Κρήτη

Ηράκλειο

Βαρδάκης: Αναλγησία της Κυβέρνησης οι διακοπές ρεύματος σε κλειστές επιχειρήσεις

Σωκράτης Βαρδάκης

Την επανασύνδεση της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας σε κλειστές επιχειρήσεις καφέ και εστίασης, την απαγόρευση διακοπής κατά τη διάρκεια του lockdown, αλλά και ευνοϊκές ρυθμίσεις για αποπληρωμή χρεών από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, ζητούν με κοινοβουλευτική τους παρέμβαση 47 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία των βουλευτών Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη, Λασιθίου Μανόλη Θραψανιώτη, με ερώτηση που κατέθεσαν προς τον Αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής:

Από τον Μάρτιο του 2020, η λειτουργία των επιχειρήσεων καφέ και εστίασης, είτε διακόπτεται λόγω των lockdown, είτε πραγματοποιείται με αυστηρούς περιορισμούς,  με αυστηρά μέτρα και σίγουρα με μικρότερο αριθμό πελατών, λόγω της πανδημίας. 

Η κατάσταση αυτή δημιούργησε σε πολλούς επιχειρηματίες όχι μόνο δυσκολία κάλυψης πάγιων εξόδων, αλλά ακόμα και συσσωρευμένες οφειλές. Τον τελευταίο καιρό μάλιστα γίνονται διακοπές ρεύματος σε καταναλωτές ΔΕΗ και άλλων παρόχων-προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι διαθέτουν επιχειρήσεις καφέ και εστίασης, λόγω οφειλών, και μάλιστα το διάστημα κατά το οποίο οι  επιχειρήσεις τους είναι κλειστές με κυβερνητική απόφαση.

 Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη διαμαρτυρία επαγγελματιών εστίασης της Ιεράπετρας, αλλά και η ανακοίνωση 50 πρωτοβάθμιων σωματείων σε όλες τις γεωγραφικές περιφέρειες της χώρας με περισσότερα από 70.000 καταστήματα εστίασης και 350.000 εργαζόμενους, στην οποία περιγράφουν την κατάσταση, αλλά και προτείνουν τρόπους αποπληρωμής των οφειλών τους.

Στα πλαίσια της κοινωνικής ευθύνης που βαραίνει όλους τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, επειδή οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις περιήλθαν σε δεινή οικονομική θέση το τελευταίο χρονικό διάστημα χωρίς δική τους ευθύνη, αλλά και επειδή είναι απαραίτητη η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος για την επαναλειτουργία τους, καθώς είναι ένας κλάδος που απασχολεί 350.000 εργαζόμενους και επειδή δεν είναι λογικό να ζητάς αποπληρωμή των λογαριασμών της ηλεκτρικής ενέργειας από επιχειρήσεις οι οποίες δεν είναι σε λειτουργία, οι βουλευτές ζητούν να ενημερωθούν από τον αρμόδιο Υπουργό σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε:

  1. Να επανασυνδεθεί η παροχή ρεύματος στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, χωρίς την απαιτούμενη προκαταβολή
  2. Όλοι οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας να δώσουν τη δυνατότητα ευνοϊκής ρύθμισης χρεών για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις
  3. Να σταματήσουν τώρα οι διακοπές ρεύματος από όλους τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας κατά το διάστημα που ισχύουν και τα υπόλοιπα μέτρα στήριξης για τον συγκεκριμένο κλάδο

Ελλάδα

Ηράκλειο: Εντοπίστηκε «ορφανό» κρούσμα μεταλλαγμένου κορωνοϊού

κορωνοϊός

Νέα κρούσματα της μετάλλαξης του κορωνοϊού εντοπίστηκαν στην Ελλάδα, σε δύο διαφορετικές περιοχές, στην Κρήτη (Το πρώτο που εντοπίζεται στο νησί) και στην Αττική.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ekriti το κρούσμα μεταλλαγμένου ιού, εντοπίστηκε στο Ηράκλειο και αφορά σε μία ηλικιωμένη γυναίκα.

Όπως μετέδωσε το OPEN TV, τα κρούσματα εντοπίστηκαν στην κοινότητα, γεγονός που προβληματίζει τους ειδικούς και τον ΕΟΔΥ καθώς δεν φαίνεται - όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες - να είναι εισαγόμενα.

Ο προβληματισμός των ειδικών έγκειται στο ότι ο μεταλλαγμένος κορωνοϊός που εντοπίστηκε σε 2 κρούσματα -με τη μετάλλαξη της Μεγάλης Βρετανίας- 1 κρούσμα στην Αττική και 1 στην Κρήτη δεν φαίνεται να πέρασε τις πύλες εισόδου της χώρας. Οι 2 αυτές περιπτώσεις μεταλλαγμένων κρουσμάτων είναι σε καραντίνα.

 

 

 

Συνολικά μέχρι αυτή την ώρα έχουν βρεθεί από το ίδρυμα ιατροβιολογικών ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών 26 κρούσματα με τη μετάλλαξη της Μεγάλης Βρετανίας. Ωστόσο, τα προηγούμενα 24 κρούσματα που ήταν ήδη γνωστά είχαν εντοπιστεί στις πύλες εισόδου της χώρας και συνεπώς ήταν εισαγόμενα. Συνεπώς, ο προβληματισμός είναι για τα δύο «ορφανά» κρούσματα και εάν οι φόβοι επιβεβαιωθούν τότε ο μεταλλαγμένος κορωνοϊός έχει εισχωρήσει στην κοινότητα στην Ελλάδα

Σημειώνεται ότι οι επιστήμονες έχουν προχωρήσει σε 1.500 αλληλουχίσεις γονιδιώματος (DNA) προκειμένου να φτάσουν σε αυτό το αποτέλεσμα.

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη - κορωνοϊός: 11 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο

Κρήτη - κορωνοϊός: Οι ασθενείς που νοσηλεύονται με κορωνοϊό στα νοσοκομεία

Κρήτη - κορωνοϊός: 1.717 έλεγχοι - 56 πρόστιμα