Με μεγάλη προσέλευση πολιτών ολοκληρώθηκε ο διήμερος προληπτικός πληθυσμιακός έλεγχος που πραγματοποιήθηκε στην 7η ΥΠΕ Κρήτης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας.
Συγκεκριμένα, με τη συνεργασία του Ψυχιατρικού Τμήματος και της Διοίκησης του Βενιζέλειου Γ.Ν.Η., την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου και την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου από τις 8.30 π.μ. έως 14.30 το μεσημέρι πραγματοποιήθηκαν 55 δωρεάν ψυχομετρικές αξιολογήσεις για την κατάθλιψη σε πολίτες ηλικίας 19-89 ετών.
Τα ψυχομετρικά τεστ έγιναν με την επιστημονική υποστήριξη και επιμέλεια του Ψυχιάτρου του Β.Γ.Ν.Η. κ. Μηλιώτη Θεόδωρου, των Ψυχολόγων κ.κ. Αλατζόγλου Μαρίας και Αρμενάκη Αθηνάς και των Ψυχολόγων του Συλλόγου εθελοντών στην Πρόληψη «Η Ομάδα», κ.κ. Ιωάννη Μηναδάκη, Ιωάννας Κολοκυθά, Άννας Χρυσουλάκη και Αγγελικής Μηλιαράκη.
Η διάρκεια για την συμπλήρωση του τεστ από κάθε εξυπηρετούμενο ήταν 20-30 λεπτά ενώ ακολουθούσε συνέντευξη. Το 90% των προσερχόμενων πολιτών ήταν γυναίκες. Η πλειοψηφία των εξεταζομένων ήταν 40-50 ετών.
Από τους 55 εξεταζόμενους πολίτες, οι 20 κρίθηκε ότι έχρηζαν υπηρεσιών ψυχικής υγείας – ενδεικτικό για μέση κατάθλιψη και παραπέμφθηκαν για περαιτέρω παρακολούθηση.
Αν και μη ενδεικτικό το δείγμα, αντανακλά χαρακτηριστικά την έντονη υποκειμενική δυσφορία των ανθρώπων όπως αυτή καταγράφεται και στις απαντήσεις τους.
Τα αποτελέσματα της επεξεργασίας του ερωτηματολογίου αντανακλούν επίσης, μέσο της συχνότητας επίπτωσης και της έντονης υποκειμενικής δυσφορίας, την ανάγκη διευκόλυνσης της πρόσβασης του μέσου πολίτη στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας μέσο νέων και πρωτοποριακών μάλιστα διόδων.
Η κατάθλιψη έχει χαρακτηριστεί η νόσος του 21ου αιώνα και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία.
Σήμερα, η οικονομική κρίση και οι κλυδωνισμοί που αυτή επιφέρει στο βιοτικό μας επίπεδο και τις σχέσεις μας θεωρείται ένας ακόμη καθοριστικός παράγοντας για τη συνεχή αύξηση των περιστατικών κατάθλιψης.