Κρήτη

Ηράκλειο

Βαδίζοντας στο παρελθόν της Φορτέτσας

Φορτετσα

Οι Εθελοντικές Ομάδες Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Ηρακλείου, συνεχίζοντας το επιτυχημένο πρόγραμμα εισηγήσεων και περιηγήσεων σε ιστορικές συνοικίες του Ηρακλείου, επισκέπτονται αυτή τη φορά την Φορτέτσα καλώντας  τους κατοίκους και τους συμπολίτες που ενδιαφέρονται να παρευρεθούν στην εκδήλωση που ετοίμασαν εκεί, σε συνεργασία με τον τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο.          
Υπενθυμίζεται ότι πραγματοποιήθηκαν ήδη τέσσερις επισκέψεις, οι δύο  από τις οποίες (της Αγίας Τριάδας και της Χρυσοπηγής) περιελάμβαναν εκτός της ομιλίας και περιήγηση-ξενάγηση. 
Η επόμενη κατά σειράν εκδήλωση στη Φορτέτσα έχει προγραμματισθεί για την  Τετάρτη  14 Ιουνίου 2017, στις 18.00, στο Πνευματικό Κέντρο του Τιμίου Σταυρού, όπου θα πραγματοποιηθεί ομιλία από τη γνωστή αρχαιολόγο και συγγραφέα, κα Λιάνα Σταρίδα για την ιστορία, τα αξιοθέατα, τα ήθη έθιμα και τα πολιτιστικά χαρακτηριστικά των κατοίκων του συνοικισμού. Εν συνεχεία θα ακουστούν βιωματικές εμπειρίες από κατοίκους της περιοχής και θα ακολουθήσει περιήγηση, υπό την καθοδήγηση της κας. Σταρίδα σε σημαντικά, ιστορικά αξιοθέατα της Φορτέτσας.                                                
Η εκδήλωση θα κλείσει στο Πνευματικό Κέντρο του Τιμίου Σταυρού με την φιλοξενία του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου, τα μέλη του Δ. Σ. του οποίου συνέβαλαν καθοριστικά στην όλη διοργάνωση. 
Για πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στον υπεύθυνο της διοργάνωσης κ. Χάρη Κακουλάκη, τηλ. 6932400733.    
(φωτογραφία: Αντώνης Γενναράκης)

Κρήτη

Ηράκλειο

Επίσκοπος Κνωσού: Καλύτερα Ανάσταση νωρίτερα με πιστούς, παρά τα μεσάνυχτα με άδειους ναούς

ανάσταση

Τις αποφάσεις της Πολιτείας για τον τρόπο λειτουργίας των ναών κατά τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Μεγάλου Σαββάτου, αναμένει η Εκκλησία της Κρήτης, όπως δήλωσε στο Ράδιο Κρήτη και στη Ρένα Σημειαντωνάκη, ο Επίσκοπος Κνωσού και Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης, Πρόδρομος Ξενάκης.

Όπως είπε, η Εκκλησία της Κρήτης απέστειλε χθες το πρωί, επιστολή προς το αρμόδιο υπουργείο και προτείνει να επιτραπεί η είσοδος τους ναούς ανά τετραγωνικά μέτρα και να αξιοποιηθούν οι προαύλιοι χώροι, πάντα με τις απαραίτητες αποστάσεις.

Επίσης, σύμφωνα με τον Πρόδρομο Ξενάκη, η Εκκλησία της Κρήτης ζήτησε από την Μεγάλη Πέμπτη και μετά, οπότε και οι ιερές ακολουθίες διαρκούν έως αργά το βράδυ, να υπάρξει παράταση στην απαγόρευση κυκλοφορίας, ώστε οι πιστοί να μπορέσουν να μετάσχουν στις ιερές ακολουθίες.

"Δεν είναι συνηθισμένο να γίνεται νωρίτερα η Ανάσταση" σχολίασε ο κ. Ξενάκης και συμπλήρωσε πως "είναι προτιμότερο να γίνει νωρίτερα παρά να είμαστε μόνοι μας, εμείς οι ιερείς τα μεσάνυχτα όπως έγινε πέρσι".

Τέλος, ο κ. Ξενάκης συμπλήρωσε πως η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης δεν θα συνεδριάσει με φόντο τη λειτουργία των ναών ενόψει Πάσχα

Διαβάστε επίσης:

Εκκλησία της Ελλάδος: Ανάσταση στις 9.00 το βράδυ - Νωρίς και τα "Θεία Πάθη"

Μπορμπουδάκη στο Ράδιο Κρήτη: Οι πολίτες θα μπορούν να επιλέγουν το εμβόλιο που θα κάνουν

Πάσχα στην πόλη και φέτος - Γιατί η κυβέρνηση απορρίπτει μετακινήσεις εκτός νομού