Κρήτη

Ηράκλειο

Ξεκινά η Δράση του ΤΕΙ Κρήτης «Γνωρίζοντας τη Βιομηχανία μας»

teiher-11.jpg

Η άμεση αλληλεπίδραση μεταξύ των παραγωγικών επιχειρήσεων, τόσο του ιδιωτικού όσο και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, με τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ) και τα Ερευνητικά Ιδρύματα (ΕΙ), αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για να υποστηριχθεί η καινοτομία και να μεταφερθούν στην παραγωγική διαδικασία τα αποτελέσματα της ερευνητικής δραστηριότητας. Αυτός άλλωστε ήταν και ο στόχος της πρόσκλησης «Ερευνώ, Δημιουργώ, Καινοτομώ» της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ), με περισσότερα από 350 εκατομμύρια ευρώ να διανέμονται κατά 50% σε μικρομεσαίες (ΜΜΕ) και μεγάλες επιχειρήσεις. Το ίδιο συμβαίνει και σε πολλά ευρωπαϊκά έργα, στα οποία πάνω από το 35% των προϋπολογισμών τους κατευθύνονται σε εταίρους ευρωπαϊκές ΜΜΕ, με στόχο και εδώ την καινοτομία.

Όμως, παρά την προσπάθεια αυτή και τη δαπάνη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, η απόδοση είναι μάλλον μικρή, εκφρασμένη ως το ποσοστό ή ως το οικονομικό όφελος της εκμετάλλευσης των ερευνητικών αποτελεσμάτων. Πιθανότατα, ένας από τους βασικούς λόγους είναι η πορεία ανάπτυξης μιας πρότασης και ενός ερευνητικού έργου, που υλοποιείται πολλές φορές χωρίς την ουσιαστική αλληλεπίδραση και την εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ των ερευνητικών και των παραγωγικών φορέων. Αυτή την ανάγκη έρχεται να καλύψει η δράση του ΤΕΙ Κρήτης «Γνωρίζοντας τη Βιομηχανία μας».

Το ΤΕΙ Κρήτης, ως ένα Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα προσανατολισμένο στην εφαρμογή των αποτελεσμάτων έρευνας και ανάπτυξης στην παραγωγή, έχει εδώ και χρόνια καταβάλει συστηματικές προσπάθειες να αλληλεπιδράσει και να συνεργαστεί με τις παραγωγικές επιχειρήσεις της χώρας. Αυτό καταγράφεται από τη συμμετοχή του σε 17 συμπράξεις που χρηματοδοτεί η ΓΓΕΤ μέσω του «Ερευνώ, Δημιουργώ, Καινοτομώ», και την παρουσία του με τη μορφή της «παροχής υπηρεσιών» σε αρκετά ακόμα έργα της ίδιας πρόσκλησης. Με βάση τη συσσωρευμένη εμπειρία και τις παραπάνω διαπιστώσεις, έχει σχεδιαστεί η υλοποίηση μιας συστηματικής προσπάθειας διερεύνησης των δυνατοτήτων αξιοποίησης των πλούσιων ερευνητικών αποτελεσμάτων που έχουν αναπτυχθεί στο ΤΕΙ Κρήτης, αφενός στην επίλυση υφιστάμενων σημαντικών προβλημάτων των ελληνικών παραγωγικών επιχειρήσεων και αφετέρου στη συμβολή των ερευνητικών επιτευγμάτων στην προώθηση της καινοτομίας και στον εκσυγχρονισμό των ΜΜΕ. 

Έτσι, μετά από δημόσια διαβούλευση με τα μέλη της κοινότητας του ΤΕΙ Κρήτης, ξεκινά την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018 ένας κύκλος παρουσιάσεων επιχειρήσεων τόσο του Ιδιωτικού όσο και του ευρύτερου Δημόσιου τομέα. Στόχος είναι να παρουσιάσουν οι εταιρείες τις παραγωγικές τους δραστηριότητες, τα σχέδια τους για το μέλλον, τις ανάγκες τους και τους περιορισμούς που αντιμετωπίζουν. Στη συνέχεια, το επιστημονικό / ερευνητικό δυναμικό του Ιδρύματος και τα στελέχη των παραγωγικών επιχειρήσεων θα συζητήσουν για να συνθέσουν ιδέες και λύσεις που θα οδηγήσουν σε κοινές ερευνητικές προτάσεις ή σε δράσεις «παροχής υπηρεσιών» ή ακόμα και σε κοινές νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες (Spin Off / Spin Out εταιρείες). 

Η πρώτη επιχείρηση που θα παρευρεθεί στο ΤΕΙ Κρήτης και θα παρουσιάσει στην κοινότητα του Ιδρύματος τις δραστηριότητές της είναι η «Χαλκιαδάκης ΑΕ». Με περισσότερους από 1.200 εργαζόμενους, 40 καταστήματα σε όλη την Κρήτη και ένα κύκλο εργασιών που ξεπερνά τα 155 εκατομμύρια ευρώ, αποτελεί έναν από τους σημαντικούς πυλώνες τις τοπικής οικονομίας κι ένα από τα σημαντικότερα σημεία προώθησης των κρητικών προϊόντων. 

Η παρουσίαση θα ξεκινήσει στις 11:00 στην αίθουσα Σεμιναρίων της Σχολής Διοίκησης Οικονομίας του ΤΕΙ Κρήτης στο Ηράκλειο. Στην παρουσίαση είναι ευπρόσδεκτοι να παρευρεθούν ερευνητές και από άλλα ΑΕΙ ή ΕΙ της Κρήτης, ενημερώνοντας για την παρουσία τους μέσω του industry@staff.teicrete.gr. Εταιρείες που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στη δράση του ΤΕΙ Κρήτης «Γνωρίζοντας τη Βιομηχανία μας» μπορούν επίσης να καταθέσουν αίτημα στο ίδιο email. 

Κρήτη

Ηράκλειο

Κεγκέρογλου: O εμβολιασμός από δημόσιο αγαθό γίνεται ρουσφέτι

Βασίλης Κεγκέρογλου

Στην Ολομέλεια της Βουλής, συζητήθηκε σήμερα επίκαιρη ερώτηση του Γραμματέα της Κ.Ο και βουλευτή Ηρακλείου κ. Β. Κεγκέρογλου προς το Υπουργείο Υγείας.

Ο κ.Κεγκέρογλου κατά την ανάπτυξη της ερώτησης του ανέφερε ότι η Κυβέρνηση «φροντίζει» καθημερινά να εμπλουτίζει την εμπειρία μας από το επιτελικό κράτος της, των ανεπαρκών πολιτικών, των αντιφάσεων, της αναποτελεσματικότητας αλλά και των κατ’εξαίρεση διαδικασιών που τείνουν να γίνουν κανόνας ενώ η αδιαφάνεια και τα πελατειακά χαρακτηριστικά κυριαρχούν στις προσλήψεις λόγω επείγοντος και στις χρηματοδοτήσεις με επίκληση των έκτακτων αναγκών.

Η Ελπίδα ότι η Υγεία και το πρόγραμμα των εμβολιασμών θα έμεναν έξω και θα υπερίσχυε η διαφάνεια, τα επιστημονικά κριτήρια και η δικαιοσύνη, διαψεύστηκε. Τον Δεκέμβριο, με τον  κατ’ εξαίρεση εμβολιασμό παρατρεχάμενων και συγγενών υπουργών και κομματικών στελεχών αλλά και στη συνέχεια με σωρεία παραβιάσεων της προτεραιότητας των εμβολιασμών, όπως είχε ανακοινωθεί από Υπουργείο Υγείας στις 19 Φεβρουαρίου.

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις κομματικών στελεχών της ΝΔ, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Αντιδήμαρχος και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι Καλλιθέας και φίλοι τους, άτομα στο Κοινωνικό Κέντρο Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας, που δεν ήταν εργαζόμενοι ούτε περιθαλπόμενοι, προσκείμενος στην κυβέρνηση δημοσιογράφος και πολλά άλλα παραδείγματα με κομματικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος αλλά όπως αποκαλύπτεται και ο ΣΥΡΙΖΑ με τον κατά πόδα δήμαρχο και τους αντιδημάρχους Βύρωνα και ζήτησε από τον Υπουργό:

-Να απαντήσει για την παραβίαση της προτεραιότητας  σε όσους υπομονετικά περιμένουν τη σειρά τους για να εμβολιαστούν και ιδιαίτερα σε αυτούς που είτε ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, είτε είναι δημόσιοι λειτουργοί της πρώτης γραμμής.

-Συγκεκριμένα μέτρα για την διαφάνεια και την τήρηση της προτεραιότητας των εμβολιασμών.

Στη συνέχεια ο Βουλευτής επεσήμανε οτι:

1)  Η  προχειρότητα του Κυβερνητικού σχεδιασμού, που φάνηκε από την αρχή, όταν το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιασμών εισήχθη ως εκπρόθεσμη τροπολογία 708/125, 17 άρθρων στις 21 Δεκέμβρη, μιάμιση ώρα μετά την τυπική λήξη της συνεδρίασης, χωρίς να υποστεί την βάσανο της κριτικής και της βελτίωσης με τα αρνητικά αποτελέσματα να φαίνονται τώρα. Σήμερα έχει ενεργοποιηθεί μόλις  το 1/3  των εμβολιαστικών κέντρων με ανισόρροπη χωροταξική κατανομή και

2) Η αδιαφανής διαχείρισης του προγράμματος σε συνδυασμό με τις ελλείψεις θεσμικού ελέγχου τήρησης της προτεραιότητας έχουν ως συνέπεια τον εμβολιασμό ημετέρων την ώρα που οι ευπαθείς συνάνθρωποι μας  περιμένουν υπομονετικά τη σειρά τους με την ηλικιακή ομάδα που ανήκουν, με το εμβόλιο από δημόσιο αγαθό να έχει γίνει ρουσφέτι.

Επιπλέον, ζήτησε από τον Υπουργό να ειδοποιηθούν και να εμβολιαστούν από τις λίστες των λειτουργών πρώτης γραμμής και συγκεκριμένα η αστυνομία, η πυροσβεστική, το λιμενικό, οι στρατιωτικοί, υπηρεσίες καθαριότητας, ΚΕΠ, κοινωνικές υπηρεσίες και δομές δήμων, δημοτική αστυνομία, υπηρεσίες εξυπηρέτησης πολιτών όλων των φορέων, ΕΦΕΤ, Κλιμάκια ελέγχων, σωφρονιστικοί υπάλληλοι και εξωτερικές φρουρές, υγειονομικοί φυλακών, βοηθοί φαρμακοποιών και γιατρών του ιδιωτικού τομέα.

Αντί αυτών εμβολιάζετε, τους κομματικούς φίλους και ψηφοφόρους. Τα στοιχεία από το Δήμο Καλλιθέας είναι ανατριχιαστικά και καταθέτω στα πρακτικά της Βουλής την καταγγελία της παράταξης  προοπτική ζωής του κ.Ασκούνη Κώστα.

Αποδεικνύεται ότι η παραδοσιακή ΑΞΙΑ της δεξιάς ότι όλα γίνονται αν έχεις μπάρμπα στη Κορώνη, μετεξελίχθηκε και διευρύνθηκε και πλέον δεν χρειάζεται Μπάρμπας, «αρκεί ένας Μπαρμπάκος στην Κορώνη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Κεγκέρογλου.

Στις 19 Φεβρουαρίου ό πρόεδρος της ΚΕΔΕ απειλεί την Κυβέρνηση να σταματήσουν οι ΄έλεγχοι από τη Δημοτική αστυνομία και να κλείσουν νευραλγικές υπηρεσίες επειδή το Υπουργείο Υγείας αρνήθηκε να εντάξει στο πρόγραμμα εμβολιασμών τους υπαλλήλους, όταν την ίδια ώρα ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Καλλιθέας ευλογούσε τους κατ΄ εξαίρεσιν εμβολιασμούς των αντιδημάρχων του

Εδώ φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί την Νέα Δημοκρατία στις πελατειακές σχέσεις, κατά πόδα με τον Δήμαρχο κ.Κατωπόδη να επιβεβαιώνει το γεγονός.

Ο Υπουργός στην απάντηση του, παρουσίασε την υποχρέωση της πολιτείας για εμβολιασμό όλων, ως επιτυχία της Ν.Δ, αφού όπως ανέφερε επετεύχθη η συμμετοχή της Ελλάδας στο εμβολιαστικό πρόγραμμα(!!!).

Δεν αρνήθηκε τις καταγγελίες του κατ’ εξαίρεση εμβολιασμού, επιχείρησε όμως να τις υποβαθμίσει, αφού αποτελούν για την Κυβέρνηση ένα μικρό ποσοστό. Τέλος δεσμεύτηκε στον κ.Κεγκέρογλου, ότι με την αύξηση των εμβολίων θα ενεργοποιούνται περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα, ανακοινώνοντας παράλληλα συγκεκριμένο σχέδιο για τις ευπαθείς ομάδες

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός: 1165 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ - 54 μολύνσεις στην Κρήτη

Κορωνοϊός: Ανησυχία στο Δήμο Μινώα Πεδιάδος για τα νέα κρούσματα

Κορωνοϊός - Ιεράπετρα: Rapid test σε πεζούς από τον ΕΟΔΥ