεράκης, θεωρώντας ωστόσο - όπως αναφέρει - ότι πρόκειται για παράλειψη και όχι για σκοπιμότητα .

Στην επιστολή του, ο κ. Καλογεράκης αναφέρει:

Αγαπητέ Νίκο,

Με ανακούφιση πληροφορούμαι τη σύγκλιση του Σ.Ο.Π.Π. στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας και συγκεκριμένα στο Αρκαλοχώρι σήμερα Σάββατο 31-7-2021 ως αποτέλεσμα της συνεχής σεισμικής δραστηριότητας που παρατηρείται στην περιοχή μας τους τελευταίους δύο μήνες.

Στους δεκάδες προσκεκλημένους στη συνεδρίαση του Σ.Ο.Π.Π. βλέπω ότι απουσιάζουν παντελώς οι τοπικοί φορείς και οι εκπρόσωποι τους. Θεωρώ ότι είναι παράλειψη και όχι σκοπιμότητα, στη πράξη όμως το Σ.Ο.Π.Π. γίνεται για εμάς χωρίς εμάς.

Ελπίζω και εύχομαι για τις όποιες αποφάσεις σας να προβλέπεται η άμεση ενημέρωση των τοπικών φορέων και εκπροσώπων τους που με τη σειρά τους θα ενημερώσουν τους πολίτες δημότες μας που για δύο μήνες ζουν με την αγωνία και την αβεβαιότητα του αύριο.

Θα ήθελα επίσης να σας καταθέσω μερικές σκέψεις και προτάσεις συμβάλλοντας στο διάλογο και τη συνεργασία που τη θεωρώ απαραίτητη για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκύψει.

Το Συντονιστικό Δημοτικό όργανο θα πρέπει να είναι σε διαρκή συνεδρίαση μέχρι την ύφεση του φαινομένου και να στηριχθεί από εξειδικευμένους επιστήμονες και προσωπικό με την ενεργοποίηση του αρμόδιου Υπουργείου την Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας και της Περιφέρειας.

Το σχέδιο εγκέλαδος που υπάρχει στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας θα πρέπει να εξειδικευτεί και να λάβει υπόψη τις τοπικές συνθήκες που υπάρχουν στο Δήμο μας (π.χ. πολλοί οικισμοί, παλαιά κτίρια, εγκαταλειμμένα, πληθυσμός μεγάλης ηλικίας) ενώ θα πρέπει να συγκεκριμενοποιήσει τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες κάθε εμπλεκόμενου φορέα.

Ενεργοποίηση και ενημέρωση των τοπικών συμβουλίων των προέδρων τους και των τοπικών φορέων (Πολιτιστικοί σύλλογοι, αγροτικοί σύλλογοι) οι οποίοι με τη σειρά τους θα αναλάβουν την ενημέρωση του συνόλου των κατοίκων.

Άμεση εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων για στέγαση των οικογενειών που τα σπίτια τους έχουν κριθεί ακατοίκητα σε τοπικά ξενοδοχεία ή διαμερίσματα γιατί κανένας από αυτούς με μια πρώτη εικόνα που έχουμε δεν είναι διατεθειμένος να μεταβεί στο Ηράκλειο.

Συνέχιση του ελέγχου από τα κλιμάκια του Υπουργείου σε συνεργασία και με τους Προέδρους σε όλους τους οικισμούς του Δήμου για όσο διάστημα χρειαστεί.

Στήριξη στο Δήμο με εξειδικευμένους μηχανικούς, προσωπικό και μηχανήματα ώστε να συγκροτηθούν συνεργεία, να καταγράψουν και να προβούν στη κατεδάφιση των ετοιμόρροπων και εγκαταλελειμμένων κτιρίων που δυστυχώς είναι πολλά σε όλους τους οικισμούς του Δήμου μας.

Διερεύνηση προγραμμάτων και χρηματοδοτήσεων για τη στήριξη των οικογενειών που έχουν πληγεί και την αποκατάσταση των ζημιών.

Έλεγχος σε όλα τα δημόσια κτίρια και δη σε σχολεία στα οποία τυχόν ζημιές θα πρέπει να αποκατασταθούν με άμεση προτεραιότητα έως τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Έκτακτη χρηματοδότηση στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας για την αντιμετώπιση μέρος των παραπάνω ζητημάτων ή άλλων τυχόν προβλημάτων που θα προκύψουν.

Αποδοχή του αιτήματος του Δημάρχου για κήρυξη του Δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Είμαστε στη διάθεση σας όπου νομίζετε ότι μπορούμε να φανούμε χρήσιμοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ηράκλειο: Συνελήφθησαν 3 αλλοδαποί για κλοπή

Κορωνοϊός - Αγ. Μύρωνας: Rapid test από τον ΕΟΔΥ

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 - 2022 ekriti.gr | Όροι Χρήσης.
Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis