Κρήτη

Ηράκλειο

Τις προτάσεις του για τα αυθαίρετα κτίσματα κατέθεσε ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης

Γιαννης Μιχελογιαννακης

Ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης, κατέθεσε τις προτάσεις του σχετικά με τα αυθαίρετα κτίσματα στην περιοχή του Ηρακλείου, τόσο στον αρμόδιο υπουργό, όσο και στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και τα αντίστοιχα κομματικά όργανα, ενόψει του αναπτυξιακού συνεδρίου Κρήτης. Το κείμενο έχει ως εξής:

«Τα τελευταία 50 χρόνια έχει δημιουργηθεί μια ιδιότυπη κατάσταση στην πόλη του Ηρακλείου με δεκάδες χιλιάδες αυθαίρετα κτίσματα, λόγω του ότι ακόμα και σήμερα το σχέδιο πόλης δεν έχει επεκταθεί, οι ρυμοτομικές μελέτες είναι εκκρεμείς και η εφαρμογή ρυμοτομικού σχεδίου πλέον αδύνατη. Το θέμα είναι φλέγον για την κοινωνία του Ηρακλείου και κάποιες προτάσεις που θα μπορούσαν να συζητηθούν στο πλαίσιο του αναπτυξιακού συνεδρίου της Κρήτης είναι οι κάτωθι:

Να πραγματοποιηθεί μελέτης ανάπλασης που θα καταγράφει τα υφιστάμενα κτίσματα για τις περιοχές εκτός σχεδίου πόλης του Ηρακλείου (που έχουν δομηθεί σε τόσο μεγάλο ποσοστό και δεν είναι εύκολη η υλοποίηση του σχεδίου πόλης), η τακτοποίηση να γίνετε αυτοδίκαια με αποχαρακτηρισμό των γεωτεμαχίων ως κληροτεμαχίων και να δίνεται η δυνατότητα στις περιοχές αυτές, εφόσον αποδεδειγμένα το υπό τακτοποίηση κτίσμα έχει ανεγερθεί πλέον της εικοσαετίας (όπως θα αποδεικνύεται από δημόσια έγγραφα βέβαιης χρονολογίας) και η κυριότητα του γεωτεμαχίου δεν αμφισβητείται (από έγγραφα του κτηματολογίου και του υποθηκοφυλακείου), να θεσπίζεται δια της τακτοποιήσεως των αυθαιρέτων και τίτλος ιδιοκτησίας επί του συγκεκριμένου γεωτεμαχίου και να δίνεται η δυνατότητα της κατάργησης του εξ’ αδιαιρέτου ποσοστού επί του συνόλου του αρχικού γεωτεμαχίου, προσδιορίζοντας πλέον τη συγκεκριμένη ιδιοκτησία.

Η δήλωση στον νέο νόμο μπορεί να γίνει μέχρι το στάδιο της Αρχικής Υπαγωγής (δλδ την πληρωμή μόνο ενός παράβολου) και να ολοκληρωθεί μετά την εκπόνηση και θεσμοθέτηση της μελέτης ανάπλασης που θα βασίζεται στις πραγματικές ανάγκες της περιοχής.

Άλλωστε ο παραπάνω τρόπος είναι και ο μοναδικός προκειμένου να εξασφαλιστεί ο ιδιοκτήτης από το φαινόμενο να τακτοποιήσει το κτίσμα του και λίγο αργότερα με την μελέτη της περιοχής να ρυμοτομείται τμήμα του ακινήτου για τη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων, κατασκευή δρόμων, πεζοδρομίων κ.λ.π.
 
 

Κρήτη

Βαρδάκης: Γενικώς υποχρεωτική η κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων

Σωκράτης Βαρδάκης

Δελτίο Τύπου από το γραφείο του Βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Βαρδάκη.

Σε αυτό αναφέρονται αναλυτικά τα εξής:

Κατά την τοποθέτησή του, στην Ολομέλεια της Βουλής, επί του αντεργατικού νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Βαρδάκης, δεν παρέλειψε να στηλιτεύσει το γεγονός ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας έχει γνωμοδοτήσει για την υποχρεωτικότητα της σύμβασης στον τουρισμό, χωρίς ωστόσο ο κ. Χατζηδάκης να την έχει ακόμα κηρύξει υποχρεωτική. 

Ο Υπουργός Εργασίας παρενέβη τη δεδομένη στιγμή, ισχυριζόμενος ότι εν τέλει θα κηρύξει την σύμβαση υποχρεωτική.

Ο κ. Βαρδάκης με αφορμή την τοποθέτηση του υπουργού, δήλωσε: «Παρά την θετική γνωμοδότηση του Α.Σ.Ε. για την κήρυξη της Κλαδικής Σύμβασης Εργασίας, των Ξενοδοχοϋπαλλήλων, ως γενικώς υποχρεωτική, ο Υπουργός αρνούνταν, μέχρι πρότινος να την υπογράψει, με ότι αυτό συνεπάγεται για την εργασιακή επισφάλεια των εργαζομένων. 

Ως Αντιπολίτευση, είχαμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στην Κυβέρνηση, καθώς λόγω της μη υποχρεωτικότητας της σύμβασης, υπάρχουν φαινόμενα πρόσληψης εργαζομένων στον κλάδο του τουρισμού, οι οποίοι αμείβονται με τον μισθό του ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή με 630 ευρώ μικτά, 580 καθαρά και εργάζονται 12 και 13 ώρες ημερησίως.

Ο κ. Χατζηδάκης κώφευε όλο αυτό το διάστημα, τόσο στις παρεμβάσεις στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου για τα παραπάνω, όσο και στις αντιδράσεις των σωματείων ξενοδοχοϋπαλλήλων και της Ομοσπονδίας . 
Έστω και την ύστατη ώρα εισακουστήκαμε.»

 

Διαβάστε επίσης:

Βαρδάκης: Η τοποθέτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο των εργασιακών

Κατρούγκαλος: Τώρα είναι η στιγμή να πιεστεί η Τουρκία για τη Χάγη