Κρήτη

Ηράκλειο

Τα μέτρα πυροπροστασίας των αρχαιολογικών χώρων του Ηρακλείου στη Βουλή από τον Χάρη Μαμουλάκη

Χάρης Μαμουλάκης

Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, με θέμα «Τηρούνται οι προδιαγραφές πυροπροστασίας στο σύνολο των αρχαιολογικών χώρων του νομού Ηρακλείου;», κατέθεσε ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ν. Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης.

Με αφορμή την πυρκαγιά που ξέσπασε στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών στις 30 Αυγούστου, που έγινε θέμα συζήτησης σε διεθνή ΜΜΕ, ο βουλευτής θέτει το πολύ σημαντικό ζήτημα της προστασίας από ενδεχόμενες πυρκαγιές των αρχαιολογικών μας χώρων. Σε πολλούς νομούς της Ελλάδας υπάρχουν πολλοί αρχαιολογικοί χώροι, που αποτελούν μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και προορισμό πολλών τουριστών από όλο τον κόσμο. Στο νομό Ηρακλείου συναντά κανείς τα ανάκτορα της Κνωσού και της Φαιστού, τους αρχαιολογικούς χώρους της Γόρτυνας, των Μαλίων, της Τυλίσου, κ.α.

«Οι αρχαιολογικοί χώροι της Ελλάδας είναι παγκόσμια σύμβολα πολιτιστικής κληρονομιάς και η προστασία, όσο και η ανάδειξη τους, πρέπει να αποτελούν ύψιστη προτεραιότητα κάθε κυβερνητικής πολιτικής, ανεξαρτήτως κομματικών παρατάξεων. Καθώς αποτελούν επισκέψιμους χώρους για χιλιάδες τουρίστες, συμβάλλουν στην προβολή της χώρας μας σε όλο τον πλανήτη. Η ακεραιότητα τους, η συντήρηση τους καθώς και η προστασία από ενδεχόμενες φυσικές καταστροφές, πρέπει να αποτελεί μέριμνα κάθε κυβέρνησης», δήλωσε ο Χάρης Μαμουλάκης.

Με αυτό το σκεπτικό έθεσε μια σειρά από ερωτήματα, ζητώντας από την αρμόδια Υπουργό τις σχετικές απαντήσεις.

Υπάρχει σχέδιο πρόληψης και προστασίας από ενδεχόμενες πυρκαγιές για τους αρχαιολογικούς χώρους Π.Ε. Ηρακλείου;

Τηρούνται οι προδιαγραφές πυροπροστασίας στο σύνολο των αρχαιολογικών χώρων του νομού Ηρακλείου;

Υπάρχουν ελλείψεις σε μέσα πυροπροστασίας και εγκατάστασης συστημάτων πυρόσβεσης;

Είναι επαρκής η στελέχωση ανθρώπινου δυναμικού, π.χ. αρχαιοφυλάκων, ώστε να είναι δυνατή η αντιμετώπιση μιας ενδεχόμενης πυρκαγιάς;

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Εκλογές σήμερα στη ΝΟΔΕ - Πώς θα ψηφίσουν τα μέλη

Νέα Δημοκρατία

Σε θέση μάχης βρίσκονται και σε επίπεδο Ηρακλείου οι υποψήφιοι πρόεδροι και σύνεδροι για τις εσωκομματικές εκλογές στη Νέα Δημοκρατία με τις κάλπες να κλείνουν στις 7 το απόγευμα.

Στις εκλογές της ΝΟΔΕ Ηρακλείου τα μέλη που θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν θα φτάσουν τα 6.200 ενώ τα μέλη που θα εκλεγούν θα είναι 15 και συγκεκριμένα 6 γυναίκες και 9 άνδρες ενώ οι σύνεδροι που θα εκλεγούν θα είναι 19 (8 γυναίκες και 11 άνδρες) με τον αριθμό των υποψηφίων συνέδρων ωστόσο να ανέρχεται στους 34.

Τη θέση της προεδρίας της ΝΟΔΕ διεκδικεί εκ νέου ο απερχόμενος πρόεδρος Βαγγέλης Καρακανάκης αλλά και ο Στράτος Μαγκουσάκης. 

Με τον ...αέρα της εμπειρίας από την προηγούμενη θητεία του στην κομματική βάση, ο μεν Βαγγέλης Καρκανάκης θέτει εαυτόν στην κρίση των κομματικών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, τα οποία θα προσέλθουν στις κάλπες που θα στηθούν για την ανάδειξη των νέων οργάνων της τοπικής Νομαρχιακής Διοικούσας Επιτροπής.

Ο δε Στράτος Μαγκουσάκης δεσμεύεται ο ρόλος του να είναι πάνω από όλα ενωτικός και θεσμικός.

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί είτε  μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για τα Μέλη εκείνα που επιθυμούν και έχουν υποβάλλει σχετικό αίτημα ηλεκτρονικά προς τη Διεύθυνση Πληροφορικής του Κόμματος έως και το Σάββατο 16 του μήνα, είτε δια ζώσης στους χώρους: Για τους Δήμους Ηρακλείου,   Μαλεβιζίου, Μινώα Πεδιάδος και Βιάννου, στον Θεατρικό Σταθμό Ηρακλείου, για τον Δήμο Χερσονήσου στο Δημαρχείο – στο χώρο της Παλαιάς Αμερικανικής Βάσης, για τον Δήμο Αρχανών - Αστερουσίων στο Δημαρχείο στα Πεζά και για τους Δήμους Γόρτυνας και Φαιστού στο Δημαρχείο στις Μοίρες.

 

Διαβάστε επίσης:

Κολομβία: Συνελήφθη ο πιο καταζητούμενος βαρόνος ναρκωτικών

Ηράκλειο: Τραγικός θάνατος για γυναίκα μέσα σε αποθήκη!

ESPA BANNER